1. Vormen

Riske de Vries Leave a Comment

Hoofdstuk voortgang:

Welke vorm kies je?

Nog even de 4 vormen op een rijtje, met voorbeelden ter inspiratie!

Beeld met voice-over

Misschien heb je wel veel mooie videobeelden van je project. Die kan je heel goed gebruiken voor deze vorm. Spreek er een voice over bij in en plak hem eronder. Je hebt dan vrij snel en efficiënt een mooie video gemaakt. 

Deze video maakten we voor de Partij voor de Dieren. Je ziet alleen mooie beelden (sfeerbeeld) en je hoort een voice-over. Hierdoor kun je je goed inleven in de film. Let ook op hoe de beelden hier iets toevoegen aan wat de voice-over vertelt, en hoe sterk ze bij elkaar horen.

Presentator en sfeerbeeld

Die mooie videobeelden die ik noemde bij de vorige vorm, die zijn ook hierbij van toepassing. Je kan die sfeerbeelden gebruiken in combinatie met beeld waarin je zelf voor de camera je verhaal vertelt. Ook kan je speciaal voor de video nog nieuwe beelden maken. 

In deze video is het niet echt een ‘presentator’, de vorm is hier meer die van een interview. Wat heel fijn kan werken als je het niet prettig vindt om zelf direct als presentator in de camera te spreken. Het effect – iemand die vertelt over het project en over zichzelf – met daarbij sfeerbeelden is hetzelfde!

Animatie of stop-motion

Dit is een hele leuke, creatieve vorm, die wel erg veel tijd vergt! En ook hierbij kan het zo zijn dat je een voice over wilt gebruiken.

Deze video van Olympus is echt een prachtig voorbeeld van een mooie stopmotion als promo. Deze is natuurlijk met groot budget gemaakt (alleen het printen van de foto’s al!), maar wellicht toch inspirerend!

Fictie

Schrijf een mooie of grappige scene of sketch die je zelf speelt, of die je laat spelen door acteurs. Ook kan je hierin je expertise laten zien als je in je project ook schrijft of speelt.

Wij maakten bijvoorbeeld deze video voor het platform ‘Vistikhetmaar’, ter promotie van een kennisdossier over zwerfvuil in de visserij.

Nu bestaat deze video alleen maar uit fictie. Maar je kan fictie-elementen ook laten terugkomen in andere vormen. Je combineert dan bijvoorbeeld een presentator met sfeerbeeld en en stukjes fictie met elkaar.
Deze video is daar een mooi voorbeeld van:

Wat leuk is om te vermelden is dat Bas, die met zijn vrouw deze video heeft gemaakt, ook een cursus bij ons heeft gevolgd om tot dit resultaat te komen!

En natuurlijk kan je ook andere vormen met elkaar combineren. Door een stukje animatie aan je video toe te voegen bijvoorbeeld. Of door een voice-over af te wisselen met een interview of een presentator in beeld.

De belangrijkste vraag is: wat vind jij zelf mooi? Waar voel je je comfortabel bij, wat spreekt je aan en vooral: wat past bij je project? Laat je hierbij inspireren door anderen! Neem gerust een idee over, en zet het naar je eigen hand. 

Opdracht

Download dit document en gebruik het om je ideeën over de vorm op papier te zetten.

Daaronder staan nog een paar andere vragen, maar daar komen we in de volgende hoofdstukken op terug.

Als je vragen hebt, stel ze gerust hier beneden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties