Over Ons


Image

Wij zijn Grietje en Riske en wij zijn de Videomakers. Ons doel: jou helpen bij het maken van video 😀 Of je nu zelf gaat filmen, of een filmmaker wilt inhuren, wij helpen je graag met tips en informatie. Gewoon omdat wij graag zien dat élke video een succes wordt. 

Hoe het begon...

Mensen denken vaak dat wij elkaar al heel lang kennen, maar eigenlijk valt dat best wel mee 😉 Een aantal jaar geleden kwamen we elkaar tegen tijdens een opname. Voor Grietje was het haar eerste presentatieklus (spannend!) en Riske filmde toen nog in dienst bij een klein productiebureau. Voor onze eerste klus samen reed Grietje rond op een robot, waar Riske achteraan holde met een camera. Een toffe samenwerking was ontstaan! 

We zijn niet meteen de dag erna met de Videomakers begonnen. Eerst deden we nog wat experimentele projecten samen, om te oefenen, te leren, en leuke dingen te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de reportage die we in 2014 samen filmden op de Dappermarkt?


In die tijd begon Riske met de Superkortevideotips, samen met Kim Hutjens. Na de eerste reeks kwam Grietje erbij met de nodige briljante invalshoeken (zegt Riske 😉 ), waardoor onze korte tips echt een grappige serie werden. We hebben er in 1,5 jaar tijd 91 gemaakt! We vinden ze nog steeds leuk. Check de serie:Gezamenlijke passies 😀

superkorte videotips achter de schermen

We kwamen er al snel achter dat we een paar belangrijke liefdes delen. De liefde voor video en het hele filmproces - natuurlijk 😀 - de liefde voor samenwerken en het maken van toffe dingen.

Maar ook de liefde voor het delen van kennis en de liefde voor het ondernemen (en niet te vergeten de liefde voor thee, sushi, katten, Italiaans ijs in het park in de zomer en reizen 😉 ).


Maar vooral onze gezamenlijke passie voor ondernemen bracht ons een stap verder. We besloten de Superkortevideotips naar een hoger plan te tillen en er echt een bedrijf van te maken.

Hoewel we helaas op dat punt afscheid namen van Kim, begon het daar wel écht. We boekten een ondernemers-werkweek en doken onder in alle ideeën en plannen die we hadden. 

Het ontstaan van de Videomakers


Image

het was eind 2016. En op deze foto kan je het zien gebeuren: daar bedachten we onze naam ‘de Videomakers’ en dat we een platform wilden beginnen, waar beginners, enthousiaste amateurs, professionals, ondernemers, jongeren en Youtubers welkom zijn om samen beter te worden in het maken van mooie video’s.

Nederlandstalig, want in het Engels was er al genoeg, in het Nederlands was er bijna niks te vinden op dit gebied. We maakten in die week deze video (die we nog steeds af en toe kijken omdat 'ie zo vrolijk is): Omdat we dingen het liefst grondig aanpakken begonnen we meteen goed: met een Youtubekanaal en een website vol artikelen (die we voor het gemak maar zelf bouwden) en onze online cursussen.

We filmden, programmeerden, onderzochten, schreven, overlegden en lachten heel wat af. En we vierden onze successen. Zoals die dag dat we de Videomakers officieel maakten bij de KVK!Ja, al die tijd is dat wel een van de belangrijkste dingen geweest binnen ons platform: plezier maken! Er wordt met regelmaat hard gelachen achter de schermen. En we maken altijd precies wat wij willen maken, omdat we ervan overtuigd zijn dat we jou daarmee het beste kunnen helpen helpen.

We maken bijvoorbeeld geen gesponsorde video’s op ons kanaal, waarbij een bedrijf betaalt om ons een bepaalde boodschap te laten vertellen, omdat we het belangrijk vinden dat we onafhankelijk blijven. Wel krijgen we soms gratis producten opgestuurd, en werken we met affiliate links. Je leest daar meer over in onze sponsorverklaring!

Dat wij maken wat we willen maken, betekent ook dat we niet alleen video’s maken die hoog scoren op Youtube. Sommige video’s zijn maar voor een kleinere groep mensen interessant, of gaan over een onderwerp dat weinig wordt gezocht omdat mensen (nog) niet weten dat het interessant is. Ook die video’s willen wij heel graag maken!

En nu?

Inmiddels is de Videomakers het grootste Nederlandstalige online platform voor film en video. Per jaar wordt onze website meer dan 250.000 keer bezocht en weten velen de weg naar onze nieuwsbrief en online cursussen te vinden.  

Onze video’s op Youtube worden per maand door ruim 60.000 mensen gevonden. Sinds we zijn begonnen zijn alle video’s samen al meer dan 2 miljoen (!) keer bekeken, en verzamelden ze meer dan 26.000 reacties. Daar moeten we wel eerlijk bij zeggen dat waarschijnlijk de helft van die reacties van ons zijn 😉 Wij doen ons best om op elke reactie die we ontvangen te reageren, of er nu een vraag wordt gesteld een ervaring wordt gedeeld of je ons alleen even wilt bedanken voor de informatie in de video. Natuurlijk kunnen we niet altijd reageren, maar we streven er wel naar dat zo vaak mogelijk te doen.

Dat we zo veel mensen al hebben kunnen betrekken in onze community en dat er elke dag nog zo veel mensen bij komen, dat er wat af gekletst wordt op Youtube en dat mensen achter de schermen in de cursussen hun vragen stellen en sprongen (!) vooruitgang boeken, daar worden wij superblij van 😀


Image

Waar wij voor staan

Image
IEDEREEN KAN FILMEN

Opzienbarende virals, memorabele reisbeelden, indrukwekkende bedrijfspresentaties en handige tutorials; je komt ze elke dag tegen. Vaak zijn ze gemaakt door mensen die nooit naar een filmacademie zijn geweest. Zij hebben zichzelf leren filmen. Wat zij kunnen, kan jij ook.

Image
GOED UITZIENDE VIDEO IS MOGELIJK VOOR ELK BUDGET

Of je nu tien of tienduizend euro te besteden hebt, een indrukwekkende video is altijd mogelijk. Maar je moet wel weten hoe je het moet aanpakken. Op de Videomakers vind je tips en tutorials voor elk budget.

Image
EERLIJK = EERLIJK

Wij geloven in jou als videomaker, maar we zijn ook eerlijk. Een goede videomaker gaat niet over één nacht ijs. Denk goed na over je shots, verdiep je in apparatuur en vergeet niet dat je ook nog moet editen. Ons advies: neem de tijd en film regelmatig. Je zal zien dat het maken van een video steeds vlotter gaat. Besteed je je tijd toch liever aan iets anders? Je kan het maken van een video natuurlijk ook uitbesteden.

Image
VIDEO MAKEN IS AMAZEBALLS!

Wij vinden filmen het vetste dat er is. Van het eerste idee tot een volwaardige video die je vol trots de wereld in stuurt. Door onze liefde voor het vak kunnen we jou niet alleen beter helpen je doel te bereiken; wij hopen dat het video virus ook op jou overslaat. Welkom bij de club!


Waarom de naam de Videomakers?

Gek genoeg hebben we heel lang nagedacht over een naam die achteraf zo simpel en voor de hand liggend is. We zochten iets wat niet te gelikt of te gemaakt is, niet te corporate of te grappig, maar een naam die is zoals wij: down to earth, helder, verbindend en gezellig. We bedachten van alles, van ‘Videobakkers’ (duidelijk te guitig) tot ‘VideoGrietjes’ (beetje eendimensionaal 😉 ) tot uiteindelijk iemand zei: ‘Maar jullie zijn toch gewoon de Videomakers?’. Toen de bal zo duidelijk voor open doel lag, konden we eigenlijk niet meer missen.

Wat we heel fijn vinden aan onze naam is dat het niet alleen over ons gaat! Want de Videomakers, dat is iedereen die zich bij ons wil aansluiten 😀 . Jij ook! Als je naar onze video’s kijkt, onze artikelen leest, en zelf met video aan de slag gaat: dan ben jij ook een Videomaker en zijn we met zijn allen de Videomakers. Onze droom was altijd om iets te maken dat groter is dan de som van alleen ons twee.

Kijk, hieronder zie je nog een foto uit die werkweek van 2016, waar we met een aantal andere ondernemers brainstormden over wat onze naam moest worden! 


Image

Productiehuis

Naast alles wat wij online maken voor de Videomakers, werken we ook geregeld voor anderen. We filmen, presenteren, monteren, bedenken concepten, regisseren en scripten heel wat af.

We streven er daarbij naar om de wereld steeds een beetje mooier te maken. We werken vooral voor organisaties en bedrijven die bijvoorbeeld sociale doelstellingen hebben, die zorg bieden of zich bezighouden met een schone aarde die nog lang meekan. Een kleine selectie van mooie opdrachten die we mochten doen, vind je in ons portfolio.


Image

Over Grietje

"Als klein kind wist ik zeker wat ik wilde worden: Andre van Duijn. Zijn enthousiasme, humor en gekke bekken maakten dat ik stond te springen op de bank. Andere mensen ook zo blij kunnen maken, dat leek me geweldig!

Ik ging bij de plaatselijke toneelvereniging en later naar de toneelschool Maastricht. Na mijn afstuderen als regisseur werkte ik veel met jongeren, en merkte dat het overdragen van kennis en het begeleiden van jongeren ook een heel mooie manier is om iets voor iemand te betekenen. Bovendien kan je in een theater verhalen op een prachtige manier vertellen, met kleine middelen en een hoop fantasie. Mijn werk was echt heel mooi! Maar na een paar jaar in het theater begon er iets anders te kriebelen. Ik was nieuwsgierig naar die wereld van video die me vroeger zo had getrokken.

In 2015 kocht ik een cameraatje van nog geen 300 euro. Hij kon vooral veel dingen niet: niet 4k filmen, er kon geen externe microfoon in, je kon geen lenzen wisselen en de interne stabilisatie liet zwaar te wensen over. Maar joh, ik wist ook nog zo veel niet over video dat ik van de meeste dingen helemaal geen last had! Wat ik wel wist, vanuit het theater, is hoe je een verhaal moet vertellen. Tot mijn verrassing werkte het met video grotendeels hetzelfde.

Ik begon een Youtubekanaal over reizen: TravelGretl. Ik mocht als Youtuber mee op verschillende persreizen, en leerde met elke video beter filmen en monteren. Niet veel later werd ik als verslaggever en presentator aangenomen bij de Regionale omroep van Noord-Holland: NH Media, en begon ik ook voor andere opdrachtgevers te interviewen, te presenteren en te vloggen. 

Met het begin van de Videomakers is daar nog een heel nieuwe dimensie bij gekomen: Riske en ik besturen een schip dat inmiddels behoorlijk groot geworden is. We vergeten regelmatig wat we allemaal gemaakt hebben, omdat het simpelweg heel veel is 😉 En we krijgen heel veel enthousiaste reacties, van jullie, wat wel echt het allergaafst is. Die wens om mensen een stapje verder te helpen en iets tofs toe te voegen aan de wereld, die gaat zo wel in vervulling. Ik hoop dat we dit nog lang voor jou kunnen blijven doen!"


Image

Over Riske

"Toen ik klein was had ik geen videocamera. Geen probleem! Ik bouwde een tv van een kartonnen doos en draaide daar een rol papier doorheen waar ik de beelden van mijn film op tekende. Ik wist dus eigenlijk altijd al wat ik wilde doen. Verhalen vertellen, beeld maken… Ja, dat komt samen in video’s maken! 

Na mijn studie ‘Audiovisuele Media’ aan de HKU werkte ik een paar jaar voor werkgevers en leerde daar misschien nog wel meer dan op de HKU over filmen en monteren, maar ook over alles wat erbij komt kijken. Van geluid en licht, tot plannen, organiseren, regisseren en ondernemen. Dus toen ik in 2014 echt voor mezelf begon, was ik er meer dan klaar voor. 

Ik genoot van het ondernemen (nee, ik ga nooit meer voor een baas werken) en kon al snel de opdrachten kiezen die ik het liefste wilde doen. Dat waren opdrachten in de sociale, duurzame en culturele sector. 

Maar blijkbaar was het me nog niet genoeg. Video’s maken in opdracht vind ik leuk, nog steeds, maar stiekem vind ik het nog leuker om te bouwen aan ons eigen bedrijf, om stap voor stap (video voor video) de Videomakers verder te laten groeien en mensen te helpen met zelf hun video’s maken. 

Daarnaast pakte ik ook nog mijn oude schrijf- en tekenhobby weer op, en begon in 2019 met een tweede Youtube kanaal genaamd ‘Robin Rozendal’, waarop ik video’s publiceer over schrijven, tekenen en fantasy. Gewoon, omdat ik daar heel blij van word! En tegelijk gaf dat nieuwe Youtube kanaal ons weer inzichten voor de Videomakers, over hoe moeilijk het eigenlijk is om een nieuw kanaal te starten, waardoor we nog beter anderen daarmee kunnen helpen.

Al met al hoop ik dan ook dat de Videomakers een platform blijft, waar we met steeds meer ervaren videomakers kunnen samenwerken, om steeds meer nieuwe videomakers te kunnen helpen met filmen." 

Meer weten?

We maakten – hoe kan het ook anders! - ook twee video’s waarin we onszelf aan je voorstellen: