portretrecht

Portretrecht bij filmen en fotograferen

Als je met een camera op straat staat, trek je altijd veel aandacht. Grote kans dat mensen op je reageren. Soms positief, door te zwaaien, lachen, dansen, en gek te doen voor de camera (wat ook het shot kan laten mislukken, maar het is in elk geval gezellig!). En soms negatief, omdat ze echt niet gefilmd of gefotografeerd* willen worden. Ik heb zelfs wel eens meegemaakt dat iemand mij heel verontwaardigd vertelde dat ik hem niet mocht filmen. Maar is dat eigenlijk zo? En wat zijn eigenlijk de regels hierbij?

Ik heb het hier natuurlijk over portretrecht. Portretrecht is een onderdeel van de Auteurswet waarmee geregeld is dat je niet zomaar beeld van iemand mag publiceren. En daar is meteen punt 1: filmen mag dus altijd! Wat je daarna met dat beeld doet, daarover gaan de regels omtrent het portretrecht.

Hieronder zal ik, met behulp van Jolien van Woudenberg van Höcker Advocaten proberen kort uit te leggen waar je aan moet denken bij het filmen van mensen.

Filmen op straat

Die man die mij vertelde dat ik hem niet mocht filmen op straat, heeft dus ongelijk. In de openbare ruimte mag je filmen wie en wat je wil. In principe mag je zelfs mensen filmen die in hun privé ruimte zijn, als je dat vanaf de straat kan zien, alhoewel dat om privacy redenen misschien niet zo netjes is om te doen.

Filmen op privé terrein

Privé terrein is alles wat niet openbaar is, dus bijvoorbeeld iemands huis of tuin, maar ook binnen in een restaurant of winkel (daar is de winkelier bijvoorbeeld de eigenaar van de ruimte) en denk bijvoorbeeld aan een station of bibliotheek. Dat lijkt openbaar, maar is het niet. In al die situaties zul je toestemming moeten hebben van de eigenaar om je camera uberhaupt aan te mogen zetten. Wel eens geprobeerd te filmen op het station? Binnen de kortste keren staat er een NS medewerker naast je.

En meestal krijg je op dat soort plekken alleen toestemming om te filmen, als je van tevoren plechtig belooft om niemand herkenbaar in beeld te brengen. Ok, daar kom ik zometeen op terug. Eerst het volgende.

Onlangs reageerde er iemand met deze opmerking:

"Ha Riske, helaas ben je niet helemaal goed geïnformeerd. Het filmen van personen in hun privé-omgeving (zoals in hun woning) is niet toegestaan. Het is strafbaar en zelfs het hebben van dergelijke beelden is strafbaar. Zie ook artikel 139f Wetboek van Strafrecht."


Ik vraag dat dan natuurlijk na bij Jolien van Woudenberg. Zij antwoordde dit:

"Artikel 139f Sr is bedoeld voor mensen die stiekem anderen fotograferen-filmen: ‘hij die, gebruik makende van een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt, opzettelijk en wederrechtelijk van een persoon, aanwezig in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats, een afbeelding vervaardigt;’ etc.

Daarvan is geen sprake als je op de openbare weg met een camera aan het foto’s maken, filmen bent. Dat ziet iedereen.

Maar als je daarbij mensen op de foto zet in hun huis of tuin, dan schend je mogelijk wel hun privacy. Dat is een glijdende schaal. Zeker niet alle beelden die vanaf de weg van mensen in hun huis worden gemaakt, zullen zo’n schending opleveren. Als je de beelden gaat verspreiden moet je natuurlijk ook rekening houden met het portretrecht. Een privacy schending levert een redelijk belang tegen publicatie op.

Als je dus vanaf de openbare weg filmt, zal een conflict zich eerder via het civiele dan het strafrecht oplossen. Maar wat er in de blog staat, klopt in elk geval wel."

Publicatie

Ik heb het nu gehad over beeld maken en wanneer en waar dat mag. Maar hoe zit dat dan met gebruik?

Ten eerste is er een groot verschil tussen commercieel gebruik en niet-commercieel gebruik (waartussen ook nog een heel grijs gebied ligt, maar dat laat ik hier even onbesproken!).

  • Niet-commercieel gebruik

    Bij niet-commercieel gebruik mag je best veel. Denk bijvoorbeeld aan een kunstfilm voor een expositie, je eigen vakantiefilm of een nieuws item. Hierbij mag je beeld waarin je andere mensen hebt gefilmd, in principe gewoon gebruiken, tenzij je iemand schade aandoet door de manier waarop je het beeld gebruikt. Maak je bijvoorbeeld een documentaire over drugsgebruik, en je filmt iemand die een sigaret rookt, terwijl een voice over vertelt over de nadelen van wietgebruik, dan kan dat de roker van de sigaret mogelijk onterecht in de problemen brengen.

  • Commercieel gebruik

    Bij commercieel gebruik is het anders. Over het algemeen is het zo dat beeld waarin iemand duidelijk herkenbaar is, niet zomaar gebruikt mag worden in een reclame, zonder iemand eerst even te vragen om toestemming.

  • Uitzonderingen

    Uitzonderingen op deze bovenstaande punten zijn mensen die een reden hebben om niet in beeld te willen: bijvoorbeeld iemand die gestalkt word, en niet wil dat de stalker hem ziet. Of iemand die een strafblad heeft.

Verder valt hier nog over te zeggen dat een rechter, mocht het zover komen, altijd zal kijken naar het belang van de persoon, en het belang van het beeld. Is een beeld actueel en nieuwswaardig? Dan zal een krant het beeld waarschijnlijk gewoon mogen gebruiken. Is de privacy van een persoon belangrijker dan een lollig item bij Spuiten en Slikken? Dan mag het beeld waarschijnlijk niet gebruikt worden. Wil je een beeld gebruiken om er geld mee te verdienen, dus bijvoorbeeld in een promotiefilm? Dan mag je het beeld waarschijnlijk niet zonder toestemming gebruiken.

Jolien van Woudenberg: "Het is inderdaad goed om mensen expliciet toestemming te vragen om de beelden te mogen gebruiken. Want toestemming om opnamen te maken, betekent niet automatisch toestemming om de beelden openbaar te maken.
Mensen moeten bijvoorbeeld ook weten op welke manier de beelden openbaar worden gemaakt en hoe vaak.

Zo heb ik meegemaakt dat mensen thuis werden overvallen voor opnamen voor het programma ‘Het Familiediner’, maar de presentator van dat programma al binnen hadden gelaten (met in zijn kielzog een aantal mannen met draaiende camera’s, die zich eerst buiten het zicht van degene die de deur opendeed hadden opgesteld) voordat ze doorhadden waarover het eigenlijk ging.
De presentator hadden zij niet herkend en hij vertelde dat hij een cadeau voor deze mensen had. In dit geval kun je niet zeggen dat toestemming is gegeven voor gebruik van de opnamen. Het is wel vaak de manier waarop de overvaljournalistiek werkt en probeert toestemming te construeren. Veel mensen treden dan niet op en laten het erbij zitten. Maar er is dus vaak goed iets tegen te doen."

Herkenbaar?!

Maar je hoeft pas te gaan nadenken over portretrecht, als je mensen herkenbaar in beeld brengt. Dus bijvoorbeeld een close-up van een lachende vrouw. Zoals ik eerder al schreef, mag je dat beeld wel gewoon maken. Als je dat beeld vervolgens wil gebruiken om jouw nieuwe tandpasta merk te promoten, kan dat weer niet.

Wat precies valt onder ‘herkenbaar’, kan per persoon variëren. Meestal is iemand redelijk onherkenbaar als je geen gezicht ziet. Maar onlangs filmde ik bijvoorbeeld een man, die zijn armen vol had met hele bijzondere tatoeages. Zo iemand is natuurlijk al herkenbaar zonder zijn gezicht te zien.

En denk eens aan de situatie, dat je aan het einde van de straat een bekende ziet komen aanlopen. Nog voordat iemand dichtbij genoeg is om het gezicht te kunnen onderscheiden, kun je iemand al herkennen aan de manier van lopen, bewegen en doen. Dus ook dat is herkenbaar.

Een praktijkvoorbeeld. Laatst maakte ik een video voor een product wat gebruikt wordt in een zorginstelling. Het doel van de video was om het product te promoten, wat de video dus commercieel maakte. We interviewden medewerkers van die zorginstelling, die vertelden hoe blij ze waren met het product. Daarna maakten we beeld van die medewerkers aan het werk, maar waren daarbij voorzichtig en zorgden dat er geen patiënten van de zorginstelling in beeld kwamen, omdat we dat hadden afgesproken met de zorginstelling. Tenslotte maakten we nog beelden van een acteur, die een patiënt speelde, die buiten op straat gebruik maakte van het product. Daarbij zorgden we ook weer dat er geen andere mensen op straat herkenbaar in beeld kwamen, maar alleen onze acteur. Mensen die verderop in beeld liepen, waren onscherp in de achtergrond en dus niet herkenbaar.

Met de medewerkers en met de acteur hadden we afgesproken dat we ze zouden filmen, dus zij ondertekenden en formulier om ons toestemming te geven om de beelden te gebruiken. Wat me brengt bij het volgende punt.

Quitclaims

Altijd als ik opnamen maak -zelfs als het niet enorm commercieel is-, laat ik de mensen die ik in beeld heb gebracht een formulier tekenen: een quitclaim. Hierin beschrijf ik waarvoor ik het beeld gebruik, en beloof ik dat ik het alleen daarvoor zal gebruiken. De persoon die het ondertekent, geeft daarmee toestemming om de betreffende beelden te gebruiken op de beschreven manier.

Jolien van Woudenberg:“Ook met quitclaims kan het zijn dat je achteraf een beeld toch niet mag gebruiken. Filmers moeten zeker zijn dat degene die in een quitclaim toestemming geeft tot gebruik van de beelden, zich ook werkelijk bewust is van de gevolgen daarvan.
Als je iemand in dronken toestand filmt, terwijl hij een stripteasedans uitvoert in een café en hem vervolgens een formulier laat tekenen dat hij geen bezwaar heeft tegen uitzending daarvan op de televisie, maakt hij grote kans dat hij met succes de uitzending van die opnamen kan tegenhouden.”


Wil je ook een quitclaim gebruiken? Je kan hier onze template downloaden.

Hoe ga je hier slim mee om?

In de praktijk ben ik nooit zo heel erg bezig met de exacte regels. Dat hoeft ook helemaal niet, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je hier op zo’n manier mee om kan gaan, dat het (achteraf) geen problemen oplevert.

Daarom laat ik mensen die ik film ALTIJD een quitclaim ondertekenen, als dat mogelijk is. En als ik op straat sta te filmen, of in een andere situatie waarin ik niet iedereen om een quitclaim kan vragen, dan zal ik óf zorgen dat ik niemand herkenbaar in beeld breng, als ik het beeld commerciëel wil gebruiken, óf ik houd rekening met mensen die niet graag in beeld willen als ik niet-commercieel beeld maak.

Want het kan wel zijn dat ik iemand wel mag filmen en in mijn film gebruiken, maar als iemand dat niet wil, waarom zou ik het dan doen? Ik vind het in zo’n geval veel prettiger werken om iemand gerust te stellen met de gedachte dat hij/zij niet in beeld zal komen. Dat houdt de situatie op straat of op de set een stuk aangenamer!

Eigenlijk geeft onderstaande video het beste weer hoe ik er in de praktijk mee omga.

Youtubers

En hoe zit het dan met youtubers? Moeten vloggers, die geld verdienen aan youtube advertenties, dan eigenlijk iedereen in hun vlog om een quitclaim vragen? Dit is precies het grijze middengebied wat ik eerder noemde. Ik zou in dat geval de beelden gewoon gebruiken. Maar houd er rekening mee dat iemand je kan vragen om de beelden te verwijderen.

Jolien van Woudenberg: “Daar gelden eigenlijk dezelfde regels voor als voor andere opnamen. Dus: als je meewerkt, kan dat toestemming impliceren. Als je toestemming hebt gegeven voor openbaarmaking (ook impliciet, bijvoorbeeld door zonder meer mee te werken aan de opnamen, terwijl je weet waarvoor het gebruikt gaat worden), kun je die vaak niet meer intrekken.

Het klopt dus niet dat het zo is dat je zodra iemand dat vraagt, beeld weer offline moet halen. Dat hangt er dus vanaf. Zo’n quitclaim is natuurlijk wel het veiligst om allerlei onduidelijkheden te voorkomen.”

Tot slot

Naast portretrecht heb je natuurlijk ook nog auteursrechten op beeld. Ook daarover schreven we een artikel met Jolien van Woudenberg.

Heb je nog vragen over portretrecht, of heb je een interessante ervaring in dit onderwerp die je wil delen? Laat een bericht achter onderaan de site! Mocht je een keer in de problemen komen hiermee, dan kun je uiteraard terecht bij Jolien van Woudenberg van Höcker Advocaten.

*ik heb het hier steeds over filmen, maar dit alles geldt natuurlijk ook voor fotografie!

Over de schrijver

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter

Hoi, heb een vraag.
ik ga mogelijk beelden filmen voor een film die voor een stichting worden gemaakt. Er is een script en een regisseur en alles. Nu word de montage door iemand anders gedaan. Maar de beelden zijn dan op en met mijn camera gemaakt. Hoe zit het dan met de rechten van die beelden? Blijf ik auteurs rechthebbende over die beelden of niet?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Joas

Kan een documentaire ook commercieel zijn als je die verkoopt of bedoel je met commercieel dat de video een product of dienst aanbiedt?

Raymond

Mooi artikel en handig voorbeeld.
Nu vroeg ik mij af gezien de persoonsgegevens of een adres enz noodzakelijk is. Is het minder geldig zonder deze gegevens dus als naam, telefoon en e-mail overblijven?

Daan

komende week maak ik een video rondom kerst op een kerstbomenverkoop. Daarin worden mensen geïnterviewd. Als ik deze video later wil delen met een omroep of televisieproducent, hoe pak ik het het slimst aan qua privacy? Vindt een omroep of producent zo’n getekende quitclaim voldoende? Of is dit niet perse noodzakelijk?
Naast de geïnterviewde kan het zijn dat er op de achtergrond andere mensen lopen. hoe ga ik daar mee om? Moeten al deze mensen het formulier ondertekenen?
Hoor graag van jullie!

Joey

Hoe zit het met filmen met een camera in de hand van een niet publieke ruimte, bijvoorbeeld het trappen huis of hal van een appartementencomplex? Als er geen personen worden gefilmd, mag dat dan? En als er toevallig net iemand in beeld verschijnt die de trap neemt?

Joey

Hoi Riske, bedankt voor je snelle response! Als je geen personen filmt, valt dan nog wel onder Artikel 139f? Want door gaat het om het filmen van een persoon…
Ik zou graag gebouwen van binnen willen filmen die gesloopt gaan worden in de toekomst…

Myra

Wat als je erachter komt dat een tv producent een uitzending maakt over een bepaald onderwerp en je ziet dat dat in het huis van je onlangs overleden zoon is. Moeten ze mij dan eerst inlichten.

Kevin

Beste Rinske,

De voetbalwedstrijden van het team dat ik coach worden gefilmd (met een iphone) en vervolgens openbaar op YouTube geupload.
Ik vroeg mij af of hier toestemming voor gevraagd dient te worden?
Naar mijn idee niet, gekeken naar de hoeveelheid amateursportwedstrijden er op Youtube terug te vinden zijn én sites als geenstijl.nl en dumpert ook ontelbaar videomateriaal heeft.

Jan

Ha Riske, wat goed dat je aandacht hebt besteed aan dit onderwerp! En super bedankt voor het delen van de quitclaim. Ik zoek alleen nog een uitleg in gewone-mensen-taal van de laatste clausule : “Ik verklaar nadrukkelijk af te zien van alle aanspraken die ik wegens het gebruik, waarvoor krachtens deze verklaring toestemming wordt verleend, jegens de producent en /of diens rechtenverkrijgende geldend zou kunnen maken.” Ken je die? Ik maak op dit moment een documentaire over jeugdzorg. Daarvoor zal ik nog een extra belofte bijvoegen, namelijk dat iedereen die gefilmd is, de film voor publicatie kan bekijken en mij… Lees verder »

Jan

Dank je! Ik dacht wel dat het zoiets zou zijn. Juristen blinken niet altijd uit in begrijpelijk taalgebruik.;)

Marieke

Hi! Ik werk voor een groot speelpark, en wil daar graag wat foto’s maken van aanwezige gasten. He speelpark ligt op “eigen terrein”. Moet ik gasten voorafgaand vragen of zij akkoord gaan met de foto en/of gebruik hiervan? De foto’s worden vooral gebruikt op onze website en social media kanalen, een enkele keer in gedrukt materiaal zoals folders etc.
Is zoiets te ondervangen door in de huisregels op te nemen dat men op de foto gezet kan worden?

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Marieke
haike harbers

goedendag riske de vries!!
wat kan je doen als je ongevraagd in beeld wordt gebracht bij iets wat er is gebeurd op de snelweg waardoor een lange file is ontstaan?? en je bent zelfs op dumpert en YouTube te zien!!

Angela

Dank voor deze informatie. Dit had ik exact nodig, inclusief template. Heel fijn dat je dit deelt.

e.

Ik vroeg me af hoe dit zit met gesprekken voor een documentaire.
Ik heb voor een documentaire telefonisch contact gehad met een GGZ instelling. Ik wil dit eigenlijk heel graag gebruiken. De naam van de instelling wil ik eruit laten, maar een stem kan mogelijk toch herkent worden. Mag ik dit dan gebruiken?

Lian

Hallo,

Is het ook mogelijk om een ‘gedeeltelijke’ quitclaim te hebben?

Mijn voorbeeld:
Ik krijg een opdracht voor een zwangerschapsshoot. De desbetreffende persoon geeft echter aan de gemaakte foto’s niet op social media te willen. Volgens het portretrecht zou ze dus een quitclaim tekenen en ik mag de beelden nergens meer gebruiken.

– Is het dan mogelijk een quitclaim op te stellen voor alleen social media?
– Kun je kosten in rekening brengen voor het niet gebruiken op social media?

Alvast bedankt!

Jessica H

Hi,

Ik film tegenwoordig met mijn mobiel. Het is voor een beroepsorganisatie. De filmpjes komen bij nieuwsberichten op de besloten en openbare website te staan. Daarnaast ook op social media. Ik vraag altijd of men het goed vind. Maar quitclaims laat ik niet ondertekenen. Nog niet, want ik denk er wel aan. Het is alleen best een gedoe, voordat je het week lopen de mensen weer weg. En je momentum is weg. Hoe ga je daar mee om?

A. Hommen

Mijne Heren,
Gezien de huidige comotie betreffende privacy is bovenstaand artikel erg actueel. Omdat deze discussie zich ook binnen onze videoclub ontspon, wil ik een kopie van dit artikel graag op onze website laten plaatsen, met bronvermelding.
Ik hoop dat u hiermee accoord kunt gaan.

Anita v Zonneveld

Oké bedankt voor het antwoord en de moeite.

Anita v Zonneveld

Oké graag.
Bedankt

Anita v Zonneveld

Maar het feit dat ik geen toestemming heb gegeven en er geen toestemming is gevraagd en ik zelf nog aan geef niet gefilmd te willen worden en zei het zomaar plaatsen maakt dat niets uit?

Anita v Zonneveld

Nee dat niet bedankt voor het antwoord

Anita v Zonneveld

Beste Riske, Ik ben twee weken geleden samen met mijn pgb er gefilmd door de Telegraaf. Toen wij zagen dat we gefilmd werden zeiden we dat we niet gefilmd wilden worden. De man met camera zei dat hij ons niet filmde maar iets op de markt. Een paar uur later kregen wij beiden apjes met de link van het filmpje en met ons beiden pontificaal in beeld op het stil staand fragment van het filmpje waar we ook in te zien zijn. We waren zeer verbouwereerd. We hebben contact opgenomen met de Telegraaf en ze hebben het filmpje verwijderd en… Lees verder »

Pieter

Bedankt voor je antwoord Riske.

Pieter

Beste Riske,

Mag je beelden publiceren bij sportwedstrijden als je toestemming hebt van de bron (filmer).
Bepaalde tv-organisaties zijn wel aanwezig om eigen beelden op tv te vertonen. Heb je dan recht om de beelden gewoon te publiceren.

Mvg Pieter