Cadeau ideeën voor filmmakers: ook voor een klein budget

Tsja... wat geef je nou aan een filmmaker? Nou, heel veel! 😉 In dit blog delen we een hele reeks cadeau's met je, geschikt voor zowel de professionele als de beginnend filmmaker. En omdat je vaak ook een presentje zoekt voor een klein bedrag, zitten er ook cadeau's bij die minder dan een tientje kosten!

Bekijk voor je verder leest zeker de video die we over dit onderwerp maakten, waarin we alle cadeau's al eens rustig met je doornemen.

Een lensdoekje

Als filmmaker heb je altijd wel een lensdoekje op zak! Om je lens schoon te maken mocht er per ongelijk toch een vette vinger op komen, of stof, of regen.... Nu kun je een gewoon lensdoekje kopen, maar het is natuurlijk nog leuker als je ze persoonlijk maakt. Je kunt zo'n doekje namelijk ook laten bedrukken. Met een foto bijvoorbeeld, of een lieve tekst, zodat de filmmaker in kwestie altijd even aan jou denkt als diegene de lens schoonmaakt. Wij hebben zelf meerdere (bedrukte) lensdoekjes die we heel graag en vaak gebruiken!

Wij hebben niet direct ervaring met het zelf laten drukken van een doekje, dus we kunnen je hier niet direct een plek voor aanraden. Maar op google vind je meerdere opties 🙂 Het kan helpen om te zoeken op brillendoekje,  omdat dat in principe hetzelfde is als een lensdoekje.

Een camera strap

Bij een camera krijg je vaak een strap om de camera om je nek te hangen. De fabrikant van de camera zet daar natuurlijk graag groot hun eigen logo op 😉 Maar dat kun jij ook! Je kan een camerariem persoonlijk maken door iemands naam erop te laten zetten, of een andere mooie tekst. Ook hierbij geldt: wij hebben zelf geen ervaring met het personaliseren van een camerariem, maar via google vindt je genoeg opties.

Er zijn ook camera riemen te koop via Etsy die gewoon een mooi vrolijk patroon hebben, wat al een stuk gezelliger is dan de standaard camerariem die je bij je toestel krijgt.

Bekers

Wij worden zelf heel blij van (goede!) bekers, en we hebben er dan ook een heleboel. Waaronder een hoop camera gerelateerde bekers. We lieten ooit zelf bekers maken door een keramist die bij Riske in het kantoorpand zit, waardoor we nu zelf een hele serie prachtige handgemaakte bekers hebben met een cameraatje erop. Je kunt ze bij ons in de video's op tafel zien staan. Helaas zijn deze bekers (nog?) niet los in de verkoop op dit moment. Maar je kunt ook op andere manieren aan toffe bekers komen.

Zo lieten wij ook ooit een beker bedrukken met een zelfgetekend Youtube logo - je ziet hem op de foto hierboven - wat een veel leuker effect gaf dan we van tevoren bedacht hadden! En er zijn natuurlijk bekers te koop in de vorm van objectieven, die ook erg geinig zijn 🙂

Wil je ook zelf een mok laten bedrukken? Wij deden dat hier, omdat ze op deze website veel keus hebben in verschillende soorten mokken. We zijn heel blij met het resultaat.

Statieven

Statieven zijn er in alle soorten en maten. Een echt groot, degelijk camera statief kost wel redelijk wat geld. Maar er zijn ook kleinere statiefjes die ontzettend handig zijn. We schreven al eens artikelen waarin we allerlei verschillende statieven met je bespreken. Bijvoorbeeld dit artikel over reisstatieven.

Zoals ik in de video ook aangeef ben ik zelf heel blij met de statieven van Joby. Die kunnen goed gebruikt worden voor een camera en telefoon, of om bijvoorbeeld een lampje op te zetten. Wij kregen ook ooit de Pixelmaker T3 van Mafico, die we heel tof vinden. Die is vooral geschikt voor kleinere camera's (die echt heel licht zijn!) of smartphones. Dat statief komt tot 165 cm, dus een stuk hoger dan de tafelstatiefjes van Joby.

Camera clip

Ben je vaak aan het wandelen met een rugzak op en je camera mee? Dan kan een camera clip waarmee je je camera aan de schouderbanden van je rugzak kunt maken heel fijn zijn.

Ik zag zo'n clip zelf voor het eerst bij een bevriend fotograaf toen we samen op persreis waren. Hij had zijn camera de hele tijd aan de schouderbanden van zijn tas hangen in plaats van om zijn nek. Superhandig! Je camera bungelt dan tijdens het lopen niet alle kanten op, maar hij zit gewoon stevig vast en je kunt hem razendsnel losklikken mocht je opeens een foto of shot willen maken. Ik heb toen ik thuiskwam ook meteen zo'n clip besteld 😉

Mocht je nog niet goed voor je zien wat ik precies bedoel, je vindt de clip hier! Er staan bij het product ook foto's van de clip in actie.

Onderhoud

Een mooie camera wil je natuurlijk ook goed onderhouden. Naast de lensdoekjes die we eerder al benoemden zijn er nog meer (kleine) hulpstukken die je als filmmaker goed kunt gebruiken om je camera schoon te houden. Denk aan een lenspen om je lenzen en filters schoon te maken, of een blaasbalgje om stof van je lens of sensor te blazen. Het zijn kleine, praktische cadeautjes, maar als filmmaker is het wel ontzettend fijn dit soort dingen te hebben!

Lamp(je)

Wat voor statieven geldt, geldt ook voor lampen: een echt grote professionele lamp wordt al snel een dure grap. Maar ook aan kleinere (en goedkopere) lampjes heb je veel als filmmaker. Zo hebben wij allebei een Aladdin Eye Lite. Je ziet hem hierboven aan Riskes arm getapet! Het leuke aan dit lampje is dat je de kleuren kunt instellen, en dus aanpassen aan de andere lichtbronnen in je omgeving. Buiten kun je hem op daglicht zetten en binnen kun je hem meer richting kunstlicht instellen. Zo'n klein lampje kun je niet als hoofdlicht gebruiken, maar als je net even wat extra licht nodig hebt is hij top! Wij gebruikten hem dus hier op een mistige dag, maar we hebben hem bijvoorbeeld ook wel eens gebruikt in een donkere grot.

Ook een ringlamp of een daglichtlampje die je in een lampenkap schroeft, hoeven helemaal niet duur te zijn! Onze aanraders voor lampen vind je in dit artikel.

Reflectiescherm

Ook een goede manier om meer - of soms juist minder 😉 - licht in je video te krijgen, is door gebruik te maken van een reflectiescherm. Zo'n scherm geeft zelf natuurlijk geen licht maar als je een (mooie) lichtbron hebt kun je het licht met zo'n scherm wel goed terugkaatsen. Sta je bijvoorbeeld voor de camera met een groot raam links van je, dan kun je rechts het reflectiescherm houden om het licht uit het raam ook van die kant op je gezicht te laten vallen. Vaak zit er ook een diffuser in het pakket, waarmee je bijvoorbeeld een felle zon minder fel kunt maken, zonder het zonlicht volledig te blokkeren.

Een reflectiescherm is dus top en echt niet duur! Voor minder dan 2 tientjes heb je er al een. Je moet alleen wel goed kijken hoe je hem bevestigd, of dat er iemand is die het scherm vast kan houden. Een statief met een klem kan handig zijn om het scherm vast te maken.

Klapbord

Wat straalt er nu meer 'filmmaker' uit dan een klapbord? Toegegeven, ook wij gebruiken hem heus niet bij elke opname, maar soms komt hij echt goed van pas. Bijvoorbeeld als we met meer camera's filmen en iemand dan ook nog los het geluid opneemt. Verder staat zo'n bord ook gewoon leuk in beeld als je video's maakt, of gewoon als accessoire in je kamer.

Een cursus bij ons 😀

Dit mag in ons lijstje natuurlijk niet ontbreken! Want hoe fijn al die spulletjes ook zijn, als filmmaker heb je vooral heel veel aan degelijke kennis over het filmproces. Wij hebben onze cursussen bewust in verschillende groottes gemaakt, zodat je ook met minder budget toch een cursus bij ons kunt volgen. Je vindt alle cursussen in onze shop!

Kleine tip: de montage cursus is niet duur, heeft ontzettend veel kennis in zich, is geschikt voor elk programma en is ontzettend populair bij onze cursisten! Deze cursus is top voor beginnend filmmakers. Mocht je twijfelen welke cursus je iemand cadeau kunt doen dan is dit zeker een goeie.

Montage programma

Als we het dan toch over monteren hebben: je kunt iemand natuurlijk ook een montage programma geven. Sommige programma's, zoals Adobe Premiere Pro, zijn alleen beschikbaar met een maandelijks abonnement. Maar er zijn ook genoeg programma's die je eenmalig koopt, waarna je ze gewoon kunt blijven gebruiken. Zoals Premiere Elements, of Final Cut Pro X of Sony Vegas. 

Je vindt al onze aanraders rondom montage programma's in dit artikel.

Special effects

Een laatste (digitaal) cadeau wat ontzettend leuk kan zijn om te krijgen, zijn special effects. Glitters, light leaks, explosies... Je kunt ze allemaal digitaal aanschaffen en in je montage programma toevoegen aan je video. Als je dit soort dingen vaak gebruikt dan is het heel tof om ze ook in mooie kwaliteit te hebben! Drie plekken waar je dit soort effecten kunt vinden, vind je in ons artikel over Light Leaks

Als je dit voor iemand anders koopt, check dan wel even in welk montageprogramma diegene werkt.

Tenslotte

Deze lijst had natuurlijk nog eindeloos veel langer kunnen zijn.... er is zo veel wat je als filmmaker goed kunt gebruiken! Mocht jij nog een mooie aanvulling hebben, laat het zeker hier beneden weten in de reacties. We zijn heel benieuwd! 🙂

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties