Goedkope Belichting voor je video: welk licht en welke lampen gebruik je?

Hoe zorg je ervoor dat je video mooi is uitgelicht, als je een klein budget hebt?! In de video van deze week laat ik een aantal trucs en lampen zien die ik zelf graag gebruik voor mijn vlogs en reisvideo's!

Bekijk de video hier voor alle ins en outs, en lees daarna alles nog rustig even na.


Voor niks..

In onze video over witbalans hebben we het al over verschillende kleuren licht. Van het gele licht dat uit de meeste 'normale' lampen komt, tot daglicht dat weer veel blauwer is.

Nu kan je met veel soorten licht eigenlijk prima filmen. Zelfs bij een gelige gloeilamp. Toegegeven, het is misschien niet het allermooiste licht voor je video, maar het kan wel! Het wordt pas ingewikkeld als er verschillende kleuren licht door elkaar gebruikt worden.

Film je bijvoorbeeld iemand met een raam in de achtergrond, en schijn je van voren het licht van een gloeilamp op het gezicht, dan gaat het mis. Of je gezicht wordt geel van het licht uit de gloeilamp. Of je stelt je camera zo in dat het gezicht de juiste kleur heeft, maar dan wordt de rest van de kamer - die belicht wordt door het zonlicht uit het raam - veel te blauw!

Kies in principe altijd voor 1 kleur licht. Als je beginnend videomaker bent en weinig tot geen budget hebt, dan is er een prima optie. Voor niets... gaat de zon op!

Je kan zonlicht heel goed gebruiken om een mooie video te maken. Zet degene die je wilt filmen naar het raam toe, zodat het zonlicht mooi op het gezicht valt. Of gebruik zoals ik in de video een raam van boven. Als dat er is natuurlijk!

Deze manier van werken vraagt wel wat aanpassingsvermogen. Misschien wilde je wel in een kantoor filmen waar weinig ramen zijn. Of staat je bureau met de rug naar het raam toe. Je zal dan wat moeten schuiven om toch het licht goed te benutten.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat de zon geen consistente lichtbron is. Of ja, eigenlijk is ze dat wel. Alleen komen er af en toe wolken langs, die vervolgens weer verdwijnen. In 1 shot kan je fel zonlicht hebben, en zodra de zon achter de wolken schuift wordt alles opeens totaal anders. Daar moet je rekening mee houden als je gaat filmen en soms wellicht iets opnieuw draaien. Of het gewoon accepteren!

Buiten filmen. Alleen zonlicht kan die bergketen daar uitlichten ;)

Buiten filmen. Alleen zonlicht kan die bergketen daar uitlichten 😉

Reflecteren

Als je zonlicht nu toch op een plaats wilt krijgen waar het van nature niet direct komt, dan kan je het licht ook reflecteren. Je kan hiervoor gewoon een groot wit vlak gebruiken.

Wil je je gezicht uitlichten, dan kan je licht weerkaatsen met bijvoorbeeld een witte multomap. Of met een groot wit vel papier, bijvoorbeeld van een flipover. Ook andere lichte kleuren zullen licht in principe reflecteren, maar houd er rekening mee dat ze het licht ook kunnen kleuren. Een lichtgeel papier is dus niet geschikt! Houd er rekening mee dat witte muren ook reflecteren.

Je kan er ook voor kiezen een reflectiescherm te kopen. Die zijn in principe helemaal niet duur en als je (binnen) met daglicht werkt kan het een goede investering zijn!

Lampen

Tenslotte kan je ervoor kiezen om een goedkope (film)lamp aan te schaffen. Ik heb zelf verschillende opties geprobeerd.

Een goedkope optie is een daglichtlamp. Zelf heb ik deze.
De daglichtlamp lijkt op een gewone lamp, je kan hem in een normale fitting draaien. Alleen de kleur van het licht is anders. Het is meer de kleur van zonlicht, in plaats van het gelige licht wat uit een normale huis tuin en keukenlamp komt. Je kan voor zo'n 80 euro ook een set kopen, waarbij je de daglichtlampen, lampenkappen en statieven krijgt.

Dan had ik het in de video nog over de ring lamp. Ringlampen zie je veel in bijvoorbeeld beauty tutorials, of andere video's waarbij iemand recht voor de camera zit en ook recht in de camera spreekt. Je kan het als kijker ook zien als iemand een ring lamp gebruikt, als je goed kijkt. Je ziet het licht namelijk weerspiegeld in de ogen! Kijk maar eens goed naar de ogen in deze video. Zie je de ringlamp? Het is het rondje dat je in de iris ziet.

Een ring lamp zet je in principe om je camera lens heen, je zet hem niet los in de ruimte. Voordeel is dat het licht echt recht van voren komt! Je hebt bij deze lamp wel nog een statief nodig.

De ringlamp hebben zowel Riske als ik zelf niet, en helaas kunnen we je daarom geen specifieke ringlamp aanraden.

Een lampje dat wij beiden wel gebruiken, is deze Aladdin. Die heb je zeker al eens zien langskomen als je meer van onze blogs en video's hebt bekeken!

Ja, wat moet ik er nog meer over zeggen?! Hij is fantastisch 😉 Je kan het licht uit dit lampje dimmen, en je kan de kleur aanpassen aan je licht situatie. Dus zowel kunstlicht als natuurlijk licht kan hij prima aanvullen!

Het enige nadeel is dat hij heel klein is, dus niet enorm veel licht geeft. Wij vinden hem handig omdat we hem makkelijk overal mee naartoe kunnen nemen en dus in alle situaties kunnen gebruiken.

Tenslotte

Ik hoop dat je veel hebt aan deze tips. En als je vragen hebt, laat het ons ook zeker weten. We helpen je graag!

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees meer

Je video belichten met goedkope lampen en simpele middelen die je in elk huis kan vinden. www.devideomakers.nl
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Els Ruiters

Hoi Grietje en Riske, wat een leuke en leerzame video’s. Had ik jullie maar eerder gevonden, dat had me veel vallen en opstaan kunnen besparen…! 🙂 Gelukkig kan ik nog veel leren. Hebben jullie tips voor belichting voor brildragers? Ik moet mezelf af en toe filmen en ik ben altijd aan het hannessen met het licht dat in mijn bril valt. Ik heb een paar studiolampen met softbox en ook een ringlamp waar ik mijn telefoon aan vast kan klemmen, maar het is een drama om dat goed te krijgen met bril. Tips?