Stock video: Waar vind je gratis en betaalde video’s om zelf te gebruiken?

Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin het handig is om stock video's te hebben. Shots die anderen gemaakt hebben, en die je in jouw video mag gebruiken. In dit blog geef ik je een aantal online adresjes waar je stock video's kan vinden. Gratis, betaald per shot en op basis van een abonnement.

Gratis stock video

Gratis stock video's zijn handig op het moment dat je bijvoorbeeld beginnend filmmaker bent, of (nog) niks met je video's verdient. Het voordeel van deze gratis video's is natuurlijk dat je er niet voor betaald (joh ;). Nadeel is dat je soms credits moet geven, en dat de kwaliteit van de shots niet altijd denderend is. Je loopt ook het risico dat de shots die wel van hoge kwaliteit zijn, ook relatief vaak gebruikt worden.

Houd er bij alle websites die ik benoem rekening mee dat je ook zelf goed moet checken hoe het zit met jouw rechten en plichten als gebruiker van het materiaal! Kijk zelf op de website even bij 'licentie' en lees je in, dan gebruik je de beelden waarschijnlijk op de juiste manier en krijg je er als het goed is geen gedoe over.

Image

Pixabay voor video

De website die ik zelf het vaakst gebruik als ik video's zoek is Pixabay. De meeste video's hier zijn te gebruiken zonder naamsvermelding, maar het staat er per video ook altijd nog bij vermeld. Er zitten zeker mooie shots tussen! Full HD en 4k - dus kijk rustig even rond zou ik zeggen.

Pexels

Kon je op Pixabay niet vinden wat je zocht? Ook Pexels heeft veel stock footage. Foto en video. Let bij beide platforms trouwens wel op: er staan ook (bovenaan of onderin) advertenties met video's van Shutterstock of Adobe. Als je daarop klikt ga je naar een andere website, en is het niet meer gratis.

Stock Footage for Free

Ook een website die ik zelf nog niet gebruikt heb, maar die wel een aantal leuke beelden biedt. Je mag deze niet gebruiken als je echt een high end productie doet, en je zal je moeten inloggen! Wat overigens bij Pixabay ook moet.

Je vindt Stock Footage for Free hier.

Videvo

Videvo is de laatste site die ik wil benoemen in de categorie 'gratis'. Hier zal je bij sommige clips wel credits moeten geven, dus let daar goed op! Kwaliteit is niet altijd even hoog, maar je hebt wel veel keuze.

Er zijn meer gratis websites te vinden. Dit vinden wij wel de toppers. Mocht jij een fijne hebben die wij niet benoemen, laat het hier beneden weten! We horen het graag.

Image

Betaald per shot

Wanneer je niet al te vaak stock video's nodig hebt, en ze bijvoorbeeld gebruikt voor betaalde klussen, dan kan je het beste een site gebruiken waar je per shot betaalt. Ik heb dit zelf ooit gedaan omdat ik een heel specifiek shot zocht, wat niet gratis te verkrijgen was.

Shutterstock

Een van de bekendste websites voor stock foto's, verkoopt ook stock video. De prijzen lopen sterk uiteen. Van 60 euro voor een HD shot tot 350 euro voor een 4k RED shot van New York. Geschoten vanuit een helikopter en met vfx advertenties op de display borden in het shot. Ok, je betaalt veel maar er zit dan ook veel werk in 😉

Je kan op Shutterstock ook pakketten kopen. Zoals 5 HD shots voor 269 euro.

Kijk ook bij betaalde websites overigens goed wat je wel en niet met het materiaal mag doen. Dat je betaalt betekent niet meteen dat alles mag.

Getty Images

Ook vooral bekend van de foto's (en de heftige claims die mensen soms krijgen als ze foto's verkeerd gebruiken). Maar ook op Getty Images vind je video. Een stuk duurder dan die van Shutterstock als ik het zo zie! Ook hier kan je pakketten kopen.

Denk voor een enkele video aan honderd(en) en voor een pakket al snel aan meer dan duizend euro.

Envato Market

Envato market is ook een grote speler. Ze hebben stock video, maar ook foto's en muziek, maar ook bijvoorbeeld Wordpress thema's en meer. Meestal zijn de prijzen tussen de 10 en 30 dollar per shot.

Image

Abonnement

De laatste categorie zijn de websites die een abonnement aanbieden. Soms voor een x aantal downloads per maand, en sommigen voor onbeperkt gebruik van video in je werk.

Als je geregeld materiaal nodig hebt en niet altijd de hoogste kwaliteit verlangt of heel specifieke beelden zoekt, dan is dit een prima oplossing.

Artgrid

Onze eerste aanrader is Artgrid. Ik heb deze site zelf (nog) niet gebruikt, maar gebruik wel Artlist.io waar je muziek kan downloaden voor onder je video's. De websites zijn broertjes van elkaar.

Wat ik fijn vind aan Artlist (die met de muziek) is dat er goede kwaliteit staat, je onbeperkt kan gebruiken zonder gedoe en dat het echt niet duur is. Als ik zo naar Artgrid kijk, geldt voor deze site hetzelfde.

HD clips gaan al vanaf 25 dollar per maand, wat echt niet veel is voor onbeperkt gebruik! Hoe de kwaliteit van de shots is en hoe de bibliotheek zich blijft vullen, moeten we zien. De website is immers net begonnen. Maar ik zou het zeker even checken als ik jou was.

We kunnen je voor Artlist.io (muziek) en Artgrid.io (beeld) allebei een leuke korting geven via de links hier.

Image

Motion Array

Motion Array is het geadopteerde broertje van Artlist en Artgrid, en sinds kort beschikbaar. Bij Motion Array vind je alles, van foto's tot video's, audio, effecten en templates. We hebben onlangs contact gehad met de mensen achter Artlist, Artgrid en Motion Array en wat zij er zelf over zeggen is dit: het stockvideo aanbod van Artgrid is van hogere kwaliteit, maar Motion Array heeft meer verschillende dingen, en naast video ook templates en effecten, bijvoorbeeld.

Pond 5

Pond 5 is iets duurder dan Artgrid.io maar goedkoper dan websites als Shutterstock en Getty Images. Prijzen beginnen bij 190 euro per maand voor 10 video's. Wat je niet gebruikt, komt er de volgende maand bij.

Kijk voor je je abonneert even goed wat hun bibliotheek biedt, en of je tevreden bent met de kwaliteit.

En wat je ook even moet checken: volgens mij is het zo dat je met een membership niet alles uit de bibliotheek kan halen. Sommige shots zijn alleen los te koop, als ik het goed heb. Het staat op de website niet heel duidelijk vermeld, maar check dat zeker voor je een abonnement afsluit.

Videoblocks

Videoblocks of Storyblocks gaat al een tijdje mee en heeft inmiddels een flinke bibliotheek aan beelden verzameld. Er zijn verschillende abonnementen. Echt goedkoop voor beginners en ongeveer de Artgrid prijs voor mensen die vaker, meer shots gebruiken. Er zijn ook geluiden en geluidseffecten te verkrijgen, en foto's en illustraties. Kortom, een website die veel biedt.

Ik zou Videoblocks aanraden over Pond 5 - al is het maar omdat hun FAQ een veel duidelijker antwoord geeft op al je vragen, dan die van Pond 5.

Adobe

En tenslotte de bibliotheek van Adobe. Je kan een paar beelden aanschaffen in een pakket, of een abonnement afsluiten. Ook voor een relatief klein bedrag. Kijk ook hier wel weer goed naar de gebruiksrechten. Als individu (en wanneer ben je dat dan?!) ben je goedkoper uit dan als bedrijf bijvoorbeeld.

Kortom

Er is nogal wat aanbod op het gebied van stock video. Buiten de kwaliteit en de specifieke wensen die je hebt voor je beeld, is er ook een groot prijsverschil tussen de verschillende aanbieders. Het kan lonen er een paar met elkaar te vergelijken.

Nogmaals: check dan ook meteen hoeveel je mag downloaden voor die prijs en wat je er vervolgens mee mag. Gebruiken voor alles? Of zit er een grens aan jouw recht als gebruiker? Het kan even gedoe zijn dit uit te zoeken, maar zal je achteraf gedoe besparen.

Succes met je video!
Als je vragen hebt, stel ze dan zeker hier beneden.

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees meer

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties