Beter filmen met je smartphone: hoe denk je na over je set?

We geven beginnend filmmakers vaak het advies om gewoon te beginnen met filmen met je smartphone. Super handig! Je hebt hem altijd bij je en afhankelijk van het type telefoon dat je hebt is de opname kwaliteit vaak prima.

Het is dan wel aan jou als filmmaker om het optimale uit de situatie te halen, zodat je smartphone video er in een paar eenvoudige stappen al meteen professioneler uit komt te zien. In dit artikel gaan we het hebben over stabilisatie, geluid en licht. Kijk voor je verder leest zeker ook de video die we over dit onderwerp maakten, waarin we alles superhelder aan je uitleggen!

Statieven voor je smartphone

De eerste stap die ik je zou aanraden is het kijken naar een statief. Met een statief kun je je telefoon gemakkelijk ergens neerzetten en bijvoorbeeld zelf voor de camera gaan zitten, of iemand anders filmen.

Budget optie: mini statief

Kijk voor je een statief aanschaft even goed wat je wilt. Je kunt een supergoedkoop mini statiefje aanschaffen. Zo'n statief moet je dan nog wel ergens op zetten (bijvoorbeeld op een stapel boeken) om op ooghoogte te filmen, dus dat kan soms nog wel even wat gedoe zijn. Bovendien zijn deze mini statiefjes niet super stevig, dus buiten waaien ze redelijk makkelijk omver bijvoorbeeld. Maar als je een klein budget hebt kan het een prima oplossing zijn! Toen ik zelf net begon met filmen, maakte ik ook al mijn shots met een goedkoop klein statief.

Tafelstatief

Wil je iets meer uitgeven, dan kun je bijvoorbeeld aan een Joby Gorillapod denken. Deze statieven zijn ook niet groot, maar wel steviger dan de statiefjes die ik hierboven omschrijf. Ze waaien buiten minder snel om en met hun buigbare pootjes kun je ze bijvoorbeeld aan een tak of een lantaarnpaal vastmaken.

Ik gebruik dit soort statieven heel graag voor mijn reisvideo's, omdat ze erg licht zijn en je ze dus op verschillende manieren goed kunt inzetten. Ik noem het hier een tafelstatief omdat je ze ook gemakkelijk op tafel kunt zetten als je iemand zittend op ooghoogte wilt filmen.

Statief op ooghoogte

De laatste optie die wij in de video laten zien is een statief dat wel uitschuifbaar is, bijvoorbeeld de Pixelmaker T3. Wij kregen dit statief van Mafico (dankjewel!) en zijn er erg blij mee. Je kunt het statief inklappen waardoor je het gemakkelijk kunt meenemen, en hij komt tot 1.65 meter, wat betekent dat je vaak wel op ooghoogte kunt filmen. Afhankelijk natuurlijk van hoe lang degene voor de camera is 😉

Een leuk extraatje is dat je de binnenkant van dit statief kunt losmaken en bijvoorbeeld kan gebruiken als selfie-stick. Of, wat ik nog weleens doe: er een koppelstukje voor de microfoon op zetten en hem gebruiken als microfoonstok. Vooral in Corona tijd was dat erg handig. Je ziet die constructie op deze foto. De stick is hier op z'n kortst, je kunt hem nog uitschuiven!

Let op!

Houd er rekening mee dat je niet bij elk statief automatisch ook een smartphone houder krijgt! Check dit even voor je het statief koopt en bestel hem er eventueel nog los bij.

Geluid, microfoons voor je camera

Goed geluid is een van de belangrijkste aandachtspunten als je je smartphone video beter wilt maken. Een van de dingen die fijn is aan een telefoon ten aanzien van veel (oudere) vlogcamera's, is dat je op een telefoon bijna altijd een externe microfoon kunt aansluiten. Als je de mogelijkheid en het budget hebt, zou ik je zeker aanraden dat te doen! Je krijgt dan een hogere geluidskwaliteit en kunt de microfoon dichter bij de geluidsbron brengen als je bijvoorbeeld iemand van top tot teen in beeld wilt brengen.

In principe kan je voor een smartphone elke type microfoon gebruiken die je ook met een filmcamera kunt gebruiken. Als je meer wilt weten over de verschillende soorten microfoons die er zijn, lees dan zeker ook dit artikel dat we er een tijdje geleden schreven over dit onderwerp!

Let op!

Niet elke mini jack kan je zomaar aansluiten op je smartphone. Ook al past het wel, het werkt niet altijd 🙂 Kortgezegd heb je een mini jack met 3 streepjes nodig, en niet met twee. We hebben het daar ook kort over in het artikel hiernaast.

Externe smartphone microfoon

De eerste microfoon die ik in de video laat zien is de Rode VideoMic Me, een microfoon die je direct in je smartphone plugt. Het grote voordeel van deze microfoon is dat je er een pluis bij krijgt. Mocht je buiten in de wind gaan filmen, dan heb je daar met deze pluis een stuk minder last van! Het nadeel van dit soort microfoontjes is wel dat ze nog steeds aan je telefoon vast zitten. Als iemand verder van de camera af staat, is deze microfoon nog steeds ver van de geluidsbron.

Heb je geen mini jack aansluiting in je telefoon, bijvoorbeeld omdat je een nieuwere iPhone hebt, dan heb je de Rode VideoMic Me-L nodig. Of voor bepaalde Android telefoons de Rode VideoMic Me-C.

Handheld microfoon

Tijdens een evenement rondom smartphone videografie won ik ooit de Rode Newsshooter kit (een zender en ontvanger, en een microfoon), wat maakt dat ik deze set meteen link aan filmen met je smartphone! Het is een super degelijke microfoon die onder veel omstandigheden heel fijn presteert.

Twee gedachten bij deze microfoon:

  1. Als je de ontvanger aan je smartphone wilt koppelen heb je een snoertje nodig die een smartphone aansluiting heeft! Zoals bijvoorbeeld deze.
  2. De ontvanger is vrij zwaar. Te zwaar in ieder geval om hem zomaar aan je telefoon te laten bungelen. Het kan dus handig zijn om er een extra rig bij te kopen. Je kunt je telefoon vastzetten in die rig en gemakkelijk microfoons, ontvangers, lampjes, noem het maar op op die rig vastmaken.

Deze microfoon is top als je bijvoorbeeld nieuwsitems gaat maken, of straatinterviews wilt afnemen. De Rode Newsshooter Kit is overigens geen goedkope optie, maar als je het geld ervoor hebt zeker wel een aanrader!

Zender, eventueel met lavalier

In de video zie je ook de Rode Wireless Go (wederom gratis ontvangen van Mafico): een klein zendersetje die je ook goed kunt gebruiken in combinatie met je smartphone. Het fijne aan deze set is dat de zender en de ontvanger erg klein zijn, wat goed in verhouding is met het gewicht van een smartphone. De zender heeft een ingebouwde microfoon, dus je kunt de zender gewoon bij iemand opspelden en hij werkt! Als je wilt kun je ook nog een losse lavalier aansluiten.

Alleen een lavalier (een dasspeld microfoon)

Een optie die ik in de video niet laat zien maar die wel veel wordt gebruikt is een losse lavalier microfoon, zonder een zenderset erbij. Je steekt de microfoon dan gewoon direct in de camera. Dit is een relatief goedkope oplossing om een microfoon dichter bij de geluidsbron te brengen, met 1 duidelijk nadeel: je bent beperkt in je beweging en in hoe ver de spreker van de camera kan staan. Hoe korter het snoer, hoe dichter je bij de camera moet blijven. Ik zou dus zeker voor een langer snoer gaan, zodat je je telefoon nog wel iets verder dan een armlengte van de spreker vandaan kunt zetten!

Zonder externe microfoon

Ga je aan de slag zonder een externe microfoon, dan zijn er een paar tips die ik je mee kan geven:

  1. Zorg dat je uit de wind gaat staan. Wind in je microfoon is echt een rotgeluid voor je kijker, en als je geen externe microfoon gebruikt heb je meestal ook geen pluis om dit te voorkomen. Je kan dan beter een minder winderige plek opzoeken 🙂
  2. Ga niet verder dan een armlengte bij de spreker vandaan staan. Hoe verder de microfoon van de geluidsbron is, hoe slechter je geluidskwaliteit. Zorg er dus voor dat je iemand niet van top tot teen in beeld wilt brengen (als diegene praat) maar kijk of je maximaal op een armlengte afstand kunt gaan staan.

Licht

De laatste stap is het nadenken over licht. Je kunt, als je echt serieus aan de slag wilt, een mooie (dure) filmlamp overwegen. Wij gebruiken de Akurat van Riske vaak voor onze video's. Lees zeker ons artikel over lampen, als je wilt weten welke filmlampen wij adviseren (en welke juist niet)!

Wil je juist met een klein budget aan de slag? Bekijk dan ook dit artikel met onze budget en gratis opties voor mooi licht.

Daglichtlamp

Een goedkope optie om als (beginnend) filmmaker met licht aan de slag te gaan is het werken met een daglichtlamp. Dit is gewoon een peertje dat je in een lamp draait die je al hebt. Ik draai mijn lamp bijvoorbeeld in een grote lamp van de Ikea die ik al heb staan.

Het nadeel van deze constructie is dat je het licht niet zachter of feller kunt zetten (tenminste, niet in de lamp die ik heb 😉 en dat het licht vrij scherp is, omdat je niks voor de lamp hebt wat het licht verzacht zoals bijvoorbeeld een softbox.

Klein ledlampje

In de video laat ik ook een klein ledlampje zien: de Aladdin Eye Lite. Dit lampje heeft als voordeel dat je het licht harder en zachter kunt zetten en dat je de kleur kunt instellen. Je kunt hem dus in veel situaties gebruiken! Hij is klein en licht dus je neemt hem makkelijk mee. Omdat het zo'n klein lampje is kun je hem niet gebruiken om je gezicht volledig mee uit te lichten, maar als je net wat meer licht nodig hebt dan er is is hij fijn. Wij gebruiken bijvoorbeeld 2 van deze lampjes toen we in Benin filmden, en er te weinig licht in de huiskamer waar we filmden was.

We ontdekten trouwens laatst dit coole vloggersetje van Rode, die een collega van ons had gekocht. Zij was er erg blij mee. Riske heeft het setje bekeken en was ervan onder de indruk. Dan heb je in één set gewoon een statiefje, microfoon én lampje! Let op; de link verwijst naar de versie voor iPhones. Controleer even goed welke jij voor jouw smartphone moet hebben. 

Reflectiescherm

Ook een relatief goedkope oplossing voor meer licht is een reflectiescherm. Je hebt dan wel al een (krachtige) lichtbron nodig, zoals de zon, omdat je zelf geen extra licht toevoegt. Je weerkaatst alleen het licht dat al aanwezig is. Het fijne aan werken met licht dat er al is is dat je zeker weet dat je dezelfde kleur licht krijgt in je hele plaatje. Je hebt wel iemand nodig om het reflectiescherm vast te houden, of je moet hem met een klem vastmaken aan een statief en hem goed richten.

Zonder extra lampen

Ook zonder extra lampen kun je prima aan de slag! Let dan wel op het volgende:

  1. Als je binnen filmt, zorg dan dat het licht van voren komt. Dus ga bijvoorbeeld met je gezicht naar een raam toe staan, zodat het licht van buiten op het gezicht in beeld valt. Je hebt dan wellicht iets minder keuze in welke achtergrond je in beeld ziet, maar je weet wel zeker dat het gezicht goed is uitgelicht.
  2. Zoek een plek met voldoende (natuurlijk) licht, dus ga niet voor een locatie die heel donker is of weinig ramen heeft.

Tenslotte

Met de drie denkstappen en eventueel wat extra apparatuur, kun je een grote stap maken richting een professionelere smartphone video! Als je nog vragen of gedachten hebt, laat ze zeker hier beneden achter in de comments 🙂

Deze post is niet gesponsord, maar bevat wel een aantal producten die wij gratis ontvangen hebben. Je leest hier meer over hoe wij omgaan met dit soort samenwerkingen. Daarnaast bevat deze post mogelijk affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties