Video maken: wanneer gebruik je welke microfoon? | Geluid in verschillende film situaties uitgelegd

Wij krijgen heel vaak de vraag welke microfoon je het beste kan gebruiken voor verschillende situaties. Welke microfoon gebruik je als je een concert wilt filmen? Of een bruiloft? Een yogales? Of een presentatie op een podium?

In dit artikel nemen we de situaties met je door die ons het meest worden gevraagd. We laten zien welke microfoons wij zouden gebruiken en leggen uit waar je op moet letten.

Kijk om te beginnen zeker de video die we maakten over dit onderwerp! Naast het doornemen van de verschillende mogelijkheden geven we aan het begin en het einde ook nog een aantal algemene geluidstips.

Mocht je trouwens meer willen weten over de specifieke kwaliteiten van elke soort microfoon die we bespreken, dan kunnen we je ook dit artikel aanraden. Hierin bespreken we een aantal basiszaken rondom microfoongebruik. 

Voor elke soort microfoon die we aanraden zal ik een linkje toevoegen naar de microfoon(s) die wij zelf gebruiken.

Let op: de microfoons die we noemen in dit artikel zijn vooral microfoons die geschikt zijn voor gebruik met een camera. Ga je filmen met je smartphone, dan kan het zijn dat je ander soort microfoons nodig hebt. Microfoons die geschikt zijn voor aansluiten op een smartphone. Daar hebben we andere artikelen over, bijvoorbeeld deze. Maar ook als je gaat filmen met een smartphone, kan dit artikel nog wel nuttig zijn omdat we hier de verschillende situaties waarin je kunt filmen uitleggen.

Een yogales of sportles filmen

De eerste situatie is meteen een lastige. Je wilt waarschijnlijk een instructeur kunnen verstaan die veel beweegt en die wellicht ver van de camera vandaan is omdat je zijn of haar hele lichaam in beeld wilt hebben. Dat maakt het lastig. 

Wij zouden de volgende microfoons aanraden:

* Links in dit artikel zijn mogelijk affiliate links. Lees meer
** Dit artikel ontvingen wij om te testen. Onderaan het artikel vind je meer informatie hierover.

Overwegingen:
Je wilt de microfoon zo dicht mogelijk bij de mond van de instructeur brengen, terwijl iemand beweegt. Een lavalier microfoon kan een goede optie zijn omdat die op de kleding gespeld is en dus meebeweegt met de spreker. Nadelen zijn dat je de microfoon wel vast moet kunnen zetten (op strakke kleding kan dit lastig zijn) en dat je een kraak kan krijgen als kleding of lichaamsdelen over het microfoontje wrijven. 

Nog een optie is dan zo'n theater microfoon die op je wang zit, zoals deze(ik heb deze zelf nog nooit gebruikt, dus geen ervaring mee. Maar als Bax Shop hem aanbied zou ik deze wel durven bestellen). 

Een richtmicrofoon op de camera heeft daar geen last van. Het enige nadeel van deze microfoon is dat hij waarschijnlijk dus een stuk verder weg is. Je zou beide microfoons kunnen gebruiken en in de montage kunnen bekijken welke van de twee het beste geluid geeft of het geluid van beiden combineren.

Dan komen we meteen bij nog een punt waar je op moet letten: de muziek. Als je de video opneemt en monteert kan je muziek makkelijk later toevoegen.
Wil je tijdens een livestream muziek en stem tegelijk laten horen, dan moet je die twee echt heel goed op elkaar afstemmen. Zet de muziek niet te hard en zorg dat de microfoon veel dichterbij de spreker is dan bij de geluidsbox. Of als je die mogelijkheid hebt: test van tevoren hoe hard de muziek kan zijn als iemand spreekt en hoe hard je de muziek wilt hebben als iemand niet spreekt. Zet bijvoorbeeld iemand bij de geluidsbox die ter plekke het geluid regelt.

Microfoon voor een webinar of tutorial

Deze setting lijkt het meest op de setting die wij ook in al onze video's gebruiken. Wij zouden je dan ook aanraden om te doen wat wij ook doen namelijk:

  • Een microfoon net buiten beeld hangen (Wij gebruiken de Schoeps supercardoid microfoon CMC6-Ug met MK41g)

Nu snappen we dat dit ook veel gedoe kan zijn. Je hebt naast de microfoon zelf ook nog een lang snoer en een statief nodig. Andere gangbare opties zijn:

Een richtmicrofoon op de camera kan je het best gebruiken als de camera niet te ver weg is, bijvoorbeeld op maximaal een armlengte afstand.
Is de camera verder dan dat, ga dan voor een lavalier microfoon.

Microfoon voor vloggen

Bij het vloggen zal je heel vaak geen externe microfoon kunnen gebruiken. Niet omdat een externe microfoon niet beter zou klinken dan de interne microfoon, maar omdat je bij veel kleine vlog camera's (compactcamera’s) simpelweg geen externe microfoon kunt aansluiten.
Mocht je nog een vlogcamera hebben liggen dan is dat waarschijnlijk het geval. Ga je een nieuwe kopen, kijk dan of je een recente model kan nemen, want recente compactcamera's van Canon en Sony bijvoorbeeld hebben
wel een externe microfoon ingang.

Goed even terug naar waar we waren. 
Als je geen microfoon kunt aansluiten dan zal je het met de interne microfoon moeten doen. Het enige wat je dan nog kunt doen om het geluid te verbeteren is:

Er zijn kleine ronde wind pluisjes te koop die je op een interne microfoon kan plakken. Dit verbeterd de geluidskwaliteit omdat je camera dan minder gevoelig is voor wind.

Geluid extern opnemen betekent dat je het geluid niet direct opneemt in de camera waar je mee filmt. Ik gebruikte zelf bijvoorbeeld een lavalier microfoon die in mijn telefoon past en dan daar het geluid mee op. Het nadeel hiervan is dat dit veel gedoe oplevert. Je moet de camera aanzetten, je telefoon laten opnemen (en hopen dat dit goed gaat, want je luistert niet mee) en dan later in de montage het geluid en beeld nog onder elkaar zetten. Het kan dus wel en levert beter geluid op! Maar ja, het is wel gedoe.

Kan je wel een externe microfoon aansluiten dan zou ik dat altijd doen. In dat geval gebruik ik het liefst:

Tijdens het vloggen film je geregeld jezelf, maar ook vaak je omgeving. Omdat je deze dingen snel afwisselt is het fijn om niet steeds  een andere microfoon op je camera te moeten zetten. Een richtmicrofoon is in dat geval het meest veelzijdig.

Bovendien: als je jezelf filmt met de camera in de hand is de camera nooit verder weg dan een armlengte afstand. En eerder zeiden we al als je jezelf op een armlengte afstand filmt, is een richtmicrofoon prima.

Een evenement filmen

Bij het filmen van een evenement, bijvoorbeeld een beurs of de verjaardag van je oom in de achtertuin, zijn er waarschijnlijk twee soorten beelden die je wilt maken. Sfeerbeeld, en beelden waarin mensen aan het woord zijn die je in de video ook wilt kunnen verstaan. Microfoons die je kan gebruiken zijn:

De richtmicrofoon kun je prima gebruiken voor alles sfeershots. Mocht iemand een speech gaan geven dan kan je altijd nog gebruik maken van de lavalier microfoon.

Microfoon voor verslaggeving

Je gaat ergens heen, bijvoorbeeld de straat op om mensen (onverwacht) vragen te stellen. In dat geval kun je gebruik maken van:

Het voordeel van een handheld microfoon is dat je die super dichtbij iemands mond kunt brengen. Veel dichter dan alle andere microfoons die we hier bespreken, zelfs de lavalier microfoon.
Vooral als er bijvoorbeeld veel geluid of muziek op de achtergrond is, is dit heel prettig.

Een ander voordeel is dat je met deze microfoon als verslaggever veel controle hebt.  Het is immers voor iedereen super duidelijk wie er iets moet zeggen.
Is de microfoon bij de mond van de verslaggever dan praat hij of jij, is de microfoon bij degene die geïnterviewd wordt, dan snapt die persoon dat hij of zij antwoord kan geven.

Waar je wel aan moet denken, is dat deze microfoon dus altijd in beeld is en dat het best wel een grote microfoon is. Het is een statement. Dat hoeft niet lelijk te zijn, voor nieuwsitems bijvoorbeeld zijn we er best wel aan gewend, maar wil je iets subtieler zijn, dan zou ik niet voor deze microfoon gaan.

Een richtmicrofoon op de camera is ook een optie. Zeker als je bijvoorbeeld gaat filmen en interviewen tegelijk. In de ene hand je camera houden en bedienen, en in de andere nog een microfoon op en neer bewegen is wat veel gevraagd. Houd er bij een richtmicrofoon wel rekening mee dat je met je camera dus ook dicht naar de mensen toe zult moeten. Anders versta je ze simpelweg niet goed genoeg.

Ga je iemand interviewen die weet dat hij of zij geïnterviewd wordt en wil je je handen vrij houden, dan kan ook dit nog een optie zijn:

Als je de interviewer en geïnterviewde allebei een lavalier microfoon geeft, hebben ze hun handen vrij om tijdens het interview ook nog een handeling te doen.

Live presentatie filmen

Je wilt een situatie filmen waarbij iemand op een podium live spreekt, meestal ver bij de camera vandaan. Een richtmicrofoon is in dit geval dus niet handig. Wat je wel kunt doen:

Een lavalier microfoon aan de spreker geven is een relatief simpele oplossing, en die werkt prima. Maar wanneer het echt een groot evenement is en de spreker al een microfoon voor zich heeft, die ter plekke live door speakers klinkt,  dan kun je ook het geluid van die microfoon gebruiken. Je vraagt bij de mengtafel dan om een line-out.

Je kunt een snoer in je camera steken en het geluid daar direct opnemen of het geluid opnemen met een externe recorder.
Je moet daar dan wel de juiste aansluitingen voor hebben, dus van tevoren even naar de locatie bellen om dit door te spreken is geen slecht idee. 

Geluid van een concert filmen

Concert filmen lijkt op het filmen van de presentatie hierboven, met als grote verschil dat er waarschijnlijk veel meer geluid is. Meer geluid vanaf het podium, maar wellicht ook meer geluid in het publiek. Ook hier kun je weer gebruik maken van:

  • Een 'line out' met eventueel een externe recorder. (Zoom H4N)

Maar soms wordt de muziek niet versterkt en is er dus geen mengpaneel om een lijn uit van te krijgen. In dat geval kun je je externe recorder ook als microfoon gebruiken en hem op het podium zetten.

Wil je het geluid van het publiek ook nog mee pakken dan zou je nog kunnen denken aan een extra microfoon:

De richtmicrofoon zal vooral opnemen wat het dichtste bij is. Als je filmt van tussen het publiek hoor je dus vooral het publiek. Dat maakt deze microfoon niet geschikt om alles goed vast te leggen, de muziek hoor je immers minder goed, maar wel om af en toe publiek geluid mee te nemen en in je montage later toe te voegen.

Een bruiloft filmen

In principe lijkt het filmen van een bruiloft op wat we hierboven al besproken hebben bij het filmen van een evenement. Gebruik dus eventueel:

De microfoon op de camera kun je gebruiken voor sfeerbeelden, en de lavalier microfoon of de lijn uit vanaf het mengpaneel als iemand gaat spreken.

Nog iets extra's om rekening mee te houden is dat een bruid vaak een witte of crème kleurige jurk aan heeft. Je wilt hier het liefst geen zwarte microfoon op spelden. Gelukkig kun je zenders en lavalier microfoons vaak ook in het wit krijgen.

Een gesprek opnemen

Ook deze situatie is wat lastig. Je wilt immers meerdere geluidsbronnen (sprekende mensen)  allemaal goed verstaanbaar in beeld krijgen. Mogelijkheden zijn:

Heel eerlijk: als wij meerdere mensen tegelijk goed verstaanbaar in beeld willen hebben, huren wij het liefst een geluidsoperator in. Het wordt dan namelijk al snel veel werk en je wilt dat iemand daar zijn of haar volle aandacht voor heeft. Ga je alleen aan de slag dan is het van belang voor een relatief simpele setup te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld iemand een handheld microfoon geven waarbij diegene steeds naar de persoon gaat die spreekt.

Kan dit niet? Dan zou je kunnen overwegen een recorder of microfoon op tafel te zetten of net buiten beeld te hangen. Zeker als alle sprekers vrij dicht bij elkaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze rond een tafel zitten, dan kan dit prima werken. Je kunt ook iedereen een lavalier microfoon geven, alleen  moet je dan wel genoeg geluidsingangen hebben en dus eventueel gaan werken met een externe recorder. Dat is precies het moment waarop wij een geluidsoperator inschakelen.

Wat ook nog een optie is is een andere setting bedenken. Dat zal wellicht niet altijd kunnen, maar wij merken aan vragen van klanten dat het vaak genoeg ook wel kan. Dat zij bijvoorbeeld twee sprekers in beeld voor ogen hebben, terwijl we er ook 1 tegelijk in beeld kunnen brengen en de sprekers in de montage Met elkaar afwisselen. Dit ziet er dan ook nog minder rommelig uit. Als het dus een optie is om de setting aan te passen zou ik dat zeker overwegen. 

Tenslotte

Mocht je nu toch nog vragen hebben over een van deze situaties of een situatie die we niet besproken hebben, laat het dan zeker in de reacties even weten! Heel veel succes en vooral veel plezier met filmen.

*Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

** de Rode zenderset hebben wij gekregen om te testen, waarna we hem mochten houden. Wij spreken hier geen wederdienst voor af. Vinden we het gekregen product tof, dan gebruiken we het en kan je het dus tegenkomen als iets wat wij aanraden. Als we niet tevreden zijn over een product of het zelf gewoonweg niet gebruiken, raden we het uiteraard ook niet aan.


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties