5. Script schrijven

Riske de Vries Leave a Comment

Hoofdstuk voortgang:

Tijd om je ideeën uit te gaan werken op papier. Hoe gedetailleerder je uitwerkt wat je gaat maken, hoe makkelijker je het uiteindelijk kan produceren. We maken daarom eerst een script, en gaan later nog dieper in op storyboard en shotlijst. 

Eerst bedenken wat je gaat vertellen, en daarna hoe dat eruit gaat zien. 

Om je op weg te helpen gaan we eerst een voorbeeld van een script met je bekijken. We hebben gekozen voor het script van een van onze video’s: ‘video in 1 dag’. Niet direct een crowdfundvideo, maar wel een prima voorbeeld om mee te werken. Bekijk eerst even rustig de video voor we verder gaan:

Zoals je ziet hebben we spelelementen gebruikt om de video luchtigheid te geven en om de kijker meteen te prikkelen. We hebben kleine video-effecten gebruikt om de video verrassend te maken. Maar vooral: we leiden mensen naar ons doel. In dit geval niet het vragen van geld en commitment, maar interesse wekken om ons in te huren om een video te maken in 1 dag. 

Hieronder zie je de opzet zoals wij die gevolgd hebben, Links zie je het script, rechts de uitleg waarom we voor deze teksten gekozen hebben.

Begin

Grietje personage:

Teksten voor de website, professionele foto’s, een marketingstrategie, netwerk events en owja, we moeten ook nog iets met video. 

Ooit. *Zucht*

Deze zin is de trigger. We verplaatsen ons in het hoofd van degene die we willen aanspreken. Omdat we merken dat mensen vaak wel iets met video willen maar er geen tijd voor hebben, hebben we ervoor gekozen dat gevoel om te zetten in een tekst.

Deze tekst is als het ware de gedachte van het personage dat Grietje speelt in het eerste shot.

Midden

Grietje presentator: Ja, als professionals in de filmwereld merken we dat veel mensen iets met video willen. Vooral ondernemers. Je weet dat het mensen een goed gevoel kan geven over je bedrijf. Je weet dat je er op social media je klanten mee kan bereiken.

En toch komt het maken van een video steevast onderaan op de to-do-list.

Waarom?

Grietje komt hier in beeld als presentator en legt het probleem uit. Ze benoemt waarom je video nodig hebt als ondernemer, en maakt een setup naar het volgende stukje:

Waarom wordt video maken toch steeds uitgesteld? (een gevoel dat ook al benoemd werd in de intro, dus mensen die nu nog kijken herkennen zich hier waarschijnlijk in).

Grietje personage: Ja maar als ik een video wil laten maken ben ik zo een paar duizend euro kwijt!

Grietje presentator: Owja, die horen we heel vaak!

Grietje personage: En als ik vervolgens zelf aan de slag ga dan ben ik super veel tijd kwijt en dan heb ik vervolgens nog steeds niet wat ik wil hebben. Want ik ben dus audio visueel gehandicapt.

Grietje presentator: Kijk, en om dat op te lossen, hebben wij voor jou, jawel, daar komt ie…

(Beeld van ons product)

De informatie in dit blokje had de presentator ook zelf kunnen geven, maar we wilden graag de boel even opschudden om de kijker wakker te houden. Als je te lang naar hetzelfde kijkt, sukkel je weg.

We halen daarom de Grietje van het begin er weer bij om de twijfels en blokkades van de ondernemer te verwoorden.

Uiteindelijk bouwen we spanning op naar het moment waarop we willen focussen, ons product.

Grietje presentator: Precies, video in 1 dag. 

Wat houdt dat in?

Je maakt zelf een concept voor de video met behulp van onze online cursus ‘Hoe schrijf ik een script’.

Dan staan wij ‘s morgens vroeg voor je deur, met al onze spullen…

En we beginnen met koffie….. 

… ownee, filmen!

Sorry Ris…

We nemen jouw ideeën, en schieten in een paar uur tijd alles wat we nodig hebben. 

Dan wordt het vliegensvlug geedit en bewerkt.
Titels eronder, de kleur gecorrigeerd.

En als wij ‘s avonds naar huis gaan, zet jij je video online!

Hier leggen we uit wat ons product eigenlijk precies inhoudt. Wat krijg je allemaal? We vertellen stap voor stap hoe een dag verloopt. 

In ons achterhoofd weten we al als we deze tekst schrijven dat we hier ook veel beelden bij gaan laten zien. Beeld vertelt ook veel! We houden de omschrijving van de werkzaamheden dus super kort en krachtig. Als mensen meer willen weten, kunnen ze altijd op onze website terecht om te lezen over ons product. 

We hebben hier ook een grapje in verwerkt, om het luchtig te houden.

Einde

Grietje presentator: Bijvoorbeeld een video zoals dit!

Riske: Deze video hebben we namelijk ook in 1 dag gefilmd en geedit.

Grietje presentator: Voor de vaste prijs van…. *prijs in beeld*

Als je meer informatie wilt ga naar onze website: www.devideomakers.nl

We eindigen hier met weer een twist, namelijk: eigenlijk was deze hele video een voorbeeld van het product dat we je aanbieden!

We geven ook de prijs (bewust niet gesproken want als we hem ooit nog veranderen kunnen we dit makkelijk aanpassen).

En we verwijzen mensen naar de website voor meer informatie.

Natuurlijk hebben we tijdens het schrijven van deze tekst al allerlei beelden in ons hoofd die we erbij willen maken, maar die schrijven we nog even op een los blaadje en laten we liggen voor later! Eerst is het belangrijk de inhoud strak te trekken. Die je ook altijd nog kan aanpassen als je later de beelden gaat toevoegen. Het is een proces van op en neer gaan. 

Jouw video zal er niet hetzelfde uitzien als die van ons. Misschien wil je wel een interview in plaats van spel of een presentator. Of wil je alleen die voice-over met sfeerbeeld. In elk van die gevallen is het goed om eerst de tekst te bepalen!

Opdracht

Gebruik weer dit document waar je al eerder mee gewerkt hebt. 

Als het goed is staan er dus al eerste ideeën bij het begin, midden en einde. 

Werk dit nu verder uit in dit nieuwe document. Vul daar alleen de linker kolom in. Met de rechter gaan we in les twee verder aan de slag.

Schrijf de teksten die de voice-over, de presentator (jijzelf?) of de personages van je scène moeten gaan zeggen. Als je een interview wilt uitwerken, dan hoef je niet de exacte woorden uit te werken maar kan je wel aangeven welke informatie je op welk moment wilt geven. Welke vraag hoort daarbij en welke informatie komt er in het antwoord ongeveer terug?

Doe dit het liefst digitaal! Je gaat er later (wellicht) nog mee schuiven. 

En tenslotte: denk in de eerste instantie niet te lang na. Ga gewoon kiezen en schrijven. Lees het voor aan vrienden en kennissen. Slaap er een nachtje over en lees het dan weer eens. Maar voor nu:

Veel succes (en plezier) met schrijven! 

Als je vragen hebt, stel ze gerust hier beneden.

Tijd om te gaan schrijven dus! Heel veel succes 😀

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties