Een Webinar of Livestream opzetten: zo doe je dat!

Een webinar houden is een hele effectieve manier om een online les te geven, om zakelijke meetings te houden en aan marketing te doen. Maar wil je het goed aanpakken, dan zijn er een aantal dingen om te overwegen. In dit artikel zetten we alle webinar tips & tricks op een rijtje. Te beginnen met de techniek – welk programma gebruik je om je webinar te geven, en waar moet je aan denken als het aankomt op camera's en microfoons? Daarna heb ik ook nog een aantal tips die je kan gebruiken om je webinar zo goed mogelijk te laten verlopen.

Het is een lang artikel geworden, maar lees hem vooral helemaal door! Aan het einde weet je echt alles over hoe je van A tot Z hoe je - professioneel - een mooie webinar kan opzetten.

Om te beginnen maakten we hier natuurlijk een video over het opzetten van een webinar. In het artikel hier beneden gaan we er nog wat dieper op in.Welk programma gebruik je voor je webinar?

Ga je een webinar organiseren dan vind je talloze platforms, die allemaal weer hun eigen voor- en nadelen hebben. In dit artikel zal ik niet volledig zijn – dat werd het een eindeloos lang artikel – maar ik zal wel proberen de verschillende mogelijkheden helder te maken. 

Nadat ik hier flink was ingedoken, kwam ik namelijk tot de conclusie dat er grofweg 3 manieren zijn om een webinar te organiseren: 

1. Webinar: Simpel & gratis

Er zijn een aantal welbekende platforms waarop je gratis kan livestreamen, en gewoon live kan gaan zonder veel voorbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan Youtube, Facebook en Zoom, waarbij je met 1 klik live bent. Op Facebook en Youtube heb je dan ook nog als voordeel dat je op je eigen social media kanaal bent, waardoor je heel makkelijk mensen in je livestream kan krijgen.

Zoom is gratis als je videobelt tot 40 minuten, daarna moet je ervoor betalen. Het voordeel van Zoom ten aanzien van Facebook en Youtube is dat je ook een ingebouwde functie hebt om je scherm te delen. Je kan hierdoor eenvoudig iets op je computer laten zien of een powerpoint aan je webinar toevoegen. Zoom heeft overigens ook een eigen webinar-functie, en valt dus ook onder de derde categorie in dit overzicht.

2. Webinar: Gratis & uitgebreid

De bovengenoemde platforms kun je ook nog gebruiken op een iets geavanceerdere manier, door een tussenstap te gebruiken. 

Je hebt software, waarmee je simpele tools zoals Youtube, kan uitbreiden met extra functies. Een gratis programma daarvoor is OBS. Een veelgebruikt betaald programma is bijvoorbeeld Wirecast (waardoor deze methode dus niet meer gratis is – maar het is wel een mogelijkheid). 

Een programma zoals OBS geeft je de mogelijkheid om meerdere videobronnen te gebruiken om te streamen, bijvoorbeeld de camera waarmee je zelf in beeld bent, je computerscherm, en een powerpoint. Je kan die dan daarin allemaal klaarzetten, en tijdens er je stream tussen schakelen. Of, ook heel leuk: het beeld van jezelf bijvoorbeeld klein in een hoek zetten, terwijl je iets laat zien op je computerscherm. Dit is een manier die gamers veel gebruiken om hun games te livestreamen op het platform Twitch.

In deze video bespreek ik de basis van het programma OBS: 
3. Webinar: betaalde platforms

De derde methode om een webinar of livestream op te zetten is via een webinarplatform. Zoals WebinarGeek of GoToWebinar. Het voordeel van dit soort platforms is vooral dat je geen programma’s zoals OBS hoeft te gebruiken (kan wel!), omdat een functie als het gebruik van verschillende videobronnen bijvoorbeeld al geregeld wordt door zo’n platform. Daarnaast hebben deze platforms meestal nog veel meer handige functies, die zeker bij zakelijke webinars onmisbaar zijn. Zoals een mogelijkheid om je kijkers zich te laten inschrijven, waardoor je meteen email adressen verzamelt.

De grootste nadelen van dit soort platforms zijn dat ze over het algemeen niet gratis zijn - soms zelf behoorlijk prijzig - en dat je meer moeite moet doen om je kijkers naar je webinar te krijgen. Bij social media kan dit al natuurlijker gaan, omdat mensen gewoon langs je livestream scrollen op Facebook, en zo kunnen blijven hangen. 


De mogelijkheden

Hieronder zal ik dieper op een aantal , betaalde en onbetaalde, platforms ingaan. 


Oh ja: dit soort informatie verandert natuurlijk met de dag, door bijvoorbeeld nieuwe technieken. Zie je informatie die niet meer klopt? Laat het ons vooral even weten onderaan het artikel, dan passen we het aan! 


Image

Image

Live streamen & Webinars geven: praktische tips & tricks

Naast de platforms die je kan kiezen, zijn er nog een hoop andere dingen om aan te denken als je een webinar gaat geven. Hieronder een overzicht. 

Live of niet? 

We hebben het natuurlijk tot nu toe de hele tijd gehad over livestreamen, en ik ga er ook vanuit dat dat is wat je wilt doen. Maar toch kan het goed zijn om deze overweging nog even te maken. Is het nodig om live te gaan, voor het doel wat je wilt bereiken? Op Youtube en Facebook kun je ook gewoon video’s uploaden, waar je ook de chatfunctie bij hebt, waardoor je nog steeds een interactieve ervaring biedt voor je kijkers. 

Ook in de webinar platformen is er meestal de mogelijkheid om te kiezen voor verschillende opties. Natuurlijk is live gaan een mogelijkheid, en daarnaast zie je vaak de optie ‘automated’, waarbij je de webinar wel op een vast moment houdt, alleen heb je de video van tevoren opgenomen. Dit geeft jou de mogelijkheid om bijvoorbeeld actiever te zijn in de chat. Daarnaast is ‘on demand’ vaak nog een optie. Hierbij kan de kijker de webinar gewoon op het moment kijken waarop het haar uitkomt. Eigenlijk vergelijkbaar met gewoon een video op Youtube, met als verschil dat je er op een webinar-platform nog steeds de mogelijkheden van het platform bij krijgt, zoals inschrijving bijvoorbeeld.

Welke keus je maakt, kan heel goed afhankelijk zijn van de andere punten die we hieronder gaan bespreken, dus lees vooral verder!

Internet

Als je de livestream of webinar ook daadwerkelijk live gaat doen, is een van de belangrijkste dingen dat je een goede internetverbinding hebt. Je kan het beste je op internet aansluiten met een internet kabel. Internet over een kabel is stabieler dan wifi, en dus aan te raden als je zeker wilt weten dat je livestream goed gaat. 

Je kan van tevoren ook nog even je internet snelheid controleren, bijvoorbeeld hier.

Mocht je toch wifi willen gebruiken, kan dat op zich prima. Controleer dan van tevoren even of er verder niks van je wifi gebruik maakt op dat moment, of er niet nog ergens iets wordt gedownload, of dat er muziek gestreamd wordt. Al die dingen maken dan gebruik van dezelfde internetverbinding, dus zet dat voor de zekerheid uit.

Test!

Doe een test van tevoren. De meeste webinar platforms hebben daar een functie voor ingebouwd, en ook op Youtube kun je live gaan testen door de stream verborgen te houden. Op deze manier kun je zien hoe het eruit ziet en klinkt, waarna je eventueel nog veranderingen kunt maken in je manier van werken, voordat je echt live gaat. 

Zelf in beeld of niet?

Als je een webinar geeft, kun je dat natuurlijk doen zonder zelf in beeld te gaan. Je kan gewoon alleen een powerpoint of je computerscherm laten zien, als dat past bij de inhoud van je presentatie. Als je de webinar zakelijk inzet, voor klanten, dan zou ik wel altijd aanraden om ook zelf in beeld te gaan. Jezelf laten zien geeft jouw bedrijf een gezicht, maakt het persoonlijk en menselijk, wat de deelnemers daardoor een extra positieve indruk van je bedrijf kan geven. 

Als je dit nou lastig vindt, neem dan gewoon even de tijd om ermee te oefenen. Je zou ook een tussenvorm kunnen nemen: ga wel in beeld, maar doe je webinar niet helemaal live. Daardoor kun je het dus van tevoren opnemen en eventueel af en toe over doen, totdat je helemaal tevreden bent. Misschien dat je zelfs na een paar keer daardoor meer vertrouwen krijgt, waardoor je het later alsnog live kan doen.

Wil je meer tips over het voor de camera staan? Daar maakten we al eens een video over (waarbij de eerste 2 tips dus alleen opgaan :Wees verstaanbaar

Audio is nog belangrijker dan video, dus daarom eerst deze tip! Check je geluid. We raden je aan om een extern microfoontje te gebruiken bij je webinar, omdat die over het algemeen een betere kwaliteit hebben dan de micrfoon die in je computer zit. 

Opties die je daarbij hebt: 


De oortjes die je bij je smartphone krijgt. Over het algemeen hebben die een microfoontje ingebouwd, en dat is al een stuk beter dan die van je computer. Ik zou deze optie wel alleen aanraden als je niet in beeld komt, omdat ik het soms wat slordig vind staan. 


Een lavalier microfoontje. Die zijn klein en netjes, en zijn qua geluid lekker dichtbij jouw stem. Bijvoorbeeld deze, voor net geen 30 euro:

Image

Wat je ook vaak ziet bij webinars zijn microfoons die op een statiefje staan. Dit is er eentje die ze bij Bax shop (microfoonkenners) aanraden, van Samson, voor 35 euro:

Image

Ook hiervoor geldt: test het even zorgvuldig, voordat je live gaat.


Image

Wees zichtbaar

Als je ervoor kiest om zelf in beeld te zijn, is het wel zaak om ook goed in beeld te zijn. Je kan jezelf altijd zien in beeld, dus controleer dat beeld. 

Met een gewone camera kan je ook video instellingen aanpassen, dat kan met livestreamen meestal niet, of minder goed, dus moet je het regelen door de juiste keuzes te maken over waar je gaat zitten.

Ga bijvoorbeeld niet zo zitten, dat er een lichtbron achter jou is. Die is dan heel fel, waardoor jouw camera dat compenseert en jouw hoofd heel donker maakt, waardoor je niet meer goed te zien bent! 

Probeer daarnaast te zorgen dat je hele gezicht in beeld is, daar gaat het tenslotte om. 

Om het beste beeld te hebben, is het ook slim om een webcam te gebruiken in plaats van een ingebouwde camera in je computer. De webcam geeft meestal betere kwaliteit. In de video, bovenaan dit artikel, kun je het verschil zien.


De webcam die wij daar gebruiken is de Logitech BRIO. De prijzen van dat apparaat verschillen op verschillende momenten erg, en zijn op het moment wat duurder dan gemiddeld.


Een andere die er goed uitziet (maar wij zelf niet geprobeerd hebben) is bijvoorbeeld deze.


Image

Notitie hierbij: op het moment van schrijven (april 2020) is het aanbod en de prijzen van deze webcams en microfoons iets anders dan normaal. Het lijkt erop dat iedereen massaal deze apparaten koopt, waardoor de betere opties vaak uitverkocht zijn en de beschikbare opties duurder zijn dan normaal. Een goede uitkiezen is deze dagen een kwestie van even goed rondkijken naar de verschillende opties bij de verschillende aanbieders… en een beetje geluk hebben dat de juiste ook leverbaar is. 


Je kan er trouwens ook voor kiezen om nog serieuzer aan de slag te gaan hiermee. Eerder maakten we al eens deze video over livestreamen, kijk die wanneer je een echte camera wilt aansluiten: Wil je op die manier gaan werken? Check dan zeker ook even het artikel wat we maakten bij die video.

Interactie

Uiteindelijk is interactie een van de dingen die een webinar echt kan laten leven. De meeste webinar platforms hebben daar hele leuke functies voor, zoals het houden van polls, verschillende chat functies, de mogelijkheden om bestanden en video’s te delen, en – afhankelijk van het platform – nog veel meer. Zelfs de gratis varianten Youtube en Facebook hebben natuurlijk gewoon een chatfunctie. 

Het is wel slim om van tevoren even goed na te denken over wat je doet met de interactie. Afhankelijk van wat je allemaal hebt gepland voor je webinar, kan het best veel werk zijn om daarnaast ook nog je chat te lezen, laat staan erop te reageren.

Er zijn dus een paar opties: 


Neem je webinar van tevoren op, waardoor je zelf aanwezig kan zijn in de chat en daar antwoorden geven. Het is wel jammer dat je er dan met je gesproken presentatie niet op kan reageren. 


Doe de presentatie wel live, maar reageer tijdens de webinar niet in de chat. Je kan wel lezen wat daar gezegd word en er dan al sprekend op reageren. Dit is de methode die ik zou aanraden als je in je eentje bent. Eventueel kan je achteraf nog in de tekst-chat reageren op mensen. Je zou ook aan het begin van je webinar even kunnen aangeven dat je het zo doet, zodat je deelnemers weten wat ze kunnen verwachten. 


Als je de mogelijkheid hebt, is het een goed idee om het met zijn tweeën te doen. Eén iemand presenteert, en de ander doet de rest, zoals het bedienen van de powerpoint presentatie bijvoorbeeld, en die kan dan ook in de chat reageren op mensen. Eventueel kan deze tweede persoon ook nog vragen uit de chat doorgeven aan de presentator, waardoor die ze ook live kan oppakken. Image

Tijd

Tijd gaat over twee dingen. Wanneer en hoe lang? 


Wanneer

Plan je webinar op een moment dat het voor veel mensen uitkomt. Is het zakelijk? Dan zijn weekdagen en werktijd een goed idee. Ik zou dinsdag, woensdag of donderdag aanraden. Op maandag zijn mensen te druk met de nieuwe week opstarten, en op vrijdag zijn veel mensen vrij. Is de webinar niet zakelijk? Dan is misschien juist ‘s avonds een beter idee. 


Hoe lang

Wij zeggen het altijd: houd je informatie kort en krachtig. Soms lukt dat niet altijd even goed – dit wordt alweer een behoorlijk lang artikel – maar als het te lang duurt, kan je interesse verliezen. Voor de meeste webinars zou ik ongeveer een uur aanraden, maar kijk vooral wat past bij jou en het doel van je webinar.


Privacy

Grote kans dat je een webinar zakelijk wil gebruiken. Natuurlijk is het dan belangrijk om je aan de privacy regels te houden en te zorgen dat het AVG technisch in orde is. Als je een webinar platform gebruikt, is de kans bijzonder groot dat je persoonsgegevens verwerkt, dus kijk even goed wat daar allemaal bij komt kijken. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Charlotte’s Law erover. Zij weet dit soort dingen natuurlijk veel beter dan wij!

Muziek ea auteursrechten

Ga je muziek gebruiken in je webinar of livestream, of plaatjes? Zorg dan even dat je van tevoren hebt geregeld dat je daar geen problemen mee krijgt. Check bijvoorbeeld ons artikel over auteursrecht om daar meer over te leren. 

Daarnaast is het goed om rekening te houden met het platform wat je gebruikt. Facebook en Youtube staan erom bekend dat ze bijvoorbeeld heel streng zijn en livestreams onderbreken die zich niet aan de regels houden – terecht natuurlijk. 

Iemand met wie ik vaak samenwerk vertelde over een livestream van een dancefeest, en dat ze dat op Twitch uitzonden, omdat er op Twitch minder streng naar wordt gekeken. 

In elk geval: denk er van tevoren even over na hoe je hier mee om wil gaan. 

Inhoud

Over inhoud en opbouw heb ik het in dit artikel nog helemaal niet gehad, omdat ik er vanuit ga dat dat iets is wat je zelf wel weet 🙂

Toch kan ik je nog deze video aanraden, waar we het hebben over bedrijfsfilms. Natuurlijk is dat net anders dan een webinar, maar de meeste van deze tips zijn toch ook hier toepasbaar!Tot slot

Dit is een veel langer artikel geworden dan ik had gedacht. Misschien omdat ik jullie gewoon zo goed mogelijk wil helpen met het neerzetten van een fantastische webinar. Toch kan zo’n overload aan informatie ook soms verlammend werken: er is zo veel om aan te denken! Daarom wil ik je ook nog dit meegeven: ga het gewoon doen, en heb er plezier in. Al doende leert men, toch?

We maakten er al eens deze video over.Wil je dat we toch nog meedenken over jouw webinar, en advies geven over jouw situatie? We hebben daarvoor in onze shop de Videocoach.

Daarnaast kan je natuurlijk onder dit artikel vragen stellen, of tips geven, als je nog iets wilt toevoegen!

Heel erg veel succes met het opzetten van een webinar, laat vragen vooral hieronder achter, en ook: veel plezier! 😀


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.


Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jacko

Is het mogelijk dat iemand op een livestream een bericht achterlaat met de chat die geen gmail account/YouTube account heeft; kunnen mensen dus anoniem berichten achter laten?

Guno Romberg

wat een flitsende presentatie! Complimenten!

Paul Simon

Beste videomakers Met Zoom heb ik de ervaring dat wanneer direct vanuit de computer (bv vanuit editing programma Edius) videobeelden worden gedeeld, de beelden niet vloeiend verlopen bij de deelnemers. Een oplossing is om via van te voren opgegeven youtube links de deelnemers op dat moment de link te laten openen. Ik vind dat niet ideaal. Je zet het webinar min of meer stop zodat ieder kan gaan kijken. Met de vraag heeft iedereen het filmpje gezien vervolg je. Is hier betere software voor? Groet, Paul

Leo Keijzer

Dag Riske, leuk je te zien en horen, heel goede en duidelijke filmpjes!
Vraagje: ik heb OBS geïnstalleerd en loop meteen al vast bij het toevoegen van een bron. Ik doe hetzelfde als jij, maar krijg geen Droste-effect en houd een leeg scherm. Ik heb een MacBook Pro, nu las ik in de instructie van OBS zelf dat dit een probleem is als een laptop meerdere GPU’s heeft. De oplossing kan ik niet volgen, weet jij hier meer van?
Groeten, Leo Keijzer

Leo

Hi Riske, ik doe hetzelfde als jij, ik kies dan beeldschermopname. Ik zie dezelfde opties als jij laat zien in de video.
Ik wil live kooklessen gaan streamen, want echt live komt er voorlopig nog niet van denk ik.

Leo

Ja, daar zat het. Nu zie het scherm zoals jij het ook hebt, morgen verder, dank je. Het staat bij schermopname.

Jan

Hoe kan ik de opnames in OBS terugkijken?

Mariska

Beste videomakers,

Als ik mijn les wil opnemen met OBS dan zie ik niets. Ik hoor mij zelf wel. Weten jullie misschien waar het aan ligt? Ik heb jullie instellingen gevolgd.

Groetjes,
Mariska