Hoe organiseer je een succesvolle livestream? Pro tips!

In dit artikel gaan we het niet over de techniek van het livestreamen zelf hebben, maar tips geven om de livestream écht een succes te maken. Waar moet je naast de camera’s nog meer aan denken? Voor dit artikel krijgen we weer hulp van onze collega, kantoorgenoot en livestream-pro Tom Castricum van Striking Video

Natuurlijk maakten we ook een video hierover:Kies je methode

Er zijn vele manieren waarop je kan livestreamen. Je kan gewoon je telefoon in de hand nemen en live gaan op Facebook, bijvoorbeeld, of een groot team samenstellen om een uitgebreid interactief evenement te organiseren. In dit artikel gaan we niet in op die verschillende methoden, daarvoor schreven we eerder al dit artikel.

Promotie

Als je je livestream tot een succes wil maken, moet je zorgen dat jouw doelgroep weet dat je livestream eraan komt. Zorg dat je je doelgroep bereikt met de juiste aankondigingen: op social media, of met emails zoals een nieuwsbrief. 

Hiervoor moet je keuzes maken: moeten mensen zich van tevoren aanmelden, of juist niet. Het gebruik van een webinar platform kan daarbij handig zijn. In dit artikel gaan we daar uitgebreider op in. Voor social media helpt het om livestreams vooraf in te plannen; daarmee bereik je veel meer kijkers. Op de meeste social media kun je dat gewoon doen. Op Youtube kun je hem bijvoorbeeld van tevoren aanmaken, en ook op Facebook kun je zorgen dat mensen al van tevoren meldingen krijgen.

Functionaliteiten van de software

Wees bekend met de software waar je mee werkt. Niet alleen hoe het werkt, maar ook welke mogelijkheden je hebt. Denk bijvoorbeeld aan deze belangrijke functies:


 • Spotlighten

  Hiermee kun je een deelnemer, of jezelf het podium geven. Dit is een functie die tegenwoordig in de meeste software ingebouwd is. Deze functie is weer wat anders dan ‘pinnen’ of ‘vastzetten’ waarmee je als kijker bepaald welke deelnemer je zelf schermvullend ziet. Met Spotlighten bepaal je namelijk als host wat iedereen schermvullend ziet.

 • Muten

  Muten is het uitzetten van iemands microfoon. Deze functie heeft elke software en is erg belangrijk. Als je een evenement host met 50 deelnemers, wil je niet het geluid van al die deelnemers horen, dat wordt herrie, zelfs als ze niet spreken. Je kunt in de meeste software bijvoorbeeld instellen dat alle deelnemers automatisch op ‘mute’ staan, en zichzelf ook niet kunnen ‘on-muten’, tenzij jij het als host toe laat.


Verder zijn er grote verschillen tussen de soorten software. Je hebt bijvoorbeeld verschil tussen webinar tools zoals WebinarGeek, WebinarNinja of Zoom Webinars die echt gericht zijn op het geven van een webinar, of ‘videoconferencing’ tools, zoals Zoom Meetings of Microsoft Teams, die erop zijn gericht om diversere communicatie mogelijk te maken.

De Webinar tools zijn voornamelijk om te presenteren (zenden) aan grotere groepen - waarbij je ook Q&A functionaliteiten hebt en sommige gastsprekers aan het woord kan laten, maar de deelnemers niet kan zien/horen.

Met de video conferencing tools kan je deelnemers juist wel zien en horen, en je hebt mogelijkheden om bijvoorbeeld groepjes te maken middels ‘breakout rooms’, maar je bent vaak beperkt aan kleinere groepen en mist wellicht weer bepaalde marketing tools die je wel bij webinars hebt. Breng dus van tevoren goed in kaart wat je zou willen doen, en zoek daar het juiste platform bij.


Image

Locatie

De juiste locatie vinden om te filmen is voor elke opname al lastig, maar voor een livestream is het nog kritischer. Alles moet namelijk tijdens de stream goed gaan. Als wij een locatie uitzoeken, letten we op de volgende dingen:


 • Een goede internetverbinding

  Het belangrijkste hierbij is de upload snelheid. Dit kan je testen via sites als www.speedtest.net. Zorg voor een minimale uploadsnelheid van 8Mbit. Je kan gebruik maken van WiFi, maar zorg dan dat je niet op een openbaar- of gastnetwerk zit en dat je een sterk genoeg signaal hebt. Internet aansluiten met een kabel in plaats van draadloos is over het algemeen stabieler, sneller en betrouwbaarder.

 • Goede akoestiek

  Zorg dat de sprekers goed klinken, en dat hun stemmen niet teveel galmen in de ruimte. Als een ruimte een klein beetje hol is, is dat soms nog op te lossen met wat kleden op de grond, maar als de ruimte te groot is, gaat het gewoon niet werken. Kies dan liever een beter klinkende locatie, ook al is die misschien minder mooi.

 • Geen geluidsoverlast

  Ik heb een keer gefilmd in een ruimte naast een kantine, wat betekende dat we constant moesten stoppen door pratende mensen en gekletter van bestek en borden. Een bouwput naast de filmlocatie is ook een reden om een andere plek te zoeken, of een basisschool, waar je steeds geluid hebt van schoolbellen en buitenspelende kinderen. Bezoek de locatie van tevoren en luister goed naar de verschillende dingen die storend kunnen zijn in een livestream.

 • Een mooie ruimte

  Als laatste is het natuurlijk ook fijn als de ruimte een beetje mooi is. We maken tenslotte beeld, dus het oog wil ook wat! Wat ik hierbij vooral fijn vind is als een ruimte voldoende groot is. Als een ruimte groot is, dan heb je mogelijkheden om iedereen goed neer te zetten, en kun je eventueel het beeld nog mooier maken door bijvoorbeeld planten neer te zetten.


Partners

Naast de techniek voor het streamen, zijn er nog meer dingen die er moeten gebeuren. Ik zou je dan ook altijd aanraden om een livestream niet alleen te doen.

Je kan bijvoorbeeld denken aan iemand die de chat bij de livestream in de gaten houdt, en eventueel ook kan reageren in de chat. Afhankelijk van hoeveel deelnemers er zijn, kun je hier zelfs meerdere mensen voor inschakelen. 

Daarnaast kun je ook nog denken aan een regisseur of producer, die het geheel in goede banen leidt, deelnemers aanstuurt en de planning in de gaten houdt.


Image

Communicatie

Er zijn verschillende soorten communicatie die belangrijk (kunnen) zijn tijdens een livestream:

Communicatie met technische medewerkers, als die er zijn. Denk aan cameramensen, een geluidstechnicus en eventueel een licht technicus. Over het algemeen werken deze mensen met een intercom systeem, waarmee een regisseur, producer, of de stream-technicus hen kan aansturen. 

Tom gebruikt voor dit soort communicatie de Hollyland Mars T1000

Daarnaast kan het ook gewenst zijn om met de presentator te communiceren. Ook met een presentator kun je communiceren met een oortje. Let op: deze methode is eigenlijk alleen geschikt voor ervaren presentatoren, het kan namelijk nog best ingewikkeld zijn om tegelijk te presenteren en te luisteren naar instructies.
Tom gebruikt voor dit soort communicatie de Shure PSM 300

Daarnaast is er nog een methode die makkelijker is voor een presentator, en dat is via een tablet. Zet een tablet op een statief in het zicht van de presentator, en open daarop een gedeeld document. Bijvoorbeeld een presentatie in Google docs. Alles wat in de presentatie wordt getypt, wordt gelijk zichtbaar op het tablet voor de presentator. Op zo’n manier kan de presentator instructies en vragen doorkrijgen op een moment dat het voor hem/haar comfortabel is om deze te lezen.

Breakout Rooms

Je kan in bijvoorbeeld Zoom ook break-out rooms gebruiken als je je online event tijdelijk in groepjes wil opdelen. Bijvoorbeeld bij een borrel, om mensen de gelegenheid te geven om even onderling te praten, of tijdens een workshop om groepjes een opdracht te laten doen.
Steeds meer software heeft dit. Het is wel belangrijk om dit van tevoren even te plannen en te testen in de software. 

Interactie

Maak de stream interessant, door interactie met publiek te zoeken. Je kan deelnemers van tevoren dingen thuis sturen, zoals bingo kaarten, of stembordjes voor een quiz. Ook leuk: een ‘videowall’ waarop alle deelnemers te zien zijn. Dit kan bijvoorbeeld een scherm achter de presentator zijn. Wees hier creatief mee, want dit maakt het verschil tussen een saaie presentatie of een levendige livestream. 


Image

Publiek

Is er ook een publiek fysiek aanwezig? Zorg dan dat de presentator eraan denkt om beide publieken (fysiek en online) aan te spreken. Voor de presentator is het dan belangrijk om goed te weten waar de camera’s zijn en waar het fysieke publiek is. Tijdens het presenteren is het dan belangrijk om te zorgen dat je niet met je rug naar een van de publieken te gaan staan, maar voor de verschillende groepen ‘open’ te blijven.

Generale repetitie

Doe een oefenronde. Hierbij kan de presentator & de techniek oefenen. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een toneelstuk, waar je ook een generale repetitie doet. 

Het helpt om een draaiboek te hebben - wanneer gebeurt wat; worden er video’s ingestart, zijn er gastsprekers, enzovoort. Ook als je mensen inbelt tijdens de stream, zorg dat zij ook bij een doorloop zijn; dat hun microfoon en webcam werkt en dat hun internet verbinding stabiel is.

Tot slot

Tot zover onze tips! Heb je hier nog vragen over, of heb je een toevoeging? Laat het ons vooral weten in de comments onderaan deze pagina. Veel succes met livestreamen!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties