microfoon op camera

Microfoons: welke microfoon kun je het beste kopen voor je filmproject?

In dit artikel zal ik voor elk type microfoon een aantal opties noemen waar Grietje of ik ervaring mee hebben.

Hoewel ik natuurlijk altijd zou aanraden om een microfoon te kiezen die de beste geluidskwaliteit heeft, moet ook gezegd worden dat elke microfoon die je kiest bij je camera beter is dan géén microfoon. Dus als je op dit moment alleen budget hebt voor een goedkopere microfoon, kies daar dan toch voor. En heb je iets meer budget: ga dan voor de duurdere microfoon.

Het is daarbij ook goed om te weten dat microfoon eigenschappen niet zoveel veranderen over de jaren, in vergelijking met bijvoorbeeld camera’s. Bij een camera kun je erop rekenen dat je over een jaar of 5 een nieuwe nodig hebt, omdat de beeldkwaliteit alweer achterhaald is. Bij microfoons gaat dat niet zo snel, en de goede microfoons kunnen een leven lang meegaan.

Als je nog niet helemaal weet in welke situatie je nou welke microfoon moet hebben: In dit blog leg ik de verschillen uit tussen camera microfoons, richtmicrofoons, supernieren en dasspelden.

Let op!

Elke microfoon heeft een bepaalde aansluiting of kabel die wordt meegeleverd. En camera's ook. Voordat je een microfoon kiest moet je dus kijken of dat matcht.

Sommige microfoons en/of camera's hebben meerdere aansluitingen. 

Er zijn 4 typen die het meest voorkomen: 

 • Smartphone aansluiting

  Dit is een klein plugje, met 3 zwarte ringetjes. Als je een set oortjes of een koptelefoon bij je smartphone krijgt, heeft die zo'n plugje.

 • Mini Jack

  Dit is de meest bekende. Hij lijkt exact op de smartphone aansluiting, maar heeft maar 2 zwarte ringetjes. De meeste koptelefoons hebben een mini jack aansluiting.

 • XLR

  XLR is een veel grotere plug dan mini jack en heeft twee kanten: een 'vrouwelijke' en 'mannelijke' kant. XLR is een ronde plug van ongeveer een cm in diameter met 3 pinnen. XLR wordt voor professionele apparatuur gebruikt. Er zijn ook verloopjes verkrijgbaar van XLR naar (Mini) Jack en andersom.

 • USB

  USB komt minder vaak voor, maar er bestaan microfoons die alleen een USB aansluiting hebben. Meestal zijn die bedoeld voor gebruik met een computer. *Camera's met een USB ingang werken meestal NIET met USB microfoons. Deze aansluitingen op camera's zijn meestal bedoeld voor stroom of verbinding met de computer.

Kijk dus voor je de microfoon aanschaft dus goed of jouw camera de juiste ingang heeft bij de microfoon die je wil kopen. Anders moet je er óf een verloopje of kabeltje bij kopen, óf een andere microfoon kiezen.

Camera Microfoons

Rode VideoMic Me voor je smartphone
€ 48

Deze Rode Videomic * voor je smartphone is een handig klein microfoontje die je op je smartphone kan klikken. Ik heb hem zelf getest en vind het geluid duidelijk beter klinken dan als je de interne microfoon gebruikt van je smartphone.

* Links in dit artikel zijn mogelijk affiliate links. Lees meer

Rode Videomic
€ 105

De Rode Videomic is inmiddels een klassieker. Zie je iemand filmen met een spiegelreflex camera, dan zit er bijna altijd deze microfoon op. Hij kan niet op een smartphone bevestigd worden, maar verder heeft bijna elke camera een hotshoe adapter, waar de microfoon houder in kan. Je kan de microfoon dus op je camera bevestigen. 

Deze microfoon is een erg goede kwaliteit voor de lage prijs, en ook een supernier, zoals ik ook gebruik.

Deze video hebben we gefilmd met de Rode Videomic.

Enige nadeel van deze microfoon is dat hij vrij groot is, en zelfs in beeld kan zijn als je een groothoek lens hebt.

Sennheiser MKE 400
€ 179

Ik had zelf de Rode Videomic (zie hierboven) en hoewel de geluidskwaliteit prima is, ergerde ik me aan hoe groot het ding is, waardoor het niet fijn werkt. Als ik hem op een fototoestel gebruikte tijdens het filmen kon ik niet fijn door de zoeker kijken, bovendien was de microfoon bij mijn 24mm lens vaak in beeld. Erg vervelend!

Grietje heeft later op advies van Nivo Schweitzer deze Sennheiser richtmicrofoon gekocht. Toen ik die zag heb ik meteen besloten die ook te kopen, vanwege zijn formaat én de kwaliteit die hij levert.

Dus; ietsje duurder, maar handzamer en ook een iets betere kwaliteit.

Zie deze video van Grietje voor een voorbeeld van de audio!

Daarnaast heb ik er nog een windjammer bijgekocht (aan te raden).

Sennheiser MKE 600 Shotgun (richtmicrofoon)


€ 267

Wij hebben zelf deze Sennheiser richtmicrofoon nooit gebruikt, maar ik denk erover om deze nog te bestellen, als back-up richtmicrofoon. Op dit moment heb ik namelijk alleen maar de Schoeps microfoon (zie hieronder), wat ten eerste eigenlijk geen richtmicrofoon is en, ten tweede, heb ik graag back-ups of een tweede microfoon, voor als ik met twee camera's draai.

En waarom dan deze? Sennheiser vind ik een goed merk (zie hierboven), hij is betaalbaar en een prima standaard richtmicrofoon.

Ook nog een overweging: het formaat van deze microfoon is niet al te lang. Vaak zie ik dat dit soort richtmicrofoons heel lang zijn, soms zo lang, dat je hele camera ervan uit balans raakt. Met deze kun je toch nog prima filmen.

Let op: deze is dus niet echt geschikt voor smartphones of op fototoestellen, omdat hij een XLR aansluiting heeft. Deze microfoon zie ik meestal op videocamera's.

Schoeps supercardoid microfoon CMC6-Ug met MK41g
€ 1486

Een Schoeps microfoon is mijns inziens een van de beste microfoons die je kan kopen qua geluidskwaliteit. Ik gebruik een ‘supernier’ microfoon als microfoon op mijn camera, en ook op een statief tijdens interviews. De schoeps bestaat uit 2 delen, omdat je zo zelf de perfecte microfoon kan samenstellen voor jouw wensen.

Het eerste deel heet MK41 (bovenste plaatje) en is de eigenlijke microfoon, en het tweede deel heet CMC6 (het onderste plaatje) en is een versterker. Als je de twee delen op elkaar schroeft heb je een complete microfoon. 

Ik heb de CMC6-Ug met de MK41g en gebruik die nu ruim een jaar. Onlangs sprak ik een andere filmmaker die opmerkte dat het geluid bij mijn video’s zo goed is, en hoe ik dat voor elkaar kreeg…. de Schoeps is het antwoord.

Bij de Noyz Boyz, waar ik mijn microfoon heb gekocht, hebben ze trouwens ook vaak interessante occasions. Zo heb ik het CMC6 gedeelte tweedehands gekocht, waardoor hij een stuk goedkoper werd! En omdat microfoons zo lang meegaan, durf ik dat ook wel te doen.

Ook deze is niet echt geschikt voor op fototoestellen. Ik gebruik hem zelf meestal in combinatie met mijn Sony FS7 filmcamera (zie het plaatje bovenaan dit artikel, daar zie je de FS7 met deze Schoeps erop!)Dasspeld microfoons

iRig Lavalier Microfoon
€ 49

Deze dasspeld is gemaakt met de smartphone filmer in het hoofd: dus speciaal gemaakt voor je Smartphone, en niet duur.

Je zou de smartphone ook als losse audiorecorder kunnen gebruiken in combinatie met de iRig Lavalier, als je het beeld met een betere camera opneemt. De smartphone als recorder kan dan in de zak van de spreker. Zorg dan wel dat je er altijd aan denkt om je camera én je smartphone aan te zetten als je gaat filmen. In de montage moet je het beeld en geluid dan aan elkaar linken, maar dat is met de software van tegenwoordig helemaal niet moeilijk meer.

Boya BY-M1

€ 22

Nog een andere lavalier microfoon is die van Boya. We hebben er zelf niet mee gewerkt, maar kregen de tip van een samenwerkingspartner. Het mooie aan deze microfoon is dat het snoer heel lang is, waardoor je ook op een wat grotere afstand van je camera kan staan, zonder dat je zenders hoeft te gebruiken.

Rode Wireless Go

€ 199

Dit zendersetje hebben wij net leren kennen, omdat de distributeur zo aardig was ons er eentje op te sturen! 
(Meer weten over onze werkwijze rondom affiliates en promotie? Klik hier)
We hebben hem even getest en vergeleken met de combinatie Sennheiser - Sanken (zie hieronder), de favoriete set van Riske.

En deze Rode Wireless Go kwam daar verrassend goed uit! Al met al, deze set is een nieuwe aanrader in onze blog. Een bijkomend cool ding vinden wij, is dat de set zo lekker klein is. De zender heeft zelfs een microfoontje ingebouwd!

En als je toch een microfoon wil aansluiten voor beter resultaat, of omdat je de zender te groot vindt om in beeld op het shirt te spelden, kan je er nog een lavalier microfoon bij kopen. Zoals bijvoorbeeld in deze set.

Let erop dat je een lavalier microfoon koopt met 2 zwarte ringen op de mini jack! Als de mini jack 3 ringen heeft, en dus in een smartphone past, werkt hij niet samen met deze zenderset.


Zendersetje Rodelink Filmmaker kit
€ 379

Deze Rodelink Filmmaker zenderset met bijgeleverde dasspeld microfoon is een nieuwe speler in audioland, en gooit meteen hoge ogen. Veel filmmakers die ik ken hebben de Sennheiser AVX set (ik zelf ook), de Rode set is goedkoper, maar ik vind zelf de Sennheiser set lekkerder werken, alleen al omdat de ontvanger zoveel kleiner is.

Ik had trouwens eerst de Sennheiser G3 set, maar die is niet meer aan te raden. Een paar jaar terug zijn de frequenties veranderd voor zenders, en de G3 set geeft daardoor nu veel storing. Je hebt nu wel de Sennheiser G4, die op betere frequenties werken.


Sanken dasspeld COS11D
€ 375

De bijgeleverde dasspeld microfoon van de Rodelink Filmmaker Kit (en die van de Sennheiser) zijn redelijk van kwaliteit, maar in combinatie met de Schoeps richtmicrofoon wilde ik betere geluidskwaliteit.

Eén van de beste dasspeld microfoons die er is, is de Sanken dasspeld. Qua geluid past hij goed bij mijn Schoeps.

Ik gebruik dit microfoontje dus in combinatie met mijn Sennheiser zendersetje.


Stickies en covers
€ 375

Als je dan toch een Sanken hebt, raad ik je ook de stickies en covers van Rycote aan.

Je kan een microfoontje altijd bevestigen met het klemmetje (zoals in de foto's bij de Sanken staat afgebeeld), maar soms wil je de microfoon niet zien. Met deze plakkertjes en covers kun je de microfoon netjes en geruisloos wegwerken.


Handmicrofoons

AKG Handheld
€ 79

Op de markt voor de handmicrofoons is zoveel goed aanbod, dat het moeilijk is om te bepalen welke nou de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft. Gelukkig kun je er ook haast geen verkeerde keuze in maken, omdat ze allemaal behoorlijk goed zijn van kwaliteit.

Ik heb zelf deze AKG Handheld en ben daar heel tevreden over. Hij was niet duur, de geluidskwaliteit is goed en hij is stevig en betrouwbaar.

Dit type microfoons werkt meestal met een snoer die naar de camera gaat. Er zijn ook modules te koop waarmee je ze kan verbinden met een zender.

Beide opties (snoer en draadloze module) moet je er los bij kopen.USB Microfoons

Rode NT-USB mini
€ 102

Dit soort USB microfoons gebruiken wij dus eigenlijk nooit. Je kan ze gebruiken als je jezelf wil filmen met de camera van je computer of een webcam, waar geen goede microfoon bij zit. Het kan ook handig zijn wanneer je je scherm wil opnemen, en daarbij iets wil vertellen, bijvoorbeeld als je een instructievideo maakt over software op de computer.

Deze microfoon sluit je dan met USB direct aan op je computer.

Als ik zo'n soort microfoon zou zoeken, zou ik op dit moment deze uitkiezen. Omdat deze Rode microfoon er goed uitziet (en microfoons voor dit soort doeleinden vaak in beeld te zien zijn) én omdat ik het merk Rode vertrouw.

Daarnaast vind ik dit een prima prijs voor zo'n microfoon, dus zou ik deze gerust durven kopen.Image

Koptelefoons

Als je dan aan de slag gaat met geluid, denk dan ook aan een goede koptelefoon om te luisteren wat je doet.

Ik heb zelf de Sony MDR-7506, die gebruik ik bij het filmen. Ik vind die fijn omdat hij goed op de oren zit, goede geluidskwaliteit heeft en opgevouwen in een tasje kan.

Voor montage heb ik net de Bowers & Wilkins PX gekocht, want draadloos leek me wel erg fijn voor het werken aan de computer, daarnaast zit hij over de oren en sluit hij ander geluid uit, wat fijn is in een werkruimte waar ook anderen werken en praten. Tenslotte koos ik specifiek die, omdat die een erg goede geluidskwaliteit heeft.

Verder heb ik heel lang de Sony ZX610 (zie plaatje hierboven) gebruikt voor filmen én monteren. Die gebruik ik nog steeds regelmatig als back-up, een fijn klein koptelefoontje die echt op de oren ligt. Niet meer verkrijgbaar inmiddels, maar zijn broertjes wel.

Lees ook

Meer weten over wanneer je welke microfoon gebruikt? Lees ook dit artikel! Hierin bespreken we bijvoorbeeld wat je het beste kan doen op een bruiloft, als je een concert wilt filmen of een live presentatie wilt vastleggen.

Lees meer

Tot slot

Het is een behoorlijke lijst geworden. Als je goed voorbereid wil zijn op elke audio situatie, dan zou ik je aanraden om uit elke categorie een microfoon aan te schaffen. Je kan natuurlijk beginnen met degene die je als eerste nodig denkt te hebben, en voor elke nieuwe situatie een volgende microfoon aanschaffen.

Let er bij het kopen even op wat voor aansluiting je camera heeft voor microfoons (minijack of XLR) en zorg dat de microfoon dezelfde aansluiting heeft. Sommige microfoons worden met snoer geleverd, andere niet. Altijd even controleren bij het kopen dus!

En als laatste tip: denk je eraan om bij het opnemen van geluid vooral goed te luisteren naar wat je opneemt? Een koptelefoon is dus ook onmisbaar!

Heb je aanvullingen of vragen naar aanleiding van ons blog? We horen het graag!

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

Over de schrijver

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tom

Dank voor deze blog.

Wat zou je gebruiken voor microfoons wanneer je twee personen wilt opnemen in een interviewsetting met een camera in een live streaming?

do

Ik had ook een vraag…ik heb op aanraden de rode videomic me gekocht. Als ik deze inplug op mijn samsung S10 hoor ik bijna geen verschil. Het geluid is iets helderder maar niet harder ofzo. Heb ik een aparte app nodig hiervoor ofzo? Herkennen jullie dit zelf ook?
Kan ik dan toch beter een spelt microfoon kopen?

Peter Moree

Nergens zie ik iets over STEREO, dat is voor klassieke muziek wel erg fijn.
Daar nog een tip voor?

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Peter Moree
M van Loon

HELP: sinds covid werken koren veel met livestream op facebook en/of youtube – Vimeo, altijd mbv smartphone of laptop/tablet. Nu zijn de meeste externe mics geschikt voor vloggen ed, maar koren hebben een mic nodig die het geluid van een koorrepetie zo goed opnemen, dat mensen thuis mee kunnen doen cq oefenen met de replay. Natuurlijk kan een dirigent een halve studio meeslepen naar elk koor, maar dat is echt geen doen. Dus: handzame ‘zaal’ microfoon die op de coldshoe van de smartfoonhouder kan worden geklikt en het werk goed doet!

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door M van Loon
Johanna

Hallo,

Als ik af en toe wil vloggen voor mijn bedrijf en dit is altijd binnenshuis. Welke microfoon raden jullie aan? Als camera gebruik ik gewoon de ingebouwde camera van mijn mac-computer en imovie. Het liefst zie ik de de microfoon niet in beeld, maar ik heb niet zo’n groot budget voor de gewone microfoon op staander.

Groetjes,
Johanna

Sjoerd Lei

Dag dames,

Ik ben op zoek naar een microfoon welke op te spelden is maar draadloos is.

Hebben jullie een tip welke ik dan het beste kan kopen?

Heb op jullie advies de Rode mic voor de telefoon en de aladdin lamp besteld. Goede tips!

Groet,

Sjoerd Lei