video bewerken imovie

Video bewerken: de basics van Apple’s iMovie

iMovie is een gratis programma van Apple, wat ingebouwd zit in het besturingssysteem van Mac. Als je zelf wil beginnen met video bewerken, dan is iMovie mijn absolute nummer 1 aanrader.

Betaalde programma’s

Naast iMovie is er natuurlijk een reeks betaalde (en dure!) programma’s om mee te monteren, waarvan je vast wel eens gehoord hebt. Met als bekendsten Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro.

De betaalde programma’s bieden meer opties en maken het gemakkelijker om het maximale uit je video te halen. Het nadeel is dat ze, door die uitgebreide opties, ook lastiger zijn om te leren als je net begint.  Een slimme methode is om te beginnen met leren van monteren met een gratis, eenvoudig programma zoals iMovie, waarna de stap naar een betaald programma minder groot en ingewikkeld is.

De mogelijkheden van iMovie

Maar voor een eenvoudige video is iMovie zeker goed genoeg. Het programma biedt je de volgende mogelijkheden:

 • Combineren van divers materiaal zoals video’s, foto’s en audio
 • Toevoegen van titels en overgangen
 • Bewerken van de audio levels
 • Slowmotion en fastmotion
 • Het gebruik van meerdere video- en audiolagen

Daarnaast is het goed om te weten dat iMovie (net als alle montage programma’s) non-destructief werkt. Dat betekent dat de video’s die je gebruikt in je montage niet worden aangetast door het videobewerkingsprogramma.

Wat het programma doet is in feite werken met referenties naar je video clips. Als je uiteindelijk je video exporteert uit het programma, dan bouwt hij daar een nieuwe video van, en laat nog steeds je originele videobestanden onaangeraakt op je schijf staan.

De Tutorial

In de onderstaande video behandel ik de volgende dingen:

 • het importeren van materiaal
 • het opzetten van een montage en een goed verhaal
 • het toevoegen van sfeerbeelden/ plakshots
 • het regelen van de audio en toevoegen van muziek
 • het toevoegen van plaatjes of een logo
 • het toevoegen van een titel
 • op welke details moet je letten bij een montage?
 • exporteren van je video

Tenslotte noem ik nog een bestand in de video. Dat kan je hier downloaden. Hiermee kan je zelf een logo of andere afbeelding voorbereiden voor gebruik in je video. Ik gebruik daar altijd Adobe Photoshop voor, maar er zijn ook gratis varianten, zoals bijvoorbeeld Gimp (download) of Canva.com (online)

Heb je hier nog vragen over? Laat ze achter in de comments!

Over de schrijver

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

20
Reageer op dit artikel

avatar
Foto's
 
 
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
 
 
10 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
ErnstEdHettehenriette boschDebby Recent comment authors
  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Simone Wiggers
Gast
Simone Wiggers

Hallo Riske,

Het lukt mij niet om een gemaakt project vanuit Imovie als bestand op het bureaublad te zetten. Althans dat lukt wel maar dan speelt het filmpje niet af. Wordt als .m4v geëxporteerd. Er zal ergens een vinkje niet goed staan wellicht maar ik kan het niet vinden. Kunt u mij helpen?

Met vriendelijke groet,

Simone Wiggers

ingeborg
Gast
ingeborg

hi, ik wil muziek onder een project zetten (rechtenvrij) alleen alles is in mp3 en dat ziet imovie niet
welk bestandsformaat moet ik hebben

Jacintha
Gast
Jacintha

Hoi Riske,

Ik heb nu op sommige plekken in mijn video 2 sporen met beeld en als ik een logo gedurende m’n hele video wil dan lukt me dat niet voor de stukken waar er al 2 sporen in gebruik zijn…Bij het picture in picture pakt ie dan automatisch het beeld waarvan de audio is gebruikt en het logo moet nou juist over het beeld dat losstaat van de audio 🙂 Heb je hier een oplossing voor? Alvast bedankt!

Martien
Gast
Martien

Hoe stabiliseer je een film-fragment in adobe premiere pro

janneke
Gast
janneke

Hi Riske, Ik ben bezig in iMovie en wil bij een aantal videofragmenten een ‘locatie-symbool’ toevoegen + losse tekst, waar ik de locatie vermeld. Nu heb ik picture in picture gebruikt om het locatie-symbool toe te voegen. Dit gaat allemaal naar behoren. Als ik enkel een preview bekijk van het videofragment waar het symbool en de tekst aan is toegevoegd, dan ziet alles er goed uit. Echter, als ik de totale video ga bekijken, dan blijft het beeld vlak vóór het videofragment dat is gewijzigd stil staan. Kortom: het volledige videofragment met locatiesymbool en geschreven locatie wordt overgeslagen. De video… Lees verder »

Debby
Gast
Debby

Hi!

Ik wil mijn imovie bestand delen met mijn collega, zodat zij het kan afmaken. Hoe kan ik een bestand delen met iemand, zodat hij/zij ermee verder kan?

Groetjes!

henriette bosch
Gast
henriette bosch

hallo, kan ik van een foto een filmpje maken door de foto in en uit te zoemen? dus dat je de foto eerst in de verte ziet en dan ergens op inzoomt. dus eigenlijk het inzoomen als videootje vastleggen.

Hette
Gast
Hette

Hoi Riske,
Ik ben al jaren aan het modderen met Final Cut pro en zie nu dat iMovie eigenlijk veel toegankelijker, want simpeler en in het Nederlands, is en bovendien: jullie en bv Apple Coach hebben er goede lessen voor gemaakt.
Mis ik veel als ik op iMovie overstap?
mvg:
Hette

Ed
Gast
Ed

Hi Riske,

Ik heb intro gemaakt welke ik voor meerdere filmpjes wil gebruiken. Kan ik een fragment kopiëren naar een ander project? Tot op heden is mij dat niet gelukt.

Groet,

Ed

Ernst
Gast
Ernst

Hi Riske,

Ik ben eigenlijk ook op zoek naar een cursus videobewerking met Imovie (niet-online) voor mijn dochter van 9.
Kan dat ook via jullie of weten jullie waar ze terecht kan hiervoor?