Deze pagina is een sneak preview van onze online cursus Gevonden worden op Youtube.

Bekijk hier de cursus in onze shop.

Dit specifieke stukje komt uit les 6, waar we kijken naar de beschrijving van je Youtube video.

Image

Met het bedenken van je titel en het uitwerken van je thumbnail heb je twee belangrijke stappen gezet! Maar er zijn nog meer, kleinere factoren die meespelen in hoe goed je video omhoog komt in Youtube. In de volgende hoofdstukken neem ik je mee langs een aantal kansen die je als filmmaker kunt benutten om Youtube nog beter te vertellen waar je video over gaat en je kijker van meer informatie te voorzien.

In dit hoofdstuk beginnen we met de omschrijving die je onder iedere video kunt invullen!Hoe zorg je ervoor dat je de tekst onder je titel - de omschrijving - zo goed mogelijk gebruikt om gevonden te worden? Het is sowieso zonde maar één regel te schrijven, en de rest leeg te laten. Laten we eens kijken naar een aantal stappen die je kan zetten om een goede omschrijving te maken.


 • 1. Eerste zinnen

  De eerste twee tot drie zinnen kan iedereen die jouw video op Youtube bekijkt meteen zien. Pas als je op 'meer weergeven' klikt, zie je de rest van de omschrijving.

  In die eerste zinnen kan je een aantal belangrijke zoekwoorden herhalen die overeenkomen met je titel. Het hoeven niet dezelfde woorden te zijn, als ze maar wel aan hetzelfde refereren. 'In deze video deel ik het recept voor de lekkerste cake die ik ooit gegeten heb!' Etc.

  Wat ook handig is, is een 'call to action'. Als je wil dat mensen naar je website gaan, zet de link daar naartoe hier neer. Immers: iedereen ziet die link, ook zonder dat ze op 'meer weergeven' hebben geklikt.

 • 2. Langere beschrijving

  Na de eerste zinnen heb je nog een heleboel ruimte over om te omschrijven waar je video over gaat. Doe dit dan ook vooral!

  Je kan dieper ingaan op wat er precies gebeurt in de video. Geef je tips over hoe je een klok repareert? Omschrijf de stappen die je zet om dat te doen.

  Maak je een vlog? Dan kan je omschrijven wat je waar hebt gedaan.

 • 3. Leesbaarheid

  Houd altijd in je hoofd dat het niet alleen om Youtube gaat, maar ook om de kijker. Houd je tekst dus wel leuk & leesbaar.

  Een bepaald zoekwoord expres heel vaak noemen, heeft bijvoorbeeld geen zin. Dat wekt alleen irritatie op. Probeer zoekwoorden vooral op een natuurlijke manier naar voren te laten komen. Dus schrijf je tekst, alsof je het live aan iemand vertelt. Wat kan de kijker verwachten als hij de video bekijkt?

 • 4. Links

  Geef linkjes naar je website of social media kanalen, en bijvoorbeeld links naar artikelen en producten. Dit is vooral relevant voor je kijker en minder voor Youtube zelf.

  LET OP! Wij hebben ooit per ongelijk een link geplaatst naar een website die Youtube (blijkbaar) als spam classificeerde. Je krijgt dan een waarschuwing op je kanaal. Dat wil je liever voorkomen 🙂 Wij letten nu extra goed op welke websites we delen. Onze eigen website, sociale media kanalen of bijvoorbeeld de websites van apparatuur aanbieders zijn bij ons tot nu toe nooit een probleem geweest.

 • 5. Plaatsen en producten

  Als je bepaalde producten gebruikt of bijvoorbeeld een review geeft van een hotel, zorg er dan voor dat je namen terug laat komen in de omschrijving.

 • 6. Andere video's

  Link naar andere videos (op je kanaal) die interessant zijn voor je kijker. Je kan dit ook in je video zelf nog doen. Hoe langer mensen op je kanaal klikken, hoe beter, ook omdat dit Youtube een indicatie geeft van waar jouw video’s geplaatst moeten worden.

 • 7. Credits

  Geef credits aan de artiesten die je gebruikt, als het gaat om muziek of  ander materiaal waar jij niet de rechten van bezit.  Zelf doe ik dit altijd helemaal onderaan, zodat iedereen die wil weten wie de muziek gemaakt heeft, weet dat dat altijd op dezelfde plek te vinden is.


Image

Bekijk voor een voorbeeld eens de omschrijving bij deze video, die wij in Zwitserland maakten.

Hashtags

Je kunt tegenwoordig ook hashtags toevoegen aan je omschrijving! Nu zijn de hashtags op Youtube niet zo vergevorderd (of belangrijk) als die op bijvoorbeeld Instagram, maar het kan zeker leuk zijn om ermee te werken. 

Image