Voorkom deze 10 beginnersfouten bij het video monteren

Het monteren van video kan soms best lastig zijn, al helemaal als je beginner bent. Omdat wij al die fouten natuurlijk al eens gemaakt hebben, kunnen we zorgen dat jij ze niet ook hoeft te maken 😉

We maakten natuurlijk al een video over dit onderwerp:

In dit artikel zetten we alle lessen die je kan leren uit deze beginnersfouten nog eens voor je op een rijtje, met daarbij verwijzingen naar andere video's die handig zijn om te kijken.

Les 1: Vind een lekker ritme

Het is misschien een open deur, maar maak je shots niet te langs of te kort. Bij lange shots kan het misschien saai worden, of je kijker haakt af als hij geen idee heeft waarom hij zo lang naar een shot moet kijken.

Maak je een shot te kort, dan heeft de kijker het misschien net niet goed gezien. Dat wil je ook niet. Het is belangrijk dat je het juiste ritme (kadans) zoekt in de montage. En dat kan lastig zijn in het begin. Riske laat in deze video, aan de hand van een simpele situatie, zien hoe je met dat knippen kan experimenteren.

Les 2: Denk aan het beeldverhaal

Monteren is het samenvoegen van je beelden, het geluid, de muziek of een interview. En die elementen samen moeten elkaar versterken, gaan leven en het liefst ook meer gaat betekenen. Dat is de magie van het monteren.

Denk goed na hoe je beelden na elkaar zet. Die beelden hoeven niet altijd met elkaar te maken te hebben, maar gaan samen wel een verhaal vertellen, soms zelfs zonder dat je dat door hebt.

Zo plakte ik een keer een droneshot waarin je toevallig een brommer zag rijden, achter een shot van mijn hoofdpersoon die op een brommer stapte. Zonder dat ik het door had, dachten de kijkers dat de brommer in het droneshot dezelfde persoon was als die van het shot ervoor. Wat later een onlogische situatie opleverde in het verhaal. Kijk dus goed naar wat beelden onderling met elkaar gaan betekenen.

Les 3: Begin met de grote lijn

Het is soms heel verleidelijk om meteen je mooiste shots bij elkaar te zetten en daarmee te beginnen met monteren, want de mooiste shots zijn natuurlijk het leukst om mee te werken! Toch hebben wij meestal een andere methode.

Wij raden je aan om eerst je verhaal goed neer te zetten, beginnen met de grote lijn. Dat is waar je film om draait. Daarna zoek je nog of je film extra's nodig heeft. zoals sfeerbeelden, andere shots, muziek en misschien wel passende overgangen. En werk dan door naar de details.

Les 4: Maak een knallend begin

Als iemand (online) een video gaat bekijken, besluit die meestal in een paar seconden of zij die video wel of niet af gaat kijken. Dus: je begin moet pakkend zijn!

Wees daarom niet bang om al aan het begin van je video een mooi shot of iets leuks te laten zien, ook als dat eigenlijk pas later in je verhaal aan bod komt. Let maar eens op: ook in bijvoorbeeld tv-programma's doen ze dit vaak!

Zo laat je de kijker ook weten wat er nog komt, en waarom ze moet blijven kijken.

Les 5: Voorkom herhaling

Probeer niet teveel uit te leggen, want één keer iets uitleggen is vaak al goed genoeg. Teveel herhalen kan zelfs zorgen dat een kijker denkt: ja ja, dat weet ik nu wel... 😉

Les 6: beperk coole overgangen

Je kan in je montage op diverse manieren shots aan elkaar plakken. Je kan twee shots 'hard' tegen elkaar zetten, of er een overgang-effect op zetten, zoals de cross dissolve (wanneer twee beelden langzaam in elkaar overvloeien).

We zien vaak dat beginnende editors de cross dissolve (of een ander overgang-effect) heel vaak gebruiken. Zeker als ze het gevoel hebben dat twee shots niet mooi op elkaar passen. Toch zouden wij het gebruik van een overgang-effect niet echt aanraden, omdat elk effect ook iets 'vertelt'. Een cross dissolve geeft bijvoorbeeld het gevoel dat er tijd voorbij gaat.

Gebruik dus in principe geen overgang effecten. Als twee shots niet mooi op elkaar passen, kun je dat meestal op een andere manier oplossen. Bijvoorbeeld: misschien is de timing niet goed en kun je het oplossen door wat schuiven. Kijk ook hiervoor weer de video over 'waar knip je', die we hierboven al linkten.

En tenslotte: te veel verschillende, bijzondere overgangen kan ook een beetje het gevoel van een kermis geven, wat uiteindelijk afleidt van het echte verhaal van je video.

Image

Les 7: Laat je niet intimideren

Montageprogramma's kunnen best intimiderend zijn als je net begint met monteren. Er zijn allemaal knopjes, schermpjes en heel veel opties. Maar wat fijn is om te weten: je hebt echt niet alle opties meteen nodig.

Wat belangrijk is in het begin is om de basis te weten: in de mediabibliotheek (of bin) staan je shots. Op de tijdlijn zet je je beelden achter elkaar, en in het schermpje kan je je beelden bekijken. Ga daar lekker mee experimenteren, en leer stap voor stap nieuwe elementen erbij.

Er zijn zo veel montageprogramma's, dat wij snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we in het volgende artikel onze favorite programma's op een rij gezet.

Image

Les 8: Monteren is zwaar voor je computer

Monteren vraagt veel van je computer. En het is niet zo dat je alleen maar beelden afspeelt. Vaak wil je nog muziek en effecten toevoegen, de kleuren bewerken, titels maken en wie weet wat nog meer.

Daarom is het belangrijk dat je wel een computer hebt waarmee je ook soepel kan monteren. Wij laten ons bij het kopen van een nieuwe computer dan ook altijd adviseren door een professional op computergebied. Het belangrijkste is dat de computer groot en sterk genoeg is om al je zware videobeelden te kunnen bewerken.

Ondervind jij problemen met het monteren? Dan heb je misschien wat aan deze video: Sneller monteren met een trage computer.

Les 9: Gebruik passende muziek

De juiste muziek onder een video plaatsen vinden wij heel belangrijk, want muziek maakt of kraakt een video.

Probeer bijvoorbeeld eens verschillende muziekjes uit. Zelfs muziekjes die heel dichtbij elkaar liggen qua gevoel, kunnen een heel ander effect hebben op je video. Weet dus wat je wil met je video en neem er echt even de tijd voor.

Je kan op verschillende manieren muziek toevoegen aan je montage. Eerst je beelden op de tijdlijn monteren en daarna opzoek naar geschikte muziek, of je kiest eerst een muziekstuk waar je vervolgens (al dan niet op het ritme) op gaat monteren.

Op zoek naar passende muziek? Wij gebruiken zelf graag de muziekbibliotheek Artlist.io voor onze video's. Echt een aanrader! Voor een vast bedrag per jaar mag je onbeperkt muziek gebruiken voor je projecten. We kunnen je 2 maanden gratis geven als je een jaarabonnement afsluit.

Les 10: Sla je materiaal op

De beelden die je opent in je montageprogramma zitten niet echt IN je montage programma. Het programma verwijst er alleen naar. Dat betekent dat als je de beelden weggooit van je harde schijf, dat je montage programma ze ook niet meer kan vinden, en je niet verder kan monteren.

Het betekent ook dat je in je montage programma alles kan doen met je beelden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je je originele materiaal kapot maakt! Handig 🙂

Bonusles: Vertel een verhaal

Stiekem is dit de belangrijkste tip. Zorg dat je altijd een goed verhaal vertelt met je video.

Probeer vooraf na te denken wat je graag wilt vertellen en maak een plan. Denk na over de structuur van je verhaal: een kop, een midden en een einde.

Denk dan ook na: hoe maak je het interessant voor je kijkers? Zorg er vooral voor dat je de kijker meeneemt in je verhaal, zodat die niet meer kan stoppen met kijken 😉

In onze cursus ‘Monteren voor beginners’ helpen wij jou om beter, sneller en makkelijker te monteren!

We leren jou onze methode, die wij gebruiken om een montage helder en overzichtelijk te maken. En zo altijd een mooi resultaat af te leveren! Na deze cursus snap je hoe je kunt denken als een editor, een vaardigheid die je vervolgens in elk programma kunt toepassen.

Ja, ik wil me verdiepen in het monteren!

Tot slot

We hopen dat je veel gaat hebben aan deze tips en dat je deze fouten niet meer hoeft te maken 🙂 Mocht je dat nou wel doen: dat geeft helemaal niet! Niemand is perfect. Daar hebben we trouwens nog een video over gemaakt, over imperfectie 😉

Heb jij nog vragen na het lezen van deze tips, stel ze gerust hier onder in de reacties!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees meer


Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc

Hallo videomakers! Wat een toffe tutorials maken jullie, en wat superveel bruikbare tips.
Hier een minuscule minitip retour, in in de blog over 10 beginnersfouten, de bonustip Vertel een verhaal, eerste alinea: “vertelt” met een t.