Deze pagina is een sneak preview van onze online cursus
'De basis van filmen en fotografie'

Bekijk hier de cursus in onze shop.

Dit specifieke gedeelte komt uit les 11, waar we ingaan op hoe je licht meet en instelt op de videocamera.

Image

Bij fotografie hebben we nu gesproken over licht meten en de verschillende camera standen om het licht op de juiste manier in te stellen. Als je met een fototoestel gaat filmen, kan het zijn dat je genoeg hebt aan die informatie. Als je met een video camera gaat filmen, zijn er nog een paar dingen die handig zijn om te weten, zodat je het optimale plaatje uit je camera haalt. Bij video kun je dus meerdere manieren gebruiken om het licht in je plaatje te controleren, afhankelijk van welke opties je camera heeft. Bijvoorbeeld: 

Zebra

Image

Bij zebra stel je de streepjes in op een bepaalde lichtwaarde. Bijvoorbeeld 70%, zoals op deze foto te zien is. Dan laat de camera streepjes zien op 70% van de lichtheid, waardoor je kan controleren of de waarden van de huidskleur juist belicht zijn.

Je kan ook bijvoorbeeld op 95% instellen, zodat je kan zien waar het licht in je plaatje nog net niet te licht is. Of juist op 100 of 105%, zodat je kan zien wanneer je té licht wordt. 

Histogram

Image

Deze is hetzelfde als bij fotografie. Bij video zie je hem dan ook live meeveranderen met het beeld.

Waveform

Image

De waveform lijkt eigenlijk erg op de histogram, alleen lees je hem van onder naar boven in plaats van van links naar rechts.  Onderaan is het donker, bovenaan licht. Ook deze zie je meebewegen met je beeld. 

Opnamestanden

Bij videocamera’s vind je vaak niet dezelfde opnamestanden zoals je bij fototoestellen hebt. De halfautomaat met diafragmavoorkeur bijvoorbeeld, dat is typisch een fototoestel optie. Als je filmt met een fototoestel, dan kun je die opnamestand vaak ook gebruiken bij video.

Image