Video monteren basis

Riske de Vries 33 Comments

Welkom bij de basiscursus video monteren! In deze cursus nemen we je mee door het montage proces en hopelijk ga jij het monteren net zo leuk vinden als wij!

We beginnen met de voorbereiding: dit is het meest technische gedeelte. Met welk programma ga je monteren en op welk apparaat? En hoe krijg je je beelden in het programma?

Daarna komt ons favoriete gedeelte. Het inhoudelijke monteren. Welke keuzes maak je, waar knip je, hoe lang moet een shot staan, welke muziek gebruik je? Met deze tips wordt jouw video precies wat jij in gedachten had. Of zelfs beter!

Tenslotte kijken we naar het proces. Hoe begin je en welke stappen doorloop je tijdens het monteren? Ik neem je mee aan de hand van een simpele promotievideo, waar de basis van alle elementen die je bij het monteren gebruikt, aan bod komt.

Veel succes met de montage!

PS: Hieronder delen we nog wat tips over hoe onze cursus werkt 😀

Abonneer
Laat het weten als er
guest

33 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mare

Hallo Riske,

Ik ben een beginnend filmmaker en ben gevraagd voor het doen van een interview in het engels en een soort korte reportage. Samen mag de film max 60 seconden duren maar vind het lastig om tot een prijs te komen. Het is een win-win situatie, zij krijgen een scherp tarief en ik ben aldoende aan het leren. Misschien dat er ondertitels bij moeten, omdat ik hier geen ervaring mee heb zal dat denk ik lang duren… maar goed. Ben benieuwd of je me een beetje op weg kan helpen met het maken van een prijs.

Hartelijke groet,
Mare

Mare

Ha Riske,
Bedankt voor je antwoord, ga zo direct naar jullie tutorial kijken. Zo fijn dat jullie dit doen, heel erg bedankt voor alles! Het komt door jullie dat ik hieraan begonnen ben en kijk eens wat er al uit voortvloeit 😉

Harrie Jaspers

Hoi ik heb een vraag over het opslaan van meerdere varianten van mijn werkbestanden. Ik werk met iMovie.Ik heb een filmpje gemaakt van ca 15 min waarbij ik een veel langere clip heb bewerkt. Nu wil ik verschillende varianten van dit filmpje maken, waarbij ik steeds een aantal fragmenten wil weglaten. Dat kan ik natuurlijk wegknippen uit de 15 min variant en dan exporteren, maar ik wil wel de werkversie later nog weer kunnen bewerken. iMovie slaat de laatste bewerkte versie standaard op begrijp ik. Hoe zorg ik ervoor dat ik de eerste versie niet kwijtraak? Want als ik versie… Lees verder »

Anton Vliert

Is er een mogelijkheid om het videobeeld te vergroten, nu benut de video maar een klein gedeelte van het scherm en om de handelingen goed te volgen zou ik het graag beeld vullend hebben, zie graag de reactie mvrgr Anton

Anja Vervloessem

Hallo, super fijne cursus. Kun je met een iphone ook filmen en de achtergrond “wazig” zetten of kan dat enkel met een professionele camera? Alvast bedankt en fijne dag nog.

Eltjo Rentema

Ik monteer in Imovie. Ik probeer de voiceover via de ingebouwde microfoon van mijn iMac. Er komt dan geen geluid, terwijl de microfoon wel gewoon werkt. Wat doe ik fout?

Jan Boink

Hallo Riske,

Vanavond ben ik begonnen met deze cursus. Ik heb twee vragen:

  1. Misschien een stomme vraag, maar ik zie het niet: ik werk met een Apple Macbook. Hoe kan ik de videofilms schermvullend (zoals wel bij Youtube) zien, die in de cursus worden getoond?
  2. Voor videobewerking gebruik ik nu Imovie. Je noemt ook Adobe Premiere. Er bestaat Premiere Rush en Premiere Pro (schijnt uitgebreidere versie te zijn). Zit Premiere Rush in Adobe Creatieve Cloud abonnement, waarin bijvoorbeeld ook Photoshop en Lightroom zitten?

Met vriendelijke groet,
Jan Boink

Jan Boink

Hallo Riske,
Dank voor jouw reactie!
Mijn punt 1 betr. schermvullend: inderdaad met een andere browser werkt het wel!
Normaal werk ik met Google Chrome. Op mijn Mac heb ik ook Safari en dan wel schermvullend. Ik doe de cursus nu verder met Safari.

Edwin

@Riske de Vries en Grietje, Ik zag net jullie video over jullie montage computers en ik zag een heleboel losse USB harde schijven. Mag ik vragen of jullie hier een goede backup strategie voor hebben zodat je nooit iets verliest als er een harde schijf kapot gaat? Ik kan me zo voorstellen dat een defecte harde schijf een ramp kan zijn als je geen backup hebt. Ik ben zelf ICT-er en als jullie hier wat gratis advies over willen hebben dan hebben jullie mijn email adres.

Louis Krook

Hoi,
Ik heb nog een vraag over Davinci Resolve. Op filmpjes die met de smartphone verticaal zijn gemaakt, is er een methode om de zwarte balken te bewerken, namelijk Blanking Fill. Maar soms werkt het niet zoals het moet en ik snap niet waardoor. Weten jullie misschien wat het probleem is? Zie 2 bijlagen. Bijlage test is zoals het hoort en test 2 is niet zoals het hoort.

Louis Krook

Hoi,
Ik heb al oneindig veel zitten spelen met de Fx instellingen. Maar het lukt me bij het ene filmpje wel en bij het andere weer niet. Ik snap niet hoe dit komt. Ik heb de bijlagen er weer bij gedaan en ook nog extra ingezoomd.
Alvast bedankt,
Louis

test 2.png
test.png
test 2.1.png
test1.png
Louis Krook

Hoi Riske,
Ik heb het geprobeerd, maar dan wordt de tweede track ook ingezoomd. Ik weet niet hoe ik de bovenste track dan on-ingezoomd moet vasthouden. Ik doe kennelijk nog iets verkeerd.
Uiteraard maak ik alleen nog horizontale filmpjes, maar ik wil deze toch graag nog netjes maken.

Louis Krook

Hoi Riske,
Ik vind het heel lief dat je ook op zondag antwoord geeft. Bedankt daarvoor!
Maar er is iets vreemds. Als ik heb ingezoomd dan blijft die zoom terugkomen welk clipje ik ook importeer. Ik maak vervolgens de projectbin helemaal leeg en importeer een heel ander clipje. Die is dan direct weer ingezoomd. Ik moet Davinci helemaal afsluiten en opnieuw opstarten om die zoom weg te krijgen. Maar zodra ik dan een clip importeer, selecteer en inzoom, dan zijn alle volgende clipjes ook ingezoomd.

Louis Krook

Hoi Riske,
Ik heb het zo uitgevoerd. Ik krijg dan of de ingezoomde clip of de originele te zien. Afhankelijk welke boven staat. Maar nooit tegelijk met de een als achtergrond van de ander.

Louis Krook

Als de verticale boven staat, dan zie je alleen die, dus met zwarte balken. Als ik even uitzet, dan zie je alleen de ingezoomde.
Sorry voor alle lastige vragen. Dan geef ik het maar op.

Jessie

Dank je! Ik ga go pro maar eens proberen. Misschien hebben jullie nog wat aan dit artikel:
https://www.oberlo.com/blog/best-free-video-editing-software

Jessie

Fijne cursus! Ik loop helaas vast bij het kiezen van een montageprogramma voor windows. Davinci Resolve gaat het bij mij niet worden. Hij gooit me er steeds uit. We hebben hem al opnieuw geinstalleerd en heb er iemand naar laten kijken die er verstand van heeft. Helaas….Het programma blijft me eruit gooien na een minuut of 5. Bah! Nu op zoek dus naar een alternatief. Vind het nog best ingewikkeld, welke. Ik ben een beginner en wil niet iets te moeilijks. Anderzijds ben ik wel weer zo perfectionistisch dat het er professioneel genoeg moet uitzien. Ik maak vooral instructievideo waar… Lees verder »