Hier vind je gratis en betaalde geluidseffecten voor je video’s

Een goed geplaatst geluidseffect op het juiste moment kan je video net dat beetje extra geven. Een *plop* als er een plaatje in beeld verschijnt bijvoorbeeld, of een *woosh* als je een tussenscherm in beeld laat schuiven. 

De vraag is nu natuurlijk: waar vind je die geluidseffecten, van hoge kwaliteit, betaald en gratis? In dit artikel zet ik een aantal websites die wij graag gebruiken voor je op een rijtje. 

AudioJungle

Betaald, per geluidseffect

Op AudioJungle.net vind je een behoorlijke verzameling geluidseffecten van goede kwaliteit. Je kunt hier terecht voor stadsgeluiden, futuristische geluiden, menselijke geluiden, mooie overgangsgeluiden en nog veel meer. Je kan elk effect los kopen, waarbij je kunt kiezen of je een effect eenmalig wilt gebruiken of het voor meerdere projecten in wilt zetten. De prijzen liggen tussen de 1 en de 10 dollar.

Als je niet vaak geluidseffecten nodig hebt, en wel veel keus wilt hebben van goede kwaliteit, dan zou ik hier zeker eens kijken. De licentie voor de effecten kun je hier vinden.

 

Envato Elements / AudioJungle

Betaald, per maand

Heb je vaker geluidseffecten nodig? En wil je misschien ook andere effecten voor je video gebruiken zoals voorgeprogrammeerde slideshows, intro's of titel effecten, dan zou je kunnen kijken naar Envato Elements.

Voor Envato Elements betaal je een bedrag vanaf €14,50 per maand, waarmee je toegang krijgt tot een schat aan effecten en templates. Niet alleen voor video! Je kunt bijvoorbeeld ook stock photo's, fonts of website templates downloaden. En hebt kunt dus de hele AudioJungle bibliotheek tot je beschikking, omdat AudioJungle een onderdeel is van Envato Elements.

Envato Elements is wel wat ingewikkeld met de licenties. Bij elementen zoals muziek moet je voor elk eindproduct (bijvoorbeeld een videoproductie) een licentie aanmaken in je account. Als je je abonnement opzegt, kan je dus geen nieuwe licenties meer aanmaken voor dat element. Het eindproduct wat je hebt geregistreerd, kan gewoon blijven zoals het is, je kan dat muziekje alleen dan dus niet meer in een nieuwe video gebruiken.  En voor fonts en 'add-ons' zijn ze nog strenger: die moet je na het opzeggen van je account weer verwijderen van je computer. Lees voor de zekerheid de licentie even goed door voor je een abonnement aanschaft.

Gratis muziek?

Zoek je naast geluidseffecten ook meer gratis muziek voor je video's? Bekijk dan zeker ook onze artikelen met de beste websites voor Creative Commons muziek:

Lees meer over gratis muziek

Artlist

Betaald, per maand

Artlist.io begon als een website waar je voor een vrij laag bedrag, onbeperkt muziek kon downloaden voor je Youtube video's of als freelancer: voor commerciële projecten. Wij waren meteen fan van Artlist toen we het tegenkwamen, omdat de muziek van goede kwaliteit is, en we er voor elk project wel mooie, passende dingen kunnen vinden.

En Artlist blijft uitbreiden! Ze hebben nu ook artgrid.io, waar je stock video's kunt downloaden, en inmiddels dus ook een bibliotheek vol geluidseffecten. Voor onbeperkt muziek en geluidseffecten samen betaal je 25 dollar per maand, voor de geluidseffecten alleen iets meer dan 12 dollar.

De muziek en geluidseffecten van Artlist kan je na het downloaden een leven lang gebruiken. De licentie verloopt in principe niet. Maar check voor alle details zeker zelf even de gebruiksvoorwaarden als je echt goed wilt weten hoe het zit 😉

Epidemic

Betaald, per maand

Ook bij Epidemic betaal je een vast bedrag per maand om ongelimiteerd toegang te krijgen tot hun online bibliotheek. Ze hebben meer dan 32.000 muziekjes en meer dan 60.000 geluidseffecten online staan, allemaal van hoge kwaliteit en dus goed bruikbaar! De prijzen gaan vanaf €13,- per maand voor een persoonlijk profiel en €49,- per maand voor een commercieel profiel. Als je freelancer bent en de effecten voor klanten wilt gebruiken, of als je online advertenties maakt, dan val je in de duurdere categorie.

Ik heb zelf geen ervaring met Epidemic, maar weet dat het een grote speler is. Ze adverteren volop dus je hebt de naam wellicht al eens zien langskomen. En veel Youtubers gebruiken de muziek van Epidemic in hun video's. Vandaar dat ik hem hier wil noemen! Ik heb zelf ooit de keus gemaakt om voor Artlist te gaan omdat dat goedkoper is en het voor mij ook prima voldoet. Ik had dus geen noodzaak om ook nog een Epidemic abonnement te nemen, maar vergelijk die twee zeker even met elkaar 🙂

Image

Freesound.org

Gratis, Creative Commons

Toen ik net begon met Youtube, zocht ik naar een plek om gratis geluidseffecten te halen. Ik kwam toen terecht bij Freesound.org. Een grote online verzamelplaats van allerlei geluiden en geluidseffecten. De kwaliteit is hier niet altijd even geweldig, dus soms moet je even graven voor je iets hebt. Maar als je een beetje vasthoudend bent en verschillende zoektermen invoert, kan je hier heuse pareltjes vinden!

Kijk wel even goed wat je wel en niet met de effecten mag doen. Bij elke track die wordt aangeboden staat onder welke Creative Commons licentie het valt, en dus of je aan naamsvermelding moet doen, iets wel of niet creatief mag gebruiken etc.

Freesound.org zou ik je aanraden als je (nog) geen geld verdient met je video's en best even wat tijd en energie wilt zoeken in het vinden van het juiste effect.

En naast Freesound.org zijn er nog veel meer van dit soort verzamelbakken waar van over de hele wereld door allemaal individuen geluiden aan worden toegevoegd. Google dus zeker nog even op 'best free soundeffect websites' oid als je op Freesound niet kunt vinden wat je zoekt! Ik ga ze hier niet allemaal bespreken omdat ik zelf eigenlijk alleen met Freesound.org echt heb gewerkt 🙂

Youtube Library

Gratis, alleen met Youtube account

De laatste plek die ik wil aanstippen is de Youtube Audio Library. Hier hebben ze naast muziek die je in je video's kan gebruiken, ook een kleine selectie geluidseffecten. Een goede plop of woosh zal je hier niet vinden, maar wellicht dat je toch net iets zoekt wat ze wel hebben 🙂

Je kunt de Youtube Audio Library tegenwoordig alleen vinden via je Youtube account. Ga naar Youtube studio, en dan aan de linker kant in het menu helemaal onderaan staat 'audiobibliotheek'. Je vindt hier muziek, en dus de geluidseffecten

 

Tenslotte

Mocht je nog websites hebben waar jij erg blij mee bent die niet in deze lijst staan, laat het dan zeker weten hier beneden in de reacties. Veel succes met je montage en met het vinden van het juiste geluidseffect! 

 

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties