Mag je een video van Youtube downloaden en op Facebook zetten?

Er wordt vaak onterecht – en wellicht zelfs onbewust – vanuit gegaan dat alles wat op internet staat vogelvrij gebruikt mag worden. Een foto downloaden en op je eigen website zetten, een video van Youtube halen en weer uploaden op Facebook, waarom niet?

Maar zo werkt het niet. Het auteursrecht zorgt ervoor dat je niet elke foto zomaar mag gebruiken, en dat je ook een video niet van Youtube op Facebook mag zetten. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.

Auteursrecht

Eerder schreven we al een artikel rondom 5 dingen die je moet weten over auteursrecht. Lees dat vooral als je je er meer in wilt verdiepen!

Simpel gezegd komt het hierop neer: als jij een video maakt, heb jij in principe het auteursrecht over die video. Jij bent de maker, en dus de eigenaar.

Jij mag bepalen waar de video komt te staan. Alleen op jouw computer? Op Facebook, Youtube of Instagram? Of wellicht wel overal! Het is helemaal aan jou.
Dat je een video online zet, betekent niet dat je je auteursrecht kwijtraakt! De video is nog steeds van jou.

Dus: heb jij de video niet zelf gemaakt? Bezit je niet het auteursrecht? Dan heb je ook niet het recht de video zomaar te verplaatsen. Daar moet je toestemming voor krijgen. Een video van Youtube downloaden en op Facebook zetten, mag niet. Je kan daar problemen mee krijgen als degene van wie de video is juridische stappen onderneemt.

Het verschijnsel dat mensen video's van Youtube halen en op Facebook uploaden, heet ook wel Freebooting. En hoewel het klinkt als vrijheid blijheid, is het dat dus niet 😉

Een link naar de Youtube video op Facebook plaatsen, dat mag wel! Je verplaatst de video zelf immers niet, maar verwijst eigenlijk naar waar je de video hebt gevonden.


Zijn er uitzonderingen?

Zoals omschreven in ons auteursrecht artikel mag je alleen een video verplaatsen, als je daar specifieke toestemming voor hebt. Bijvoorbeeld als je zelf het auteursrecht hebt (video zelf gemaakt) of afspraken hebt gemaakt met de maker.

Je mag een video dus ook niet verplaatsen als:

 • Je niet weet wie de maker is

  Dat er geen maker vermeld staat bij een video, betekent niet dat er geen maker is! Een video filmt zichzelf immers niet. Er is altijd een maker, en diegene heeft het auteursrecht over de video. Ook als jij geen naam kan vinden.

 • Je de bron vermeldt

  Vermelden van wie de video is, of waar je hem gevonden hebt, doet niet af aan het auteursrecht. Ook als je benoemt waar een video vandaan komt, mag je hem niet verplaatsen

 • Je vermeldt dat het auteursrecht niet van jou is...

  .... en de eigenaar contact kan opnemen als hij wil dat de video verwijderd wordt. Het werkt andersom. Jij moet toestemming vragen om een video te mogen gebruiken, de eigenaar moet niet na plaatsen naar jou toe hoeven komen om de video te laten verwijderen.

 • Anderen het ook doen

  Er gebeurt veel online wat eigenlijk niet mag. Dat een ander steeds video's gebruikt waarvoor geen toestemming gevraagd is, betekent niet dat het slim is dat zelf ook te gaan doen.

Kortom

Ga er altijd vanuit dat je foto's, video's teksten - kortom: het werk van een ander - niet zomaar ongevraagd en gratis kan gebruiken.

Is jouw video onterecht gebruikt door iemand anders? Dan kan je natuurlijk stappen ondernemen! Je leest daar hier meer over.


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Brigitte

Goede middag Ik heb bovenstaand tekst aandachtig gelezen samen met gezin en ik heb dus toch nog een vraag je hoort bv. een bepaald muziekstuk graag van een bepaalde artiest en er is een you tube filmpje en je deelt deze hele video op je facebook profiel via de link maar dan komt ook de hele video mee en je kan hem ook afspelen op je facebook profiel maar je verwijdert het niet op you tube . Is dat dan strafbaar , want er natuurlijk nog een verschil tussen de link te delen met je vrienden zonder dat de hele… Lees verder »

Sabrina

Hey, ik heb een vraag hierover. Ik heb een gratis video downloader voor youtube, maar deze haalt de reclame en dergelijke eraf, wat fijner kijken is uiteraard, maar als ik deze dan op mijn zakelijke facebook pagina of blog zou gebruiken en ik plaats de youtube link erbij, is het dan goed zo? Auteursrechtelijk, want ja hun inkomsten/contracten zijn er dan op mijn pagina afgehaald, dat maakt me aan het twijfelen.