Accessoires voor camera’s en lenzenNatuurlijk is het hebben van de juiste lens bij je camera een van de belangrijkste dingen voor het maken van mooie foto's en video’s. Daarom zou ik je altijd als eerste aanraden om goed te weten wat verschillende lenzen voor effect hebben op je foto's, vóórdat je met leuke lens gadgets gaat werken. 

We hebben daarvoor een uitgebreide cursus, die je kunt vinden in onze shop! In die cursus gaan we uitgebreid in op de verschillende soorten lenzen en welk effect ze hebben op je beeld.

Maar genoeg over lenzen 😉 Want wat kun je nou nog meer gebruiken om je foto's en video's net wat bijzonderder te maken? In dit artikel gaan we het hebben over

  • Bokeh 'shapers'
  • Tilt shift lenzen
  • Extenders, converters en tussenringen
  • Smartphone lenzenset

Grappig genoeg zijn dit onderwerpen die vaker worden besproken voor fotografie dan voor video. Toch zijn al deze dingen voor beiden relevant. En omdat er tegenwoordig ook veel wordt gefilmd met fotocamera's kan dit artikel voor jou als filmmaker ook interessant zijn.

Lenzen & bokeh

Bokeh zijn die cirkeltjes die je in beeld ziet in de onscherpte. Zoals bij deze foto.


Image

Nou kun je die bokeh ook andere vormen geven. Je kunt daar bijvoorbeeld deze set ‘shapers’ voor gebruiken (foto hiernaast). Of je kan zoiets zelf maken, als je handig genoeg bent. Moeilijk is het niet! 🙂

Met een shaper krijg je bijvoorbeeld het effect dat je hier beneden ziet. Achter de beer zie je geen rondjes, maar hartjes. 

 

Image
Image
Image

Je hebt hier trouwens wel een echte camera met een goede lens voor nodig. Op een smartphone camera werkt dit meestal niet.

Kijk, dit was mijn geknutselde ‘shaper’. Zie je dat het een roze kartonnetje is? Dat is te zien in de foto! Wil je die kleurzweem niet, gebruik dan een zwart kartonnetje.

En natuurlijk geef ik je graag nog wat tips, want hoe zorg je ervoor dat je bokeh in je foto krijgt? 

  1. Kies een onderwerp met licht-stipjes in de verte. Zoals koplampen van auto’s in het donker, of licht wat door gebladerte valt.
  2. Gebruik een telelens of zoom ver in.
  3. Stel scherp op een onderwerp in de voorgrond, en zorg voor een onscherpe achtergrond.

    In de video hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je een onscherpe achtergrond maakt, waarbij je dus bokeh kunt krijgen!


Wil je er meer leren? Kijk dan vooral ook even in onze shop naar onze cursus over ISO, sluitertijd en diafragma. Daar gaan we echt diep in op het begrip scherptediepte, en hoe je onscherpe achtergronden kunt maken in elke situatie.


Tilt-shift lenzen

Met tilt-shift lenzen kun je extra onscherpte in je foto's en video’s brengen, op een creatieve manier.  Kijk bijvoorbeeld eens naar deze foto's. Die zijn gemaakt met een tilt-shift lens van Lensbaby.


Image
Image

De meeste merken verkopen wel lenzen met het tilt-shift effect. Maar de lenzen die de grote cameramerken uitbrengen, met zo'n functie, zijn vaak heel duur. Dat is omdat je er serieuze effecten mee kan bereiken, die de professionele fotograaf of filmmaker soms nodig heeft. Deze lenzen zijn dus ook professionele apparatuur, met een professionele prijs. 

Image

Dit is bijvoorbeeld zo'n tilt-shift lens van Canon. Dit is de Canon TS-E 50mm f/2.8L Macro, en die kost € 2499,-

Behoorlijk aan de prijs dus! Ik heb hem zelf dan ook niet, hoewel ik geloof dat het vast een geweldige lens is.

Wil je toch zo'n lens gebruiken, maar ben je geen professional, dan zou ik je niet aanraden om zo'n lens te kopen van een groot merk.

Het is dan veel leuker om bijvoorbeeld een lens van Lensbaby te kopen.

Hiernaast zie je bijvoorbeeld de Lensbaby Sol 45 Canon EF-mount. Deze is 'slechts' € 200,-. Scheelt een stuk met die hierboven.

Lensbaby is een merk dat leuke gadgets verkoopt voor fotografen en filmmakers. Zij hebben dus onder andere tilt-shift lenzen ze die een stuk betaalbaarder zijn, en meer gericht op de hobby fotograaf of filmer, die weer eens wat anders wil proberen.

Image
Image

Extenders, converters en tussenringen

Met extenders, converters en tussenringen, verander je eigenlijk het soort lens dat je hebt. Het kan dus een goedkope manier zijn om meer uit dezelfde lens te halen. Hieronder zal ik ze alle 3 even kort bespreken.

Extenders

Als je op zoek gaat naar extenders, zul je merken dat de termen extender en converter door elkaar worden gebruikt. Ik ga er in dit artikel toch een verschil tussen maken. Ik gebruik hier de term extender wanneer je je lens langer wil maken. Oftewel: je wil nog verder kunnen inzoomen met je lens. Dan gebruik je een extender, waarmee je een 200mm lens dus bijvoorbeeld kan veranderen in een 280 mm lens. Dat kan een hele goede manier zijn om met dezelfde lens nog verder te kunnen inzoomen.

En dat is fijn, want juist de echte telelenzen waarmee je heel ver kan inzoomen, zijn vaak heel duur. En extender kan dus een goedkope oplossing zijn. Een ander voordeel is, dat in Extender een stuk kleiner en lichter is dan een lange telelens. Het scheelt dus in gewicht!

Het nadeel van een extender is dat je soms wat kwaliteit verliest. Er zit namelijk nog een extra lens tussen jouw lens en de sensor van jouw camera. Daarnaast kun je niet op elke lens een extender gebruiken. Kijk dus goed of jouw lens geschikt is voor gebruik met een extender, en of de extender past op jouw lens. 

Op de meeste websites waar je ze kan kopen, vind je daar voldoende informatie over. Of ga even langs bij je plaatselijke fotowinkel en test het meteen uit. 


Image

Converters

Ik gebruik het woord converter hier voor het tegenovergestelde van wat ik bij extenders heb beschreven. Namelijk niet dat je een lens langer maakt en verder kan inzoomen, maar dat je een lens juist wijder maakt. Het wordt soms ook wel wide-converter genoemd.

Ik heb zulke converters vooral vaak gebruikt toen ik nog veel werkte met camcorders, het soort camera waar meestal een vaste lens op zit. Omdat je daar dus geen lenzen kunt wisselen heb je vaak geen optie om er bijvoorbeeld een groothoeklens op te zetten. In sommige situaties, bijvoorbeeld als je in een kleine kamer moet filmen, kan dat echt lastig zijn. Omdat je bijvoorbeeld niet ver genoeg naar achter kan, om de hele kamer in beeld te nemen. Als je dat toch wil, heb je dus een converter nodig die de lens wijder maakt dan hij is.

Maar ook als je wel verwisselbare lenzen hebt kan het handig zijn om zo'n wide-converter te gebruiken. Je hoeft dan niet ook nog een groothoeklens te kopen. Wide-converters zijn vaak goedkoper dan groothoeklenzen, en ook kleiner en lichter. Waardoor je dus lichter bepakt op pad kan gaan, en wel dezelfde opties hebt als wanneer je een groothoeklens bij hebt.

Het nadeel van zo'n wide-converter is hetzelfde als bij de extender. Je kan kwaliteitsverlies krijgen, doordat er een extra lens tussen jouw lens en de sensor zit.


Image

Tussenringen

Tussenringen doen bijna hetzelfde als extenders. Het grote verschil is dat er geen lens in zit. Het enige effect wat deze ringen dus hebben, is dat de lens verder van de sensor zit. Het voordeel daarvan is, dat je dichterbij de lens kan scherpstellen. In feite verander je een gewone lens dus in een macro lens. 

Een tussenring is dus een goedkope variant van een macro lens, en net als bij de converters en extenders kan het een manier zijn om geld te besparen, of om minder gewicht mee te nemen als je op reis gaat.

Maar ook hier zitten nadelen aan. Namelijk dat je scherptediepte verliest op het moment dat je zo'n tussenring gebruikt. Dat kan leuk zijn als je op zoek bent naar zo'n mooie onscherpe achtergrond, maar scherpstellen wordt er wel lastiger van. En soms hou je gewoon niet genoeg scherpte over om een goede foto te kunnen maken.


Image

Smartphone lenzenset 

Dit is een ander soort gadget dan wat we tot nu toe besproken hebben. Ik wil het hebben over echte lenzen, maar dan voor je smartphone.

Op de foto zie je een lens die wij ooit gekregen hebben, en die ik erg grappig vind, maar die niet meer te krijgen is. Helaas! Want hoewel dit soort lensjes enorm leuk zijn en de mogelijkheden van je smartphone flink uitbreiden, zijn heel veel goedkope lensjes die je online kan kopen behoorlijk prut.

Zijn ze wat duurder, steviger en groter, dan zijn ze vaak al wat beter. Als je een goede set vindt, laat je het ons even weten? Dan linken we die hier 😀

Filters

En naast al deze gadgets, heb je ook nog filters! Je hebt fysieke filters, die je voor je lens kan zetten om bepaalde effecten te bereiken, maar je hebt ook digitale filters in programma’s zoals Photoshop, Lightroom en Instagram. Je kan filters dus gebruiken op elk moment in je proces: tijdens het maken van je foto of video, en achteraf. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over filters.

Tot Slot

Er zijn dus veel leuke extra's die je kan kopen bij je camera. Je hebt het misschien allemaal niet meteen nodig, en als je net begint met filmen of fotograferen, zou ik je aanraden om eerst de basis goed echt goed onder de knie te krijgen.

Maar als je wat verder bent met filmen of fotograferen, kan het zeker leuk zijn om hier eens mee te experimenteren.

Ik hoop dat je veel gehad hebt aan dit artikel. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat die vooral achter in de comments onderaan de pagina. Veel plezier met filmen en fotograferen! 

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.


Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties