Op welke computer wij video’s monteren: 3 Professionele edit sets

Hoe ziet een professionele edit set eruit?! Op ons kanaal hebben we wel vaker laten zien hoe wij monteren, en dat we dat graag doen in Premiere Pro. Maar we hebben nog nooit laten zien hoe onze sets eruit zien. Omdat wij allebei andere keuzes hebben gemaakt, dachten we dat het leuk was om die verschillen eens met je te bespreken. En omdat Tom van Striking Video, de kantoorgenoot van Riske, nog een stap verder is gegaan in zijn montage set dan wij, leek het ons heel tof om ook hem aan het woord te laten.

We willen hiermee vooral laten zien dat geen enkele setup echt hetzelfde is, dat wensen en smaken verschillen en dat je niet (altijd) de duurdere optie nodig hebt om mooi werk af te leveren 🙂 Het hangt er echt vanaf wat jij als editor nodig hebt.

Bekijk voor je verder leest zeker de video hier beneden. Daarin nemen we de 3 sets uitgebreid met je door:Computer

Monteren met een te trage computer kan je proces echt opbreken! Je materiaal wordt niet goed afgespeeld dus je kan niet goed zien wat je doet, je bent eindeloos aan het wachten op elke verandering die je wilt doorvoeren.... Wij krijgen dan ook vaak de vraag welke computer het beste is als je wilt gaan monteren. En dat is een vraag die wij helaas niet 1-2-3 kunnen beantwoorden.

Tom geeft het in de video al aan: hoe krachtig je computer moet zijn, hangt van een aantal dingen af. Hoe zwaar is bijvoorbeeld het materiaal waarmee je gaat monteren? Film je 4k of Full HD? Heeft je camera een codec die zorgt voor grote bestanden? En wil je tijdens het nabewerken nog veel zware bewerkingen doen? Zoals effecten toevoegen, kleuren bewerken etc? Hoe zwaarder je materiaal en de bewerkingen, hoe meer je computer aan zal moeten kunnen. 

En waar zit die kracht hem dan in? Tom zegt daarover:
Het belangrijkste is de processor; de meeste i7 en i9 processoren hebben meerdere cores en kunnen daardoor verschillende taken tegelijk aan; montage programma's maken hier graag gebruik van!

Ook het (werk)geheugen is belangrijk. Met 8GB RAM kom je al ver, met 16GB heb je voor het meeste werk meer dan voldoende.

De videokaart (wordt ook GPU genoemd) is belangrijk voor je rendertijd en het verwerken van effecten: kleurbewerkingen en titels bijvoorbeeld.
Hier zijn heel veel verschillen in. Merken als NVIDIA en Radeon zijn toch wel de krachtpatsers op het gebied van GPU. Een goede indicatie is ook als een videokaart een eigen geheugen heeft. Die van mij heeft bijvoorbeeld 8GB eigen geheugen, dat helpt wel!
 

Hele fijne inzichten van Tom! Mocht je niet zo technisch zijn - zijn wij ook niet 😉 - en toch met een goede computer thuis willen komen, dan kunnen wij je zeker aanraden naar een speciaalzaak te gaan voor advies voor jouw situatie.

Riske gaat bijvoorbeeld graag naar the Future Store in Utrecht voor goed advies als ze een nieuwe (montage)computer gaat kopen.


Image

Grietje's computer

Ik gebruik op dit moment een
Macbook Pro uit 2016 
met een 13 inch scherm
3,3 GHz Dual-Core Intel Core i7 processor
en 16 GB werkgeheugen

Voor wat ik wil monteren, werkt dit prima. Dat zijn (reis)vlogs bijvoorbeeld, of verslaggevingsvideo's voor opdrachtgevers. De video's die uit mijn Panasonic GH5 camera komen, kan hij prima aan. Als ik van Riske soms materiaal krijg uit de Sony FS7, dan heeft de computer het wel wat zwaar, maar als ik tijd heb om proxies te maken loopt alles weer soepel door. Ik ben wel een minimalistische nabewerker: dus weinig grafische elementen in beeld en als ik kleuren bewerk doe ik dat minimaal.


Riske's computer

27" iMac uit 2019 
3,6 GHz 8-Core Intel Core i9
Werkgeheugen: 32 GB 2667 MHz DDR4
Radeon Pro Vega 48 8 GB Grafische kaart

Riske zegt hierover: Ik monteer hier al mijn 4K materiaal van mijn FS7 op en doe daarbij ook altijd kleurbewerking (wat veel vraagt van een computer). Ik kan er prima mee monteren, maar merk dat hij het bij grote projecten met veel videomateriaal soms wel zwaar heeft. Ook te veel taken tegelijk kan hij soms slecht aan, daarom laat ik hem meestal pas video's exporteren als ik verder helemaal klaar ben met de montages van die dag. Dan plan ik alle 
exports in 1 keer in. 
Verder doe ik eerst de montage en maak die helemaal af, vóórdat ik de kleurbewerking doe. Als ik de kleuren eenmaal heb gedaan, wil hij de beelden namelijk minder goed afspelen. Dus eigenlijk is deze computer een beetje op de grens van wat ik nodig heb.


Toms computer

Tom gebruikt een 27" iMac uit 2019
3.6GHZ 8-core Intel Core i9
Werkgeheugen: 72GB RAM

Radeon Pro Vega 48 8GB Grafische kaart


Image

Harde schijven

Van filmbeelden kan de interne harde schijf van je computer heel snel vollopen. Het aanschaffen van een paar externe harde schijven is zeker aan te raden als je vaker filmt!

Let er bij het kopen van een harde schijf op dat je montageset zo snel is als de zwakste schakel. Heb je een heel snelle computer, maar een trage schijf? Dan kun je tijdens het monteren nog steeds tegen problemen aanlopen. Wij gebruiken daarom verschillende harde schijven die elk hun eigen voordeel hebben:


Een 'gewone' hardeschijf (HDD)

Op een reguliere externe harde schijf kun je voor relatief weinig geld, veel terabytes aan ruimte krijgen. Wij kiezen dan bijvoorbeeld de grootste schijven die op dat moment het minste kosten. Bijvoorbeeld de schijven van Seagate of WD Elements.

Riske rekent zelfs bij elke nieuwe schijf uit welke op dat moment de goedkoopste is per Terrabyte. Op het moment van schrijven (januari 2021) is dat meestal een 10TB schijf.

Naast het (grote!) voordeel dat je veel terabytes voor je geld krijgt, hebben deze schijven wel als nadeel dat ze niet supersnel zijn. Wil je een zware montage doen? Dan kan hij je in de weg zitten. Maar wil je bijvoorbeeld vanaf de interne harde schijf van je computer monteren en het materiaal na de montage extern opslaan, zoek je een schijf om materiaal te back-uppen of valt het wel mee hoe zwaar je montage is, dan zijn deze schijven prima!

Omdat deze schijven losse draaiende elementen bevatten, kunnen ze niet goed tegen vallen en stoten. Deze schijven doen het goed in de kast, maar als je ze (vaak) gaat meenemen, dan kan je wellicht beter een SSD schijf overwegen.

En goed om te weten: ook als er 'Windows' bij een schijf staat, en je hebt een Mac - dan kun je de schijf nog steeds prima gebruiken. Je kunt de harde schijf formatteren naar Mac en dan zou hij het gewoon moeten doen.


Een 'solid state' schijf (SSD)

Een externe SSD schijf is een stuk sneller dan een HDD schijf, maar is ook meteen een stuk duurder. Omdat hij geen bewegende delen heeft, kan hij ook makkelijker tegen een stootje. Je kunt hem dus gemakkelijk meenemen, als je onderweg wilt monteren bijvoorbeeld of na een dag filmen alvast je materiaal wilt opslaan onderweg.

Als je een groter project vanaf een externe harde schijf wilt monteren, dan is een SSD schijf ook een betere optie dan een HDD. De externe harde schijf is dan geen (grote) vertragende factor meer!

Kortom: een SSD schijf heeft veel voordelen maar omdat hij zo duur is zou ik hem niet gebruiken om je materiaal voor langere tijd op te slaan. Als je klaar bent met bepaalde beelden en ze eigenlijk in de 'archiefkast' kunnen, zet ze dan op een HDD schijf.

De SSD schijfjes die wij gebruiken zijn bijvoorbeeld van Samsung.


Image

Scherm / extra schermen

Zowel Riske, Tom als ik werken alle drie met een groot scherm. Een montageprogramma heeft veel opties en vensters die steeds in beeld zijn, dus het is lekker om veel ruimte te hebben waar je dat allemaal kwijt kan.


Grietjes scherm

Ik heb natuurlijk al het scherm van mijn laptop, die prima is! Alleen een beetje klein, en als je daar steeds voorover gebogen in zit weggedoken ook niet heel goed voor je nek en rug 😉 Ik heb op een gegeven moment dan ook besloten een extra scherm aan te schaffen. Omdat ik niet vaak monteer en me weinig bezighoudt met kleurbewerken, heb ik gewoon voor een goedkoop scherm gekozen. Het ging me er vooral om dat ik mijn scherm op ooghoogte kon zetten en dat het groot is zodat ik meer overzicht heb tijdens het monteren.

Ik koos voor een Dell P2415Q, die nu niet meer leverbaar is in de variant die ik destijds kocht. 


Riskes scherm

Wat gebruikt Riske?

Riske zegt: Ik heb heel lang geen extra scherm bij mijn iMac gehad. Ik had er wel eens over gedacht om dat erbij te kopen, maar ik vond andere dingen steeds belangrijker. Ik had wel gekozen voor de iMac 27 inch, de optie met het grootste scherm. Maar natuurlijk vroeg ik me wel steeds af of ik niet tóch een tweede scherm nodig had. 

Toen wij in 2022 het aanbod van BenQ kregen om van hen een monitor te ontvangen*, vonden we dat dan ook erg leuk. Inmiddels heb ik dus een tweede monitor (de BenQ PD2506Q) en vind het toch wel handig om die extra ruimte te hebben om te kunnen gebruiken tijdens het monteren. Ik ben er nog niet over uit wat ik nu de fijnste manier vind om te werken: met op het tweede scherm een deel van het montage programma, of bijvoorbeeld het script. Op de foto hieronder zie je mijn nieuwe opstelling.

* Meer weten over hoe wij denken over het krijgen van gesponsorde producten? Lees het hier.


Image

Toms schermen

Zoals je in de video kan zien gebruikt Tom 3 schermen. Op een scherm kun je de beelden die je op de tijdlijn achter elkaar zet dan groot afspelen, terwijl je op de andere twee schermen je tijdlijn en andere vensters uit je montage programma kunt zetten. Je kunt ook een scherm gebruiken om de feedback van de klant erbij te halen, of een script te openen om tijdens de montage snel te kunnen kijken wat precies waar moet komen.

De schermen die hij gebruikt zijn twee 27" schermen: Een LG 4K Monitor en een Dell Ultrasharp.

Tom zegt:
Beide merken staan bekend om hun schermen van goede kwaliteit, met accurate kleuren. 
Maar als je echt uitvoerig wilt colorgraden dan zijn er zeker betere, professionele schermen, bijvoorbeeld van EIZO.

Leer monteren

In onze cursus ‘Monteren voor Beginners’ helpen wij jou om beter, sneller en makkelijker te monteren. We leren jou onze methode, die wij gebruiken om een montage helder en overzichtelijk te maken. En zo altijd een mooi resultaat af te leveren!

Na deze cursus snap je hoe je kunt denken als een editor, een vaardigheid die je vervolgens in elk programma kunt toepassen.
Wil jij ook beter leren monteren? Bekijk de cursus hier beneden:

Ja, ik wil beter leren monteren!


Koptelefoons en geluidsboxen

Een van de belangrijkste onderdelen van je video, is goed geluid! Als je ons langer volgt, heb je ons dit al veel te vaak horen zeggen 😉 Je geluid goed opnemen is hier een groot onderdeel van, maar het geluid vervolgens tijdens de nabewerking ook goed kunnen horen is minstens net zo belangrijk. Je wilt goed kunnen horen of je alle muziek, gesproken teksten en geluidseffecten goed op elkaar hebt afgestemd. En als je je opgenomen geluid verbetert, wil je horen of het ook echt beter wordt. 

 

Grietjes boxen en koptelefoons

Ik gebruik zelf gewoon de interne boxen van mijn laptop. Maar ik doe dan ook geen heel bijzondere dingen met geluid 😉

 

Riskes boxen en koptelefoons

Riske: Ik gebruik gewoon de interne speakers van de iMac. Voor de minieme geluidsbewerkning die ik doe zijn die speakers echt dikke prima! Ik heb er wel een goeie koptelefoon bij gekocht. 
Ik had bedacht dat ik er eentje wilde zonder snoer, en besloot toen even te onderzoeken welke draadloze koptelefoon de beste audiokwaliteit had. En dat is de Bowers & Wilkins.

Toms boxen en koptelefoons

De speakers van Tom zijn twee 'Near Field Monitors' van Behringer; de Behringer MS40.
Tom zegt:
Near Field Monitors zijn een type speaker waarmee je op korte afstand (op/naast je bureau) hele goede kwaliteit audio kan krijgen.
Om het meeste hieruit te halen moet je ze wel aansluiten op een goede audio interface; ik gebruik hiervoor de Focusrite 2i4.


Image

Wacom Tablets

Voor je montage kun je natuurlijk gewoon een muis gebruiken. Dat werkt prima! Riske en ik hebben allebei naast onze muis ook nog een Wacom Intuos tekentablet

Je hebt dan een pen en een zwarte tablet die correspondeert met je beeldscherm. Beweeg je met de pen over je tablet, dan beweegt ook de cursor op je scherm. Omdat je die pen anders vasthoudt dan een muis, krijg je minder snel last van een muisarm. Wij vinden het allebei gewoon fijn werken, maar het is zeker geen must als je gaat monteren!

 

Toms muur

In de video zie je dat Tom de muur achter zijn computer in een bepaalde grijstint (18% grijs) geschilderd heeft, en dat er daglichtlampen achter de schermen zitten. Dit zorgt ervoor dat de ruimte zelf zo 'neutraal' mogelijk is, oftewel: dat er weinig kleurzweem in de ruimte ontstaat.

Om goed te kunnen monteren, wil je dat je hersenen niet worden beïnvloed in hoe ze kleur ervaren. Als je een dag een roze bril opzet (letterlijk!) dan zul je zien dat je ogen zich op een gegeven moment aanpassen. De roze kleur verdwijnt en je ziet de wereld weer 'normaal'. Handig! Alleen met kleurbewerken wil je de kleuren juist zien zoals ze zijn, en wil je je hersens juist NIET de kleurzwemen in de ruimte laten corrigeren. Hoe neutraler de ruimte, hoe minder je ogen en hersenen zich aanpassen en hoe beter je erin kunt kleurbewerken. 

Heb je een grijze muur echt nodig? Het hangt er vanaf hoe serieus je bent over je kleuren denk ik. Riske en ik hebben het beiden niet en voor ons werkt dat prima! Maar als wij puur als kleurbewerker zouden werken zouden we het vast overwegen 🙂

 


Image

Tenslotte

Met deze drie verschillende montage sets hoop ik je een beetje een beeld gegeven te hebben van wat er allemaal mogelijk is, en waar je aan kunt denken als je zelf een montageset gaat samenstellen! Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar kijk vooral goed naar wat jij echt nodig hebt. 

Veel succes en veel plezier met monteren!


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees meer

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rian

Dank voor jullie duidelijke uitleg. Heb nog wel een vraag. Wat is precies het verschil tussen Premiere Pro en Premiere Elements?