video film kwaliteit

Een film laten maken: 13 punten om de kwaliteit van video te beoordelen

Ik merk vaak dat mensen het moeilijk vinden om de kwaliteit van video te beoordelen, als ze een film laten maken. En dat vind ik jammer, omdat ik me probeer te onderscheiden door altijd goede kwaliteit te leveren.

Als ik dan online video’s of foto’s zie die hier niet aan voldoen, doet dat me altijd een beetje pijn. Waarom is er tijd en geld geïnvesteerd om een film te laten maken die er onprofessioneel uitziet?

Wat het doel ook is, met amateuristische plaatjes sla je de plank sowieso mis. Dus om het beoordelen van kwaliteit in video en fotografie een klein beetje makkelijker te maken, hierbij een lijst met 13 tips om op te letten, die ik in mijn werk heb geleerd.


1. Scherpte

Waar ligt de scherpte van het beeld? Vooral bij interview shots waarin één persoon richting de camera praat, is het belangrijk dat die persoon scherp is. Een veel voorkomende beginnersfout is dat de achtergrond scherp is, in plaats van de persoon. Vaak staat de camera dan in auto-focus en maakt gewoon een verkeerde beslissing over waar het beeld scherp moet zijn.

Als wel de persoon scherp is, is het vooral belangrijk dat de ogen scherp zijn, want daar kijken we tenslotte naar. Als alleen de oren en schouders scherp zijn, kijkt het veel minder lekker.

2. Licht

Vanzelfsprekend is het raar wanneer een beeld veel te donker of veel te licht is. Toch zie je dit vaak. Te donker is soms niet te voorkomen, als er gewoon niet meer licht is: bijvoorbeeld ’s nachts.

Maar er zijn natuurlijk grensgebieden, bijvoorbeeld een beeld op een zonnige dag, waar een persoon is geportretteerd met veel tegenlicht. Staat die met zijn rug naar het licht, dan is het gezicht vaak te donker, of de achtergrond een uitgebeten wit vlak. Met het gezicht in de zon worden vaak gedeeltes van het gezicht overbelicht.

Door rekening te houden met de lichtsituatie, door een lamp mee te nemen of iemand op een andere plek voor de camera te zetten, kan dit worden voorkomen.


3. Kleur

Heeft het beeld de juiste kleur? Zonlicht heeft een andere kleur dan lamplicht, TL buizen zijn weer heel anders en een combinatie van meerdere lichtbronnen geeft gemengd licht.

Omdat camera’s geen idee hebben van welk licht ze filmen, moeten we ze dat vertellen. Want anders krijg je oranje beeld. Of blauw. Of vies groen onder TL licht.

4. Steady

De camerabewegingen zijn een typisch punt waaraan je een minder professionele filmer kan herkennen. De beweging van de camera mag niet afleiden van het onderwerp.

Als de camera zonder duidelijke aanleiding bewegingen maakt, niet stil staat bij een ‘stil’ shot of scheef staat, trekt de camera daarmee teveel aandacht.

Bij fotografie kan een teveel bewegende camera zelfs de foto’s onscherp maken, als dat niet met de juiste instellingen wordt gecorrigeerd.

5. Focus

Hiermee bedoel ik niet de scherpte, maar het aandachtspunt van het beeld. Waar valt je oog als eerste op? Op de ogen van de geportretteerde? Of op de wandelaar in de achtergrond? Is in één oogopslag duidelijk wat met het beeld bedoeld wordt?

Een goed beeld neemt de kijker bij de hand mee door het verhaal, laat geen twijfel ontstaan over de boodschap en maakt zonder omhaal duidelijk wat het wil zeggen. Deze focus is nog lastiger om te bereiken dan de technische scherpte van punt 1, omdat er zoveel factoren zijn die hier invloed op hebben: de scherpte, het licht, beweging, kadrering, lenskeuze en afstand.

6. Dichtbij

Fotograaf Robert Capa zei het ook: “If your photo’s aren’t good enough, you’re not close enough.” 

Als je met de lens te veraf blijft, zul je inhoudelijk ook nooit dichterbij komen, terwijl dat uiteindelijk is waar dat om gaat: voelen wat de geïnterviewde voelt en de persoon op de foto/ in de video leren kennen.


7. Aantrekkelijk

Als er mensen in beeld komen, is het belangrijk dat ze goed in beeld komen. Niks is zo erg als een vlek op een trui of een pluk haar die net raar omhoog zit.

De persoon in beeld komt dan niet goed over en verliest ook het vertrouwen om ooit wéér in beeld te durven verschijnen.

Bovendien: als deze persoon een boodschap over moet brengen, komt dat verhaal waarschijnlijk minder sterk over als zijn of haar voorkomen niet in orde is.

8. Duidelijk

Hoewel bijna iedereen wel goed op de foto/video te zetten is, zijn er uitzonderingen. Hoe hard het ook kan zijn, soms is er een reden om iemand te adviseren om niet voor de camera te gaan staan. Bijvoorbeeld: iemand die stottert, is niet de juiste persoon om te interviewen.

Natuurlijk vindt niemand het erg als iemand stottert, maar in een video leidt het vaak af van de boodschap. Bij zo iemand gaat de aandacht van de kijker vaak eerst naar de afwijking en daarna pas naar de boodschap, terwijl de video dan al bijna voorbij is. De boodschap die erin zat is zo niet overgekomen.


9. Geluid

Behalve dat de mix tussen muziek, effecten en gesproken woorden in balans moet zijn en constant over de duur van de video, is het ook belangrijk dat geluid goed verstaanbaar wordt opgenomen.

Net als dat de lens dichtbij het onderwerp moet zijn, is het voor de audiokwaliteit van belang dat de microfoon zo dicht mogelijk bij de audiobron is. Als het geluid goed wordt opgenomen, heb je in de video geen storende achtergrondgeluiden zoals het geluid van een snelweg of andere mensen die praten in de achtergrond.

10. Montage

En zelfs als alles goed is opgenomen, kan het nog mis gaan, als de beelden niet juist gebruikt worden.

Denk aan een fotoserie, waar geen selectie wordt gemaakt: als je alle 200 foto’s te zien krijgt, krijg je niet dezelfde indruk als wanneer je alleen de 5 beste ziet.

Zo ook met video: beelden die te lang blijven staan of stukken die herhaald worden dragen niet bij aan het goed overbrengen van de boodschap. Een goede video wordt net zo opgebouwd als een goede tekst: eerst veel schrijven, daarna: schrappen totdat het verhaal op een korte en krachtige manier wordt verteld, zonder zijwegen en afleidingen.


11. Inhoudelijk

Bij nieuwe opdrachten probeer ik altijd uit te vinden: wat is de boodschap? Wie is de doelgroep?

Met die kennis kun je vervolgens alle keuzes maken om de video of foto’s zo goed mogelijk dat doel te laten bereiken. Teksten voor voice-overs en interviewvragen moeten leiden naar het doel; de juiste persoon moet geïnterviewd worden, die écht wat kan toevoegen aan het verhaal, en de beelden moeten zich altijd daarbij aansluiten.

Video’s die geen duidelijke boodschap hebben, meerdere boodschappen, of je geen enkel gevoel meegeven, slaan de plank mis.

12. Afwerking

Als het hele verhaal dan duidelijk en krachtig is neergezet in foto’s of video, moet er nog steeds op kwaliteit gelet worden.

Foto’s die te klein worden afgeleverd bij de drukker, worden pixelig en onscherp afgedrukt. Video’s die worden afgeleverd met de verkeerde settings zien er raar uit; een bekende fout is horizontale strepen in het beeld, of een verkeerde beeldverhouding, waardoor iemand een gek banaanvormig hoofd krijgt.


13. Passend

Na al deze kritische punten, moet er toch nog één ding gezegd worden. Al deze regels mogen onmiddellijk overtreden worden, als het beeld daarmee zijn doel kan bereiken.

Voor een artistieke videoclip is het misschien wel heel sfeervool en cool om alles onscherp te filmen, voor een video over hoe lastig het is om om te gaan met stotteren, is het juist goed om een stotterend persoon te interviewen.  En een bewogen foto kan juist het perfecte beeld zijn om je het gevoel van het moment mee te geven.

Tot slot

Uiteindelijk gaat het dus om het geheel. Is het een mooi samenhangende video, met een heldere boodschap of verhaallijn? Heeft de film zijn doel bereikt? Dan is de kwaliteit goed.

Tot zover mijn punten! Heb je hier nog aanvullingen op, of wil je ervaringen op dit gebied met ons delen? Laat je bericht achter in de comments.

Over de schrijver

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties