Zelf leren filmen: vind de cursus of workshop die bij jou past!

Je wil zelf aan de slag met het maken van video. Waar begin je dan? Een cursus of workshop kan je net dat zetje geven dat je nodig hebt. Zowel als beginnend videomaker, als wanneer je al wat meer ervaring hebt.

Ga je Googlen, dan zal je behoorlijk wat aanbod vinden. Maar wat past bij jou? In dit blog wil ik graag met je bespreken hoe je de juiste cursus of workshop 'Video Maken' vindt. Er zijn een aantal punten waar je op kan letten. En natuurlijk zal ik een aantal aanbieders bespreken die wij warm aanbevelen.

Welke vorm past bij mij?

Om te beginnen is het fijn om voor jezelf te bepalen wat voor soort workshop of cursus je eigenlijk zoekt. Er zijn namelijk best wel wat vormen waar je uit kan kiezen.

Workshop versus Cursus

Een workshop is over het algemeen een kortere periode, waarin je snel door de stof heen gaat. Je kan bijvoorbeeld een (halve) dag aan de slag, of een aantal dagen achter elkaar.

Een cursus duurt over het algemeen langer, en kan verspreid zijn over meerdere weken of zelfs langer dan een jaar.

Nu worden de termen 'workshop' en 'cursus' ook vaak genoeg door elkaar gebruikt. Maar je kan jezelf wel afvragen wat je fijn vindt. Wil je veel informatie in een korte periode? Bijvoorbeeld omdat je snel leert, goed kan schakelen en het liefst ergens volledig op focust?

Of heb je meer tijd nodig om dingen te laten inzinken? Wil je stap voor stap leren en is het fijner als er wat tijd tussen de verschillende brokken aan informatie zit? Zodat je wellicht ook nog thuis kan oefenen en een volgende keer weer vragen kan stellen?

Ga niet voor een eendaagse workshop of masterclass omdat je denkt: dan heb ik het snel geleerd en rollen er daarna briljante video's uit m'n camera. Leren filmen kost tijd. Dus die tijd zal je hoe dan ook moeten investeren!

Image

Live of Online

Een programma online of live volgen, maakt een wereld van verschil. Beiden hebben natuurlijk hun voor- en nadelen.

Ga je voor live, dan kan je direct je vragen stellen. Er is een hele directe actie en reactie tussen jou en degene die jou iets leert. Nadeel is dat je er specifieke momenten voor vrij moet houden. En dat je - over het algemeen - het tempo moet aanhouden van een groep.

Bij online leren kan je vaak juist zelf je tempo bepalen. Je kan dingen zo vaak terugzien of teruglezen als je wilt. Ook mag je een cursus meestal lang houden, zodat je ook na het afronden ervan nog een en ander kan terugzoeken. Je cursus is dan ook meteen een naslagwerk. 
Nadeel is dat vragen vaak niet meteen beantwoord kunnen worden, daar kan even tijd tussen zitten. En je moet iemand zijn waar online leren bij past. Als je jezelf moeilijk kan motiveren aan de slag te gaan, kan een live bijeenkomst handiger zijn.

Ik ben zelf iemand die (ook) heel graag online leert. Om 12u 's nachts krijg ik opeens de geest en ga van alles opzoeken en verwerken. Dat werkt in groepsverband toch net even anders 😉

Kosten

Wat ben je bereid te besteden aan je video's? Onderliggende vraag is ook: hoeveel leveren ze je op?

Als video's een hobby zijn, en je überhaupt nog aan het onderzoeken bent of je dit wel lang vol gaat houden, wil je er in eerste instantie wellicht niet te veel aan uitgeven. Kijk dan bijvoorbeeld naar goedkopere, online cursussen, of ga op zoek naar een goedkope workshop dag. En trek wat dagen uit om online zelf op jacht te gaan naar informatie.

Als je video's wilt inzetten voor je bedrijf of organisatie, of je wilt doorgroeien in het maken van video's voor anderen, dan is het goed te investeren. Een goedkope cursus kan te algemeen zijn, en niet genoeg diepgang bieden. En kan je er wel met specifieke vragen terecht?

Als je serieus aan de slag wilt met video, zal je sowieso tijd moeten investeren. Leren met een vast programma kan je daarbinnen weer tijd opleveren. Omdat je zelf niet alles uit hoeft te zoeken, en op hoeft te zoeken kan je je de tijd die je bespaart besteden aan oefenen en feedback vragen. Waardoor je uiteindelijk sneller leert.

Vergeet ook niet dat als je een cursus gaat doen als ondernemer, je die kosten gewoon kan aftrekken van de belasting! Dat scheelt weer 🙂

Van wie wil je leren?

Of een programma goed is, is van tevoren vaak lastig in te schatten. Je zal hierbij af moeten gaan op reviews van eerdere deelnemers en je algemene gevoel bij de website, of andere informatie die je hebt gekregen.

Wat je wel kan doen is goed kijken of de filmmaker bij wie je in de leer gaat bij jou past. Wat maakt diegene? Lijkt dat op wat jij zou willen maken? Vind je het überhaupt mooi?

Filmmakers verschillen onderling behoorlijk van stijl. En hoewel iedereen de basisprincipes van video wel uit kan leggen, kom je ook al snel bij smaak terecht. De ene bakker bakt de beste cupcakes en een ander maakt fantastisch brood. Ze zullen beiden wel beide technieken kunnen, maar juist de passie en het enthousiasme vind je als je iemand over z'n expertise laat vertellen.

Bekijk dus iemands werk voor je een cursus boekt!

Wat raden wij aan?

En dan natuurlijk de hamvraag: bij wie moet je zijn voor een cursus of workshop?! Wij hebben helaas niet al het aanbod out there kunnen bekijken om er wat van te vinden. Dus als iets hier niet bij staat, betekent dat niet dat wij het geen goed programma vinden. Het is eerder zo dat als iets hier wel vernoemd staat we sowieso achter het programma staan.

André Kloer

André Kloer is een filmmaker met wie wij graag samenwerken en die ook lesgeeft in video maken, vooral filmen met je smartphone, gericht op ondernemers.

Het leuke aan zijn cursus is dat je met een kleine groep 3 dagen intensief samenwerkt en na afloop je eerste bedrijfsfilm in handen hebt.

Bovendien zit je op een prachtige locatie, met heerlijk eten. Wat wil je nog meer?! Je vindt hem op zijn website: Videoforum.

Open Studio

Riske is zelf in 2004 begonnen met haar filmopleiding bij Open Studio, waar ze toen de Video Vooropleiding deed, in voorbereiding voor de Filmacademie of de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht. Inmiddels bestaat die opleiding niet meer, maar bij Open Studio hebben ze altijd een breed aanbod cursussen, van bijna full-time, tot een avondje per week of een privé sessie.

Open Studio is een erg fijne, informele plek, waar veel vakidioten rondlopen die nieuwelingen graag helpen. Riske kan je ten zeerste aanraden om bij hen een leuke cursus te gaan doen!

Videovrouw

Het staat niet op haar site, maar Lian van Maldegem, oftewel de Videovrouw, doet ook cursussen. Je kan haar benaderen als je een specifiek verzoek hebt en als je goed weet wat je wil leren.

Lian is naast video ook gespecialiseerd in Google en weet dus als geen ander hoe je zorgt dat je video ook goed gevonden wordt.

Wij kennen haar als een fijn persoon die veel weet over haar vak!

Media Academie

De Media Academie in Hilversum is al jaren een bekend opleidingsinstituut waar je cursussen en trainingen kan volgen voor tv.

Ook daar hebben ze een wisselend aanbod cursussen, waar interessante mogelijkheden tussen zitten. Wij hebben allebei geen ervaring hier, maar dit is zo'n grote speler dat we het toch noemen.

de Videomakers

Zelf zijn wij ooit met de Videomakers begonnen vanuit het idee om (beginnend) filmmakers te helpen om betere video's te maken. Omdat we zagen dat mensen om ons heen, bijvoorbeeld kleinere organisaties en ZZP'ers, wel een videowens hebben maar geen budget om geregeld iemand in te huren. En omdat ze gewoon ook graag zelf aan de slag willen! Naast de gratis video's en blogposts die je wellicht van ons kent, hebben we ook online cursussen 'Video Maken' waarin we dieper ingaan op verschillende aspecten van het filmen. Niet alleen voor ondernemers overigens, iedereen is heel welkom!

Tenslotte

Uiteindelijk hopen we dat je de cursus, workshop of misschien zelfs opleiding vindt die bij jou past! En dat dit artikel daaraan bij kan dragen.

Succes!

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees meer

Waar vind je een cursus om te leren filmen? In dit artikel vertellen we je welke plekken wij aanraden. Zowel on- als offline! www.devideomakers.nl
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard Sieljes

Dag, wellicht kunt u mij verder helpen met een advies. Mijn naam is Gerard Sieljes, 62 jaar, ben werkzaam als docent in het MBO in Amsterdam. Mijn idee is om te leren filmen (liever niet met een smartphone) en monteren. Mijn doel is om op school een soort figuur te worden die kwalitatief goede films kan maken over onderwijs/leeractiviteiten. Dit vanuit marketingdoeleinden (filmpje op de website) maar ook instructiefilms voor studenten. Het tempo van de cursus hoeft niet hoog te zijn en ik denk ongeveer 7-12 uur per week aan de cursus te kunnen besteden. Niet online, maar live, in… Lees verder »