Vloggen met een Go Pro: een goed idee?

Onlangs volgde ik een Facebook discussie rondom de Go Pro als vlogcamera. Hij werd benoemd als een veelzijdige camera 'waar je zo veel mee kan'. En ja, een Go Pro heeft absoluut voordelen! En hij kan dingen die je met een normale camera niet moet proberen.

Dat je ook prima met een Go Pro kan beginnen te vloggen, bewijzen grote vloggers zoals Christian LeBlanc (600k+ abonnees). Kijk maar eens naar een van zijn eerdere video’s. Hij bouwde een succesvolle Youtube carriere vanuit deze Go Pro video’s!

Toch zou ik je geen Go Pro aanraden, als je je echt op het vloggen wilt richten.

In dit blog leg ik je uit waarom niet.


Vlog Camera's

Onder de 1.000 euro. Lees hier wat onze favorieten zijn!


Wat een Go Pro kan

Om te beginnen: een Go Pro is een super toffe camera! Je kan ermee onder water filmen, je kan hem op je helm zetten tijdens het mountainbiken of op je borst klikken tijdens het abseilen. Kortom: het is een echte action camera.

Doordat de camera een wijde hoek heeft, is er veel in beeld. Ook als je hem redelijk dicht bij je gezicht houdt, zie je toch nog veel van de omgeving. Handig, want als je aan het mountainbiken bent, kan je niet ook eens rustig meekijken met wat je aan het filmen bent. Met een wijde hoek is de kans dat er iets in beeld is dat je graag in beeld wilt, een stuk groter. Bovendien valt schudden minder op.

Daarnaast houdt de camera een grote scherpte-diepte aan. De kans op wazige beelden met een verkeerde focus, of helemaal geen focus, is klein.

Ook kan je vaak 4k filmen met een Go Pro en zijn er aardig wat opties  qua slow motion. En hij is ook nog eens super makkelijk mee te nemen! Waarom zou je hem dan toch niet gebruiken voor een vlog?

Wat een Go Pro niet kan

De voordelen van een Go Pro camera, zijn ook meteen zijn nadelen. Zoals gezegd heeft hij een aardig wijde hoek. Zelfs als je de camera op 'narrow' instelt, ben je niet echt ingezoomd. Je krijgt dus veel shots die heel wijd zijn na elkaar in een video. Je kijker kan hierdoor een afstand voelen, want hij wordt nooit met een mooie close up betrokken bij het onderwerp! En mooie dingen die ver weg zijn, worden met een Go Pro wel heel ver weg. Ik vind video's die alleen met de Go Pro zijn gemaakt, vaak erg saai.

Omdat de Go Pro zo klein is, heeft hij ook een klein scherm. Als er überhaupt al een scherm op zit. Je ziet dus nauwelijks wat je filmt. Met een gewone camera of zelfs met een smartphone heb je een veel beter idee van wat je aan het doen bent. Bij een Go Pro is het toch een beetje een verrassing. Je ziet pas echt wat je schiet, als je het hebt ingeladen en op de computer bekijkt.

Bovendien kan je in een Go Pro geen externe audio aansluiten. Audio is heel belangrijk bij het vloggen. En de geluidskwaliteit die uit een Go Pro komt, vind ik niet denderend.

Ook is het veranderen van de instellingen nog een behoorlijk gedoe. Met kleine knopjes en een hoop geklik. Minder direct en intuïtief dan op een camera met meer knoppen aan de buitenkant. Of zelfs je eigen smartphone.

En de batterij gaat bizar kort mee! Je moet wel echt een hele rits batterijen meenemen wil je intensief kunnen vloggen op een dag.

Wanneer koop je wel een Go Pro

Een Go Pro is niet gemaakt als vlogcamera. Hem daarvoor gebruiken is gedoe! Er zijn veel fijnere vlogcamera's te koop.

Wanneer gebruik je dan wel een Go Pro? Als je actie beelden wilt maken. Wanneer je je handen vrij wilt hebben om te skiën, mountainbiken, klimmen - dan heb je aan een Go Pro een topcamera. Ook tijdens het duiken is hij fantastisch.

Voor het duiken zou ik een Go Pro aanraden die een schermpje heeft. Zodat je kan zien wat je filmt. Als je de Go Pro op een helm zet maakt het eigenlijk niet uit.

Succes!


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties