scherpte

8 manieren om geld te verdienen met Youtube

Goed geld verdienen met Youtube klinkt voor veel (jonge) mensen als een droomscenario. Natuurlijk, toffe content maken en daar je boterham mee verdienen is te gek! En zelfs als Youtube je hobby is, is het altijd mooi als het je gewoon een leuk extraatje oplevert.

In dit blog bespreken we daarom 9 manieren waarop je geld kan verdienen met Youtube. Aan het einde bespreken we ook nog een belangrijk onderdeel waar je rekening mee moet houden als je van Youtube echt je beroep wilt maken.

Voordat we er echt in duiken, kijk om te beginnen eens deze video die we twee jaar geleden maakten. Hierin bespreken we alvast een aantal manieren om geld te verdienen met Youtube.

1. Advertenties op Youtube

Als je het hebt over geld verdienen met Youtube is dit waar veel mensen het eerst aan denken: advertenties afspelen over je video's.

Vroeger kon je al op deze manier geld verdienen vanaf de eerste video die je online zette. Inmiddels heb je wat meer geduld nodig. Je moet voor je advertenties kan aanzetten namelijk eerst lid worden van het Youtube-partnerprogramma. Daarvoor moet je minstens 1.000 abonnees hebben, en in de laatste 12 maanden moeten je video's minstens 4.000 uur bekeken zijn. Je vindt alle voorwaarden hier.

Heb je aan die voorwaarden voldaan en ben je lid van het partnerprogramma? Dan moet je je nog aanmelden bij Google Adsense. Vervolgens kan je op je kanaal per video bepalen of je er advertenties bij wilt afspelen of niet. Het is dus niet zo dat je meteen op al je video's advertenties hebt, zodra je Youtube de mogelijkheid geeft advertenties af te spelen over jouw content. Houd er ook rekening mee dat je content wel geschikt moet zijn voor adverteerders. Youtube is hier de laatste jaren strenger in geworden. Scheldwoorden kan je wellicht beter achterwege laten als je adverteerders niet wilt afschrikken... Je leest er meer over in de community richtlijnen van Youtube.

Al met al moet je dus wel aan een aantal voorwaarden voldoen en alles goed instellen om op deze manier geld te verdienen, maar als je dat proces eenmaal doorlopen hebt, hoef je er daarna in principe niet meer naar om te kijken.

Je verdient overigens vaak niet veel met deze methode. In de video hier beneden vertel ik hoeveel wij verdienen met ons kanaal:

Mocht je er trouwens echt niet uit komen hoe je je advertenties moet aanzetten op Youtube, laat het hier beneden even weten!

2. Gesponsorde video's maken

In plaats van Youtube te betalen om een advertentie bij jouw video af te spelen, kom je bij een gesponsorde video direct in contact met een adverteerder, en promoot je zijn of haar product of dienst.

Het kan zijn dat je een product gratis krijgt toegestuurd om uit te proberen, waar je vervolgens een video over maakt. Je krijgt dan alleen spullen en geen geld. Het kan ook zijn dat je betaalt krijgt om de video zelf te maken en het bedrijf of product daarin te noemen.

In beide gevallen moet je in je video aangeven dat het om gesponsorde content gaat. Je vindt alle richtlijnen hier op het google support forum.

Als Youtube advertenties over je video zet bepalen zij hoeveel geld je verdient. Met gesponsorde video's heb je dat zelf in de hand. Afhankelijk van hoeveel kijkers je hebt, en hoe goed de doelgroep aansluit bij de doelgroep die de adverteerder wil bereiken kan je prijsafspraken maken. Dit kan oplopen tot tienduizenden euro's per video, als je echt een groot kanaal hebt. Voor kleinere Youtubers gaat het uiteraard om kleinere bedragen.

Houd er wel rekening mee dat deze manier van reclame maken moet aansluiten bij je kijker. Als die het gevoel heeft dat je je ziel verkoopt aan de duivel voor een paar centen, dan zit je met een boos publiek en daar heeft niemand wat aan. Ook de adverteerder niet.

Hoe je zo'n samenwerking rondom een gesponsorde video aanpakt, leggen we binnenkort uit op ons Youtube kanaal.

3. Affiliate links

Het is niet alleen mogelijk om in je video ruimte vrij te maken voor advertenties en promoties. Ook met de tekst onder je video kan je geld binnenhalen door middel van affiliate links.

Hoe werkt een affiliate link? Stel, jij als filmmaker koopt je camera's graag online bij winkel X. In de omschrijving van je video kan je zetten welke apparatuur jij gebruikt om te filmen, met linkjes naar de verschillende producten in online winkels. Zoals bijvoorbeeld dus die camera's in winkel X. Doe je dit niet met een gewone link maar met een affiliate link dan wordt er, zodra iemand op die link klikt, een cookie geplaatst. De webshop weet dan dat een klant via jouw website (of in dit geval van jouw Youtube kanaal) is gekomen. Koopt die klant iets in die winkel, bijvoorbeeld die camera, dan krijg jij een percentage van wat de klant heeft betaald. In basis is dit hoe affiliate linking werkt.

Wij hebben zelf ook affiliate links onder onze video's. Dat ziet er in ons geval als volgt uit:

Je kan via verschillende platforms deze affiliate links aanmaken. Wij zijn aangesloten bij de programma's van Tradetracker, Coolblue en bijvoorbeeldoorbeeld Bol.com.

Wat ook goed is om te weten: er is geen volledige duidelijkheid over Youtube's standpunt rondom affiliate links. Sommigen zeggen dat het tegen de richtlijnen is, maar oogluikend wel wordt toegestaan mits het niet te spammy wordt. Feit is dat ook veel grote Youtubers affiliate links gebruiken onder hun video's. Maar er zijn ook verhalen te vinden van Youtubers wiens account gesloten zou zijn door de affiliate links. Wat daar precies achter zit, ik durf het niet te zeggen! Doe hier vooral zelf onderzoek naar en laat je keus of wel of geen affiliates te gebruiken niet afhangen van dit artikel.

4. Merchandise

Je eigen t-shirts, hoodies, mokken, kussens, pennen, douchegordijnen, sokken of noem het maar op! Wanneer je eenmaal fans hebt die graag uitstralen dat ze naar jouw kanaal kijken, kan dit een leuke manier zijn om wat bij te verdienen. Vooral bij Youtube celebrities en gamers werkt dit goed.

Bij tutorial kanalen zoals die van ons is het minder vanzelfsprekend om merchandise in te zetten. Hoewel we tassen met ons logo en een toffe slagzin natuurlijk wel heel cool zouden vinden! Suggesties zijn welkom hier beneden 😉

Een online platform dat geïntegreerd is met Youtube is Teespring. Maar je kan zeker ook andere platforms hiervoor gebruiken.

5. Verkoop zelf een product of dienst

Hierboven hebben we het gehad over advertentieruimte vrijmaken voor anderen. Maar waarom zou je eigen producten of diensten niet verkopen op Youtube?

Je kan Youtube prima gebruiken als een uithangbord van je bedrijf. Dat doen wij eigenlijk ook. Door gratis tutorials te maken over het maken van video trekken we veel mensen aan die zelf video's (willen) maken. Worden kijkers fans en voelen ze de behoefte om meer leren dan we in de gratis tutorials en hier op de website vertellen? Dan zien we ze in een van onze online cursussen.

Bovendien vinden ook veel meer organisaties en bedrijven ons die een video willen laten maken. Voor we op Youtube begonnen, kwam veel werk via via. Nu komt er aanzienlijk meer werk van klanten die niet in ons bestaande netwerk zitten. Zij vinden ons dus via onze video's en via deze website vol blogs.

Je kan je diensten als filmmaker dus verkopen via Youtube. Maar bijvoorbeeld ook coachings sessies, zelfgemaakte sierraden of kleding, CV ketels of je diensten als tuinman. Echt alles kan!

Als je op deze manier geld wilt verdienen met Youtube is het wel handig om andersom te werken. Dus niet eerst een kanaal te beginnen en dan te bedenken wat je hierbij aan kan bieden. Als het goed is heb je al een bedrijf met een product of dienst, waar je bijpassende content bij kan maken. Maak je video's vooral niet te ingewikkeld als je op deze manier aan Youtube wilt verdienen! Hoe efficiënter je kan werken, hoe meer tijd je overhoud voor je core business.

6. Donaties / Patreon

Direct geld voor je content ontvangen zonder tussenkomst van adverteerders, en zelfs zonder nog een extra dienst of product aan te bieden, is ook een optie. Via een platform als Patreon geven kijkers vrijwillig een bedrag voor jouw content.

Het is een soort crowdfunding, maar dan voor Youtube content. En ook op Patreon heb je tegenprestaties die je levert. Zo kan je ervoor kiezen om mensen bijvoorbeeld makkelijker met je in contact te laten komen als ze je financieel ondersteunen. Of ze krijgen extra content die normale volgers niet zien.

Een Youtube koppel dat ik ooit ontmoette voor mijn andere kanaal TravelGretl heeft een Patreon account. Mocht je eens een voorbeeld willen bekijken.

Houd er rekening mee dat, hoe goed je het ook bedoelt, ook Patreon kwaad bloed kan zetten. Een bekende Canadese Youtuber die veel reisvideo's maakt in Zuid-Oost Azië vroeg een tijd geleden om geld voor (zo leek het) dure hotels. Dat kwam niet lekker aan bij kijkers die overwegend uit een minder welvarend land kwamen. Hij heeft de bewuste video waarin hij opriep om geld te doneren, snel offline gehaald.

Dat gezegd hebbende, er zijn genoeg mensen die per maand een mooi bedrag overhouden aan Patreon of soorgelijke platforms.

7. Verkoop stock materiaal

Maak je mooie beelden die anderen ook goed in hun video's zouden kunnen gebruiken? Dan kan je overwegen sommige shots online te zetten op een stockwebsite. Mocht jouw video verkocht worden, dan kan je daar een leuk bedrag voor krijgen. Zeker als je meerdere clips weet te verkopen. Enkele bekende websites zijn Shutterstock of bijvoorbeeld Pond5. Meer stocksites vind je in dit artikel.

Er zitten wel wat mitsen en maren aan dit verhaal. Je moet natuurlijk kwalitatief goede content leveren en er zeker van zijn dat je materiaal vrij is van rechten van derden. Dus een persoon op straat filmen en zonder toestemming commercieel op Shutterstock zetten, kan niet. Maar denk ook aan de rechten van kunstenaars etc. Zoek goed uit wat rechtenvrij is en wat niet!

Ook betaalt niet elk platform je even veel. Soms krijg je een vast bedrag en soms mag je het zelf bepalen. Je zal in ieder geval voor jezelf moeten bepalen wat jouw beelden waard zijn. Is dat meer dan wat je krijgt via stock websites? Dan is het wellicht niet de moeite alles daarop te zetten. Want ja, dat moet ik er ook wel bij zeggen. Alles op zo'n website uploaden, tags goedzetten, noem het maar op: ook dat kost tijd.

8. Beroemd genoeg worden

Als je het voor elkaar krijgt met je Youtube kanaal een beroemdheid of expert te worden, word je wellicht ook gevraagd voor andere programma's om betaald in te verschijnen. Dit gebeurt met de grote namen regelmatig. Maar ook als je kleiner bent kan je je Youtube fame gebruiken.

Ben je een expert in reizen dan kan je spreken op reisbeurzen en -bijeenkomsten bijvoorbeeld.

Je kan wachten tot mensen naar je toe komen om je te vragen voor dit soort schnabbels. Je kan ook zelf aan de slag om partijen te benaderen, eventueel met tussenkomst van een manager.

Tenslotte

De grote vraag die steeds weer gesteld wordt is hoeveel geld verdien je nu echt met Youtube. En hoe makkelijk is het?!

Hoeveel je precies verdient met een kanaal is niet te zeggen. Dat hangt van veel factoren af. Maar dat het niet snel en easy is, dat kunnen we wel stellen.

Wil je fulltime met Youtube bezig zijn, houd er dan rekening mee dat je ook veel zal moeten investeren. In het begin vooral veel tijd in het maken van nieuwe video's, het aantrekken van een publiek en het onderhouden van contact met dit publiek. Later wellicht in betere apparatuur en mensen om je te helpen je kanaal draaiende te houden. Filmen, monteren, nieuwe ideeën bedenken kost veel tijd. En het rottige is: je weet nooit of die tijd zich gaat terugverdienen. Youtube video's maken en daarvan leven, blijft altijd een gok.

Wil je meer inzicht krijgen in hoe een Youtube reis kan verlopen, kijk zeker deze serie van Ponkers als je die nog niet hebt gezien. Echt een aanrader!

Of je met Youtube nu gewoon wat extra's wilt binnenhalen, of je er je brood mee wilt verdienen, sowieso veel succes met het maken van video's! Als je vragen hebt, stel ze hier beneden of onder een van onze tutorials op Youtube natuurlijk 😀

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob Jansen

Je schijnt ook geld te kunnen verdienen, met het kijken van YouTube video’s.
Kan iemand mij vertellen, hoe dat in z’n werking gaat?

Sarah Verdienen

Goede tips. Youtube is inmiddels wel echt heel groot geworden, waardoor te veel bloggers op ieder onderwerp actief zijn. Je zou naar alternative sites zoals Twitch of Periscope kunnen kijken. Dan ben je vaak uniek op jouw gebied!

Riske de Vries

Dat is een goeie ja!