video bewerken imovie

Video bewerken: de basics van Apple’s iMovie

iMovie is een gratis programma van Apple, wat ingebouwd zit in het besturingssysteem van Mac. Als je zelf wil beginnen met video bewerken, dan is iMovie mijn absolute nummer 1 aanrader.

Betaalde programma’s

Naast iMovie is er natuurlijk een reeks betaalde (en dure!) programma’s om mee te monteren, waarvan je vast wel eens gehoord hebt. Met als bekendsten Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro.

De betaalde programma’s bieden meer opties en maken het gemakkelijker om het maximale uit je video te halen. Het nadeel is dat ze, door die uitgebreide opties, ook lastiger zijn om te leren als je net begint.  Een slimme methode is om te beginnen met leren van monteren met een gratis, eenvoudig programma zoals iMovie, waarna de stap naar een betaald programma minder groot en ingewikkeld is.

De mogelijkheden van iMovie

Maar voor een eenvoudige video is iMovie zeker goed genoeg. Het programma biedt je de volgende mogelijkheden:

 • Combineren van divers materiaal zoals video’s, foto’s en audio
 • Toevoegen van titels en overgangen
 • Bewerken van de audio levels
 • Slowmotion en fastmotion
 • Het gebruik van meerdere video- en audiolagen

Daarnaast is het goed om te weten dat iMovie (net als alle montage programma’s) non-destructief werkt. Dat betekent dat de video’s die je gebruikt in je montage niet worden aangetast door het videobewerkingsprogramma.

Wat het programma doet is in feite werken met referenties naar je video clips. Als je uiteindelijk je video exporteert uit het programma, dan bouwt hij daar een nieuwe video van, en laat nog steeds je originele videobestanden onaangeraakt op je schijf staan.

De Tutorial

In onderstaande tutorial leggen we je van A tot Z uit hoe iMovie werkt. Als je het programma nog helemaal niet kent, raden we je aan de video eerst rustig eens helemaal te bekijken.

Wil je doorklikken naar een specifiek onderdeel van de video? Open hem dan in Youtube, en kijk in de omschrijving. We hebben daar tijdcodes staan die gekoppeld zijn aan de verschillende onderwerpen die in de video worden behandeld. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het importeren van muziek, klik in de omschrijving op de bijbehorende tijdcode en je gaat meteen naar het juiste gedeelte van de video.

  Veel succes met monteren! Als je na het zien van deze video nog vragen hebt, laat het dan zeker aan ons weten. Dat kan hier beneden, of in de comments onder de Youtube video.

  Over de schrijver

  Riske de Vries

  Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

  Verder lezen:

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  58 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Simone Wiggers

  Hallo Riske,

  Het lukt mij niet om een gemaakt project vanuit Imovie als bestand op het bureaublad te zetten. Althans dat lukt wel maar dan speelt het filmpje niet af. Wordt als .m4v geëxporteerd. Er zal ergens een vinkje niet goed staan wellicht maar ik kan het niet vinden. Kunt u mij helpen?

  Met vriendelijke groet,

  Simone Wiggers

  Lambert Otter

  Hierbij aansluitend: ik heb een film gerealiseerd en als bestand opgeslagen (geëxporteerd) dus als mp4. Nu wil ik de film weer terug halen en nogmaals bewerken in iMovie. Is dat eigenlijk wel mogelijk? Bijv. het wijzigen van een ‘ingebouwde titel’.
  Graag uw commentaar

  ingeborg

  hi, ik wil muziek onder een project zetten (rechtenvrij) alleen alles is in mp3 en dat ziet imovie niet
  welk bestandsformaat moet ik hebben

  Jacintha

  Hoi Riske,

  Ik heb nu op sommige plekken in mijn video 2 sporen met beeld en als ik een logo gedurende m’n hele video wil dan lukt me dat niet voor de stukken waar er al 2 sporen in gebruik zijn…Bij het picture in picture pakt ie dan automatisch het beeld waarvan de audio is gebruikt en het logo moet nou juist over het beeld dat losstaat van de audio 🙂 Heb je hier een oplossing voor? Alvast bedankt!

  Martien

  Hoe stabiliseer je een film-fragment in adobe premiere pro

  janneke

  Hi Riske, Ik ben bezig in iMovie en wil bij een aantal videofragmenten een ‘locatie-symbool’ toevoegen + losse tekst, waar ik de locatie vermeld. Nu heb ik picture in picture gebruikt om het locatie-symbool toe te voegen. Dit gaat allemaal naar behoren. Als ik enkel een preview bekijk van het videofragment waar het symbool en de tekst aan is toegevoegd, dan ziet alles er goed uit. Echter, als ik de totale video ga bekijken, dan blijft het beeld vlak vóór het videofragment dat is gewijzigd stil staan. Kortom: het volledige videofragment met locatiesymbool en geschreven locatie wordt overgeslagen. De video… Lees verder »

  Debby

  Hi!

  Ik wil mijn imovie bestand delen met mijn collega, zodat zij het kan afmaken. Hoe kan ik een bestand delen met iemand, zodat hij/zij ermee verder kan?

  Groetjes!

  henriette bosch

  hallo, kan ik van een foto een filmpje maken door de foto in en uit te zoemen? dus dat je de foto eerst in de verte ziet en dan ergens op inzoomt. dus eigenlijk het inzoomen als videootje vastleggen.

  Hette

  Hoi Riske,
  Ik ben al jaren aan het modderen met Final Cut pro en zie nu dat iMovie eigenlijk veel toegankelijker, want simpeler en in het Nederlands, is en bovendien: jullie en bv Apple Coach hebben er goede lessen voor gemaakt.
  Mis ik veel als ik op iMovie overstap?
  mvg:
  Hette

  Ed

  Hi Riske,

  Ik heb intro gemaakt welke ik voor meerdere filmpjes wil gebruiken. Kan ik een fragment kopiëren naar een ander project? Tot op heden is mij dat niet gelukt.

  Groet,

  Ed

  Ernst

  Hi Riske,

  Ik ben eigenlijk ook op zoek naar een cursus videobewerking met Imovie (niet-online) voor mijn dochter van 9.
  Kan dat ook via jullie of weten jullie waar ze terecht kan hiervoor?

  M.sanders

  Hallo, ik heb met iMovie een filmpje gemaakt met de standaard muziek en geluiden die in het programma zitten. Nu heb ik het op instagram gepost en die sturen me een bericht dat het geblokkeerd is omdat er iets niet rechtenvrij is.
  Is niet alles standaard in iMovie rechtenvrij?
  Alvast bedankt!

  Iris

  Ik heb hetzelfde probleem. Filmpje gemaakt met iMovie, daar muziek bij gedaan die standaard in het programma zit, en nu krijg ik deze melding : Sony Music Entertainment – SME heeft actie ondernomen op je video from Page Stadsgids030, omdat deze mogelijk muziek bevat waarvan hij of zij de eigenaar is. Je video komt overeen met 52 seconden aan muziek van Sony Music Entertainment – SME. Waarom zit zulke muziek in iMovie als je die kennelijk niet rechtenvrij mag gebruiken?

  Grace

  Ik krijg mijn tekst niet door het helle filmpje omdat ik er andere foto’s er in heb weet u hou je het moet doen? Dankjewel wel!! Groetjes van Grace

  El van der Valk

  Riske wat fijn dat je jouw kennis wil delen. Ik heb een vraag: ik werk met iMovie op de ( nieuwste) iPad. Ik heb een ander beeld dan jouw beeld. Ik kan bv niet vinden hoe ik de lettertype en kleur van de tekst aan kan passen. Heb jij een tip voor me?

  manuel

  Hallo dank je wel Riske,
  Ik heb nog een vraagje, als ik tijdens een video een foto wil tonen terwijl de audio van de video blijft doorlopen hoe doe ik dat?
  En hoe bv een kleinere foto bij opzetten ergens in de hoek van een video?
  dank je wel
  Groet Manu

  manuel

  dank je wel 🙂

  manuel

  Dag Riske,
  Met de foto is gelukt!
  Maar nog een vraagje: ik wil er muziek onderzetten van uit mijn speellijst van iTunes. Maar hij laat maar een paar nummers en niet heel mijn blibiotheek? Geen idee hoe dit komt of hoe ik dit moet omzeilen? jij tips?
  thanks Manu

  Carine Melotte

  Dag Riske, ik ben erg blij dat ik je cursussen ontdekt heb. Ik wil een Virtual koor maken tijdens deze corona periode en dit ga ik proberen via iMovie. Ik heb al 1 opname ( video ) in het programma geladen en daar ga ik nog andere aan toevoegen. Ik heb ook een karaoke begeleidingstrack ( enkel audio ) ingeladen en nu komt mijn vraag: hoe synchroniseer ik best het geluid vd video met die vd karaoke? De deelnemers hebben allen gezongen met die karaoke track in hun oortje, toch komt het nog niet overeen. Ik heb al stukjes video… Lees verder »

  trudy

  ik monteer een film in I movie op Macbook. In de tijdlijn wordt mijn beeld smaller zodat niet alles op beeld staat.
  de clips die zijn ingeladen en linksboven in het scherm staan missen geen beeld. Wat is hier aan de hand?

  Veron

  Hej! Ik heb een video gemaakt. Geluidsspoor apart (gemaakt via Garageband) en 2 videolagen apart. In iMovie loopt het allemaal gelijk. Maar na exporteren naar MP4 bestand verspringt het geluid (net een kleine seconde ongeveer). What to do?

  ERIK

  Ik ben net begonnen met Imovie en heb al veel aan je instructiefilm gehad. Wat ik me afvroeg is of het noodzakelijk is tussentijds op te slaan voordat je dat pictogram rechtsboven gebruikt om te delen. Of bewaart I movie sowieso alles wat je hebt aangemaakt? Graag je reactie. Bij voorbaat dank!

  Marc Van Hecke

  Ik heb meer dan 200 korte filmfragmenten opgenomen.
  Kan ik al deze fragmenten stuk per stuk monteren en dan ergens bewaren ?
  Zo zou ik nadien daaruit direct een montage op de tijdslijn kunnen maken.

  Kayleigh

  Hi Riske! Ik heb nog nooit met iMovie gewerkt dus je tutorial was erg handig! Nu heb ik alleen nog een vraag. Ik heb met mijn iPhone allemaal losse filmpjes gemaakt die ik graag achter elkaar wil zetten, dit lukt me dankzij jouw tutorial alleen nu zijn de filmpjes op mijn telefoon allemaal erg scherp maar zodra ik ze op iMovie (op mijn MacBook) afspeel is de beeldkwaliteit een stuk slechter. Kan ik dit ook ergens aanpassen? Alvast bedankt!

  Kayleigh

  Alles staat al op mijn MacBook dus klik in iMovie gewoon op bibliotheek en dan kan ik kiezen uit al mijn foto’s/video’s. Wanneer ik de video afspeel in het kleine scherm, rechts bovenin, lijkt hij wel scherp te zijn maar zodra ik hem over het hele scherm afspeel is de kwaliteit minder. Ik heb voor de zekerheid ook andere foto’s/video’s geprobeerd waarvan ik zeker weet dat de kwaliteit goed is maar ook wanneer ik deze op groot scherm afspeel is de kwaliteit minder.

  Kayleigh

  Ja! Nu is het scherp beeld! Maar volgende probleem, ik heb de film opgeslagen op een usb stick. Als ik deze aansluit op mijn MacBook kan ik de film bekijken maar zodra ik de usb stick in een laptop doe die niet van Apple is geeft hij aan dat de film niet kan worden afgespeeld. Hoe los ik dat op?

  Senta

  Hoi Riske,
  Hoe bewaar je een fragment als foto? Ik heb een video en daaruit wil ik bepaalde beelden als foto bewaren.
  Ik werk op een desk top met een oudere versie van IMovie

  Josette

  Dag Riske

  Dank voor je fijne video’s! Ik heb een vraagje…. Ik heb mijn logo als .jpg in iMovie gezet maar als ik die voor een videofragment wil zetten dan krijg ik tig-keer het logo in beeld, dus niet 1 keer maar heel veel logo’s. Heb je enig idee wat ik niet goed doe?

  groet Josette

  Josette

  Dag Riske

  Nog een andere vraag…. Als ik een video heb gemonteerd en geëxporteerd dan kan ik het exportbestand openen en speelt die af in Quick Time. Kan ik ook de video in iMovie opslaan en daarna een nieuwe montage gaan maken?

  Groet van Josette

  Marielle

  Heeeyy,

  Kan je bij geen video in een video maken? Dus dat je een filmpje als achtergrond hebt en een kleiner filmpje als voorgrond op 1 beeld?