Help, ik heb een Youtube ID claim! Wat nu?

Je hebt je video geüpload, en alles ziet er prima uit. Tot je een mailtje van Youtube ontvangt: materiaal uit je video wordt geclaimd door een derde partij.
Wat is er precies aan de hand? En welke gevolgen heeft dit voor je video en je Youtube kanaal?
In dit blog geef ik je antwoord op die vragen. Als er na het lezen nog onduidelijkheden zijn, reageer dan vooral even in de comments! We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Content ID claim

Als je een Content ID claim ontvangt, ziet de mail er als volgt uit:

Hi [jouw kanaalnaam],
A copyright owner using Content ID claimed some material in your video.
This is just a heads up
Don't worry. You're not in trouble and your account standing is not affected by this.
There are either ads running on your video, with the revenue going to the copyright owner, or the copyright owner is receiving stats about your video's views.

Video title: [titel van de video] Copyrighted song: [titel van het nummer dat je hebt gebruikt] Claimed by: [de naam van de partij die je content claimt]

What's next?
If there are no problems, you don't need to take any action. You don't need to delete your video.
If something went wrong and the copyright owner or our system made a mistake, we have a dispute process. Only use it if you're confident you have the rights to use all the content in your video.
- The YouTube Team

Wat betekent dit?

Een Content ID Claim wil zeggen dat je materiaal in je video gebruikt hebt, waar jij niet de rechten van bezit. Bijvoorbeeld: andermans muziek, andermans foto’s, scenes uit een film of TV programma, enzovoorts.

In de mail zie je precies wat er geclaimd wordt, en door wie.
Als je de details van de claim bekijkt kan je zien over welk deel van de video het gaat. Druk hiervoor op de blauwe knop ‘View Details Claim’ in het mailtje en daarna onderaan de pagina op ‘Play Match’. Het gedeelte van je video dat nu wordt afgespeeld, bevat de content die volgens de aanklager niet van jou is.

Hoe komt een Content ID Claim tot stand?

Dagelijks worden op Youtube vele duizenden minuten aan filmmateriaal geüpload. Om ervoor te zorgen dat rechthebbenden de touwtjes in handen houden over hun eigen materiaal, heeft Youtube het Content ID systeem ontwikkeld. Er is een database waar content eigenaren hun materiaal in kunnen zetten. Als iemand anders vervolgens hetzelfde materiaal op Youtube zet, ziet het Content ID systeem een match. De content eigenaar mag nu bepalen wat er gebeurt met degene die zijn of haar materiaal heeft gebruikt.

Youtube legt in dit filmpje zelf heel helder uit hoe het werkt:

Wat zijn de gevolgen van een Content ID claim?

Wat de gevolgen van een Content ID claim zijn, verschilt per claim en per video.
In de mail die je ontvangt, staat precies wat er met je video zal gebeuren.

Enkele opties:

  • Er worden advertenties over je video afgespeeld. De inkomsten hiervan gaan naar de eiser, niet naar jou.
  • Je video wordt geblokkeerd in bepaalde landen, of wereldwijd.
  • Het geluid van je video wordt gedempt

Dit zijn de gevolgen voor je individuele video. Mensen vragen zich vaak af of hun kanaal in zijn algemeenheid nog 'schade' oploopt door een ID Claim. Gelukkig is dit niet zo.

Je hebt misschien weleens gehoord van Youtube kanalen die verwijderd worden omdat ze content van derden hebben gebruikt, maar dit is niet het gevolg van een Copyright ID Claim. Je Youtubekanaal wordt pas verwijderd als je 3 Copyright Strikes hebt gehad.
Dat is een heel andere situatie!

Wil je meer weten over Copyright Strikes, klik dan hier of hier.

En nu?

Als je akkoord gaat met de beperkingen die je zijn opgelegd en je denkt dat de claim inderdaad rechtmatig is, bijvoorbeeld omdat je popmuziek hebt gebruikt die niet onder de Creative Commons muziek valt, dan hoef je niks te doen. De claim blijft dan op je video liggen, maar zoals gezegd: hij richt verder geen schade aan aan je video of je kanaal.

Denk je dat de claim niet klopt? Dan kan je hem betwisten. Youtube zal je meerdere keren vragen of je dit wel echt wilt doen. Je kan daardoor wat angstig worden: wat zijn de gevolgen als ik dit doorzet en mijn verweer wordt afgewezen? Het kan gebeuren dat je alsnog met een Copyright Strike komt te zitten, wat wel gevolgen kan hebben voor je kanaal.

Voor je een Copyright Claim betwist, is het dus goed je te verdiepen in de materie.
Hier lees je meer over dit onderwerp.

Maar laat je er ook niet weerhouden een Copyright Claim aan te vechten! Je bent zeker niet de eerste wiens video onrechtmatig wordt geclaimd. Iemand anders gaat er met advertentie inkomsten over jouw video vandoor. Als dit niet de rechthebbende van het gebruikte materiaal is (valse claim) of als je het materiaal van de rechthebbende wel mocht gebruiken, ga er dan tegenin. Zelf heb ik meerdere keren een Content ID Claim betwist, en ook meerdere keren gewonnen.

Bekijk voor je de claim aanvecht nog wel even deze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Ik herken de naam niet van degene die mijn video claimt

Een claim kan onrechtmatig lijken, omdat je de eiser niet herkend. Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld bij het gebruik van muziek, niet perse de artiest zelf een claim indient. Meestal is dit een instantie die namens hem of haar handelt. Google altijd de naam van de eiser om te zien wie het is. En google dan meteen de naam van de eiser in combinatie met 'false claim youtube' of iets vergelijkbaars. Je ziet direct of het vaker gebeurt dat er vanuit deze hoek valse claims worden ingediend.

Maakt het Content ID systeem fouten?

Ja, mijn ervaring uit het verleden is dat Youtube een match kan denken te herkennen, die zeker geen match is. Soms zelfs in de verste verte niet 😉 Dit maakt het gemakkelijk de claim te betwisten - er gaat overduidelijk iets mis. 

Worden er (veel) valse claims gemaakt?

Ja, helaas wel. Evil souls zijn zich ervan bewust dat mensen het eng vinden een Copyright Claim aan te vechten. Zij claimen random video's in de hoop dat er een aantal niet worden betwist. Dat is natuurlijk een leuk verdienmodel. Het is ook schrikbarend makkelijk om bij Youtube aan te geven dat jij de rechten ergens over bezit, en video’s van anderen te claimen.

Nog een goede reden om even goed uit te zoeken of de claim wel rechtmatig is, en als dat niet zo is, hem te betwisten. Zonde als iemand anders je advertentie inkomsten wegneemt, terwijl hij daar het recht niet toe heeft.

Mijn Creative Commons muziek wordt geclaimd

Hoewel je Creative Commons muziek juist gebruikt om geen claims te krijgen, kan het toch nog zijn dat je er wel eentje ontvangt. Soms is het een claim die niet klopt. Maar dat hoeft niet. Een Creative Commons artiest kan zich aansluiten bij een organisatie die hem of haar vertegenwoordigt. Die organisatie kan besluiten de muziek te claimen op Youtube namens de artiest. Het kan daardoor zelfs zijn dat een video die al jaren online staat, opeens een claim ontvangt.

Als dit gebeurt, kan je het beste direct contact opnemen met de artiest. Vraag of de claim inderdaad namens hem of haar gemaakt is. Als dit zo is kan je vragen of de claim verwijderd kan worden. De bezitter van het auteursrecht kan altijd besluiten bepaalde makers of partijen uit te sluiten van claims. Als je de muziek als Creative Commons muziek gebruikt en je houdt aan de voorwaarden die er gesteld zijn (bijvoorbeeld geen commercieel gebruik als de artiest daarom vraagt), is de kans groot dat de claim verwijderd wordt.

Zijn er nog vragen?

Stel ze in de comments! Zoals gezegd: we helpen je vraag en zo snel mogelijk verder 🙂


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Verder Lezen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

58 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geurt

Hallo,
Ik zie dat een filmpje door mij gemaakt, zonder mijn toestemming op you tube is gezet en binnen een dag meer dan 50000 keer is bekeken.
Wat kan ik doen?

Boschhutte

Hoi, ik heb een vraagje, ik heb een intro van 45 seconde met een visfilmpje met muziek van freeslyler en hun nummer wordt vermeld in mijn video en de status is geen gevolgen, openbaar, maar inkomsten generen NIET GESCHIKT, maar ik wil er geen geld mee verdienen met de dingen die ik erop zet, ben ik dan verplicht om mijn intro anders te maken en het verwijderen of dempen? Met een ander filmpje komen er muziekstukjes bij van de radio die ik met een speaker aan had staan en 5 nummer herkent werden in mijn filmpje en nu in ZICHTBAARHEID… Lees verder »

Laatst bewerkt op 6 maanden geleden door Boschhutte
Riske de Vries

Hoi Jermaine, als de Youtube meldingen ‘geen gevolgen’ zeggen, dan hoef je niks te doen, zo lang je er geen geld aan wilt verdienen. Als de zichtbaarheid gedeeltelijk wordt geblokkeerd vind je dat misschien wel vervelend? Daar kun je nog kijken waar de video dan geblokkeerd wordt. Vaak is het zo dat een video in bepaalde landen wordt geblokkeerd. Als je dat wilt veranderen zul je inderdaad die muziekjes eruit moeten halen. En je tweede vraag: nee, in Premiere zitten geen muziekjes ingebouwd. Wij hebben wel een paar artikelen over waar je gratis of betaalde muziek kunt vinden voor je… Lees verder »

Ricardo

Ik heb een vraag. Ik gebruik liedjes van Michael Jackson in mijn video’s. Bij they don’t care about us herkent die The way you make me feel en bij beat it herkent die een Aziatisch bedrijf. Maakt dat uit en wat gaat er gebeuren als Sony erachter komt dat de verkeerde geld krijgt voor zijn muziek.

reekje

Ik den dat ik mijn vlog niet op youtube zet. Ik vind dit eng( ik weet ik ben een bengerik door mijn autisme) Maar ik denk dat ik alleen korte trailers voor mijn videos op youtube zelt en de filmpjes op een wat meer openscource netwerk zet, en in de trailer geen muziek en beelden van derden ook geen cc. Dat ik een roffel op de tafel geef als als auditieve aandagchtstrekker in mijn trailers. En in de videeos die ik bijvoorbeeld op peartube zet cc muziek waar van ik de artiest extra ook nog om toestemming vraag en dit… Lees verder »

luca

Ik heb een vraag. Ik heb zo’n claim gehad maar de video staat prive en niet open. Kan mij iets gebeuren voor mijn YouTube account? Zou ik hem wel zelf kunnen bekijken? Of kan dat ook niet?

Ric

Hoi, ik heb een vraag en hoop dat iemand mij antwoord kan geven.
In mei ga ik om de ouderen van een zorginstelling een hart onder de riem te steken een gratis optreden verzorgen. Ik ga balkongymnastiek op stelten geven. De zorginstelling heeft een licentie voor de achtergrondmuziek dus dat is geregeld. Ik wil de videoopname op youtube zetten en ook op facebook delen. Wat kan ik doen om te voorkomen dat youtube en facebook de muziek dempt, ik wil er best voor betalen en het gaat niet om een winstoogmerk.

Groeten Ric

jos fermont

hoe kan het dan zijn dat anderen wel video,s of muziek kunnen uploaden op youtube?

Melanie

Help!

Ik heb 2 jaar lang een youtube kanaal gehad met een vriendin. Daarop staan filmpjes van ons samen, maar ook persoonlijke vlogs (ongeveer 80) persoonlijke vlogs, bevallingsvlogs etc. op. Wij zijn op een rot manier uit elkaar gegaan en zij beheerd het kanaal nu. Ik heb meerdere keren aan haar gevraagd of ze mijn persoonlijke filmpjes van mij en mijn gezin wilt verwijderen. Hier zijn inmiddels 4 weken overheen gegaan en ze vertikt het. Kan ik een claim indienen of heeft dit geen zin omdat ik ze voorheen zelf heb geupload?

Alvast bedankt!

Forment Joeri

Hoi, ik begrijp het nog niet zo goed. Mijn video ( enkel muziek) wordt geclaimed. De liedjes die ik in de video gezet heb zijn allemaal te vinden op youtube en zijn voor mij enkel gebruikt omdat ik ze top vind en aan iedereen wil laten horen.

Bart

Hallo! Ik ben zelf aan het kijken om een youtube kanaal te starten. Nu zie ik een hoop andere kanalen die verschillende stukjes van youtube videos achter elkaar editen in één filmpje en dat publiceren op hun kanaal. In de omschrijving plakken ze dan de linkjes naar de originele filmpjes en geven de eigenaar als het ware de credit. Tevens nemen ze vaak een tekst op in hun beschrijving onder de video, waarin iets staat van dat als er auteursrechtelijke problemen zijn dat men contact kan opnemen. Mijn vraag is of dit zomaar mag? Youtube videos downloaden en deze in… Lees verder »

Ed

Ik heb sinds kort een YouTube kanaal over drummen en nu wilde ik samen met de muziek van youtube mee drummen. Dus de muziek draait mee terwijl ik meedrum. Mag ik dat zomaar doen of krijg ik dan ook claims. Ik heb geen inkomsten van mijn kanaal. Dat is mijn bedoeling ook niet. Gewoon fun. Ikbegreep als je de originele artiest erbij zet en in de titel cover zet samen met atrist en liedje dst het wel mag. Is dat zo?

Mette

hi

ik ben sinds kort begonnen aan mijn youtube kanaal. Ik had op youtube een copyrightfreemuziekje gevonden en deze gebruikt op mijn youtube.

Nu krijg ik toch nog een claim. Wat moet ik doen?

met vriendelijke groet

Didou

Hoi Erik,

Bedankt voor de Tip.
Ik zal in het weekend kijken wat ik kan bereiken.
Ik hou jullie op de hoogte.
Groet.

Didou

Mijn You Tube kanaal is verwijderd als gevolg van auteursrechterlijke klachten.
Ik heb in de afgelopen 20 jaar in Nederland en in het buitenland live opnames gemaakt bij verschillende concerten en optredens (Pop groepen en artiesten)
Kort nadat You Tube mij heeft gemeld dat klachten waren ontvangen was mijn kanaal verdwenen met alle inhoud zonder dat ik de gelegenheid heb gekregen om een  back up te maken.
Na mijn kontact met You Tube werd mijn verteld dat het besluit definitief was.
Wat kan ik nog meer doen om deze probleem op te lossen?

Erik Sipkes

Hoi Didou, Dit is zeer vervelend en je moet een beetje geluk hebben en het val en staat met het feit in hoeverre je de amerikaanse regels van youtube hebt overschreden of te wel in hoeverre Youtube denkt dat je de regels hebt overschreden, de claim kan ook van iemand zijn gekomen die bewust jou kanaal wil saboteren. Hieronder een verhaal hoe ik een vriend geholpen heb. Deze vriend is een witte herder fokker en heeft over de jaren heen vele video’s gemaakt van de witte herders. Tijdens de geboorte van zijn laatste nest heeft hij dit volledig gestreamed (rond… Lees verder »

freddy

hey ik heb een vraag stelvoor ik ga mensen 1 kanaal of meerdere vragen yo mag ik je muziek van spotify op mij live stream gebruiken en je zegt yo in mij live chat zul maar zeggen ik geef hem mod voor support voor muziek en hij gaat akkoord zal je dan een copyright music hebben van iemand anders mag je dan zoals free beats trap gebruiken om alle muziek die iemand anders dan mag promoten want ik zie veel mensen dat doen heb geabonneerd en wat zijn de gevolgen mensen mogen mij kanaal wel time-out geven zoals muziek die… Lees verder »

Lucas Van Cleemput

Ik heb ook een vraagje, is er een mogelijkheid zodat google het niet door heeft als je een deel van een andere video gebruikt?
Vriendelijke groeten
Lucas

Erik Sipkes

Toevallig heb ik dat getest in de eindfilm van mijn stream, ik heb een video gebruikt die ik gedownload had van youtube en daarbij het geluid verwijdert, dit was een stuk jungle die ik gebruikt heb als achtergrond. Volgens mij wordt de content id alleen gevingerprint op het geluid. In ieder geval ging het bij mij goed.

Erik Sipkes

Hoi, Allereerst bedankt voor de duidelijke video’s en uitleg, ze hebben mij ontzettend goed geholpen met het opzetten van OBS en streamen naar youtube. Elk jaar help ik een basisschool met de technische invulling van de groep 8 Musical. Geluid, Instellingen belichting, etc, etc. en op de uitvoerings avond film ik met 3 camera’s de musical, die ik daarna edit en voor de leerlingen een film maak van de musical. Zo ver prima, maar dit jaar is anders, de ouders kunnen niet aanwezig zijn in de te kleine zaal, vanwege corona, dus het idee was al gauw geboren om te… Lees verder »

Erik Sipkes

Hoi Grietje, Nog bedankt voor je antwoord. Voor het geval dat jullie nog meer van zulke vragen krijgen. Het is idd een probleem bij youtube, echter heb je bij de lagere school musicals te maken met ouders die zeker niet allemaal bedreven zijn met computers. Hierdoor ben ik genoodzaakt om te dealen met het bekende voor de ouders, dus Youtube en/of Facebook. Allereerst heb ik contact gezocht met de leverancier van de nieuwe musical, in dit geval Benny Vreden. Ik heb ze het probleem voorgelegd en bij deze musical maker is het geen echt probleem, want ze registeren geen content… Lees verder »

Erik Sipkes

De musical heb ik perfect kunnen streamen en geen afbraak, dus alles geslaagd

Marvin

Ik heb dus een ID claim (Auteursrechtsclaim) ontvangen), omdat ik muziek heb gebruikt van verschillende kanalen. Ik vind het heel erg verwarrend wat er nu wel of niet gaat gebeuren. Moet ik de video nu verwijderen om verdere problemen te voorkomen of kan dit nu geen kwaad en kan de video gewoon blijven staan op youtube?

Johan

Hi, ik hoop dat ik op deze post nog een antwoord krijg:
Is er een mogelijkheid om een video te testen op rechten vóór ik het risico loop om geblokt te worden.
Facebook, YouTube of Vimeo. Ik wil geen ban aan mijn broek krijgen en dus eerst uploaden, laten testen en dan publiceren.

Volkan

Iemand op youtube heeft een claim ingediend op mijn video. Deze persoon valt mij lastig omdat hij eerder mijn video op zijn eigen kanaal heeft gebruikt en ik hiervoor een auteursrechtclaim had ingediend. Hij valt mij per mail ook continu lastig. Hij smeekt mij al maanden om de claim weg te halen en dat doe ik niet en ik negeer hem. Nou heeft hij onlangs een auteursrechtclaim ingediend op een video wat ik zelf heb gemaakt en ik de maker van de video ben (gek dat youtube mijn video ook verwijdert heeft). Ik heb het gevoel dat hij mij terug… Lees verder »

Maria

Echt fijn dat jullie dit hebben beschreven, maar voor mij zijn er nog steeds wat onduidelijkheden. Binnenkort wil ik een video uploaden, die ik zelf heb gemaakt. Daaronder heb ik gebruik gemaakt van bekende nummers. Voornamelijk popmuziek van deze tijd. Ik heb geen groot kanaal en ga er zeker geen geld mee verdienen het is puur voor mijzelf en mijn vrienden. Stel ik krijg een copyright claim, betekend het dan dat de muziek toch nog gedemd wordt als het ook voor puur vermaak is en niet voor eigen verdiensten. Kan ik dit dan ook tegen gaan? want hoe kan ik… Lees verder »

Arno Maas

Wij maken als Lokale Omroep veel video’s die via de link op You Tube naar onze website gaan.
Nu krijg ik telkens een claim m.b.t. de muziek.
Wij als omroep betalen BUMA, SENA rechten geldt dat niet voor Video’s
You Tube is in deze onbereikbaar

Riske de Vries

Ah, lastig! Wellicht contact met buma stemra opnemen (weet niet hoe ‘t daar werkt maar je betaalt er niet voor niets voor neem ik aan) en ook via Youtube zelf kan je een claim betwisten en beargumenteren waarom je hem betwist. Je kan op de claim clicken en dan de claim aanvechten. Kijk hier voor meer info: https://support.google.com/youtube/answer/2797454?hl=nl
Succes!

Ronald

Interessant stukje. Dank je. Ik heb er ook mee te maken gehad in het verleden en heb een ander stukje muziek achter de video gezet…. Niks aangevochten hoewel ik zeker weet dat het onder CC licentie is verstrekt in eerste instantie. Ik heb begrepen dat mensen ook de licentie later kunnen aanpassen waardoor muziek of beelden die je eerst via CC licentie in jouw film gebruikte ineens niet meer gebruikt mogen worden of niet meer commercieel mogen worden gebruikt. In zo’n geval kan dan bijvoorbeeld ineens de mogelijkheid om geld te verdienen met je film vervallen. Knap irritant! Verder tot… Lees verder »

Ronald

super.. dank je voor je reactie…

Niels

Hallo,

Heel interessant stukje, bedankt daarvoor!
Eén vraagje, indien ik via de e-mail vraag aan een persoon (youtube account) voor toestemming om gebruik te maken van zijn of haar video, en diegene geeft toestemming door bijvoorbeeld te antwoorden ‘ja, is goed’ of ‘oké, doe maar’.
Is dit dan voldoende bewijs om later een claim, die van dit persoon komt die ‘virtueel’ toestemming gegeven heeft (via de mail), in te gaan? En hoe groot is dan de kans dat je wint?
Wellicht hebben jullie hier ervaring mee, of weten hoe dit werkt :). Ben erg benieuwd.

Groetjes.

Riske de Vries

Hai Niels,
Goeie vraag! We denken dat hoe meer je vastlegt met iemand, hoe sterker je staat als het echt vervelend wordt. Hij geeft wel nu al aan dat het prima is, dus de kans dat hij later moeilijk gaat doen is klein.
Om zeker te zijn, zullen we je vraag nog even voorleggen aan een bevriende jurist, dus we komen bij je terug!

Niels

Oké dat klinkt goed! Bedankt alvast :).

Groetjes, Niels.

Riske de Vries

Hai Niels, Jolien van Woudenberg van http://suezadvocaten.nl gaf me dit antwoord: Toestemming is toestemming, ook als die via de mail wordt gegeven. Toestemming geven kan ook mondeling (alleen kun je dan het probleem krijgen dat je de gegeven toestemming uiteindelijk niet kan bewijzen). Wat wel belangrijk is in dit soort gevallen, is dat duidelijk moet zijn waarvoor degene die toestemming geeft dat precies doet. Dat heeft niets met IE-recht te maken, maar met overeenkomstenrecht. Het is dus van belang dat degene die toestemming vraagt duidelijk maakt waarvoor hij de foto-film-tekst etc. wil gebruiken, zodat degene die toestemming geeft, weet waar… Lees verder »