video bewerken imovie

Video bewerken: de basics van Apple’s iMovie

iMovie is een gratis programma van Apple, wat ingebouwd zit in het besturingssysteem van Mac. Als je zelf wil beginnen met video bewerken, dan is iMovie mijn absolute nummer 1 aanrader. In dit artikel en vooral in de video die je hierin vind over iMovie leggen we je stap voor stap uit hoe je met dit programma kunt werken!

Is monteren nieuw voor je, of doe je het al langer en wil je graag wat extra tips? Download dan zeker ook onze gratis startersgids 'de Basis van Monteren' - waarin we een aantal basisvaardigheden van montage met je doornemen.

De mogelijkheden van iMovie

Het programma iMovie biedt je de volgende mogelijkheden:

 • Combineren van divers materiaal zoals video's, foto's en audio
 • Toevoegen van titels en overgangen
 • Bewerken van de audio levels
 • Slowmotion en fastmotion
 • Het gebruik van meerdere video- en audiolagen

Daarnaast is het goed om te weten dat iMovie (net als alle montage programma's) non-destructief werkt. Dat betekent dat de video's die je gebruikt in je montage niet worden aangetast door het videobewerkingsprogramma.

Wat het programma doet is in feite werken met referenties naar je video clips. Als je uiteindelijk je video exporteert uit het programma, dan bouwt hij daar een nieuwe video van, en laat nog steeds je originele videobestanden onaangeraakt op je schijf staan.

De Tutorial

In onderstaande tutorial leggen we je van A tot Z uit hoe iMovie werkt. Als je het programma nog helemaal niet kent, raden we je aan de video eerst rustig eens helemaal te bekijken.

Wil je doorklikken naar een specifiek onderdeel van de video? Open hem dan in Youtube, en kijk in de omschrijving. We hebben daar tijdcodes staan die gekoppeld zijn aan de verschillende onderwerpen die in de video worden behandeld. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het importeren van muziek, klik in de omschrijving op de bijbehorende tijdcode en je gaat meteen naar het juiste gedeelte van de video.

  Hoe nu verder

  Begin je iMovie een beetje te leren kennen, en wil je je verder verdiepen in het monteren? Superleuk! Lees zeker ook dit artikel met 5 video's waarvan je beter gaat monteren. In dit artikel hebben we zo ontzettend veel tips en kennis gestopt, daar kun je wel even mee vooruit 😀

  Veel succes met monteren! Als je na het zien van deze video nog vragen hebt, laat het dan zeker aan ons weten. Dat kan hier beneden, of in de comments onder de Youtube video.

  Over de schrijver

  Riske de Vries

  Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

  Verder lezen:

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest

  123 Reacties
  Nieuwste
  Oudste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  bruno jeurissen

  Ik heb jullie basisfilmpje van iMovie goed beken en gebruikt. Het is heel goed. Maar ik heb één probleem. Ik heb een huwelijk gefilmd en alle fragmenten geïmporteerd in iMovie. Alle fragmenten hebben geluid en werken goed maar één fragment van 376 Mb groot dat de echte beloftes bevat – dus het meest belangrijke – laat in iMovie geen geluid horen wat ik ook allemaal uitprobeer met de geluidsinstellingen. Als je het filmpje afzonderlijk in de Finder afspeelt is het geluid wel correct. Is het filmfragment misschien te groot voor iMovie ?

  Bruno Jeurissen

  Heel hartelijk dank voor het snelle en uitvoerige antwoord. Het bestand in en uit iMovie gooien had ik al geprobeerd alsook opnieuw opstarten en als test het bestand alleen in een apart project uitproberen. Jouw idee van het te proberen met Handbrake is DE oplossing. Ik heb het bestand gewoon geconverteerd van mp4 naar mp4. Hierbij zijn de afmetingen 1280×720 dezelfde gebleven, de codes H.64, AAC ook, maar bij kleurenprofiel staat er nu 6-1-1, de grootte is ook verminderd van 376Mb naar 137Mb. Raar maar waar, maar nu wordt het geluid in iMovie wel afgespeeld. Mijn petekind zal blij zijn… Lees verder »

  Peter Voogd

  Hoi Riske, wanneer ik een videofragment wil splitsen in de tijdlijn en zet ik de cursor op de plek waar ik wil splitsen. Als ik dan rechts klik zou er toch een menu zichtbaar moeten worden? Bij mij gebeurt dat niet. Waar kan dat aan liggen?

  Albert

  Hoi Riske, Dank voor all tips. Heb nog wel een vraag. Kan ik in iMovie ergens het beeldformaat wijzigen naar breedbeeld 16:9, normaal 4:3 of zelfs vierkant 1:1 ? Kan dit niet vinden.

  lucien

  Hoi Riske,

  Is het mogelijk om de in- en uit-fadesnelheid van titels te wijzigen in iMovie? Ik vind alleen een website in 2014 die er iets over schrijft maar dat lijkt op dit moment niet meer te werken..

  Hartelijke groet,
  Lucien

  Carolien

  Rinske, hulde! Ik heb alle reacties hieronder t/m 3 jr geleden doorgelezen, volgens mij staat mijn vraag er niet bij: Is er een commando tegenovergesteld aan ‘koppel audio los’? omdat ik een videospoor en een los (dwz: groen) audiospoor samen wil editten, zoek ik een mogelijkheid om ze samen te voegen (volgens mij krijg ik dan een blauw audiospoor). Dan kan ik veel handiger fragmenten uit de complete video (dwz beeld en geluid samen) eruit snijden!! en dat wil ik. Bij voorbaat dank, hgr, cs

  Henk

  Als ik mijn erg oude video (zonder geluid) wil afspelen op mijn computer blijkt dat de snelheid te hoog is. Als ik afspeel met VLC kan ik de afspeelsnelheid aanpassen tot “normale bewegingen”. Echter, als ik dan muziek onder die film zet vertraagt de muziek ook en dat is geen gehoor. Is daar een oplossing voor?

  Kaka

  Hallo Riske. Ik monteer al enkele jaren mijn filmbandjes in IMovie. Door omstandigheden enkele maanden niet aan toe gekomen. Drie weken geleden weer aan de slag gegaan. Echter bij het importeren kwam het geluid niet mee. Enkele uren met Apple aan de lijn en van alles geprobeerd. Conclusie van hen:mogelijk heeft het te maken met het beeldformaat? wat blijkt nu volgens mijn eigen zoekproces. Er heeft een update enkele maanden geleden plaatsgevonden. In de informatie van Apple vond ik de mededeling dat mijn camera niet meer ondersteund wordt. Dat is fijn. En nu. Ik heb nog héél veel materiaal, maar… Lees verder »

  Marjolein

  Hi Riske,

  Top tutorials! Vraagje over het gebruiken van een tweede videolaag, kan dit ook in iMovie op je iPhone? Ik krijg het daar niet voor elkaar.

  Dank alvast!

  Anja v. St.

  Hoi, Ik probeer goed mogelijk te beschrijven wat mijn vraag. Waar ik even niet uit kom. Ik maak graag regelmatig video montage op de macbook. Ik begreep er zoiets ook kan op Ipad / Iphone voor snelle bewerking, wat minder uitgebereider. Wanneer je vanaf Ipad gaat beginnen, kan ik via icloud terug vinden om verder te gaan op macbook. Ik zoek eigenlijk andersom, wat ik nu aan maken ben op macbook, wil ik graag op Icloud en eventueel op Ipad wat bewerking doen. Hbe deze optie niet kunnen uitvinden, weet jij misschien iets? Ik hoop hierbij mijn vraag voldoende heb… Lees verder »

  Anja v. St.

  Ik denk idd misschien niet mogelijk is, alleen nieuwe aanmaken op Ipad en vervolgens op macbook afmaken enige optie is. Wou keertje waar ik al mee begonnen was keer verder gaan op Ipad wanneer je macbook niet bij de hand heb.

  Zal wel even verder zoeken en naders houd het op. 😉

  Anja v. St.

  Heb net even met apple gechat. Kom op neer, idd niet mogelijk is huidige op macbook naar icloud voor Ipad.

  Loek

  Hallo Riske,
  Ik heb een vraag over het importeren van videofragmenten in Imovie.
  In Finder staan de videofragmenten in oplopende volgorde in het bestand. Maar de fragmenten worden in aflopende volgorde geîmporteerd in Imovie. Hoe kan ik zorgen dat de fragmenten in de juiste volgorde worden geimporteerd?

  Pieter

  Ik heb hetzelfde probleem. Je kan de volgorde per foto wijzigen maar als je meer dan 50 fragmenten hebt is dit onbegonnen werk. Heel vreemd dat de film omgekeerd tijdsevenredig wordt aangemaakt. ‘Magisch’…..

  Robbert Kramers

  Hoi hoi, ik weet niet of dit nog steeds gelezen word. Maar wat ik mij afvraag, is er ook een mogelijkheid om bijvoorbeeld in het begin en het einde bij het tonen van je logo de muziek harder te zetten en op het moment dat ik praat dat dan de muziek zachter is?

  Alvast bedankt!

  Griet

  Bedankt om mij in te leiden in Imovie! Heel interessant en fijn uitgelegd.

  Anke Nobels

  Hallo Riske, kan je verschillende audiobestanden tegelijk laten afspelen?

  Anna Burvenich

  Kan je die ook daarna via verschillende kanalen laten afspelen op aparte geluidsboxen, de verschillende geluidssporen, bedoel ik? En hoe exporteer je dat dan, opdat het zo kan worden afgespeeld? Dat het ene geluidsspoor op de ene box hoorbaar is, en het andere geluidsspoor op een andere box? mvg Anna

  Raymond

  Hallo Riske,

  ik ben onlangs begonnen met iMovie en heb je tutorial al goed kunnen gebruiken. Ik vroeg mij af; hoeveel “sporen” kan je onder elkaar zetten in iMovie. Ik zou graag nog 1 of 2 additionele fragmenten willen toevoegen. Voornamelijk als overlay, waarin dan tekst staat die over de video meeloopt, of juist voor korte tijd. Met name die toevoeging krijg ik niet voor elkaar omdat in iMovie “maar” 4 sporen mogelijk zijn, of mis ik iets…?

  Dank voor je feedback!

  groet,
  Raymond

  Anneke

  Wij hebben een film gemaakt van verschillende videofilmpjes. Bij een aantal filmpjes loopt het beeld en geluid niet synchroon. Hoe kunnen we dit oplossen? Alvast bedankt

  Anneke

  Hallo Riske

  Mariette

  Hoi Riske, ik heb je workshop /instructiefilm met belangstelling gevolgd en na enkele malen terugkijken was ik eindelijk klaar met mijn eerste film. Ik heb het een naam gegeven maar nog laten staan. Daarna aan een nieuwe begonnen… en nu kan ik mijn eerste niet meer vinden! Is die weg omdat ik hem niet opgeslagen of geëxporteerd heb? Help, middagen werk verdwenen…

  Mariette

  Nee, als ik op projecten klik kan ik alleen mijn nieuwe project een naam geven.

  Mariette

  De filmpjes waar ik mee gewerkt heb staan nog wel onder de naam die ik de gemaakte film had gegeven in de bibliotheek.

  Mariette

  yep, het was mijn eigen stomme fout.

  Mariette

  Ik heb hem gevonden! Dank!

  Ingrid Ama Asuamah

  Dag Riske, Wat ben ik blij met je tuturial over gebruik I Movie! Het was behalve leerzaam een genot om naar je enthousiaste uitleg te kijken. Heb een mooie herinnering aan mijn moeder gemaakt. 1. Het zou fijn zijn als ik tijdcodes eronder kan zetten met beschrijving van het onderdeel zoals in jouw film. Hoe doe ik dat in I movie? 2. Liep ertegen aan dat filmpje gemaakt in I booth synchroon is in de bibliotheek, maar zodra het bestand gebruikt in de film, niet meer synchroon! Of het laatste stukje van het geluid viel er gewoon af. Terwijl ik… Lees verder »

  Gerke Terpstra

  Hallo Riske,

  Hoe voorkom ik springers in iMovie?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Gerke

  Gerke Terpstra

  Bedankt!

  Willem

  Hoi Riske,
  Hoe pas je het formaat aan zodat het een vierkant filmpje wordt dat gebruikt kan worden voor Insta?
  Groet,
  Willem

  Marlies Bierdrager

  Hallo Riske,

  Ik importeer foto’s in een film, alleen de foto’s bewegen. Op de iPad kan ik dit eenvoudig uitzetten. Hoe die ik dit op de MacBook Air.

  Gerard van Riessen

  Hi Riska, ik ben enthousiast aan de slag gegaan dankzij jouw tutorial. Alleen heb ik nu een vastlopertje…. Een groot deel van de videofragmenten vindt ik niet terug in de library maar in het project zelf. Da’s onhandig dus wilde ik ze van een ‘project’ weer naar de bieb verplaatsen. Helaas lukt dat niet – het commando kan niet worden aangeklikt. (Zie screenshot). Enig idee waar dat aan kan liggen? De bieb staat op een externe harddisk. Dank en groet, Gerard 

  Schermafbeelding 2020-10-10 om 16.41.13.png
  Judith Van Boven

  Hoi Rinske, ik heb een prachtige audio mix gemaakt van video’s van mijn orkestleden. Dit is gedaan met GarageBand. Nu dus met iMovie aan de slag om ook de videomix goed te krijgen. Ik werk steeds met 1 video als picture in picture, dan weer delen en dan daar bovenop weer de nieuwe video.. maar na 3 video’s loopt het beeld van video 1 al achter bij het geluid! En hoe meer video’s ik toevoeg hoe meer de eerste uit de rij achterop raken qua beeld. Hoe los ik dit op??

  Marielle

  Heeeyy,

  Kan je bij geen video in een video maken? Dus dat je een filmpje als achtergrond hebt en een kleiner filmpje als voorgrond op 1 beeld?

  Josette

  Dag Riske

  Nog een andere vraag…. Als ik een video heb gemonteerd en geëxporteerd dan kan ik het exportbestand openen en speelt die af in Quick Time. Kan ik ook de video in iMovie opslaan en daarna een nieuwe montage gaan maken?

  Groet van Josette

  Josette

  Dag Riske

  Dank voor je fijne video’s! Ik heb een vraagje…. Ik heb mijn logo als .jpg in iMovie gezet maar als ik die voor een videofragment wil zetten dan krijg ik tig-keer het logo in beeld, dus niet 1 keer maar heel veel logo’s. Heb je enig idee wat ik niet goed doe?

  groet Josette

  Senta

  Hoi Riske,
  Hoe bewaar je een fragment als foto? Ik heb een video en daaruit wil ik bepaalde beelden als foto bewaren.
  Ik werk op een desk top met een oudere versie van IMovie

  Kayleigh

  Hi Riske! Ik heb nog nooit met iMovie gewerkt dus je tutorial was erg handig! Nu heb ik alleen nog een vraag. Ik heb met mijn iPhone allemaal losse filmpjes gemaakt die ik graag achter elkaar wil zetten, dit lukt me dankzij jouw tutorial alleen nu zijn de filmpjes op mijn telefoon allemaal erg scherp maar zodra ik ze op iMovie (op mijn MacBook) afspeel is de beeldkwaliteit een stuk slechter. Kan ik dit ook ergens aanpassen? Alvast bedankt!

  Kayleigh

  Alles staat al op mijn MacBook dus klik in iMovie gewoon op bibliotheek en dan kan ik kiezen uit al mijn foto’s/video’s. Wanneer ik de video afspeel in het kleine scherm, rechts bovenin, lijkt hij wel scherp te zijn maar zodra ik hem over het hele scherm afspeel is de kwaliteit minder. Ik heb voor de zekerheid ook andere foto’s/video’s geprobeerd waarvan ik zeker weet dat de kwaliteit goed is maar ook wanneer ik deze op groot scherm afspeel is de kwaliteit minder.

  Kayleigh

  Ja! Nu is het scherp beeld! Maar volgende probleem, ik heb de film opgeslagen op een usb stick. Als ik deze aansluit op mijn MacBook kan ik de film bekijken maar zodra ik de usb stick in een laptop doe die niet van Apple is geeft hij aan dat de film niet kan worden afgespeeld. Hoe los ik dat op?

  Marc Van Hecke

  Ik heb meer dan 200 korte filmfragmenten opgenomen.
  Kan ik al deze fragmenten stuk per stuk monteren en dan ergens bewaren ?
  Zo zou ik nadien daaruit direct een montage op de tijdslijn kunnen maken.

  ERIK

  Ik ben net begonnen met Imovie en heb al veel aan je instructiefilm gehad. Wat ik me afvroeg is of het noodzakelijk is tussentijds op te slaan voordat je dat pictogram rechtsboven gebruikt om te delen. Of bewaart I movie sowieso alles wat je hebt aangemaakt? Graag je reactie. Bij voorbaat dank!

  Veron

  Hej! Ik heb een video gemaakt. Geluidsspoor apart (gemaakt via Garageband) en 2 videolagen apart. In iMovie loopt het allemaal gelijk. Maar na exporteren naar MP4 bestand verspringt het geluid (net een kleine seconde ongeveer). What to do?

  trudy

  ik monteer een film in I movie op Macbook. In de tijdlijn wordt mijn beeld smaller zodat niet alles op beeld staat.
  de clips die zijn ingeladen en linksboven in het scherm staan missen geen beeld. Wat is hier aan de hand?

  Carine Melotte

  Dag Riske, ik ben erg blij dat ik je cursussen ontdekt heb. Ik wil een Virtual koor maken tijdens deze corona periode en dit ga ik proberen via iMovie. Ik heb al 1 opname ( video ) in het programma geladen en daar ga ik nog andere aan toevoegen. Ik heb ook een karaoke begeleidingstrack ( enkel audio ) ingeladen en nu komt mijn vraag: hoe synchroniseer ik best het geluid vd video met die vd karaoke? De deelnemers hebben allen gezongen met die karaoke track in hun oortje, toch komt het nog niet overeen. Ik heb al stukjes video… Lees verder »

  manuel

  Dag Riske,
  Met de foto is gelukt!
  Maar nog een vraagje: ik wil er muziek onderzetten van uit mijn speellijst van iTunes. Maar hij laat maar een paar nummers en niet heel mijn blibiotheek? Geen idee hoe dit komt of hoe ik dit moet omzeilen? jij tips?
  thanks Manu

  manuel

  Hallo dank je wel Riske,
  Ik heb nog een vraagje, als ik tijdens een video een foto wil tonen terwijl de audio van de video blijft doorlopen hoe doe ik dat?
  En hoe bv een kleinere foto bij opzetten ergens in de hoek van een video?
  dank je wel
  Groet Manu

  manuel

  dank je wel 🙂

  El van der Valk

  Riske wat fijn dat je jouw kennis wil delen. Ik heb een vraag: ik werk met iMovie op de ( nieuwste) iPad. Ik heb een ander beeld dan jouw beeld. Ik kan bv niet vinden hoe ik de lettertype en kleur van de tekst aan kan passen. Heb jij een tip voor me?

  Grace

  Ik krijg mijn tekst niet door het helle filmpje omdat ik er andere foto’s er in heb weet u hou je het moet doen? Dankjewel wel!! Groetjes van Grace

  M.sanders

  Hallo, ik heb met iMovie een filmpje gemaakt met de standaard muziek en geluiden die in het programma zitten. Nu heb ik het op instagram gepost en die sturen me een bericht dat het geblokkeerd is omdat er iets niet rechtenvrij is.
  Is niet alles standaard in iMovie rechtenvrij?
  Alvast bedankt!

  Iris

  Ik heb hetzelfde probleem. Filmpje gemaakt met iMovie, daar muziek bij gedaan die standaard in het programma zit, en nu krijg ik deze melding : Sony Music Entertainment – SME heeft actie ondernomen op je video from Page Stadsgids030, omdat deze mogelijk muziek bevat waarvan hij of zij de eigenaar is. Je video komt overeen met 52 seconden aan muziek van Sony Music Entertainment – SME. Waarom zit zulke muziek in iMovie als je die kennelijk niet rechtenvrij mag gebruiken?

  Ernst

  Hi Riske,

  Ik ben eigenlijk ook op zoek naar een cursus videobewerking met Imovie (niet-online) voor mijn dochter van 9.
  Kan dat ook via jullie of weten jullie waar ze terecht kan hiervoor?

  Ed

  Hi Riske,

  Ik heb intro gemaakt welke ik voor meerdere filmpjes wil gebruiken. Kan ik een fragment kopiëren naar een ander project? Tot op heden is mij dat niet gelukt.

  Groet,

  Ed

  Hette

  Hoi Riske,
  Ik ben al jaren aan het modderen met Final Cut pro en zie nu dat iMovie eigenlijk veel toegankelijker, want simpeler en in het Nederlands, is en bovendien: jullie en bv Apple Coach hebben er goede lessen voor gemaakt.
  Mis ik veel als ik op iMovie overstap?
  mvg:
  Hette

  henriette bosch

  hallo, kan ik van een foto een filmpje maken door de foto in en uit te zoemen? dus dat je de foto eerst in de verte ziet en dan ergens op inzoomt. dus eigenlijk het inzoomen als videootje vastleggen.

  Debby

  Hi!

  Ik wil mijn imovie bestand delen met mijn collega, zodat zij het kan afmaken. Hoe kan ik een bestand delen met iemand, zodat hij/zij ermee verder kan?

  Groetjes!

  janneke

  Hi Riske, Ik ben bezig in iMovie en wil bij een aantal videofragmenten een ‘locatie-symbool’ toevoegen + losse tekst, waar ik de locatie vermeld. Nu heb ik picture in picture gebruikt om het locatie-symbool toe te voegen. Dit gaat allemaal naar behoren. Als ik enkel een preview bekijk van het videofragment waar het symbool en de tekst aan is toegevoegd, dan ziet alles er goed uit. Echter, als ik de totale video ga bekijken, dan blijft het beeld vlak vóór het videofragment dat is gewijzigd stil staan. Kortom: het volledige videofragment met locatiesymbool en geschreven locatie wordt overgeslagen. De video… Lees verder »

  Martien

  Hoe stabiliseer je een film-fragment in adobe premiere pro

  Jacintha

  Hoi Riske,

  Ik heb nu op sommige plekken in mijn video 2 sporen met beeld en als ik een logo gedurende m’n hele video wil dan lukt me dat niet voor de stukken waar er al 2 sporen in gebruik zijn…Bij het picture in picture pakt ie dan automatisch het beeld waarvan de audio is gebruikt en het logo moet nou juist over het beeld dat losstaat van de audio 🙂 Heb je hier een oplossing voor? Alvast bedankt!

  ingeborg

  hi, ik wil muziek onder een project zetten (rechtenvrij) alleen alles is in mp3 en dat ziet imovie niet
  welk bestandsformaat moet ik hebben

  Simone Wiggers

  Hallo Riske,

  Het lukt mij niet om een gemaakt project vanuit Imovie als bestand op het bureaublad te zetten. Althans dat lukt wel maar dan speelt het filmpje niet af. Wordt als .m4v geëxporteerd. Er zal ergens een vinkje niet goed staan wellicht maar ik kan het niet vinden. Kunt u mij helpen?

  Met vriendelijke groet,

  Simone Wiggers

  Lambert Otter

  Hierbij aansluitend: ik heb een film gerealiseerd en als bestand opgeslagen (geëxporteerd) dus als mp4. Nu wil ik de film weer terug halen en nogmaals bewerken in iMovie. Is dat eigenlijk wel mogelijk? Bijv. het wijzigen van een ‘ingebouwde titel’.
  Graag uw commentaar

  Joyce

  Kun je op deze manier dus 2 ‘versies’ maken van een project? Ik zou graag een ingekorte versie maken van mijn project zonder dat de complete versie verloren gaat.

  Joyce

  Bedankt voor je uitleg :)!