Wat is een buy-out? Voor modellen, acteurs, presentatoren en voice-overs

Wanneer je werkt als acteur, model, presentator of voice-over, of als je zo iemand vraagt om voor je te werken, dan kun je de term 'buy-out' tegenkomen. Wat betekent dat precies? En wat is de hoogte van een buy-out?


Wat is een buy-out?

Als je werk levert dan staat daar een vergoeding tegenover, bijvoorbeeld 750 euro om een dag te acteren of presenteren voor de camera. Bij zo'n dagprijs gaat het alleen om het vergoeden van de tijd die je kwijt bent aan het werken zelf.

Naast de vergoeding voor een dag werken, is het dus ook normaal om iemand die in beeld is, een buy-out te betalen. Met een buy-out wordt het recht afgekocht om het werk te mogen verspreiden onder een (groot) publiek. Bijvoorbeeld om het gezicht van het model een jaar lang in een puddingreclame te mogen uitzenden op nationale televisie.

Wordt een buy-out altijd gebruikt voor creatief werk?

Nee, voor (lang!) niet elke prestatie of creatief product wordt een buy-out gevraagd. Vaak wordt een buy-out gegeven als een persoon in beeld komt op een commerciële manier (het is dus een gevolg van het portretrecht). Heel soms worden er ook buy-outs betaald voor de beelden zelf, maar dat komt veel minder vaak voor.

Staat een acteur in een theatervoorstelling? Dan is er geen sprake van een buy-out omdat een theatervoorstelling eenmalig is. Maar staat diezelfde acteur met het hoofd op een grote poster in elk bushokje in de stad om een shampoo te promoten, en helpt ze een merk veel shampoos verkopen, dan wel! Meestal is het zo dat als iets commercieel is en veel mensen bereikt, er een buy-out gevraagd wordt.

En natuurlijk kan er ook sprake zijn van een buy-out buiten de werkvelden die ik in dit artikel steeds noem. Ik heb zelf vooral ervaring met deze vormen van buy-out dus kan daar het meest over zeggen, maar ook in andere (creatieve) werkvelden kun je een buy-out zeker tegenkomen.

Waaruit bestaat een buy-out?

Als je met een buy-out te maken krijgt, zijn er een aantal dingen die je afspreekt:


  • Hoe lang mag het werk gebruikt worden?

    Je kunt een buy-out afspreken voor elke tijd die je maar wilt: een maand, een jaar of zelfs onbeperkt. Meestal betekent de vraag om iets langer te mogen gebruiken ook een hogere buy-out.

  • Waar wordt het werk gebruikt?

    Wordt het uitgezonden op TV, op de radio, online, komt het als foto advertentie in een tijdschrift of komt het in een bushokje hangen, of misschien wel meerdere dingen! Voor alles geldt dat je het los afspreekt en dat er een los prijskaartje aan hangt.

  • Het bedrag

    Als je weet hoe lang het werk gebruikt mag worden en waar het dan allemaal te zien is, dan kun je het gaan hebben over de prijs die daar tegenover staat.


Image

Omdat je een bepaalde looptijd met elkaar afspreekt, kan het zijn dat een buy-out op een gegeven moment verlengd moet worden. Bijvoorbeeld wanneer de reclame langer loopt dan van tevoren bedacht was. Meestal geldt hiervoor dezelfde afspraak als voor de originele buy-out. Dus als die 500 euro per half jaar was, dan is een half jaar extra ook 500 euro.

Hoe hoog is een buy-out?

En dan de vraag die het vaakst gesteld wordt! Want wat is nu een redelijk bedrag voor een buy-out? Dat is een vraag die heel lastig te beantwoorden is.

Het verschilt enorm: wat wil je dat iemand doet? Komt iemand met het gezicht in beeld, of gebruik je alleen iemands stem? Is het voor print, of voor TV en online? Heeft iemand naamsbekendheid of niet? En ook: is het eenmalig? Wordt iemand ambassadeur?

Kort gezegd: een deal tussen Britney Spears en Pepsi zal om enorme bedragen gaan. Een onbekend iemand die een online commercial inspreekt zal een stuk goedkoper zijn.

Wat ook nog een factor is, is of het uiteindelijke resultaat lokaal, regionaal, landelijk of zelfs internationaal te zien is. Een internationale commercial werkt vaak met (veel!) hogere buy-outs dan landelijke commercials. 

Over het algemeen is het zo, hoe commerciële je boodschap, hoe bekender de persoon, hoe meer mensen je gaat bereiken en hoe meer je je boodschap op alle platforms wilt verspreiden, hoe duurder het wordt. Van 100 tot 100.000 euro.

Om een paar (fictieve) voorbeelden te noemen:

Rol in een reclamefilm zonder tekst, Nederland:
Dagprijs: 550 euro
Buy-out: 600 euro, 1 jaar, alleen online

Rol in een reclamefilm met tekst, Nederland:
Dagprijs: 750 euro
Buy-out: 1.750 euro, 1 maand, TV + online

Rol in reclamefilm met tekst, Nederland en Belgie:
Dagprijs: 600 euro
Doorpas: 75 euro
Buy-out: 3.000 euro, 1 jaar, alle media
 

Als ik deze bedragen tegen zou komen, zou ik dat niet gek vinden! Ik merk wel dat bedragen voor figureren vaak (veel) lager liggen. Een 'lead' in een filmpje zijn verdient beduidend beter 😉

De hoogte kan trouwens bepaald worden door degene die wordt ingehuurd om het werk te leveren, of zijn of haar agent. Maar als je als acteur of model bij een castingbureau aangesloten bent en je krijgt van hen een uitnodiging voor een opdracht doorgestuurd, dan staat er in de uitnodiging vaak wat de dagprijs (ze noemen dat dan een dagfee) is en welke buy-out er bij de opdracht hoort. Dit betekent dus dat soms de opdrachtgever vooraf de buy-out bepaalt. Het is dan aan de acteur of het model om te kiezen of ze voor dat bedrag willen werken.

En zoals je hierboven ziet, wordt er soms ook een bedrag betaald voor een doorpas (het passen van kleding die in beeld gedragen moet worden), omdat dat tenslotte ook uren zijn die iemand eigenlijk aan het werk is. 

Als je meer wilt weten over het werken via een castingbureau specifiek, bekijk dan zeker ook deze video:Tenslotte

Wil je jouw ervaring met buy-outs delen? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het zeker weten in de reacties hier beneden!


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Emma

Interessante informatie, dankjewel! De bedragen die je in het tweede en derde voorbeeld noemen lijken wel erg te verschillen. In voorbeeld twee ga je er vanuit €1750 per maand krijgt voor TV en online in Nederland, maar in voorbeeld twee mag hetzelfde gebruikt worden in alle media en zowel in Nederland als België, en kost het maar €3000 per jaar? Of heb ik het dan verkeerd begrepen? Dank voor je reactie alvast!