Script: het doel van je video

Riske de Vries 4 Comments

Probeer in deze les nog even niet aan beeld te denken. Eerst moet je bepalen wat je wil vertellen. Een goede inhoud is essentieel om je video te laten slagen.

Het doel van je video bepalen, is een van de belangrijkste stappen in je filmproces. Het doel bepaalt hoe je script eruit ziet, welke vorm je kiest, waarom je bepaalde shots wel maakt en andere niet, en uiteindelijk bepaalt het de manier waarop je alles monteert.
Voordat je de pen pakt of je camera richt, is het dus eerst zaak om te bedenken wat je wil bereiken met de video.

Begin met het beantwoorden van de volgende vragen:

Wie wil je aanspreken met je video?

Als je een ondernemer bent, zou ik hier denken aan wie jouw potentiële klanten zijn. Wie wil je bereiken met jouw dienst of product? Wie is jouw ideale klant?

Als je een sollicitatie video wil maken, dan is het goed om even stil te staan bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. Wat zijn dat voor mensen? Wat voor soort bedrijf is het? En wie gaan er daadwerkelijk naar je video kijken?

En zo kun je voor elke soort video bepalen: wie wil jij aanspreken met jouw video?

Wat wil je dat mensen doen na het zien van je video?

Bij ondernemers is het antwoord hierop vaak: dat de kijker jouw product koopt. 

Als je een goed doel wil promoten met deze video, wil je misschien liever mensen oproepen om te doneren. 

En als je de video gebruikt om te solliciteren, wil je waarschijnlijk dat je door deze video wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Of misschien wil je alleen mensen aan het denken zetten met je video. Vraag je dan af: wat wil je dat mensen denken na het zien van je video? 

Waar en hoe wil je de video gaan gebruiken?

Er zijn verschillende manieren te bedenken om een video in te zetten.

Veelgebruikte platforms zijn bijvoorbeeld Youtube en Vimeo. Als je je video hier online zet, kan je hem vanuit daar ook makkelijk op andere social media kanalen uitzetten en op je website gebruiken. Maar je kan je video ook direct op Facebook, Linkedin of Instagram uploaden, of embedden in je website.

Of laat je je video zien op netwerk gelegenheden, tijdens presentaties, of stuur je hem mee met offertes en emails? 

Houd dit doel in gedachten bij het schrijven van je script. Een video voor op social media is vaak bijvoorbeeld korter dan eentje die op je website staat.

Neem even goed de tijd om over bovenstaande vragen te denken.
Om je verder te inspireren kan je de volgende twee blogs lezen:


Om je te inspireren bij het beantwoorden van bovenstaande vragen, heb ik zelf ook antwoorden gegeven op de vragen. Ik ga richt me er hier op dat ik een promo video maak voor deze cursus.

Doe inspiratie op met mijn antwoorden, voordat je zelf aan de slag moet!

Wie wil je aanspreken met je video?

Ik wil graag potentiële klanten voor deze online cursus aanspreken. Dat zijn zelfstandig ondernemers, mkb’ers, goede doelen, stichtingen, verenigingen en bedrijven in Nederland, maar ook mensen die solliciteren naar een baan en daarbij een video van zichzelf willen gebruiken.

Wat wil je dat mensen doen na het zien van je video?

Ik wil graag dat je na het zien van de video, zelf ook zo’n video wil. Ik wil dat je het gevoel hebt dat je dit zelf ook zou kunnen maken. En dat je erop vertrouwt dat ik je in deze cursus goed kan begeleiden en alles helder uitleg.

Waar en hoe wil je de video gaan gebruiken?

Ik wil deze video graag op Youtube gebruiken, maar ook op andere social media verspreiden ter promotie. Ook zal ik de video kunnen gebruiken tijdens netwerkmomenten, waar ik op deze manier snel en duidelijk kan laten zien wat ik voor de ondernemer kan betekenen.


Dan ben je nu zelf aan de beurt.
In dit document kan je je eigen antwoord invullen.

Als je er niet meteen uitkomt, is het altijd goed om er met anderen over te praten en zo inspiratie op te doen.

Heb je vragen of opmerkingen over deze les? Laat je reactie achter onderaan de pagina en we zullen je zo snel mogelijk een antwoord geven. Op die manier hebben anderen ook wat aan jouw vraag.


Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard Overmars

Ik ben altijd sterk gefocust op inhoud. Goed om je te realiseren dat het gevoel misschien wel veel belangrijker is. Ik merkte dat bij de video over de aardgasschade in Groningen.

vriendelijke groet,

Gerard Overmars

info2

Helder verhaal. Niks aan toe te voegen.

Groet!
Bas Evers

Grietje Evenwel

Fijn Bas! 😀