Youtube schending of claim: wat kun je doen?

Help! Je ontvangt een melding van Youtube dat je de community richtlijnen hebt overtreden, dat je een Content ID Claim hebt voor een van je video's of zelfs dat je een auteursrechtenschending hebt.... Wat doe je dan?

In dit artikel deel ik een aantal handige links, en vertel ik hoe wij daar zelf als Youtubers mee omgaan! Bekijk voor je verder leest zeker ook onderstaande video waarin we onze ervaringen met je delen.

Goed om te weten: wij zijn filmmakers en Youtubers, maar geen juristen! We vertellen vooral wat onze ervaringen zijn. Heb je juridisch advies nodig, zoek dan zeker een jurist op en vertrouw niet zomaar op wat wij hier schrijven 🙂

Content ID claim

Dit is de claim die ik zelf het vaakst heb ontvangen. Bij een content ID claim is er materiaal van anderen in jouw video gedetecteerd door het systeem van Youtube. In mijn geval is dit vaak muziek die ik van anderen gebruik.

Hoe zo'n ID claim precies tot stand komt en wat de gevolgen ervan zijn, heb ik al eens omschreven in dit artikel. Zeker goed om te lezen als je een ID claim hebt ontvangen en je wilt weten wat dit precies betekent!

Een content ID claim is niet schadelijk voor je kanaal: je kunt er (volgens mij) op elke video wel een hebben, zonder dat je bijvoorbeeld waarschuwingen krijgt of je kanaal wordt gesloten. Ik heb zelf op mijn kanaal TravelGretl redelijk wat content ID claims, vooral uit de tijd dat ik nog Creative Commons muziek gebruikte. Het gebeurde toen regelmatig dat er op muziek die je volgens de creative commons licentie wel mocht gebruiken, toch een claim kwam. Soms zelfs pas nadat de video al 1 of 2 jaar online stond.

Als ik zeker weet dat ik alles goed heb uitgezocht en dat ik een muziekstuk zou moeten mogen gebruiken zoals ik dat doe, dan probeer ik de claim meestal te verwijderen. Dat kan via het interne systeem van Youtube, maar persoonlijk vind ik dat systeem wat intimiderend. Wat je ook kunt doen: bekijk in de claim wie hem heeft ingediend, google die persoon of organisatie, en stuur je verzoek direct naar hen. Soms wordt er niet gereageerd, maar vaak genoeg wordt de claim inderdaad ingetrokken: heel fijn!


Geen gedoe met muziek?

Toen ik steeds vaker content ID claims kreeg voor de muziek die ik gebruikte, ben ik gaan zoeken naar een muziekbibliotheek die niet al te duur is, en wel fijne nummers heeft. Ik vond Artlist.io - en vind dat nog steeds echt een aanrader!Als je vaker muziek gebruikt is dit de (relatief kleine) investering absoluut waard 🙂


Schending Communityrichtlijnen

Youtube wil graag dat mensen zich op het platform volgens hun regels gedragen. Doe je dit niet, dan kan je een melding en zelfs een waarschuwing krijgen dat je de richtlijnen geschonden hebt.

Let op! Een schending van deze richtlijnen heeft wel serieuze gevolgen voor je kanaal dan een content claim! Waar je een heleboel content claims op verschillende video's kunt hebben zonder dat je kanaal bijvoorbeeld wordt verwijderd, ligt dit bij de richtlijnen anders: je krijgt eerst gewoon een melding dat je de richtlijnen geschonden hebt. Die melding verdwijnt daarna niet meer uit je kanaal. Ga je daarna weer de 'fout' in volgens Youtube? Dan kun je nog 2 waarschuwingen krijgen binnen een bepaalde tijd. Krijg je dan nog een 3e waarschuwing? Dan wordt je kanaal gesloten.

Wil je precies weten wanneer je een waarschuwing krijgt, en wat de gevolgen van zo'n waarschuwing zijn? Lees dan zeker wat Youtube hier zelf over zegt.

Wij hebben zelf een keer een melding van een schending gehad. We hadden een link gedeeld onder een video, die Youtube als spam zag. Waarom...? Tsja, ik weet het niet precies. We delen vaker links en dat gaat eigenlijk altijd goed. We hebben bezwaar gemaakt tegen de beslissing (want dat kun je doen!) maar daar nooit meer iets op gehoord. De melding staat er nu al rustig meer dan een jaar te staan. Voor ons kanaal heeft dit niet direct gevolgen, maar het is toch een beetje jammer natuurlijk 😉 We hadden liever een schone lei gehad!

Waarschuwing auteursrechtklacht

Een auteursrechtklacht is weer iets anders dan een Content ID Claim. De basis is wel hetzelfde: het systeem van Youtube heeft gedetecteerd dat je muziek of videobeelden, of ander materiaal met auteursrecht erop, van iemand anders hebt gebruikt in jouw video. Alleen: de rechthebbende van dat materiaal heeft een volledig geldig en juridisch verwijderingsverzoek ingediend.

Plat gezegd: bij een content ID claim kan je video geblokkeerd worden in sommige landen, of verdien jij bijvoorbeeld niks meer met de advertenties die over je video spelen. Zo'n verwijderingsverzoek dat is ingedient om een auteursrechtklacht te krijgen, is wel een stap zwaarder dan dat.

Wij hebben zelf (gelukkig!) nooit zo'n klacht ontvangen, maar ook hierbij geldt: je krijgt waarschuwingen en als dat er te veel worden kun je je kanaal kwijtraken.

Mocht je ooit een auteursrechtenklacht krijgen dan moet je van Youtube overigens ook een 'auteursrechtenschool' doorlopen. Een online lesprogramma (vermoed ik) waarbij ze je leren wat je wel en niet mag doen met materiaal van anderen.

Wil je meer weten over auteursrechtenklachten, bij Youtube schreven ze er dit artikel over.

Tenslotte

Ik merk zelf dat al deze schendingen, claims, meldingen en waarschuwingen nogal verwarrend en soms intimiderend kunnen zijn. Weet dus dat je niet de enige bent als jij dat gevoel ook hebt! Het helpt mij om te bedenken dat er ergens een mens achter die muur van internet moet zitten 😉 En in sommige situaties, bijvoorbeeld bij ID claims, kan het dus helpen om Youtube te omzeilen en direct die persoon te benaderen.

Als je jouw ervaringen wilt delen, of als je nog vragen hebt, laat het zeker weten in de reacties!

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ErikH

Beste Grietje, Leuke artikel heb je geschreven en vooral informatief:) Ik ben nu sinds een halfjaar bezig met YouTube en heb een eerste melding te pakken. Melding is echter niet verdwenen na ruim 90 dagen. Ook kan ik mij niet bij het YouTube partner programma aanmelden. Normaal zie je op de pagina 2 eisen waar je aan moet voldoen. dat 4000 uren en 1000 abonnees verhaal. Alleen nu staat er dat ik mij niet kan aanmelden omdat er een melding open staat. Heb je hier ervaring mee? Ik hoor het graag:)

Philippe

Hallo,

Ik ben een beginnende Youtuber en maak me hier heel veel zorgen over.
Kan iemand waar ik ooit ruzie mee heb gehad om mij te pesten ofzo dingen doen om ervoor te zorgen dat ik een strike krijg of zelfs dat mijn kanaal verwijderd word?

Hier ben ik heel bang voor en ik maak me hier heel veel zorgen over.

Groetjes
Philippe

Philippe

Hey Grietje, Dankjewel voor je reactie. Mag ik je aub nog 1 laatste vraag hierover stellen? Als iemand onterecht een klacht tegen me indient of onterecht een melding maakt wegens schending van communityrichtlijnen of onterecht een melding maakt van auteursrechtschending (gewoon om me te pesten), word dit dan telkens nagekeken/gecontroleerd door Youtube alvorens je een waarschuwing krijgt? Sorry dat ik dit vraag maar ik wil kunnen stoppen met erover te piekeren. Nogmaals bedankt voor je reactie, echt heel lief! Ik wil ook even zeggen dat jullie een fantastisch kanaal hebben en dat ik al jullie videos bekijk en superinteressant en… Lees verder »

Philippe

Hey Grietje

Bedankt voor je antwoord 🙂

Ik ga er me verder niet te veel zorgen meer over maken dan en gewoon aan de slag gaan. Hopelijk word het een succes.

Ik volg al jullie videos en heb er al heel veel uit geleerd en ik ben van plan binnenkort een cursus van jullie te kopen 🙂

Ik wens jullie verder heel veel succes toe!

Groetjes
Philippe