Mijn favoriete on- en offline fotowinkels

Bij filmen & fotograferen kom je er niet onderuit: je hebt apparatuur nodig. En of je het nou huurt of koopt, je moet het ergens halen. Ga je dan naar de fotowinkel op de hoek, of koop je online in Amerika?

In dit blog vertel ik je over mijn favoriete winkels om apparatuur te kopen en te huren. Online, en offline.

Apparatuur kopen


Nivo Schweitzer


Sinds ik professioneel apparatuur koop, is Nivo Schweitzer, een kleine fotowinkel aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam, één van mijn favoriete winkels, omdat ze op alle gebieden, van foto’s printen tot high end videografie, wel een expert hebben rondlopen.

De winkel is klein, maar van onder tot boven volgebouwd met de beste spullen die er op dit moment te krijgen zijn.

Bij hen heb ik mijn eerste échte camera gekocht, de Sony FS7. Nou was die misschien wel goedkoper te krijgen bij bijvoorbeeld de online shop hieronder, maar juist bij zo’n grote uitgave heb ik graag echt goed advies én een fysieke winkel waar ik terug heen kan als ik een probleem heb met mijn apparatuur.

Ik heb inmiddels zo’n goeie set aan apparatuur, dat ik minder vaak bij Nivo hoef te zijn. En dat is eigenlijk jammer, want het is er altijd gezellig, en het is een goeie plek om met een goed gesprek over apparatuur weer helemaal op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op cameragebied. Als ze daar tijd voor hebben natuurlijk. Het is er vaak druk!


CameraNu


Image

Ondanks dat ik zoveel houd van Nivo, koop ik ook wel eens online. Waarom? Het is gewoon super makkelijk, en dan wordt het ook nog eens supersnel thuisbezorgd. Als ik dus al precies weet wat ik wil hebben en ik heb geen advies nodig, dan bestel ik graag online bij CameraNu. 

Ik ken ze voornamelijk online, maar ze hebben ook fysieke winkels; erg fijn als je een keer wat dingen wil uitproberen. Ze hebben winkels in Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Groningen en Urk.

CameraNu is een van de grootste film- en foto webwinkels in Nederland, en hebben waarschijnlijk alles wat je zoekt. Daarnaast is hun klantenservice opmerkelijk fijn en persoonlijk. En natuurlijk leveren ze prima producten af!


Coolblue


Image

Coolblue heeft ook camera apparatuur, maar lang niet zo uitgebreid als CameraNU. Ik koop bij hen dan ook meestal meer randapparatuur, zoals kabels, koptelefoons, computerspullen en vooral harde schijven. Als videomaker heb je veel opslag nodig, dus ik koop 1 à 2 x per jaar een nieuwe harde schijf... met als resultaat een steeds voller wordend bureau...


Image

Oh, en ik moet zeggen dat ik als videomaker hun video content strategie ook wel erg waardeer! Ze maken super veel video's over apparatuur, maar ook grappige kleine video's om je een glimlach te bezorgen.


VocasVocas is een Nederlands bedrijf wat gespecialiseerd is in high end film apparatuur en ook vooral accessoires. Ze hebben zelf een hele reeks van onmisbare filmaccessoires ontwikkeld, zoals monitor armpjes, bars voor matteboxes, en eigenlijk alles waarmee je je camera set uitbreidt, wanneer de gewone statieven en schouderstatieven niet toereikend zijn.


Image

Ik heb er afgelopen jaar mijn statief gekocht, omdat ze daar alle goeie statieven hebben staan, waardoor ik er met mijn camera naartoe kon gaan om de verschillende opties uit te proberen. Erg fijne en professionele mensen, die alles weten van elk schroefje wat er bestaat in cameraland!


Bax Shop


Image

Bax is in mijn ogen CameraNu maar dan voor muziekspullen. Ze hebben instrumenten, maar ook opname apparatuur. En daarvoor kom ik natuurlijk nog wel eens bij ze: ze hebben een ruim aanbod microfoons en audiokabels en een fijne webshop.


Noyz BoyzHoewel ik graag bij Bax online bestel, heb ik soms meer advies nodig over audio, of wil ik écht de allerbeste microfoon. Dan ga ik met de auto naar Noyz Boyz op het industrieterrein bij Duivendrecht, Amsterdam. Bij hen heb ik mijn favoriete Schoeps richtmicrofoon gekocht, na een goed gesprek over waar ik hem precies voor wilde gebruiken.

Ook zijn ze zelf erg handig. Ik wilde een kort kabeltje voor die Schoeps op mijn filmcamera, maar voor de aansluiting op die camera was een plug met een hoek eigenlijk handiger. Omdat zo’n plug met zo’n kabel er niet was, hebben ze hem ter plekke voor me gesoldeerd. Super fijn!


BBP LightBBP Light is Noyz Boyz maar dan voor licht. Ik heb er al eens een verhaal over geschreven dat ik eerst een lamp had gekocht bij Nivo Schweitzer en daarna online, maar met beide niet gelukkig was. BBP light is de beste winkel die er is in Nederland op gebied van professioneel licht voor film en fotografie.

Naast dat ze op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen op het gebied, testen ze ook zelf de meeste lampen, waardoor ze ook echt weten welke lamp goed is voor welke situatie en welke lamp je beter niet kan kopen omdat de ledlampjes die erin zijn verwerkt de kwaliteitstesten gewoon niet doorstaan.


Bol.com


Image

Wie kent ze niet? Ook wij kopen daar natuurlijk, bijvoorbeeld boeken over video, marketing en storytelling. En ik kwam erachter dat ze ook veel elektronica verkopen. Nou ben ik wel bijna aan een nieuwe iphone toe, dus die ga ik zeker bij Bol.com bestellen.

En wat dacht je van allerlei accessoires voor in de video's? De zielige kerstman in onderstaande video kwam ook gewoon van Bol.com!Calumet


Image

Bij Calumet kom ik niet zo heel veel meer, maar vond het altijd wel een prettige winkel in de buurt van de Amsterdam Arena. Ze hebben een online shop met veel professionele apparatuur en richten zich iets meer op fotografie dan film. Ze hebben dan ook veel accessoires voor fotografie die je nergens anders vindt, zoals grote studio flitsers, achtergrond papierrollen en ‘lightshapers’ waarmee je je flitslicht meer structuur kan geven.


Image

Ze verhuren trouwens ook apparatuur. Wat me brengt bij deel 2 van deze blog:


Apparatuur huren

Budgetcam


Image

Budgetcam is denk ik de meest bekende cameraverhuur van Nederland. Ze hebben een prettig online reserveersysteem en alle bekende camera’s en accessoires wel op voorraad. Verder hebben ze winkels door heel Nederland waar je de spullen kan halen. En, ook niet onbelangrijk: ze zijn over het algemeen de goedkoopste.

Nadeel is dus wel dat je altijd merkt dat je echt gebruikte apparatuur huurt. Je hoort wel eens dat bij Budgetcam gehuurde apparatuur een onderdeeltje misten of beschadigd waren. Dus altijd even goed controleren voordat je het gehuurde meeneemt, dan heb je nooit een probleem! Want ja, het is ook wel weet te verwachten bij de grootste verhuur van Nederland.

Eigenlijk komen alle filmers die ik ken daar wel eens 🙂


Open StudioOok bij Open Studio kun je apparatuur huren. Zij zitten wel alleen in Amsterdam, maar hun aanbod is iets uitgebreider.

Verder kom ik nog steeds graag bij hen, omdat daar mijn video carrière is begonnen in 2002! Ze hebben namelijk ook video cursussen, en na mijn middelbare school ben ik bij hen begonnen met een eerste video basis opleiding, voordat ik verderging naar de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.


Gearbooker


Image

Gearbooker is een beetje een nieuwe speler op dit gebied. Ze zijn een Nederlands bedrijf en in feite de Airbnb voor het huren van apparatuur.

Iedereen die ook maar iets van apparatuur heeft kan daar een account aan maken om zijn spullen te verhuren op dagen dat je het zelf niet nodig hebt. Nadat ik mijn account aangemaakt had, had ik binnen een week mijn eerste 2 verhuren!

En als je spullen wil huren kun je dus bij jou in de buurt kijken of iemand de spullen verhuurt die jij nodig hebt. Erg leuk, omdat je op die manier ook je netwerk van filmmakers uitbreidt.

Aanrader dus, ook om je eigen apparatuur te verhuren.


Tot slot

Oef, het is nogal een lijst geworden! Ik hoop dat het je helpt als je zelf iets wil gaan aanschaffen.

Mis ik nog iets? Of hebben jullie tips voor goeie lokale fotowinkels in andere steden dan Amsterdam? Vertel het ons vooral in de comments onderaan de pagina!

Deze post is niet gesponsord, maar kan wel affiliate links bevatten. Meer weten over onze affiliates? Lees hier onze affiliate link verklaring.


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Machiel

Hallo Riske. Ik lees dat je een nieuwe iPhone bij bol wilt kopen. Mijn tip is kijk bij iused.nl voor nieuwe apple spullen, maar vooral voor refurbished. Veel goedkoper, goed als nieuw en een excellente klantenservice. Vandaag bestellen, morgen in huis en DRIE jaar garantie. Toevallig ontdekt toen wij wilden overstappen van windows naar iOS tablets en computers, omdat we veel doen met de iPhone als camera.
PS we krijgen geen provisie. Just a good tip.

saar

Ik ben zelf superfan van Calumet Rotterdam en dan met name van Marcel. Hij weet super veel en geeft je altijd goed advies (en splitst dus nooit wat in je maag). Ik kom zelf uit Utrecht, maar rij er graag voor om. Zelf ben ik onlangs naar de Herrieboerderij (Duivendrecht) geweest voor een lavelierset. Ik kreeg de tip van 2 mensen uit het videovak en vond het heel fijn hoe ze de tijd voor me namen, om van goed advies te dienen.

Layla

Ik ben al een tijdje opzoek naar een (niet te dure) draaitafel, maar vond er helaas nooit eentje naar mijn smaak. Van bax shop had ik eigenlijk weinig van gehoord, maar ik ga zeker eens kijken of ze een gepaste draaitafel hebben.