Beste vlog en videocamera’s onder 1.000 euro | Camera Gids

Eerder schreven we al over een paar fijne camera’s om mee te filmen voor minder dan 1.000 euro. Nog steeds toppers om mee te werken! Maar omdat er zo veel keus is, en er elk jaar ook weer zo veel moois op de markt komt, is het tijd voor een update. Laten we het hebben over de beste vlog camera’s voor minder dan 1.000 euro. Maar eerst:

Wat is belangrijk?

Als je wilt vloggen, zijn er andere dingen van belang dan wanneer je een film of TV programma maakt. Je verlangt dan ook andere dingen van je camera! Voor vlogcamera’s letten wij op een aantal dingen in het bijzonder:

 • Size matters

  Een vlogcamera moet je makkelijk mee kunnen nemen, en elk moment uit je zak kunnen trekken om een shot te maken. Liefst heb je dus een camera die niet al te groot is.

 • Flipscreen

  Als je zelf de camera bedient, en tegelijkertijd in beeld moet zijn, is het handig als je kan zien wat je doet. Een flipscreen is een pre!

 • Geluid

  Je wilt goed verstaanbaar zijn. En daarbij: hoe fijner het geluid uiteindelijk klinkt, hoe minder storend het is. Het liefst sluit je een externe microfoon aan als je gaat vloggen, maar dat kan helaas niet bij elke camera..

Natuurlijk letten we verder op alles wat belangrijk is bij het filmen. Van beeldkwaliteit tot bijzondere features. Stuk voor stuk zijn het camera’s waar wij blij van worden en/of heel nieuwsgierig naar zijn.

Heb je vragen, stel ze zeker hier beneden in de comments!

Sony RX100 serie

Vanaf 350 tot 1.300 euro

De Sony RX100 camera’s zijn al vaker langsgekomen op ons blog en in onze video’s. En niet voor niets! Het is een heel compacte camera, waar mooie beelden uit komen. En hij maakt nog mooie foto’s ook.

De serie bestaat nu uit 6 versies – van de Mark I tot en met de Mark VI die in juli 2018 op de markt komt. Elk toestel kan weer wat meer dan z’n voorganger, maar vraag jezelf af welke features je echt nodig hebt.

Als je dit blog bekijkt dan zie je bijvoorbeeld dat de laatste drie modellen dezelfde sensor hebben. En dat alle modellen rond de 20 megapixels zitten (prima!). Verder zie je verschillen in de autofocus (hoe nieuwer hoe geavanceerder) en in hoe ver je kan inzoomen. Van 70mm tot wel 200mm.

Vanaf de IV kan je ook 4k opnemen. Maar de vraag is of je dat wilt. Je moet dan ook een computer hebben die sterk genoeg is om dit te kunnen editen!

Kortom, genoeg verschillen tussen de modellen, maar de basis is gelijk. En ook met oudere modellen die nu goedkoper zijn, kan je prima uit de voeten!

Ik heb zelf de Mark V en ben er nog steeds erg blij mee. Het enige wat ik echt jammer vind, is dat je er geen externe microfoon op kan aansluiten. De interne microfoon is ok, maar als je top geluid wilt of bijvoorbeeld buiten in de wind staat, mis je toch echt wel wat!

UPDATE 2019: Yes! Eindelijk! Sony heeft geluisterd naar de gebruikers en op de Sony RX100 Mark VII kan je wel een externe microfoon aansluiten. Mocht je een camera uit deze serie willen aanschaffen dan zou ik sowieso voor de Mark VII gaan en er een externe microfoon bij kopen. Je betaalt dan wel meer dan 1.000 euro. Wil je iets minder zelf instellen en een stuk minder betalen?! Kijk hier beneden even bij de G7X Mark III.

Voor- en nadelen

 • Mooie beeldkwaliteit
 • Flipscreen dat volledig omhoog kan klappen
 • Super compact en kan tegen stootje
 • Nieuwste versies kunnen 4k filmen
 • Veel mogelijkheden tot handmatig instellen
 • Interne beeldstabilisatie met meerdere niveau’s
 • Autofocus wordt steeds beter
 • Veel slow motion mogelijkheden nieuwere modellen
 • Geen mogelijkheid een microfoon aan te sluiten BEHALVE bij de Mark VII
 • 4k filmen kan maximaal 5 minuten, dan is er oververhitting
 • Batterij gaat redelijk snel leeg (neem reserve mee)
 • Viewfinder in en uitklappen is gedoe
 • Alleen de mark VI heeft touch screen

Een voorbeeld van een video gemaakt met de RX100 mk IV vind je hier:


Canon powershot G7X mark II

Vanaf 545 euro

Een camera waar ik zelf nooit mee heb gewerkt, maar die ik bij andere vloggers op reis heb zien langskomen. Hij was een tijdje een van de populairste vlogcamera’s. En terecht!

De Canon g7X II is makkelijk in gebruik. Wellicht intuïtiever dan de RX100 serie. Je kan ook wel net iets minder zelf instellen.

Hij heeft een fijne zoom, tot 100mm en met een diafragma vanaf 1.8 kan je een mooie onscherpe achtergrond maken.

Met deze camera kan je niet 4k filmen, en ook de slow motion functies zijn niet zo spectaculair als op de laatste RX100 modellen: maximaal 60 fps.

Hij heeft dan weer wel een touch screen! De meningen daarover verschillen, maar ik vind het zelf heel fijn werken. Hij heeft daarentegen geen elektronische zoeker. Je zal dus alles op het schermpje moeten bekijken. Het is een 180 graden flip screen, dus je kan jezelf zien als je jezelf filmt.

Wat ook prettig is, is dat er een goede gezichtsdetectie op zit. Naar wat ik hoor beter dan op de RX100 serie. Als je vaak jezelf filmt, is dat zeker belangrijk. Ook de geluidskwaliteit is prima.

Deze camera en de Sony RX100 serie worden vaak met elkaar vergeleken. Als je meer zelf wilt instellen, 4k wilt filmen en hecht aan slow motion: ga voor een nieuwer model in de RX100 serie. Als je wat minder uit wilt geven, intuïtiever wilt werken en een mooie onscherpe achtergrond wilt maken: dat kan prima met deze Canon!

UPDATE 2019: en ook voor deze camera een update! Want, je raadt het al, ook deze vlogcamera heeft inmiddels een versie met microfoon ingang. Voor de G7X Mark III betaal je iets meer dan de helft van wat de nieuwste Sony kost. De Sony is dan ook een iets betere camera. Maarja, of dat een paar honderd euro waard is… Hier beneden zie je een video waarin de camera’s met elkaar worden vergeleken.

Voor- en nadelen

 • Werkt intuïtief
 • Flipscreen dat volledig omhoog kan klappen
 • Touchscreen
 • Diafragma vanaf 1.8
 • Interne beeldstabilisatie
 • Goede gezichtsherkenning
 • Geen mogelijkheid een microfoon aan te sluiten BEHALVE bij de G7X III
 • Geen 4k video
 • Batterij gaat redelijk snel leeg (neem reserve mee)
 • Geen viewfinder, alleen scherm
 • Slow motion gaat maar tot 60 fps

Twijfel je tussen de nieuwste Sony RX100 MK VII of de Canon G7x Mark III? Bekijk deze video:

Een smartphone

Vanaf 359 euro

No kidding! Als je overweegt te gaan vloggen, kijk eerst eens wat je smartphone al kan. Of dat je met een smartphone upgrade wellicht al niet net zo blij bent als met een nieuwe camera.

De laatste jaren gaan camera’s op je telefoon met sprongen vooruit. En er komen steeds meer spelers op de markt. Samsung en iPhone doen natuurlijk een duit in het zakje, maar ook Huawei, Google e.a. beginnen mee te dingen.

Het voordeel van filmen met je smartphone is natuurlijk dat je hem altijd bij je hebt. In principe hoef je dus nooit een shot te missen! Ook kan je externe microfoons aansluiten (yes!) en andere niet al te dure accessoires aanschaffen. Je hebt al snel een leuke setup voor relatief weinig geld.

Houd er wel rekening mee dat je met een telefoon echt niet kan zoomen. Of ja: je kan digitaal inzoomen, maar dat wordt altijd lelijk. Niet doen! Ga liever een paar stappen dichterbij staan.

