Zo vind je de juiste filmmaker voor jouw video

Het vinden van de juiste filmmaker kan een behoorlijk onoverzichtelijk zijn. Zeker als je niet al iemand in je directe netwerk hebt die je hier graag voor wilt vragen. Er is een overload aan aanbod en keuze op internet. Maar hoe kom je erachter of iemand ook echt biedt wat jij zoekt?

Voor je de diepe krochten van Google in duikt, is het goed om te weten waar je op moet letten als je de juiste videomaker wilt vinden.

Waar kan je op letten als je een videomaker zoekt?

Soort video

Er zijn allerlei vormen van video. En niet elke videomaker maakt elke vorm. Bruidsvideo's of evenement video's zijn bijvoorbeeld een heel specifiek genre. Of misschien wil je wel tutorials zoals wij die op Youtube hebben? Of een interview met mooie sfeerbeelden?

Bepaal voor jezelf wat voor soort video je wil laten maken. En wat de eisen zijn waar je video aan moet voldoen.

Individu of een Bureau?

Elke stad heeft wel een aantal bureau's die video aanbieden. Soms met schrijvers voor concept en script, en de mogelijkheid via hen acteurs en presentatoren te regelen. Dat kan heel prettig zijn! Maar bureau's zijn over het algemeen ook iets duurder dan individuele filmmakers. Er zijn immers meer mensen betrokken bij je project. Je ziet dat vooral grotere bedrijven en instanties graag met bureau's werken.

Voor elk bureau dat je kan vinden, zijn er nog vele malen meer individuele filmmakers actief. Elk met een eigen stijl en specialiteit. Het voordeel van het werken met een individu of een collectief van individuen - wat wij eigenlijk ook zijn - is dat je heel direct contact hebt. Er zitten niet overal nog weer mensen tussen. Waarschijnlijk is degene met wie spreekt ook degene die bij je komt filmen. De werkwijze is dus net iets anders. Omdat er wellicht minder mensen aan je project komen te hangen, kan het goed zijn dat je minder geld kwijt bent.

Image

Stijl

Elke filmmaker heeft een eigen signatuur, een stijl. Want hoewel er een aantal basisregels zijn in video, heb je daarbinnen natuurlijk een eindeloze hoeveelheid aan variaties.

Je kan denken aan de manier van kleurbewerken, of hoe snel de beelden achter elkaar gemonteerd zijn. Is alles gefilmd met een stabilizer en is het dus ultra smooth? Of is het eerder documentaire-achtig uit de hand gefilmd?

Nu kan een videomaker natuurlijk best in verschillende stijlen filmen en editen, afhankelijk van wat de klant wil. Maar als je een video ziet die je aanspreekt en waarvan de losse elementen kloppen bij wat jij zoekt, dan is de kans groot dat je eindproduct een succes wordt.

En geen zorg: je hoeft niet perse een video specialist te zijn om te zien of iets je aanspreekt of niet!

Lees ook

13 punten om de kwaliteit van beeld te beoordelen

Ja, dat wil ik wel lezen
Image

Prijs en Ervaring

Een -goede- video laten maken, is niet goedkoop. En dat is ook niet gek. Videomakers investeren in apparatuur en kennis. Hoe langer een videomaker zijn vak beoefent, hoe meer ervaring diegene heeft opgedaan. Dus naast de apparatuur, neemt hij of zij zijn kennis en ervaring mee naar de set. Onzichtbaar, maar zeer waardevol!

Bedenk voor jezelf dus goed wat je wilt. Heb je een eenvoudige opdracht en kan een beginnend videomaker het voor je doen? Dan ben je relatief minder geld kwijt.

Voor een ervaren filmer betaal je meer, maar je video zal wellicht ook in minder tijd gemaakt kunnen worden en als het goed is beter zijn.

Omdat projecten nogal van elkaar verschillen, vind je bij de meeste filmmakers geen standaard prijzen online. Het is lastig te zeggen wat een video gaat kosten! Het hangt ervan af hoeveel tijd er nodig is voor concept en script en algemene voorbereiding, hoeveel filmdagen er nodig zijn, of er nog extra mensen of locaties betaald moeten worden, en hoe lang de edit zal duren.

Hoe vind je nu die filmmaker?!

Met al deze informatie in het achterhoofd, hoe vind je nu dan de juiste videomaker? Als je goed weet wat voor video je wilt maken, kan je op zoek. Je kan daarbij de volgende stappen volgen:

Ga op zoek

Vraag rond in je netwerk, en ga online op zoek naar filmmakers. Omdat je weet wat je gaat maken, kan je specifiekere zoektermen maken. Omschrijf vooral het soort videomaker dat je zoekt. Bijvoorbeeld voor 'bruiloft', 'evenement' of 'after movie'.

Bedenk ook dat er meerdere termen zijn die mensen gebruiken om zichzelf te omschrijven. Wij gebruiken 'videomaker' of 'filmmaker' maar je kan ook een 'cameraman' of 'cameravrouw' zoeken. Of 'Camera operator' - maar zet er dan misschien wel bij dat je binnen Nederland zoekt 😉 Je kan ook nog de term 'DoP' tegenkomen, Director of Photography (een term die meestal wordt gebruikt op grotere sets) of 'cinematograaf / cinematographer'. Kortom: genoeg termen om op te zoeken!

Bekijk eerder werk

Als je iemand vindt waarvan je denkt dat diegene bij jouw project past, kijk een aantal video's die eerder gemaakt zijn. Is het in de stijl die je voor ogen hebt? En heeft iemand al eerder hetzelfde soort video gemaakt als die jij wilt hebben?

Het lijkt misschien een open deur om dit te doen, maar toch merken wij dat mensen zodra ze een videomaker vinden direct denken: jij maakt video, ik wil een video - dat is een match! Maar als de stijl vervolgens niet bij jou past, ben je toch niet tevreden. Sla deze stap dus zeker niet over.

Image

Maak een lijstje

Zet een aantal mensen / bureau's waarvan je denkt dat ze jouw video goed zouden kunnen maken, op een rijtje. Ook als je maar 1 van deze filmmakers benaderd, heb je nog iemand achter de hand mocht het toch niet doorgaan.

Leg je idee voor

Als je een goed gevoel bij een of meerdere filmmakers hebt, kan je ze benaderen. Hoe specifieker je je idee aan hen kan voorleggen, hoe beter zij een inschatting kunnen maken van wat ze voor je kunnen betekenen. Ze kunnen je vertellen of ze überhaupt dit soort werk aannemen, en een indicatie geven van de kosten.

Zelf vragen wij bijvoorbeeld ook altijd naar een budget als iemand ons benadert. Niet omdat ons uurtarief opeens omhoog gaat als we zien dat je meer geld hebt (wij hebben een standaard uurtarief voor alle klanten, die alleen elk jaar een beetje veranderd met inflatie) - maar wel omdat we dan weten in welke richting we moeten denken.

Is er ruimte om andere mensen in te huren, om alles uit de kast te halen? Of kunnen we het plan beter ietsje aanpassen zodat het nog steeds een mooie video oplevert, maar ook past binnen het budget dat je voor hebt?

Als het goed is kijkt een filmmaker altijd naar jouw wensen en mogelijkheden en denkt mee om daar het maximale uit te halen.

Om goed beslagen ten ijs te komen, is het slim om jezelf – voordat je de filmmaker benadert – een aantal vragen te stellen over je project. We schreven daar dit blog over, inclusief downloadbare vragenlijst!

Goed gevoel? Deal!

Tijdens de communicatie met je filmmaker of bureau merk je ook meteen of het klikt. Want ook al heeft iemand qua stijl en vorm helemaal wat jij zoekt, als je niet voelt dat je graag met iemand een dag wil filmen, moet je dat vooral niet doen. Een fijne samenwerking gaat niet alleen om het eindproduct, maar ook om hoe je daar samen komt.

Als je een filmmaker hebt gevonden die binnen je budget past, je bent enthousiast over de stijl en hebt het gevoel dat het klikt: go for it!

Als het goed is wordt het dan een heel mooie video. Succes!

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees meer

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties