Vlog, uitlegvideo, promo of reportage; wat voor soort video kan je het beste maken?

Wat voor soort video wil je gaan maken? Dat vind ik een belangrijke vraag in het maakproces, maar soms is die lastig te beantwoorden. Er zijn ook zoveel soorten video’s! Een vlog, tutorial, uitlegvideo, promo, reportage, reisvideo, videoclip, en nog veel meer. 

Een goede keus maken in wat je gaat maken helpt je op weg, omdat je daardoor ook beter kan bedenken hoe je dat wilt maken. Het geeft je bijvoorbeeld handvatten voor de opbouw van je video. 

In dit artikel gaan we de soorten met je doornemen en geven we daar zo veel mogelijk voorbeelden bij. Maar natuurlijk, om te beginnen, een video hierover! Eerst even op een rijtje, welke typen video gaan we hier allemaal bespreken? 

 • Vlog
 • Uitlegvideo/ tutorial
 • Promotievideo/ wervingsvideo
 • Aftermovie/ evenementvideo
 • Reisvideo
 • Presentatie/ lezing
 • Registratie
 • Livestream
 • Videoclip
 • Kunst
 • Reportage/ item
 • Fictie
 • Documentaire
 • Portet

Het doel van je video

Kies het liefst 1 vorm, om zo een duidelijke boodschap in je video te kunnen brengen en te zorgen dat alle elementen in de video bijdragen aan wat je wilt bereiken. Want uiteindelijk heeft elke video een doel! 

Als je video wilt inzetten voor je bedrijf is dat misschien om meer potentiële klanten te bereiken, maar ook als je gewoon een leuke video wilt maken met je vrienden voor je Youtube kanaal heb je waarschijnlijk een doel: mensen vermaken. 

Vanuit dat doel kan je bepalen welke soort video je wilt maken. 

En dan nu: welke soorten video zijn er allemaal?


Image

Vlog

We merken dat de term ‘vlog’ enorm veel gebruikt wordt tegenwoordig, maar soms ook als het eigenlijk niet om een echte vlog gaat. In onze ogen is een vlog een video waarmee je een dagje (of een weekje, of korter of langer) mee op pad gaat met de vlogger, die daarbij zelf ook vaak in beeld is. De stijl is vaak losjes en niet te perfect, en uit de hand gedraaid. 

Meer over wat wij vinden dat een vlog is, mét tips om zelf aan het vloggen te gaan, zie je in deze video.Uitlegvideo / tutorial

Tutorials zijn de video’s die je op ons kanaal vindt. Video’s waarin iemand iets uitlegt, zodat je het kan nadoen en leert hoe het moet. Wij vinden dit zelf een erg leuke manier van video maken! 

Naast dat het iets is dat je veel ziet op Youtube, tref je tutorials natuurlijk ook aan in online cursussen. Ik doe het zelf ook op mijn kanaal 'Robin Rozendal'.Promotiefilm / wervingsvideo

Deze vorm van video wordt ook wel ‘bedrijfsfilm’ genoemd en zoals de namen al doen vermoeden wordt het vooral gebruikt om een bedrijf of organisatie te promoten, of bijvoorbeeld personeel te werven. Het is een enkele video die bijvoorbeeld op de website of social media kanalen van een organisatie kan worden ingezet. Deze video's zijn vaak kort en krachtig*, en hebben aan het einde een duidelijke ‘call to action’, waarmee voor de kijker duidelijk wordt wat ze kunnen doen. Bijvoorbeeld: ‘klik hier om je aan te melden’, of ‘koop nu!’. 

De vorm van een promotiefilm kan van alles zijn, van een spreker die iets vertelt, tot aan complete situaties die in scène worden gezet.

* Een promo duurt meestal ± 1 minuut, afhankelijk van waar je de video uiteindelijk wilt plaatsen. Ik zou je aanraden een versie van 1 minuut voor social media te maken (waar mensen je nog niet kennen en dus minder geïnteresseerd zijn) en een iets langere versie van max 3 minuten voor je website, waar bezoekers waarschijnlijk geïnteresseerder zijn en dus langer willen kijken.

Ter inspiratie, een paar voorbeelden van promotie/ wervingsvideo’s:Ben je bezig met een promotie video, wervingsvideo of een bedrijfsfilm? Daarvoor hebben we een heel handig e-book geschreven! Mocht je die nog niet ontvangen hebben, schrijf je hier beneden dan zeker in! 😀

Aftermovie / event video

Een video om je evenement vast te leggen, eventueel om daar een volgende editie weer mee te promoten. Je kunt hierbij denken aan de grote aftermovies van evenementen zoals Lowlands, die door heel veel cameramensen worden gedraaid tijdens het evenement, en die achteraf zeer vakkundig wordt gemonteerd tot een supercoole video. Maar je kan ook denken aan video’s van een zakelijk congres, of natuurlijk een bruiloft*.

Evenement video’s gaan er vooral om om de sfeer goed vast te leggen. Het is dus vooral belangrijk om te zorgen dat je een goede videomaker te hebben, die een goed oog heeft voor het vangen van de juiste momenten, daarop weet te anticiperen, maar ook een fijn persoon is om erbij te hebben op het evenement. 

Bij dit soort video’s zijn er vele vormen mogelijk. Je kan met een presentator werken, alleen beeld laten zien met muziek, of nog wat bezoekers aan het woord laten.

* Bruiloftsvideo’s doen wij niet, maar we schreven er laatst dit artikel over. 

Wij doen zelf bijna geen evenementvideo’s meer, maar hier zijn nog wat voorbeelden uit de tijd dat we dat wel deden: 


Een andere leuke manier om een evenement te verslaan is door een compilatie te maken van verschillende antwoorden op eenzelfde vraag: Reisvideo

Reisvideo’s maken is natuurlijk Grietjes expertise, die met haar Youtube kanaal TravelGretl heel veel reisvideo’s heeft gemaakt. Een reisvideo kan een vlog zijn, documentaire of reportage achtig, of zelfs een kunstzinnige vorm aannemen. Omdat reisvideo’s video’s zijn die mensen vaak voor zichzelf, of voor hun Youtube kanaal maken, waar het doel puur ‘entertainment’ is, is de vorm heel vrij… wat het ook weer lastig kan maken. 

Als voorbeeld hier, uiteraard, een van de video’s van Grietjes Youtube kanaal:Nu we het toch over reisvideo's hebben, hoe leuk zijn die om te maken!?


Wil je zelf ook die mooie reisvideo's maken? In onze online cursus 'Reisvideografie' krijg je de tools die je nodig hebt.

Ik zie het om me heen vaak gebeuren: dat mooie shots en dierbare herinneringen uiteindelijk nooit tot een video gemonteerd worden, maar op een harde schijf belanden en verstoffen... Simpelweg omdat je er thuis achterkomt dat de montage van die enorme berg beelden te lastig is.

In deze cursus delen we het geheim van de montage, zodat jouw shots straks wel die mooie video's worden die je voor ogen hebt.

Ja, dat wil ik!

Presentatie / Lezing

Een presentatie of lezing kan heel leuk zijn om te filmen, om die toegankelijk te kunnen maken voor mensen die er op de dag zelf niet bij konden zijn. Je hebt ook hierbij veel keuze in vorm, die natuurlijk erg met het budget samenhangen. 

In zijn simpelste vorm kan je een presentatie gewoon met 1 stilstaande camera filmen en die video in zijn geheel gebruiken. Maar je kan het ook met meerdere (bewegende) camera’s filmen en dat geheel eventueel monteren, om er een mooi dynamisch geheel van te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Ted Talks op Youtube. 

Een presentatie die wij onlangs deden is voor de Nederlandse Unesco commissie, in het Vredespaleis in Den Haag. Dit was een livestream die we samen met Tom Castricum van Striking Video hebben verzorgd, en achteraf gemonteerd met nog extra opnamen.Registratie

Ik noem dit los van de vorige, omdat ik hierbij denk aan registraties van concerten of voorstellingen, waarbij er meer gebeurt dan 1 sprekende persoon, waardoor je dus eigenlijk sowieso het groter moet aanpakken, met meerdere camera’s en een goede oplossing voor de audio. 

Registraties zijn, net zoals de presentaties hierboven, meestal bestemd voor publiek om het later te kunnen terugkijken. Meestal wordt er dus niet veel geknipt in de lengte van de voorstelling, maar wordt het geheel weergegeven zoals het was. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de cabaret voorstellingen die op TV worden uitgezonden. 

Livestream

Een livestream is meestal hetzelfde als een presentatie, lezing of registratie, behalve dat het ook nog live wordt uitgezonden op bijvoorveeld Youtube, Facebook of een webinar platform.

Maar een livestream, als je het serieus aanpakt, kan er ook precies uitzien als een tv-programma wat je op tv ziet. Het is maar net hoe je het aanpakt 🙂 En, zoals eerder genoemd, is Tom Castricum van Striking Video de expert die je hiervoor moet hebben! We maakten samen met hem bijvoorbeeld deze video over livestreamen:Videoclip

Een videoclip is een van de meest creatieve en vrije vormen van video maken. Het is over het algemeen de visuele weergave van een stuk muziek, om dat muziekstuk eigenlijk te ‘promoten’. En omdat muziek vaak kunstzinnig of poëtisch is, mag de video dat ook zijn. Je kan er heel veel creativiteit in kwijt, zowel in het concept als in de uitvoering. 

Ik heb jaren geleden wel eens videoclips gemaakt voor bands. Meestal waren dat samenwerkingen die ik aanging omdat het me de ruimte gaf om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen; dit waren geen betaalde opdrachten.

Kunst!

Video wordt tegenwoordig ook in kunstvormen steeds vaker gebruikt en kun je ook tegenkomen in musea. Maar ik vind bijvoorbeeld ook wat je ziet bij DJ’s en concerten vaak een vorm van kunst. Vaak hebben ze grote schermen achter zich, waarop een visuele weergave is van de muziek, wat nog vrijer is dan de gemiddelde videoclip. 

Reportage / item

Dit is wat je bijvoorbeeld op tv ziet in een nieuwsuitzending, waarbij een reporter met een microfoon in de hand presenteert en interviewt. Maar reportages kunnen ook op zichzelf staan, of zelfs ter promotie worden ingezet. Hieronder 2 presentaties; degene die Grietje presenteert, is een van de eerste video’s die Grietje en ik samen maakten, en de ander is een opdracht die ik heb gedaan voor Wakker Dier, en die is gebruikt als promotiemateriaal. 


Fictie

Fictie is alles wat verzonnen is, met mensen die acteren, al dan niet met een vooraf geschreven script. Hierbij denk je misschien als eerste aan speelfilms en series (en dat klopt ook) maar ook fictie kan je zelf maken en/of inzetten voor je bedrijf, bijvoorbeeld. 

Grietje en ik maakten bijvoorbeeld een serie sketches over vissers voor Vistikhetmaar, een platform met informatie voor de visserijwereld, waar de video’s worden gebruikt als aanjagers van informatieve dossiers. Hieronder zie je een van onze ‘Cees & Cas’ video’s.

Maar ook zie ik dat fictie vaak wordt ingezet in trainingssituaties, wanneer er bijvoorbeeld moeilijke onderwerpen besproken moeten worden. Acteurs kunnen echte of verzonnen situaties uitspelen, wat gebruikt kan worden als beginpunt in een discussie of training. Hieronder zie je een trailer voor een serie video’s die ik maakte in samenwerking met de GGD, die ze gebruikten in trainingen. De verhalen waren echt, maar werden in de video’s nagespeeld door vrijwilligers die de situatie goed kennen. Ik schaar dit onder fictie, omdat we hier situaties in scène hebben gezet, die gespeeld zijn. Maar de verhalen zijn dus wel echt. Eigenlijk is dit dus een soort mengvorm.


Documentaire

Documentaires zie ik eigenlijk als de ‘grote’ documentaires die je in de bioscoop, op tv of op Netflix kan zien. Heel veel werk wat ik doe is documentaire-stijl, maar is het in feite niet echt, omdat er een ander doel achter zit, zoals promotie bijvoorbeeld. 

Een ‘echte’ documentaire heeft als doel om een onderwerp uit te diepen, te onderzoeken, uit te leggen, vanuit de fascinatie van de maker. 

Ik heb één echte documentaire gemaakt jaren geleden, in samenwerking met Kermis FM, over ‘Luchtbuks Ria’ (zie hieronder).Portret

Een portret is eigenlijk een vorm van een documentaire, die gaat over een persoon, al dan niet in combinatie met een plaats of onderwerp. Ik maakte bijvoorbeeld in opdracht een serie kleine portretten over personen in combinatie met een locatie, die genomineerd waren voor een prijs. Hieronder zie je een van die video’s. 

Een ander mooi voorbeeld van portretten zijn gemaakt door onze kantoorgenoten Kim Hutjens en Marc van Driessen, in opdracht van het mooie Platform Nieuw Wij. Ook die vind je hieronder.

Al met al

Veel verschillende vormen dus! Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren, zodat je beter weet wat je moet/kan maken. Mocht je verder willen lezen hierover, kan ik je ook dit artikel aanraden. Hierin vind je een aantal handige vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een (bedrijfs)film gaat maken.  

En heb je nog vragen of opmerkingen, laat ze vooral achter in de reacties onderaan de pagina 😀

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties