Camera lenzen: onze favorieten! Voor Sony, Canon en Panasonic

Wij krijgen vaak de vraag welke camera lenzen wij gebruiken, dus zetten we ze graag hier voor je op een rijtje! 

Dit zijn trouwens allemaal lenzen die je kunt gebruiken op camera bodies waar je lenzen op kan verwisselen. Natuurlijk bestaan er ook camera’s waarop je de lens niet kan verwisselen, omdat die er vast op zit. Dat soort camera's hebben wij ook, maar dit artikel gaat daar niet over 🙂 

Kijk voor je een lens gaat kopen altijd goed of de lens die je op het oog hebt wel op jouw camera past. Een Sony lens past niet (zomaar) op een Canon camera. En ook binnen een merk past niet elke lens op elk type camera. Het kan dus zijn dat wij hier lenzen aanraden die jij niet zal kunnen gebruiken! Gelukkig zijn er van veel soorten lenzen wel (goede) alternatieven te vinden. 

Bij dit artikel maakten we deze video. Bekijk die zeker voordat je verder leest!Wil je mooiere foto's en video's maken? De keuze voor de juiste lens en die vervolgens goed kunnen gebruiken is een belangrijke sleutel naar succes!

Wij hebben in onze shop een cursus over lenzen, filters en sensors, waarin we je alles leren over de werking van lenzen en hoe je daarmee de mooiste foto's en video's kan maken
😀


Image

Riskes lenzen

Omdat mijn eerste camera een Canon was, heb ik daarbij een aantal Canon lenzen gekocht. Ik ben vanaf het begin kritisch geweest op de lenzen die ik wilde kopen en heb dus nooit een goedkope ‘kitlens’ gekocht (die worden vaak bij de camera geleverd).

Ik gebruikte mijn Canon lenzen eerst op mijn Canon EOS 5D, maar daarna ook op de Sony FS7 en later op de A7RII. Zoals ik net al aangaf kun je je Canon lenzen niet zomaar op een Sony camera zetten, je hebt daarvoor een adapter nodig.

Voor de FS7 gebruik ik deze adapter, die meteen ook een speedbooster is. Hierdoor heb je een grotere diafragma-opening (je kan meer licht binnenlaten in je camera) en de cropfactor van je camera wordt kleiner. In dit geval heel handig, want de FS7 heeft een Super 35 sensor, wat net kleiner is dan Full Frame.  

Op mijn A7R2 heb ik ook een Metabones adapter, maar een andere (dit is trouwens alweer een nieuwer model dan degene die ik heb). Het verschil met degene die ik hierboven noem is dat dit geen speedbooster is, alleen een adapter, waardoor hij ook goedkoper is. Ik kan beide adapters op beide Sony camera’s gebruiken, maar wilde toch graag meerdere adapters, zodat ik eventueel mijn camera’s tegelijkertijd kan gebruiken.


Image

Canon 24-70mm / f2.8

€1799

Deze 24-70mm f2.8 van Canon is toch wel de lens die ik het meest gebruik. 

Hij heeft een mooi open diafragma van 2.8 over het hele bereik, en 24-70 vind ik een fijn bereik. Ik kan met deze lens heel makkelijk schakelen tussen groothoek en tele, én hij heeft een mooie beeldkwaliteit. Dat alles bij elkaar maakt het de eerste lens die ik op mijn camera zet als ik een klus ga doen. Ik kan hem gebruiken bij het filmen met de camera op de schouder of op statief, en bij fotograferen net zo makkelijk. 

Het is niet de goedkoopste lens, maar ik vond de prijs-kwaliteit verhouding wel echt goed. 


Image

Canon 70-200 / f2.8

€1299

Deze 70-200 f2.8 telelens vind ik een goede aanvulling op de lens hierboven. Wanneer ik meer wil dan de 24-70, ga ik voor de 70-200. Ik gebruik hem vaak voor portretten, maar ook bijvoorbeeld voor het filmen van interviews waarbij ik ook graag een onscherpe achtergrond maak. 

Ik koos voor de versie van deze lens zonder IS (image stabilization), omdat dat goedkoper was en ik verwachtte hem toch voornamelijk op statief te gebruiken. Dat doe ik dus ook. En als ik hem eens zonder statief gebruik, dan zorg ik dat ik op een andere manier zelf corrigeer voor het gebrek aan stabilisatie, bijvoorbeeld door een hoge sluitertijd te gebruiken als ik fotografeer.

Er zijn ook nieuwere modellen van deze lens, en is hij dus ook met IS beschikbaar. Het is maar net hoe groot je budget is. 


Image

Carl Zeiss 18mm / f3.5

€1108

Dit is een groothoeklens van Zeiss, 18mm, f3.5. Deze link linkt naar de versie met de Nikon mount, omdat ik de Canon mount (die ik zelf heb) nu even niet kan vinden. In elk geval vind ik deze hele serie lenzen van Zeiss bijzonder mooi, en zou ze allemaal nog wel willen hebben! Deze serie heeft een bijzonder mooie beeldkwaliteit, en een lange, precieze scherpstelring. Maar let op! Hij heeft geen autofocus functie! 

En waarom koos ik dan deze? Ik wilde een groothoeklens, omdat mijn 24-70 niet heel erg wijd is. Deze 18mm was daarop een mooie aanvulling.


Image

Canon 100mm / f2.8

€999

Deze 100mm f2.8 macro lens is een van de laatste lenzen die ik kocht. Een 100mm had ik niet echt nodig, want ik heb al een 70-200, waar de 100mm in feite in zit. Wat deze lens toevoegt is de macro functie, die soms gewoon onmisbaar kan zijn als je een close-up van een bloemetje wilt maken.

Daarnaast merk ik een gek soort plezier als ik deze lens gebruik. Op de een of andere manier voel ik me met deze lens creatiever en vrijer dan met de 70-200mm. Geen idee waar dat aan ligt, maar wel een reden dat ik de 100mm vaker meeneem dan de 70-200 als ik voor de lol ga fotograferen.


Image

Sigma 50mm / f1.4

769

Deze lens is net zoals de Zeiss die ik eerder noemde van een ander merk, maar wel met een Canon mount. Ik kocht deze lens als eerste, omdat ik een 50mm mooi vond om mee te beginnen. Met 50mm kun je een vrij ‘wijd’ beeld maken, maar ook echt close-up.

Daarnaast was het diafragma van f1.4 een belangrijke reden om deze lens te kiezen, omdat lichtgevoeligheid én de daarbij behorende scherptediepte mogelijkheden me erg fijn leken. Hij kan niet zoomen, dus dat is wel een keuze! 

Ik kan de specifieke lens die ik heb op dit moment niet online vinden. Maar ik heb goede verhalen gehoord over deze ‘art’ lens - waardoor ik je hem wel aan durf te bevelen. 


Image

Canon 28mm/ f1.8

€489/ €529

Deze kleine 28mm f1.8 is ook niet meer te vinden, maar wat er op lijkt qua prijs en mogelijkheden is deze 35mm f2.0, of deze 24mm f2.8. 

Voor mij was dit de tweede lens die ik kocht, na mijn 50mm. Ik wilde dus iets meer groothoek, om totaler beeld te kunnen maken, maar wel een vaste lens met een groot maximaal diafragma, net zoals de 50mm. En… niet te duur. 

Ik gebruik hem nu niet echt vaak meer, omdat ik toch merk dat de beeldkwaliteit minder is dan bijvoorbeeld die van mijn 24-70 en de 18 van Zeiss. Logisch, dat is ook een behoorlijk prijsverschil geweest! 

Aan de andere kant doe ik hem ook niet weg, want het is een fijn klein, lichtgevoelig lensje, wat vaak heel handig is op een tweede camera of als back-up.


Grote kans trouwens dat de twee vervangers die ik aanraad een betere beeldkwaliteit hebben dan de mijne. Gewoon omdat ze nieuwer zijn, en iets duurder.


Image

Zeiss/Sony 35mm f2.8

749

Deze 35mm f2.8 is de enige lens die ik heb met een Sony mount, die dus direct op mijn twee Sony camera’s past. Ik heb hem eigenlijk gekocht om te gebruiken met mijn Sony A7R2 fotocamera, waarmee ik mijn video’s film voor mijn Robin Rozendal Youtube kanaal. Omdat ik dat meestal in mijn eentje doe, zocht ik een lens waarmee ik de autofocus met video zou kunnen gebruiken. Met de Canon lenzen die via een Metabones op de Sony zitten, werkt dat toch minder goed. 

Daarnaast werd ik natuurlijk aangetrokken doordat dit een Zeiss lensje is, met een mooi open maximaal diafragma. En ook nog lekker klein en licht! 

Als ik mijn fototoestel mee wil nemen ergens mee naartoe, en ik wil dat hij zo licht en klein mogelijk is: dan neem ik altijd dit lensje. 

Met 35mm kun je namelijk heel mooi wijd en close beeld maken en kun je dus eigenlijk alles! 


Image

Grietjes lenzen

Ja, en dan is het mijn beurt!
Laat ik je om te beginnen vertellen welke camera’s ik heb. Ik begon mijn video-carrière op mijn eigen Youtubekanaal met ‘vlog’-achtige video’s, en filmde dat met een compactcamera. Geen verwisselbare lenzen dus! In deze periode was ik zelf vooral nog aan het leren hoe video eigenlijk werkt. 

Toen ik steeds meer betaalde klussen kreeg en ook verslaggeving ging doen, kocht ik de Lumix gh5 van Panasonic. Omdat ik altijd al droomde van een full frame fotocamera, kocht ik later ook de A7RII. Inderdaad dezelfde camera als die Riske ook heeft. Zij had er destijds goed onderzoek naar gedaan en ik had via haar vaker met deze camera gewerkt, en merkte dat ik daar wel blij van werd.

Ik werk zelf niet met adapters en gebruik voor deze twee verschillende camera's dus ook verschillende lenzen. De lenzen van mijn Sony camera passen immers niet op de GH5 en andersom!


Image

Panasonic 12-35mm f2.8

€849

In de tijd dat ik de gh5 kocht werd die meestal standaard geleverd met de 12-60mm f2.8/4.0 lens. Dat variabele diafragma leek me vervelend tijdens het filmen, dus besloot ik deze ‘kitlens’ niet te nemen.

Ik kocht de camera in een fotowinkel (bij Nivo Schweitzer op de Haarlemmerdijk) en daar raadden ze me de 12-35mm aan met een maximaal diafragma van f2.8 over het hele bereik. Ik ben heel erg blij met deze lens voor het werk dat ik doe. Hij is relatief klein en licht, wat fijn is als je lang uit de hand moest filmen. Je zou kunnen denken dat je met een bereik van 12mm tot 35mm wel altijd wijd bent, maar de GH5 heeft geen fullframe sensor. Met de micro four third sensor is de cropfactor ongeveer 2 - dus deze lens is het equivalent van een 24-70mm lens op een fullframe camera. En ik merk dan ook hetzelfde als Riske met die lens afstand: deze lens is de lens die ik er altijd als eerste opzet.

Je vindt de Panasonic 12-35mm f2.8 hier. Dit is de II versie van deze lens, zelf heb ik nog de I versie. 


Image

Panasonic Lumix G 20mm f1.7

€269

Deze schattige 'pancake lens' heb ik vooral gekocht omdat hij zo lekker klein is. Ik vind het geweldig dat zo'n klein dingetje gewoon een hele lens is. En het diafragma van f1.7 maakt hem nog geweldig lichtgevoelig ook.

Ik heb hem altijd bij me als ik de GH5 meeneem, maar omdat ik in de praktijk eigenlijk weinig kans zie om lenzen te wisselen tijdens mijn werk, merk ik dat ik hem niet supervaak gebruik. 

Je vindt deze pancake lens hier!


Image

Panasonic 35-100mm f2.8 II

€1099

Nadat ik de gh5 een tijd had gebruikt, leek het me tof om nog meer mooie beelden te kunnen maken. Deze 35-100mm is het equivalent van een 70-200mm lens op een full frame camera. Je kunt veel verder inzoomen, en daar ongetwijfeld prachtige beelden mee maken! Maar… ik gebruik deze lens in de praktijk eigenlijk nooit. Niet omdat het geen goede lens is maar omdat deze lens niet bij mijn werkwijze past. 

Ik werk bijvoorbeeld vaak met een microfoon direct op de camera (dus geen zenders oid). Omdat je met je microfoon dicht bij de geluidsbron wilt zijn, kan je niet op afstand gaan staan en flink inzoomen als je iemand filmt. Je wilt dan juist dichtbij staan en met een wijde hoek filmen, wat deze lens dus niet kan.
Voor mooie tussen shots zou ik hem heel graag willen gebruiken, alleen film ik de momenten waarop mensen praten en de tussenschot die daarbij horen de hele tijd door elkaar heen. Ik zou dan steeds van lens moeten wisselen en ik merk dat ik daar helemaal geen tijd voor heb. Als ik maar voor een lens de tijd heb, dan neem ik sowieso de 12-35mm. 

Nu zou je kunnen denken: gebruik deze lens dan in je vrije tijd. Maar in mijn vrije tijd maak ik liever foto’s, en gebruik ik daar dan weer de A7RII voor. Die heb ik er immers voor gekocht 😉

Kortom: ik heb een waarschijnlijk prima lens gekocht, die me superleuk leek en die ik - in ieder geval nu - in de praktijk niet gebruik. 

Bedenk dus ook goed als je een nieuwe lens gaat kopen, of je hem wel echt gaat gebruiken in jouw werkwijze. Anders is het zonde van je geld!


Image

Sony 50mm f1.8

€186

Bij mijn nieuwe Sony a7RII camera kocht ik direct twee lenzen. Een daarvan was deze 50mm lens. Een hele goedkope lens zoals je ziet! Het voelt ook niet als een duur stukje apparatuur (plastic fantastic 😉 maar hij werkt prima. Met zijn diafragma van f1.8 kun je mooie onscherpe achtergronden mee maken en er ook in het donker nog goed mee werken. Ik gebruik deze lens dus op de Sony a7RII, vooral voor fotografie. Omdat hij klein en licht is is hij ook fijn om bijvoorbeeld mee te nemen op langere wandelingen. Je kunt er portretten mee schieten, detail foto’s en ook nog wel een redelijke overzichtsfoto, dus ik ben er blij mee!

Natuurlijk zijn er veel mooiere 50mm lenzen te krijgen dan deze, maar voor wat ik ermee doe vond ik het goed genoeg.


Image

Zeiss Batis 18mm f2.8

€1299

Voordat ik zelf een A7rII had, fotografeerde ik dus af en toe met Riskes camera.  bijvoorbeeld toen we voor The Hunger Project gingen filmen in Benin. Zij had er een prachtige 18mm Zeiss lens opgezet, en ik merkte hoeveel lol het mij gaf om met deze lens lengte te fotograferen. Ik vind het heel gaaf dat landschappen juist nog interessanter worden en op de een of andere manier vind ik het heel fijn om juist heel veel in beeld te kunnen brengen.
Hoewel een 18 mm lens eigenlijk helemaal niet perse een logische eerste lens is bij een camera (hij is niet allround, niet geschikt voor portretten etc) merkte ik toch dat ik het allermeeste zin had in zo’n mooie 18mm Zeiss lens. Dus heb ik het maar gewoon gedaan, zo’n lens kopen.

Ik ben er heel blij mee! Ook deze lens is niet superzwaar en steeds als ik ermee fotografeer, ben ik gelukkig met het beeld. En ja, een vogeltje in een boom op 20 meter afstand vastleggen, kun je vergeten. En eerlijk gezegd: mij geeft dat ook wel rust. Ik gebruik deze lens niet voor mijn werk, alleen voor de hobby. Het werken met beperkingen maakt juist dat ik soms denk: wat prachtig die vogel daar in de boom! Ik kan dat nu toch niet goed fotograferen, laat ik er maar gewoon van genieten. Ook dat maakt mijn vakantie leuker 🙂 


Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6

€249

Deze lens is een standaard kit lens die je kunt krijgen bij de Sony a7RII. Toch heb ik deze lens zelf pas later gekocht. Gek wellicht! Want het is een relatief goedkope lens met ook nog eens een variabel diafragma. Eigenlijk niet ideaal...

Toch ben ik blij met deze lens. Ik kocht hem omdat ik de a7RII steeds meer ging gebruiken voor professionele klussen, bijvoorbeeld als een opdrachtgever eens vroeg of ik naast video's ook 1 of 2 foto's wilde maken. Begrijp me goed: ik ben geen professioneel fotograaf 🙂 Maar een extra foto maken als ik er toch ben: dat kan prima!

Ik merkte hierbij dat ik vooral portretten moest maken. De 18mm is geen portretlens en de 50mm schoot soms te kort omdat ik bijvoorbeeld in een kleine ruimte was en meerdere mensen (op afstand want: Corona) in beeld moest brengen. Op een gegeven moment kun je gewoonweg niet verder naar achteren lopen 😉 

Ik zocht dus een zoomlens die niet heel duur hoefde te zijn omdat fotografie voor mij echt een bijzaak is! En omdat ik eerder al duurdere lenzen had gekocht die ik eigenlijk niet genoeg gebruik dacht ik daarvan te leren en gewoon minder geld uit te geven aan een lens die wellicht geen enorm hoge kwaliteit heeft, maar gewoon goed genoeg is voor wat hij moet doen. Kortom: ik ben best tevreden over deze lens! Hij maakt geen heel mooie onscherpe achtergrond wellicht, maar ik heb hem toch al in meerdere situaties goed kunnen gebruiken en werk af kunnen leveren waar de opdrachtgever blij mee was. 


Tenslotte

Heb je een lens op het oog en wil je weten of hij wel echt zo goed is als je denkt? Wil je voorbeeld foto’s zien en specificaties controleren? Wij raden je dan zeker aan de website www.dpreview.com eens te bestuderen. Hij is Engelstalig maar je kunt hier wel  alle lenzen en camera’s terugvinden.


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties