Wat mag je wel en niet doen met onze content?

Op ons Youtube kanaal, in onze nieuwsbrief, op onze social media kanalen en hier op onze website delen we veel gratis informatie. We uploaden regelmatig video’s met tips en tricks, we schrijven artikelen en plaatsen foto’s.

Al die dingen bij elkaar noemen we onze ‘content’. We maken die content, omdat we jou en anderen willen helpen bij het maken van betere video's.

We merken dat we veel vragen krijgen rondom het gebruik van deze gratis content. En dat we content soms terugvinden op plekken waar wij het niet hebben geplaatst.

Op deze pagina leggen we je daarom graag uit wat je wel en niet met onze content kunt doen.

Om te beginnen

Als je onze content wilt delen met anderen vinden we dat superleuk! Het betekent dat je onze content waardevol vindt, wat voor ons natuurlijk het grootste compliment is dat we kunnen krijgen.

Het linken naar ons en / of onze content, of het embedden van video’s kan (bijna) altijd. Sterker nog: we zijn er heel blij mee als je dit doet! Hoe meer mensen we helpen, hoe vrolijker ook wij daarvan worden. Er zijn echter een paar dingen die wij daarbij belangrijk vinden.


Image

Content kopiëren

Onze video's, foto’s en teksten kopiëren is iets anders dan ernaar linken. Wanneer je bijvoorbeeld een video van ons Youtube kanaal downloadt en op je eigen kanaal weer uploadt, of een artikel van onze website kopieert en op je eigen website zet, dan is dat een inbreuk op ons auteursrecht. Dat mag dus niet. Tenzij je ons citeert! Dat mag altijd en je vindt er hier meer informatie over. 

Maar nog losstaand van ons auteursrecht, vinden we het vooral heel jammer om te zien dat video's artikelen en foto's waar wij hard aan gewerkt hebben, en die al gratis beschikbaar zijn, dan ook nog eens ongevraagd bij ons worden weggenomen. 

Een vraag die we vaak horen, is: ‘als ik iets kopieer en jullie naam vermeld, is dat dan wel oké?’

Tenzij je ons citeert, is naamsvermelding niet genoeg. Dat klinkt misschien gek, want met naamsvermelding maak je ons bekender. En bekendheid is uiteindelijk belangrijk voor platformen zoals die van ons. 

En ja, dat is waar. Maar wat nog veel belangrijker is voor ons, om echt te groeien, dat zijn paginabezoeken en views op ons Youtube kanaal. Dat is wat Google registreert, en waardoor we uiteindelijk hoger komen in de zoekresultaten.


Mocht je iets van ons willen gebruiken op een andere plek dan waar wij het hebben geupload, stuur ons dan even een mailtje. Dan kunnen we met je bekijken wat de mogelijkheden zijn en doen we natuurlijk ons best je te helpen.

Embedden algemeen

Embedden is een manier om video’s te delen met anderen zonder de video's te verplaatsen. Als je op jouw website een van onze video's embedt, dan wordt de video vanaf ons Youtube kanaal op jouw website afgespeeld. Een super goede constructie. 

Voor ons Youtube kanaal hebben wij ervoor gekozen om embedden toe te staan.  Omdat we het heel leuk vinden als je onze video's op deze manier deelt. 

Embedden uitgebreid en/of commercieel

Dat wij embedden toestaan op ons kanaal betekent ook dat wij geen controle hebben over hoe jij onze video’s inzet. We willen je vragen om daar op een eerlijke manier mee om te gaan. 

Als jij onze video’s gebruikt om zelf een cursus mee te maken bijvoorbeeld, dan vinden we dat in sommige gevallen niet oké. 

Als je onze video's hierbij incidenteel als voorbeeld gebruikt, vinden we dat helemaal prima. Sterker nog: ook wij linken in onze cursussen naar video's van anderen omdat ze een goed voorbeeld zijn bij wat we willen vertellen. 

Maar wanneer je een cursus bouwt waarbij je (voornamelijk) onze content gebruikt om de lesstof uit te leggen, dan vinden we dat onrechtmatig gebruik van ons werk. Hierbij maakt het niet uit of je die cursus gratis of betaald aanbiedt. 

Een andere reden om content van ons te gebruiken kan zijn om producten te verkopen in een webshop, waarbij je bijvoorbeeld een video van ons plaatst om het product aan te prijzen. 

Dit is iets wat we niet per definitie vervelend vinden, maar wel als je het doet zonder dat wij dat weten. Neem dus even contact met ons op, dan overleggen we over de manier waarop we zouden kunnen samenwerken. Voor gebruik van onze video’s op deze manier vinden wij het namelijk logisch om daarvoor (op wat voor manier dan ook) een vergoeding te krijgen. 

Wil je veel van onze artikelen, video’s of foto’s gebruiken in een commerciële context? Of vormt onze content zo'n belangrijk onderdeel van je product dat het meer is dan ‘slechts’ een voorbeeld, neem dan even contact met ons op. Natuurlijk kijken we graag met je wat de mogelijkheden zijn.

Onze nieuwsbrieven

Onze nieuwsbrieven staan natuurlijk niet op onze website, maar ook die zijn onderdeel van onze content. 
Als je een keer een nieuwsbrief van ons naar iemand wil doorsturen, omdat je hem zo interessant vond, is dat natuurlijk prima. Maar wil je dit vaker doen, of aan heel veel mensen tegelijk doorsturen, dan zouden we je willen vragen om dat niet te doen. 
Als je denkt dat de inhoud van onze nieuwsbrieven ook voor andere partijen nuttig zijn, dan vinden wij het het leukst als je die mensen vraagt of ze zich ook voor onze nieuwsbrief willen aanmelden. Dan krijgen ze die gewoon zelf in hun mailbox!

En voor ons is dat fijn, omdat we onze nieuwsbrieven natuurlijk ook een onderdeel zijn van onze marketing, en dus van ons voortbestaan! Zo help je ons ook weer om verder te kunnen groeien.


Image

Waarom zijn wij hier zo streng op? 

Natuurlijk maken wij alle content op onze kanalen omdat we mensen willen helpen. Maar het maken van alle content kost erg veel tijd. Om dus te zorgen dat we zoveel mogelijk content voor jullie kunnen blijven maken, is het nodig dat we iets verdienen met ons platform. 

We verdienen op verschillende manieren: met het aannemen van video opdrachten, met de verkoop van cursussen, en advertentie inkomsten, zoals van Youtube. 

Nu merken we dat veel mensen denken dat de advertentie inkomsten onze grootste inkomstenbron zijn, en dat het dus waardevol voor ons is om meer views en volgers te krijgen. 

Het tegendeel is waar: de advertentie inkomsten zijn onze kleinste inkomstenbron. We verdienen vooral aan de verkoop van cursussen en het filmen in opdracht. Geld verdienen met advertenties op Youtube wordt pas interessant met miljoenen abonnees en views, en daar zijn wij nog lang niet. 

Als er daar bovenop ook nog eens views en abonnees worden weggenomen omdat iemand onze content zonder onze toestemming kopieërt en ergens anders uploadt, dan hebben we nog minder Youtube inkomsten dan we al hadden. Nog vervelender vinden we het wanneer iemand een cursus zou maken met ons materiaal, waardoor ze concurreren met onze eigen cursussen. 

Tenslotte hebben we niet graag dat onze video’s op commerciële pagina’s worden gebruikt zonder onze toestemming, omdat dat soort gebruik impliceert dat wij de website/webshop in kwestie steunen, of misschien door ze gesponsord worden. Wij willen ten alle tijde onafhankelijk blijven en dit ook uitstralen naar onze bezoekers. Het verschijnen van een video van ons op een site kan daarbij de verkeerde indruk geven.


Image

Onze missie

Uiteindelijk blijft ons uitgangspunt: we willen graag anderen helpen om betere video’s te maken. We zouden het waarderen als iedereen ons helpt dat doel te realiseren, onder andere door op de juiste manier om te gaan met onze content. 

Dank daarvoor!