Deze pagina is een sneak preview van onze online cursus
'De basis van greenscreen filmen'

Bekijk hier de cursus in onze shop

Dit specifieke stukje komt uit les 4, waar we uitgebreid bespreken waar je aan moet denken bij lampen & licht voor greenscreen.

Image
Image

Bij het filmen van greenscreen wordt vaak geen gebruik gemaakt van het daglicht wat door je ramen naar binnen valt, omdat dat nogal kan wisselen gedurende de dag. Ondanks dat is het toch goed om het verschil te weten tussen de verschillende kleuren licht. In de illustratie is goed te zien wat de verschillende kleuren zijn, die worden gemeten in Kelvin. 


Lampen voor greenscreen: algemeen

Dan wordt het nu tijd om te kijken naar welke lampen je dan nodig hebt bij het filmen in een greenscreen opstelling. In deze les gaan we nog niet kijken naar hoe je dat precies opstelt, maar geen zorg! Dat komt in les 6 ūüôāBij filmen is licht altijd belangrijk, maar bij greenscreen is het essentieel. In de basis moet je denken aan 2 dingen: 

 • de belichting van je achtergrond
 • de belichting van de persoon of het object wat je ervoor zet 

De kwaliteit van hoe je beeld eruitziet, en hoe goed je de achtergrond kan wegknippen in de computer, zit hem in het licht. Ik zou bij een greenscreen dus echt afraden om gebruik te maken van daglicht dat door je ramen naar binnen valt, omdat dat verandert en je het niet onder controle hebt. En om greenscreen goed te filmen moet je het licht onder controle hebben. 

Bij de aanschaf (of huur) van licht zijn er een aantal dingen om op te letten:


 • Lichtopbrengst

  Hoe veel licht geeft een lamp? Wat is de lichtsterkte of lichtopbrengst? Vaak zijn lampen met een hogere lichtopbrengst duurder.

 • Kleur

  Welke kleur heeft het licht? Je hebt lampen met daglichtkleur, lampen met kunstlicht kleur, en lampen die ‚Äėbi-color‚Äô zijn, en een instelbaar zijn van dag- naar kunstlicht.

 • Kwaliteit

  Wat is de kwaliteit van de lamp? Sommige lampen krijgen na een paar keer gebruik een kleurafwijking naar paars of groen, sommige lampen flikkeren een beetje, sommige lampen maken herrie… En bij kwaliteit denk ik: het is niet altijd erg om iets van minder kwaliteit te kopen, als je het voor het eerst doet, als je het maar 1 keer gaat doen, prima. Het kan een goede manier zijn om te leren. Maar houdt er gewoon rekening mee dat je het misschien moet vervangen na een tijdje, of dat het niet meteen de resultaten geeft die je zou willen.


Dan hierbij het overzicht van opties die je zou kunnen kopen of huren. 

AchtergrondlampenHeb je een kleine setting? Dan redt je het misschien met 1 lamp die je in het midden boven of onder op je greenscreen richt. Als je één lamp wil gebruiken Zou ik een led paneel aanraden, omdat die het licht goed regelmatig verspreiden. Ik heb bijvoorbeeld deze van Akurat. 

Image

Een echt goedkope optie hierbij is bijvoorbeeld een bouwlamp. Let dan wel even goed op welke kleur de bouwlamp heeft, en of die daglichtkleur of kunstlichtkleur is. Daarnaast kan je bouwlampen over het algemeen niet zomaar op een statief zetten. Op de grond of op een kruk zou dan kunnen werken. Een laatste gedachte: bouwlampen (als ze niet led zijn) worden over het algemeen flink heet, dus let op je groene scherm, zeker als dat van papier is!

Image