Een bedrijfsfilm maken: 11 vragen die je jezelf moet stellen

Als je een bedrijfsfilm wil maken, is het goed te beginnen jezelf een aantal vragen te stellen. Met de uitkomst daarvan kun je efficiënter te werk, en kun je uiteindelijk de bedrijfsfilm maken die echt zijn doel bereikt. 

Deze vragen hebben we op een rijtje gezet in een document wat je onderaan deze pagina kunt downloaden. Vul die in om het jezelf makkelijker te maken!

Bedrijfsfilm maken: het doel

Ik noemde het woord ‘doel’ daarnet al even. Het belangrijkste om te bedenken, is wat je eigenlijk wil bereiken met de video. Stel jezelf deze vragen:


 • Wat is het doel van de video?

  Waarom wil je een video maken? Wat wil je bereiken?

 • Wie is de doelgroep?

  En wat wil je dat zij denken of doen na het zien van de video?

Voor deze twee vragen is het goed om te bedenken dat 1 doel & doelgroep per video aan te raden is. Als je dus meerdere doelen/doelgroepen hebt, dan is het slim om ook meerdere video's te maken. Soms kan dat eventueel met hetzelfde beeldmateriaal, maar alleen een ander einde, bijvoorbeeld. 

Een video die meerdere doelen of doelgroepen heeft, wordt vaak rommelig en onduidelijk. Als je precies weet wat je wil met je video, kun je alle onderdelen in je video gebruiken om dat doel te bereiken.

Hoe gebruik je je bedrijfsfilm

De volgende vragen gaan over hoe en waar je je video gaat inzetten.


 • Hoe en waar ga je de video inzetten?

  Bijvoorbeeld op je website, op Youtube, Facebook, of op een beurs?

 • Hoe lang mag de video worden?

  Kennen de kijkers je nog niet, dan willen ze waarschijnlijk minder lang kijken.

Gebruik op Social Media is anders dan gebruik op de website. Op Social Media kun je bijvoorbeeld mensen bereiken die jou nog niet kennen. In dat geval wil je een zo kort mogelijke video, die nieuwe kijkers meteen boeit.

Gebruik op je website kan eventueel een langere video zijn, voor mensen die jullie al kennen, en meer informatie willen.


Image

Bedrijfsfilm maken: de inhoud

De inhoud is waar de meeste mensen eigenlijk beginnen met nadenken over hun bedrijfsfilm. Toch merk ik altijd dat de voorgaande vragen essentieel zijn om de volgende goed te kunnen beantwoorden: 


 • Welk verhaal wil je vertellen?

  Wil je vertellen over de geschiedenis van je bedrijf, over waarom je doet wat je doet, over je toekomstvisie, of nog iets heel anders?

 • Welke elementen moeten daarin zeker naar voren komen?

  Je slogan, kernwaarden, missie en visie? Of juist niet?

Probeer bij deze vragen dus de voorgaande vragen goed in het oog te houden. Ik vind de verhouding tussen gevoel en informatie daarbij ook heel belangrijk.

De sfeer van een bedrijfsfilm

Vervolgens ga je kijken naar wat voor soort video je eigenlijk wil gaan maken.


 • Wat voor sfeer wil je dat de video heeft?

  Zakelijk, commercieel, gezellig, informeel?

Er zijn veel verschillende soorten video's te maken. Kijk bijvoorbeeld eens in ons portfolio.

De video's daarin zijn heel verschillend.

De video van LIAG is heel anders van sfeer dan die van bijvoorbeeld ASVZ en The Hunger project.

Vistikhetmaar is echt compleet anders: dat is een fictieve scene met acteurs, en de Vakkanjers video is meer een reportage en dus heel spontaan. Het zijn dan ook echt verschillende soorten video. We schreven ook eens een artikel over verschillende soorten video, wellicht helpt dat je ook bij het nadenken over wat je gaat maken.

Daarbij zijn er allemaal elementen die je meer of minder in je video kan gebruiken. Wil je dingen in scene zetten, of juist niet?

Elementen die je kan overwegen om in je video te gebruiken: 


 • Een presentator (iemand uit het bedrijf, of een professionele) of een voice over
 • Spontane, echte momenten, of juist momenten in scène zetten (en daardoor een meer filmische, perfecte look creëren)
 • Gelikte, filmische beelden (wat kwaliteit uitstraalt), of handheld, spontane beelden (minder perfect, maar daardoor wel authentieker en dichterbij)
 • Teksten en/of animaties in beeld, of helemaal niet
 • De kijker direct aanspreken (met u of jij) en in de lens kijken (voor een directe video waar de kijker zich echt aangesproken voelt), of meer documentaire stijl waarbij er nooit direct naar de camera en de kijker wordt gesproken (makkelijker om te maken, maar ook afstandelijker)

Moeilijke keuzes dus! Uiteindelijk is het daarbij belangrijk om steeds de antwoorden op de eerste vier vragen in gedachten te houden. Denk bij elke overweging: welke keuze brengt me het dichtst bij mijn doel? 

We maakten trouwens al eens een video over waar we bedrijfsfilms het meeste mee de mist in zien gaan – wat we jammer vinden! Want deze ‘fouten’ zijn heel makkelijk te voorkomen.De investering voor een bedrijfsfilm

Dan als laatste nog een heel belangrijk onderdeel. Een onderdeel waarbij ik merk dat veel ondernemers en bedrijven niet meteen over na willen denken. Ze kijken liever andersom: ze gaan naar een filmmaker met hun idee, en willen graag horen hoeveel dat kost. 

Helaas moet ik je vertellen, dat dat een bijzonder moeilijke vraag is. Zo veel is afhankelijk van wat je hebt geantwoord op alle voorgaande vragen. 

Ik zeg altijd: voor elk budget kan ik iets maken. Maar voor een groter budget kun je ook meer. De vragen die je jezelf moet stellen: 


 • Wanneer moet de film af zijn?

  Wil je hem bijvoorbeeld gebruiken op een evenement, binnenkort?

 • Hoeveel tijd wil je eraan besteden?

  Je kan er zelf veel tijd insteken, bijvoorbeeld door alles zelf te regelen en te bedenken, de organisatie ervan uitbesteden, of het simpeler houden.

 • Hoeveel geld wil je erin steken?

  Voor elk bedrag kun je een bedrijfsfilm maken, maar een hogere investering leidt tot een ander resultaat dan een lagere.

Hierbij is het nog slim om de volgende vuistregel in gedachten te houden: Je hebt 3 dingen die een bedrijfsfilm kan zijn, en die veel mensen willen:

 • Goed
 • Goedkoop
 • Snel klaar
De vuistregel is: je kan deze NOOIT alle drie krijgen. 

Van de investering op tijd en geld gebied is toch ook wel veel afhankelijk. Hoe ingewikkelder je ideeën zijn, hoe meer tijd en geld het kost. Over het algemeen is het zo dat vooral het aantal filmlocaties een grote invloed heeft op de tijd & kosten. Dus hoe meer je het aantal momenten en plekken waar er gefilmd moet worden, kan beperken, hoe goedkoper het wordt.

We schreven ook al eens een blog over welke budgetten je aan kan denken voor het maken van een bedrijfsfilm. Afhankelijk van het budget kun je bijvoorbeeld ook nog bepalen dat het slimmer is om niet een filmmaker in te huren, maar zelf aan de slag te gaan!


Image

Tot slot

Zoals beloofd: download hier het document met alle vragen, die je kan gebruiken om voor jezelf te bepalen wat je precies wil met je bedrijfsfilm. Als je een filmmaker gaat benaderen, kun je ook meteen dit document meesturen, dan kom je veel sneller tot een goed gesprek.

Veel succes – en plezier! – met het maken van je bedrijfsfilm! 


Lees ook


Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Beers

Bedankt Riske, voor je heldere en inspirerende uitleg steeds. Ruim een maand geleden ben ik met jullie hulp begonnen met het maken van filmpjes voor mijn bedrijf. Dat is een kapsalon. Enerzijds zijn de filmpjes gericht op de consument (hoe gebruik je een bepaald product), anderzijds willen we filmpjes maken voor cursisten die een training van ons willen volgen. Als ik al jouw punten hoor waar je op moet letten denk ik dat het aardig lukt. Alleen de call to action blijft een beetje achter. Dat is misschien een aangeboren vorm van bescheidenheid, ik wil niks ‘verkopen’. De filmpjes staan… Lees verder »