led lamp akurat close-up

Lampen: welke lamp kun je het beste kopen voor je filmproject?

Bij het filmen vind ik het altijd erg fijn om een lamp mee te nemen. In de vorige blog heb ik uitgelegd wanneer je welke lamp kan gebruiken, en waar je rekening mee moet houden bij het werken met licht.

De volgende stap is de aanschaf (of huur) van een goede lamp. In deze blog zal ik voor verschillende prijsklassen een goede lamp aanbevelen.

Mijn ervaring met lampen

Toen ik er voor het eerst aan toe was om een lamp te kopen, dacht ik: “ach, laat ik nou niet meteen de duurste kopen. Voor een lamp kan ik toch best voor een wat goedkoper type gaan…”

Je voelt hem al aankomen natuurlijk: van die gedachte heb ik later spijt gehad. Ik zal je uitleggen waarom.

Ik wilde een led lamp kopen, omdat die vrij algemeen licht geven, waar je in heel veel situaties mee uit de voeten kan. En zeker bij het soort klussen wat ik deed. Daarnaast wilde ik een led lamp, omdat die niet zo zwaar zijn, weinig energie gebruiken, en je ze ook nog op accu kan gebruiken, wat in sommige buitensituaties bijzonder handig is.

LedGo

De eerste lamp die ik kocht was er eentje van het merk LedGo. In het begin was ik er erg blij mee, want hij gaf veel licht, en dat was tenslotte wat ik wilde! Maar binnen 3 maanden had ik al 3 dode ledjes. Gelukkig was LedGo hulpvaardig en klantvriendelijk en kreeg ik een nieuwe. Maar helaas. Nog geen maand later was ook die defect, en gaf de helft van de ledjes opeens minder licht. Ik heb de lamp weer ingeleverd bij de winkel, en gelukkig mijn geld terug gekregen.

Cinelight

Op aanraden van verschillende andere filmmakers ging ik vervolgens  voor het merk Cinelight. Maar helaas! Opnieuw had ik binnen 2 maanden al problemen. Regelmatig flikkerde het licht, en soms viel hij zomaar helemaal uit tijdens het filmen. Niet bepaald handig! Ook Cinelight deed zijn best, en nadat ik mijn lamp terug gestuurd had naar hun fabriek in Roemenië, kreeg ik keurig een nieuwe. En tja… ik krijg bijna het gevoel dat het aan mij ligt! Maar ook deze nieuwe lamp gaf na 2 keer gebruiken problemen met flikkerend licht en momenten dat hij gewoon uitviel.

Akurat

Omdat ik de lamp toch erg veel gebruik tijdens mijn werk, was ik er nu klaar mee. Als ik veel geld uitgeef aan een lamp (want ook de goedkopere lampen had ik zeker veel geld aan uitgegeven!) dan wil ik dat hij het altijd doet als ik hem nodig heb. Dus ik deed wat ik al veel eerder had moeten doen, en ging naar BBP Light, een winkel die gespecialiseerd is in filmlicht. En zij adviseerden mij de Akurat led lamp, waar ik nu al 5 maanden met veel plezier mee werk (bovenstaand plaatje!). En dat is een record voor mij!

Kwaliteit

De lampen die ik hieronder aanbeveel zijn allemaal verkrijgbaar bij BBP Light, en uit ervaring weet ik dat zij alleen maar lampen verkopen die zij van tevoren zorgvuldig hebben getest, en die dus kwalitatief een stuk beter zijn dan de eerder genoemde merken.

Filmlampen

Bij het kopen van een lamp is het belangrijkste om te weten wat de lichtopbrengst van de lamp is. Op hoeveel afstand van de lamp reikt je licht, en hoeveel effect heeft het licht nog als je lamp verder weg staat?

Over het algemeen wordt deze waarde gemeten in ‘lux’, maar die waarde zal je niet bij elke lamp terugvinden. Lux wordt gemeten in relatie tot de afstand van de lamp. 

Bij led lampen kun je er wel vanuit gaan dat hoe minder ledjes = hoe minder licht. Toch verschilt ook de lichtopbrengst per soort led, en kunnen producenten de lichtopbrengst van ledjes pushen, wat zorgt voor een minder betrouwbare lichtbron (lees: LedGo en Cinelight…).

Bij onderstaande lampen zal ik proberen aan te geven hoeveel je kan met de beloofde lichtopbrengst.

Rotolight RL48


€ 89

De Rotolight RL48 is  een cameralamp, en zo gemaakt dat je hem over je richtmicrofoon heen kan schuiven. Super handig! 

Mocht je geen richtmicrofoon op je camera hebben, kun je er los nog de andere bevestigingsmaterialen bij kopen.

Hij werkt op batterijen en is instelbaar van daglicht tot kunstlicht.

242 Lux op 1 meter. Deze lamp geeft dus denk ik genoeg licht om een gezicht in te lichten op een afstand van 1 a 2 meter.

Aladdin Eye Light

€ 134

Aladdin is echt een bijzonder leuke lampen maker. Ze maken bijvoorbeeld ook flexibele led panelen, die je kan oprollen.

De kleine Eye Light die hier staat afgebeeld heb ik zelf ook en gebruik ik vaak als 2e lampje naast mijn grote led paneel, of als ik sneller en makkelijker werk en geen lamp op statief wil zetten, pak ik ook deze erbij. Hij is zo klein en licht dat ik hem makkelijk overal aan kan plakken, op kan zetten, ea.

Daarnaast is de kleur instelbaar en het licht dimbaar én kan hij op statief gezet worden. Echt een geniaal klein lampje.

250 Lux op 1 meter. Deze lamp geeft dus genoeg licht om een gezicht in te lichten op een afstand van 2 meter.

Hij heeft een interne accu die ongeveer een uur op vol vermogen meegaat. Je kan hem opladen aan de computer, op een stopcontact, of met een powerbank, die ik vaak ook tijdens het filmen meeneem.


Litepanels Micro Pro


€ 335

Dit schattige kleine lampje is ook gemaakt voor op de camera. Bij deze wordt de hotshoe adapter zelfs meegeleverd. Je vindt hem hier.

Nadeel van deze: hij geeft alleen daglicht, geen kunstlicht. Dat kan je wel regelen door er filters bij te vinden en die ervoor te plakken.

Ook deze werkt op batterijen of een accu, en hij is dimbaar.

650 Lux. De precieze lux waardes met een afstand kan ik niet vinden bij dit lampje, maar ik ga er vanuit dat die 650 Lux gaat over 1 meter. Ik schat in dat de lichtopbrengst iets hoger is dan die van de Rotolight RL48. Ook bij deze lamp verwacht ik niet dat je er veel aan hebt op een grotere afstand dan ongeveer 2 meter.

Rotolight RL Neo

€ 428

Ik vind de Rotolight de leukste van de cameralampen, hoewel hij natuurlijk ook de duurste van de 3 is. Hij geeft meer licht dan de vorige 2 opties (kijk maar: meer ledjes!) en heeft ook meer mogelijkheden qua instellingen.

Hij is instelbaar van daglicht tot kunstlicht en werkt ook weer op 6 AA batterijen. Rotolight zegt dat hij daar 3 uur op werkt, maar dat heb ik zelf niet getest.

Ook krijg je de hotshoe adapter er weer bij, bij deze lamp, en is hij dimbaar.

1077 Lux op 1 meter. Ik denk dat deze lamp dus genoeg licht geeft om te gebruiken op een afstand van ongeveer 4 meter. Wil je dan toch nog meer licht? Gebruik de lamp dan niet op de camera, maar zet hem los op een statief, dichter bij je onderwerp.


Akurat S4


€ 604

Deze Akurat is de eerste lamp in de opsomming die geen cameralamp is. Je moet er dus een statief bij gebruiken. Het is een groter type lamp dan de vorige lampjes, en heeft dus een veel hogere lichtopbrengst. Het fijne daarvan is dat je hem in veel meer situaties kan gebruiken, en op grotere afstand van je onderwerp. Hij werkt op accu (type ‘v-lock’) of stroom en is instelbaar van daglicht tot kunstlicht, en dimbaar. Een leuke vondst van Akurat is dat deze lampen verwisselbare lensjes hebben voor de ledjes. Het resultaat daar van is dat je dus de hoek van het licht kan veranderen, door er andere lenzen op te doen. Op deze manier kun je de lamp iets meer spot maken, of het licht iets meer spreiden. Afhankelijk van welke lenzen en welke kleur (daglicht of tungsten) je gebruikt, is de lichtopbrengst van deze lamp tussen de 800 en 6500 Lux op 1 meter. Dit is het kleine broertje van de lamp die ik zelf heb, en door mijn ervaringen met die grotere broer kan ik met overtuiging zeggen dat dit een topper is.

Akurat S8

€ 1014

Dit is de lamp die ik zelf gebruik, en identiek aan de vorige optie behalve dat hij een stukje breder is. Het resultaat daarvan is: meer ledjes, dus een hogere lichtopbrengst. Afhankelijk van welke lenzen en welke kleur (daglicht of tungsten) je gebruikt, is de lichtopbrengst van deze lamp tussen de 1400 en 10.000 Lux op 1 meter. Met deze lamp kan ik in alle situaties werken en mooi licht maken. Zowel deze als vorige lamp kan je overigens kopen bij BBP Light!


Statief: Falcon Eyes W805


€ 25

Als je kiest voor één van de laatste 2 opties, heb je ook een statief nodig.

De Falcon Eyes statieven zijn goedkoop maar prima. Ze komen ongeveer 2,5 meter hoog. De laagste stand is 1 meter.

Je zou nog verder kunnen kijken naar andere statieven, als je een statief zoekt wat hoger of lager kan dan dat, of als je van plan bent er nog andere dingen op te zetten die zwaarder zijn dan de genoemde lampen. In dat geval heb je misschien een iets steviger statief nodig.

Tot slot

Zoals je ziet zijn alle lampen in mijn overzicht led lampen. Dat betekent niet dat ik vind dat led lampen het beste zijn, alleen als je overweegt om één enkele lamp te kopen, die je voor veel situaties kan gebruiken, dan vind ik dit rijtje het beste.

Heb je hier nog aanvullingen op of vragen over? We zien ze graag in de comments onderaan!

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!


Over de schrijver

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maurice

Ik zie ook vaak set van 3 led lampen als aanbieding rond de 1000 euro. Wat is jouw voorkeur!

farida

Hallo,
Heel interessante info. Was al langer op zoek naar goede tips om met continue licht te werken in mijn fotografie. Ik zou heel graag een effect bekomen dat er schaduwlijnen vallen in het interieur. Bestaat daar iets voor om voor de led te plaatsen bv en waar kan ik dit best vinden?

Alvast bedankt,
Farida

farida

Hoi.bedankt voor je antwoord. Het is een specifieke licht situatie die ik eens wil uitproberen. Kan ik misschien de foto eens doormailen?

Farida

Super. Naar waar mag ik het mailen? ik wil enkel weten met welk licht ze precies het lichtvlak hebben gecreëerd.

Gr,
Farida

Hylke Danckaers

Hi,

Goede informatie krijg ik van je blog!

Ik wil graag starten met Youtube filmpjes met en backdrop en een ringlight. nu zie ik dat mijn ringlight alleen niet genoeg geeft. Ik denk dat als ik dan, met zo een led lamp zoals in dit artiken beschreven, links en rechts van me zet goed zit. Denkt u dit ook?

Groeten Hylke

Sandra

Dankjewel voor deze blog. Met deze tips kan ik echt wat! Ik ben nog niet zo gevorderd in het filmen, maar ik vind het wel echt leuk. Als ik dit soort lampen bekijk zie ik het al helemaal voor me.