Video op Facebook of Youtube?

Dat Facebook en Youtube geen vrienden zijn, weten we. Vroeger kon je een Youtube link op Facebook delen, en werd dat door je volgers of vrienden nog goed gezien. Sinds Facebook zelf de optie heeft om video te uploaden, wil Facebook die links naar Youtube niet meer. Zet je een video direct op Facebook, dan is de kans vele malen groter dat mensen hem te zien krijgen, dan wanneer je een link naar Youtube deelt. Maar waar kan je je video nu dan het beste neerzetten als organisatie of bedrijf? Facebook, Youtube of beide platforms?! Het antwoord op die vraag is niet zo 1-2-3 te geven. Het hangt er helemaal vanaf wat je met je video wilt. In dit blog bespreken we de voor- en nadelen van beide platforms.

Waar zit je publiek?

Logische vraag, maar daar begint het wel. Zit de doelgroep die je wil aanspreken vaker op Facebook of op Youtube? Dat is de beste indicatie om een keus te maken. Als je wilt dat je video's goed en met aandacht bekeken worden, is het belangrijk dat je het juiste publiek vindt. 

Jongeren trekken de laatste tijd weg van Facebook. Maar zitten dan wel weer vaker op Youtube. Wil je een jong publiek bereiken - tussen de 15 en 19 - dan kan je Youtube overwegen. En natuurlijk ook Instagram, wat heel populair is bij een jongere doelgroep. Voor kortere video's kan je ook dat platform overwegen.

Een ouder publiek zit nog wel op Facebook, en ziet daar video's in de dagelijkse tijdlijn langskomen. Voor een wat oudere doelgroep kan juist dit medium ervoor zorgen dat je video's hun doel en publiek bereiken.

Actueel, of langer gevonden worden?

Hoe lang is je video relevant? Op Facebook komt een video langs in de tijdlijn, maar niet als de video al 3 maanden oud is. Een video is maar beperkt houdbaar.

Facebook is als melk, terwijl Youtube wijn is. Video’s op Youtube kunnen heel goed een publiek opbouwen over een langere periode. Video’s van 3 jaar geleden kunnen op bepaalde zoekwoorden nog steeds heel goed scoren.

Maak je een tutorial die over 1 jaar nog steeds interessant is? Zet hem dan in ieder geval (ook) uit op Youtube. Heb je een video met bijvoorbeeld een boodschap die je nu wilt delen, wat over een maand al niet meer interessant is (bijvoorbeeld een aankondiging van een nieuwe workshop die je gaat geven waarvoor mensen zich kunnen opgeven) - doe dat dan zeker via Facebook.

Op Facebook bereikt je video sneller meer mensen, op Youtube groeit je video als het goed is gedurende de tijd. 

Hoe verdien je geld met je video?

Een van de verschillen tussen Youtube en Facebook is de manier van geld verdienen. Bij Youtube kan je advertenties over je video zetten, waarmee je inkomsten binnen haalt. Je hebt behoorlijk wat kijkers - tienduizenden, zo niet meer - nodig om een beetje een inkomen te genereren. Maar je kan dus wel inkomen genereren, zonder daar verder nog iets voor te doen.

Op Facebook kan je geen advertenties over je video zetten. Sterker nog: Facebook wil dat jij betaalt om je video te promoten en je publiek te bereiken.


Meer views op Facebook?

Het lijkt alsof je video op Facebook veel beter wordt ontvangen dan op Youtube. De Youtube views gaan over het algemeen een stuk trager, dan je Facebook bereik.

Maar dat ligt gecompliceerder. Houd er rekening mee dat Youtube 'strenger' is dan Facebook.

Bij Facebook telt iemand al als 'bereik' wanneer diegene alleen langs je video heeft gescrolld. Hij hoeft dus niet eens bewust iets van je video gezien te hebben.

Op Youtube telt een kijker pas als die echt op je thumbnail heeft geklikt, en daarna ook nog eens langer dan een aantal seconden is blijven hangen.

Kortom: een view op Youtube is meer waard dan een view op Facebook.


Video op allebei?

Als je je video op Youtube en Facebook zet, heb je dan niet de voordelen van beide platforms? Ja en nee.

Ook je video op beide kanalen uitzetten is een strategie waar je bewust voor kiest.

Je doet dit vooral als je zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen wilt bereiken.

Wil je op de langere termijn dat je Youtube kanaal sneller groeit? Link dan naar Youtube video's op Facebook.

Maak je vooral video's die na een maand geen waarde meer hebben - aankondigingen van events bijv - dan kan je je afvragen of het zin heeft ze op Youtube te zetten.

Het kost immers ook tijd om je video zo uit te zetten dat hij ook echt gevonden wordt! Tags, titels, thumbnails...Voor Youtube en Facebook moet je dit apart doen. Besteed die tijd er alleen aan als het het ook echt waard is.

Beter gevonden worden?

In onze cursus 'Beter gevonden worden op Youtube' helpen we jou met het optimaliseren van je Youtube kanaal. We gaan in op titels, tags, thumbnails, beschrijvingen en meer, en vertellen je onze methode om beter gevonden te worden op Youtube.

Conclusie

Youtube is niet per se beter dan Facebook, of andersom. Het ligt er echt aan wie je wilt bereiken, en wat je video strategie is!

Wij hebben tot nu toe onze video's alleen op ons Youtube kanaal uitgezet, en op Facebook naar de Youtube video gelinkt. We focusten ons dus volledig op Youtube, want we wilden ons kanaal graag sneller laten groeien.

We zien dan ook dat het aantal abonnees op Youtube veel sneller is toegenomen, dan het aantal likes op Facebook! Onze strategie heeft gewerkt.  Willen we nu ook onze Facebook community uitbreiden? Dan is het handig om toch ook de video's daar te uploaden...

En zo blijf je bezig 😉
Veel succes in ieder geval!  En laat het zeker weten als je nog vragen hebt.


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties