Camera test: Canon 5Dmk2 vs Sony A7R2

In 2011 kocht ik mijn eerste serieuze camera: de Canon 5D mark 2. In 2017 werd het tijd voor een update en kocht ik de Sony A7R2.

In dit artikel leg ik uit waarom ik deze specifieke camera's koos, en wat mijn ervaringen zijn. Ik test de camera's door en door: welke is beter, en waarom?

De Canon 5D

In 2011 was de Canon 5D mark 2  één van de beste camera's om te kopen. Ik had er al vaker mee gewerkt en kende dus de kwaliteit van de camera, in foto en video. Ik kocht hem omdat ik er graag mee wilde gaan fotograferen, maar als filmmaker wilde ik ook een camera waarmee ik goed zou kunnen filmen. In 2011 was Nikon in dat opzicht echt nog geen optie, dus werd ik toen een Canon fan. Vanaf de eerste foto met deze camera was ik verliefd op het prachtige beeld wat eruit kwam. De fullframe sensor en de prachtige kleuren waren perfect. Ik heb er jarenlang met veel plezier mee gefilmd en gefotografeerd, zowel als hobby als in opdracht. De camera heeft me nooit teleurgesteld. Het was in 2016 dat ik begon te denken aan een vervanger voor de 5D. Ik filmde inmiddels met de Sony FS7, en als ik de Canon 5D als 2e camera daarbij gebruikte, vond ik dat de kleuren en het contrast zo anders waren, dat het niet goed matchte. Daarnaast had ik ook wel eens gewerkt met nieuwere camera's en merkte ik toch dat de opties van de nieuwe modellen wel erg fijn waren.

De A7R2

Tijd voor een nieuwe camera. Ik koos voor de Sony a7RII, omdat dat goed aansluit bij de Sony filmcamera die ik heb. Ik kocht deze camera half voor fotograferen, en half voor filmen, dus de film opties waren een belangrijke overweging. Verder wilde ik natuurlijk een sensor die even groot was als de 5D. De nieuwe features ten opzichte van de 5D vond ik ook wel erg aantrekkelijk: een elektronische zoeker (en dus geen spiegel meer), 42 Megapixel foto's, wifi, 4K videofunctie, etc. Mei 2017. Eindelijk had ik die nieuwe geweldige A7R2 in handen. Ik heb hem de hele zomer mee op pad genomen en er veel mee gefotografeerd en gefilmd. Deze camera moest goed getest worden! Zie hier een paar foto's die ik er die zomer mee maakte:

Grietje en ik zijn ook samen op pad geweest om video's te maken voor haar youtube kanaal Travel Gretl. Daar had ik ook de A7R2 bij me, waarmee we onder andere deze video maakten:

Het verschil

Het werken met de Sony is heel fijn. Ik vind de elektronische viewfinder echt een enorme verbetering ten opzichte van werken met een spiegel in de DSLRs. Je kan daardoor veel beter zien wat je doet, ook omdat je meteen je foto in je viewfinder ziet, nadat je hem gemaakt hebt. Je ziet dus meteen of hij goed was.

Daarnaast was ik heel erg blij met de optie om 4K te kunnen filmen met zo'n kleine camera (De 5D filmde maximaal HD), evenals de opties om een microfoon & koptelefoon aan te sluiten (dat laatste kon niet op de 5D) én de optie om te filmen op LOG (een optie waarmee je grijze kleuren opneemt, waardoor je beter kan kleurbewerken).

Al die opties maken hem echt erg geschikt om mee te filmen. Dat hij daarnaast 42 Megapixel foto's maakt op een fullframe sensor, maakt hem echt top.

Verder wordt het vaak als voordeel gezien dat de Sony's geen spiegel hebben, omdat daardoor de camera kleiner en dus lichter is. Hoewel ik helemaal voor spiegelloze camera's ben (de spiegel is echt nergens meer voor nodig tegenwoordig), is het argument dat hij lichter is, voor mij niet echt relevant.
Sowieso gebruik ik de camera met mijn Canon lenzen, dus heb ik een adapter (van Metabones) nodig om die lenzen erop te zetten. Met die adapter kom je ongeveer op hetzelfde gewicht als de 5D.

MAAR (de tegenvallers)

Toch waren er ook dingen die me tegenvielen. Een praktische tegenvaller was dat de accu's van de Sony een stuk sneller leeg lopen dan die van Canon. Met Canon heb ik het altijd makkelijk een dag gered met 2 accu's, met de Sony had ik op sommige dagen aan 3 nog niet genoeg. Maar goed, dat is te verwachten met de elektronische zoeker!

Maar nog veel belangrijker: het beeld viel me tegen...

Eerder zei ik het al: vanaf de eerste foto hield ik enorm van het beeld wat de Canon me gaf. En dat gevoel kon ik nog niet terugvinden bij mijn nieuwe Sony. En eigenlijk... is dat toch het belangrijkste?

Dus vond ik het tijd worden voor een vergelijkende test tussen de 2 camera's! Want wat is nou precies het verschil? Is er wel een verschil? Heb ik niet gewoon een voorkeur voor de Canon omdat het mijn eerste echte camera was?

De camera test

Ik wilde met beide foto's dezelfde foto maken. Zelfde lens, zelfde instellingen. En dan eens zien wat nou écht het verschil is!

Canon 5D2

Sony A7R2

De eerste test, met flitsers gemaakt. Beide camera's hadden de witbalans ingesteld op de preset 'flitslicht'.

Ik vind hier duidelijk de Sony groener, en de Canon contrastrijker.


Canon 5D2

Sony A7R2

De tweede test (met dank aan fotograaf Marc Driessen onze kantoorgenoot). Uit de hand gefotografeerd, met alleen daglicht uit het raam. Beide camera's de witbalans ingesteld op 5500K.

Hier is het verschil nog miniemer, en nauwelijks te zien op deze kleine plaatjes. Als ik goed kijk zie ik dat de Canon ietsje warmer, roder beeld heeft. De Sony neigt meer naar roze/groen. Daarnaast is het beeld van de Sony iets lichter en minder contrastrijk.

En dat is het verschil. Die contrastrijke, warme sfeer is precies wat maakt dat de Canon zulk fijn beeld geeft.

Maar is het beeld van de Sony dan slechter? Zeker niet. Het tegenovergestelde zelfs: het feit dat dat beeld minder contrastrijk is, betekent dat het dynamisch bereik van de camera groter is en je in de nabewerking meer opties hebt.

Na de test zei Marc:

De Sony heeft absoluut een mooiere sensor dan de 5dmk2. Kleine kanttekening, Canon heeft met de 5dmk4 wel een behoorlijke vooruitgang geboekt in het dynamisch bereik van de sensor. Maar haalt nog steeds niet helemaal het bereik van de Sony. En 30 vs 42 MP om maar niet over filmen te beginnen met de Canon 😬 Als ik het zo bekijk zou ik bij nader inzien ook voor de Sony zijn gegaan. Bij de volgende upgrade ronde dan maar 😉 Fotograaf Marc Driessen

Conclusie

Door deze test ben ik er zelf achter dat het verschil tussen het beeld van de 2 camera's minder groot is dan ik dacht. Snappen wát het verschil precies is, maakt ook dat ik hierna de foto's van de Sony beter kan bewerken, omdat ik nu weet wat ik 'mis' in het plaatje. En ik moet zeggen, vooral nu ik de 2 portretfoto's naast elkaar zie, begin ik echt te houden van het beeld van de Sony. Eindelijk. Ik ben blij met de overstap naar de Sony A7R2. Het is op  alle fronten een vooruitgang ten opzichte van mijn oude Canon 5D2 en ik zou hem iedereen aanraden. Van beide camera's zijn inmiddels al nieuwe versies verschenen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Canon 5D MK IV of de Sony A7RIII

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder Lezen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties