2. Opbouw

Riske de Vries 2 Comments

Hoofdstuk voortgang:

De opbouw van je video

Wie een crowdfundvideo kijkt, wil een aantal dingen weten. We hebben er net een paar besproken, maar het is goed dit nog even helder op een rijtje te hebben!

Wat is het

Wat houdt het project in? De kijker moet zich een globaal beeld kunnen vormen van wat je aan het doen bent. Treed zeker niet te veel in detail! Details kunnen mensen altijd nog opzoeken. Maar benadruk bijvoorbeeld wel wat er uniek is aan jouw project ten aanzien van andere, vergelijkbare projecten. 

Je plan

Waar gaat het geld naartoe waar je om vraagt? Niet onbelangrijk. Want ook als de kijker een goed gevoel bij je heeft, moet je nog wel weten dat het geld dat gegeven wordt ook goed wordt besteed. Je wil weten waar je precies aan bijdraagt. 

Over jou

Wie is de persoon achter het project? Krijg ik een goed gevoel bij hem of haar?

Kort & krachtig

Maak je video niet te lang! Daarover later meer.

Creatief

Humor, luchtigheid, onverwachte twists of leuke weetjes. Alles wat de kijker misschien niet verwacht maar wel als (prettig) verrassend wordt ervaren, maakt dat iemand blijft kijken.


Met deze punten in het achterhoofd, kunnen we gaan kijken naar de opbouw van je video. Net als elk verhaal kan je het grofweg opdelen in een begin, een midden en een einde. Alle drie spelen ze hun eigen rol om de kijker geboeid te houden. 

Begin

Zodra iemand op ‘play’ heeft gedrukt, moet je diegene daarna ook nog maar vast zien te houden. Zorg er dus dat je mensen meteen interesseert of raakt, zodat ze naar je video blijven kijken. 

Dat kan bijvoorbeeld door het meest opvallende of interessante aan je project, direct te laten zien. Door een ‘fun fact’ te vertellen wat je kijker nog niet wist. Of door iets te laten zien wat zo raar en intrigerend is, dat je heel benieuwd bent wat er hierna gaat komen. Je hebt een ‘haakje’ nodig om de kijker je verhaal in te slepen, zoals dat in de schrijfwereld mooi wordt genoemd.

Voordekunst heeft in dit blog een aantal sterke video’s bij elkaar gezet. Klik er een paar aan en zet ze na ongeveer 10 seconden weer stil. Wat valt je op? Welke wil je meteen verder kijken? En wat spreekt jou persoonlijk minder aan? 

Opdracht

Ga nog eens naar het blog van Voordekunst, wat we hierboven noemden, en kijk van alle video’s de eerste 10 seconden.

Vraag je af: wat valt je op? Wat werkt er goed? Door welke video werd je het meest de video ‘in getrokken’? En waarom?

Midden

Als je begin goed is, dan is je kijker geboeid en blijft hij kijken. Dat is het moment om informatie te geven. Over wat je aan het doen bent, en vooral waarom je dat doet. Wat is jouw persoonlijke verhaal? Je motivatie? De simpelste manier om dit te laten zien is het in beeld vertellen. In een interview setting, met een voice-over of gewoon terwijl je recht in de camera spreekt. Dat werkt prima!

Maar denk ook hier weer aan het gevoel. Je kan je kijker ook laten ervaren waarom jij ergens mee bezig bent. Zoals de meisjes met de wijsjes. Zodra zij beginnen te zingen voel je dat het goed is wat ze doen. Een wauw moment! Ze hadden ook kunnen vertellen dat ze al lang samen zingen, en dat ze dat graag doen. Door samen te zingen, hoeven ze dat eigenlijk niet meer te verwoorden. Je hoort het al. Kijk de video zeker helemaal af, er zit een erg slimme twist in!

In het middenstuk is het altijd een afweging welke informatie je wel geeft, en wat je achterwege kan laten. Te veel informatie is niet goed, te weinig ook niet. We komen hier in de scriptfase nog op terug!

Dat je informatie over je project en over jezelf geeft, is onvermijdelijk. Je kan dat natuurlijk op een leuke, grappige manier inkleden. Hoe zou jij een video over een nieuw soort schroef aanpakken? Deze kickstarters weten humor goed te combineren met het overbrengen van de juiste informatie.

De vraag

Als je het vorige gedeelte goed hebt gedaan, is dit het punt waarop je de homerun loopt, de bal in het doel schiet. Hier leg je uit hoe onmisbaar de steun van de kijker is en wat je precies met het geld gaat doen.

Noem duidelijk je plannen, en laat je kijker weten waarom hij of zij aan dit project mee wil doen door een financiële bijdrage te leveren! Als je een toffe of bijzondere tegenprestatie hebt, kan je die hier ook benoemen.

Het is belangrijk dat mensen het gevoel hebben dat ze er uiteindelijk zelf iets aan hebben. Want zij maken deel uit van een tof project, waar ze achter staan. Ze krijgen een toffe tegenprestatie. En ze kunnen iemand helpen die daar heel dankbaar voor is! Mensen helpen graag. Maak ze enthousiast!

Afsluiter

Daarna moet je je video nog afsluiten. Met een sterke quote, of een verrassende twist. 

Het is belangrijk dat je afsluiter de kijker ook bij blijft. Dat hij met een lach of een goed gevoel afscheid van je neemt. 

Zoals bijvoorbeeld in de video van de Meisjes met de Wijsjes die we eerder al noemden! En bekijk ook deze video over ‘Call to Action’ die we maakten voor ons Youtube kanaal:

Opdracht

Gebruik het document dat je in het vorige hoofdstuk al kon downloaden, om nu voor jezelf op te schrijven wat er voor jouw video in het begin, midden en einde moet komen.

Wees hier creatief en niet te precies: het gaat hier nog niet om het schrijven van letterlijke teksten, maar gewoon de eerste inspiratie. Later gaan we die verder uitwerken, maar dan is het fijn om alvast wat ideeën te hebben om mee te kunnen werken.

Als je vragen hebt, stel ze gerust hier beneden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Berber van Beek

Hoi! Leuke instructies dank daarvoor! Zoals je vroeg om aan te geven als een link niet werkt. Of het begin van deze video. Geen presentator,

Doet de link het niet meer….