Verder kan je het scherm natuurlijk niet omklappen. Je kan wel in de selfie stand filmen, maar houd er rekening mee dat de camera aan die kant van je telefoon vaak een mindere kwaliteit geeft dan de camera aan de achterkant.

Ook kan je met een telefoon veel dingen niet instellen. Je bent toch overgeleverd aan wat hij er automatisch van maakt. Er zijn wel apps waardoor je meer controle krijgt (zoals Filmic Pro) maar daar dingen instellen kost vaak toch meer tijd dan wanneer je het op een camera doet.

Ik gebruik mijn telefoon tijdens het vloggen zelf heel graag!

En nog een tip: de nieuwste modellen met de nieuwste camera’s zijn natuurlijk duur. Je zit zo aan de 1.000 euro. En een echt ouder model kan weer niet mooi filmen… 
Gelukkig verliezen telefoons snel hun waarde 😉 Koop je een toestel van vorig jaar dan ben je aanzienlijk minder geld kwijt, en maak je nog steeds mooie beelden!

Ik heb zelf net de Samsung 7S voor 359 euro opnieuw gekocht.
Je zou voor ongeveer hetzelfde bedrag ook de iPhone 6 kunnen overwegen.

Voor- en nadelen

 • Lichter dan camera’s
 • Hij is (bijna) altijd mee
 • Simpel te bedienen
 • Mogelijkheid externe microfoon aansluiten
 • Meestal beeldstabilisatie intern
 • Prima beelden!
 • Je kan je video meteen editen en delen
 • Kan niet zoomen
 • Weinig zelf instellen
 • Batterij gaat sneller leeg, externe lader kan noodzakelijk zijn
 • Bij geen externe geheugenkaart: geheugen snel vol


Met mijn Osmo Mobile en Samsung s7 maakte ik in de Filipijnen onderstaande video. En wil je de iPhone 6 in actie zien, bekijk dan de video van Casey Neistat!


Canon EOS 77D

Alleen body: 845 euro

Een wat grotere camera in vergelijking met de andere vlogcamera’s, en daardoor vooral geschikt voor de vlogger die van tevoren weet wanneer er gefilmd gaat worden. Je hebt deze camera immers niet zomaar op zak. Hij heeft wel een paar grote voordelen.

De Canon EOS 77D is een camera met verwisselbare lenzen. Zodat je creatief gezien een hoop meer speelruimte hebt. Je kan jezelf beter op elke situatie aanpassen. Maar zal naast ook moeten investeren in glaswerk, waardoor je set uiteindelijk duurder wordt.

Waar ik verder heel blij van word: je een microfoon aansluiten. Yes! Wel gek dat er geen geen koptelefoon output in zit. Je kan tijdens het filmen dus niet live meeluisteren hoe het geluid klinkt…. dat is jammer.

Deze camera specialiseert zich echt in autofocus, en is goed met gezichtsherkenning. Hij heeft ook een goede interne beeldstabilisator, en een touchscreen. Je kan deze camera ook op afstand bedienen. Handig als je jezelf vanaf statief filmt en niet steeds op en neer wilt rennen.

Het grootste nadeel zit hem in het beeldformaat en in de slow motion.  Het beeldformaat is Full HD (geen 4k dus) en de slow motion gaat tot 60 fps. Op dat vlak is hij dus minder spectaculair.

Voor- en nadelen:

 • Verwisselbare lenzen
 • Autofocus is top
 • Van afstand te bedienen
 • Mogelijkheid externe microfoon aansluiten
 • Interne beeldstabilisator
 • Met lenzen erbij al snel duurder
 • Geen koptelefoon aansluiting
 • Groter, dus niet ‘altijd in je zak’
 • Geen 4k
 • Slow motion maximaal 60 fps

Een voorbeeld van wat je kan maken met de 77D vind je hier:

Canon 250D

Alleen body: 499 euro

Ik heb de Canon 250D (nog) nooit in actie gezien, maar wat ik erover lees is het een mooi instapmodel van Canon! Met verwisselbare lenzen en een microfoon ingang. Hij heeft een touchscreen, en kan zelfs 4k (!) filmen. Hoewel dat laatste indrukwekkender klinkt dan het is.. Blijkbaar gaat hij flink croppen zodra je de 4k functie aanzet. Je kan dat natuurlijk ook gebruiken wanneer je nog extra in wilt zoomen buiten het bereik van je lens.

Er is een goeie Nederlandstalige review gemaakt over deze camera door Gijs de Koning. Die zullen we hier beneden zeker met je delen!

Voor- en nadelen

 • Verwisselbare lenzen
 • 4k video (wel met crop)
 • Touchscreen
 • Mogelijkheid externe microfoon aansluiten
 • Interne stabilisatie
 • Microfoonuitgang en klapscherm zitten aan dezelfde kant (en botsen dus)
 • 4k video zal niet in elke situatie bruikbaar zijn

Zie hier de beloofde review:

Sony A6300

Alleen body: 849 euro

Deze camera heb ik in de Filipijnen in actie mogen zien, bij een mede vlogger.

De Sony A6300 is een fijne compacte camera met ook nog eens verwisselbare lenzen. Hij heeft een microfoon aansluiting, wat natuurlijk top is! Ook bij dit model ontbreekt echter de mogelijkheid met een koptelefoon mee te luisteren.

Hij filmt in 4k, zonder de oververhitting waar de Sony RX100 serie last van heeft. En in Full HD kan je slow motion draaien tot 120 fps. Leuk! Hoewel natuurlijk niet altijd noodzakelijk.

Verder zit er s-log op, voor de gevorderde videomaker. Bekijk hier onze video over LOG, dan weet je of je zoiets nodig hebt 😉

Grootste nadeel van deze camera is dat je het scherm niet volledig omhoog kan klappen. Je kan jezelf dus niet filmen, en tegelijkertijd zien wat je filmt! Het scherm kan wel draaien, maar hij draait simpelweg niet helemaal omhoog. Vraag jezelf af hoe vaak je dat wilt gebruiken, voor je deze camera koopt.

Je krijgt daarentegen wel een elektronische viewfinder.

Verder heeft deze camera geen touchscreen, en vooral: geen interne beeldstabilisatie. Je kan er natuurlijk een lens bij kopen die een ingebouwde stabilisator heeft, waardoor je toch wat makkelijker vanuit de hand kan schieten. Maar het is wel echt heel jammer dat de sensor zelf niet gestabiliseerd is! Zeker als je loopt en jezelf filmt, wil je het beeld zo stil mogelijk houden.

Voor- en nadelen

 • Verwisselbare lenzen
 • 4k video
 • 120 fps op Full HD formaat
 • Mogelijkheid externe microfoon aansluiten
 • Met lenzen erbij al snel duurder
 • Geen koptelefoon aansluiting
 • Scherm klapt niet volledig omhoog
 • Geen interne beeldstabilisator

Zie hier een voorbeeld van een video geschoten met de Sony A6300:

Conclusie

Met al deze camera’s kan je prachtige video’s maken! En staar je zeker ook niet blind op wat ik als ‘nadeel’ of ‘voordeel’ omschrijf.

Denk vooral goed na over wat je echt nodig hebt. Slow motion lijkt fantastisch, maar hoe vaak gebruik je nu een extreme slowmo in de praktijk? Ik zelf erg weinig, to be honest 😉
Hetzelfde geldt voor 4k video.

Als je nog vragen hebt, stel ze zeker hier beneden.
Veel plezier met vloggen!

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

Lees meer


About the Author

Grietje Evenwel

Presentator bij de regionale omroep NH, vlogger bij Vakkanjers en TravelGretl en voice-over.

Abonneer
Abonneren op
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Kaya

Welke vlogcamera met uitklapbaar scherm en full HD waarbij een externe microfoon kan worden aangesloten raden jullie aan?

Jan

Beste Kaya en Grietjes,

Ik weet zo goed als zeker dat de nieuwe Canon. G7X Mark lll ( release datum binnenkort ) wel de mogelijkheid heeft om een externe microfoon op aan te sluiten.

Vriendelijke groetjes,
Jan