Beste vlogcamera’s voor minder dan 1.000 euro. Camera Gids 2020

'Welke camera moet ik kopen' is een van de vragen die ons het vaakst worden gesteld. Een goede vraag, als je investeert in een camera wil je er natuurlijk (lang) blij mee zijn! Maar ook een lastige vraag... Er is veel keus en de ontwikkelingen op cameragebied gaan erg snel.

Als je echt persoonlijk advies wilt, raden wij je aan om naar een camerawinkel te gaan. Eentje die (ook) is gespecialiseerd in videografie, en waar ze jou kunnen helpen met de specifieke wensen die jij hebt.

En natuurlijk is het goed om zelf onderzoek te doen naar de camera die je wilt aanschaffen! Dat doen wij ook altijd voor we iets kopen. Bekijk reviews op Youtube, lees over je camera online en maak een shortlist.

Om je te helpen bij een shortlist van mooie (vlog)camera's onder de 1.000 euro!

Wat is belangrijk?

Als je wilt vloggen, zijn er andere dingen van belang dan wanneer je een film of TV programma maakt. Je verlangt dan ook andere dingen van je camera! Voor vlogcamera's letten wij op een aantal dingen in het bijzonder:

 • Size matters

  Een vlogcamera moet je makkelijk mee kunnen nemen, en elk moment uit je zak kunnen trekken om een shot te maken. Het liefst heb je dus een camera die niet al te groot is.

 • Flipscreen

  Als je zelf de camera bedient, en tegelijkertijd in beeld moet zijn, is het handig als je kan zien wat je doet. Een flipscreen is een pre!

 • Geluid

  Geluid is een van de belangrijkste onderdelen van je video. We hebben het al vaak gezegd 🙂 Goed geluid maakt je video meteen een stuk professioneler. Wij raden aan om, als het kan, een externe microfoon aan te sluiten op je camera. Ook dat aspect zullen we dus meenemen in deze vergelijking!

 • Autofocus

  Als je filmt en tegelijkertijd zelf ook voor de camera staat, is het lastig ook nog zelf je beeld scherp te houden. Het kan wel! Er zijn zeker vloggers die het doen. Maar de meeste zullen toch vertrouwen op de autofocus. Omdat de kwaliteit van de autofocus iets is wat wij moeilijk kunnen beoordelen bij camera's waar we zelf niet mee hebben gewerkt, zullen we er in dit artikel niet te diep op in gaan. Maar als je onderzoek gaat doen naar een camera, let er dan zeker wel op!

 • Interne stabilisatie

  Als je uit de hand filmt terwijl je loopt, wil je graag een goede interne stabilisator. Ook hier gaan we niet te diep op in maar kijk er zeker naar als je reviews bekijkt.

Natuurlijk letten we verder op alles wat belangrijk is bij het filmen. Van beeldkwaliteit tot bijzondere features. Stuk voor stuk zijn het camera's waar wij blij van worden en/of heel nieuwsgierig naar zijn.

Lees vooral even door tot de conclusie! Daar deel ik nog een laatste belangrijke gedachte met je als het gaat om het werken met vlogcamera's. Je kunt daaronder natuurlijk ook al je vragen stellen in de reacties 🙂

Sony RX100 serie

Vanaf 350 tot 1.130 euro

De Sony RX100 camera's zijn al vaker langsgekomen op ons blog en in onze video's. En niet voor niets! Het is een heel compacte camera, waar mooie video's uit komen. En hij maakt nog mooie foto's ook.

De serie bestaat nu uit 7 versies - van de Mark I tot en met de Mark VII. Elk toestel kan weer wat meer dan z'n voorganger, maar vraag jezelf af welke features je echt nodig hebt.

Er zijn bijvoorbeeld verschillen in de autofocus (hoe nieuwer hoe geavanceerder) en in hoe ver je kan inzoomen. Van een maximum van 70mm tot wel 200mm.

Vanaf de IV kan je ook 4k opnemen. Maar de vraag is of je dat wilt. Je moet dan ook een computer hebben die sterk genoeg is om dit te kunnen monteren.

En niet onbelangrijk: de RX100 Mark VII heeft een externe microfoonaansluiting. Maar..... er is geen shoe op de bovenkant om een camera op te monteren. Je kunt dus alleen een dasspeld microfoontje aansluiten, of je moet een extra hulpstuk aanschaffen om een (shotgun) microfoon op te bevestigen.

Kortom, genoeg verschillen tussen de modellen, maar de basis is gelijk. Over het algemeen kun je veel zelf instellen bij deze camera's, ze staan hier meer om bekend dan bijvoorbeeld de camera van Canon die we hier beneden bespreken. En ook met de oudere RX100 modellen die nu goedkoper zijn, kan je prima uit de voeten!

Voor- en nadelen

 • Prima beeldkwaliteit
 • Flipscreen dat volledig omhoog kan klappen
 • Super compact en kan tegen een stootje
 • Nieuwste versies kunnen 4k filmen
 • Veel mogelijkheden tot handmatig instellen
 • Interne beeldstabilisatie met meerdere niveau's
 • Autofocus wordt steeds beter
 • Veel slow motion mogelijkheden nieuwere modellen
 • Geen mogelijkheid een microfoon aan te sluiten BEHALVE bij de Mark VII. Die heeft dan weer geen shoe om een microfoon aan vast te maken...
 • 4k filmen kan maximaal 5 minuten, dan schakelt hij uit vanwege het risico op oververhitting.
 • Batterij gaat redelijk snel leeg (neem reserve mee)
 • Viewfinder in en uitklappen is gedoe

Een voorbeeld van een video gemaakt met de RX100 mk IV vind je hier:


Canon powershot G7X serie

Vanaf 545 euro

Een camera waar ik zelf nooit mee heb gewerkt, maar die ik bij andere vloggers op reis heb zien langskomen. Hij was een tijdje een van de populairste vlogcamera's. En terecht!

De Canon g7X serie bestaat op het moment van schrijven uit 3 modellen: De Mark I (niet meer nieuw leverbaar), de Mark II en de Mark III
Deze camera's zijn makkelijk in gebruik, wellicht intuïtiever dan de RX100 serie. Je kan ook wel net iets minder zelf instellen. En ze zijn goedkoper.

Deze camera heeft een fijn zoombereik, tot 100mm en met een diafragma vanaf 1.8 kan je een mooie onscherpe achtergrond maken.

Met deze camera kan je niet met alle modellen 4k filmen, en ook de slow motion functies zijn niet zo spectaculair als op de laatste RX100 modellen.

Deze serie heeft ook geen elektronische zoeker. Je zal dus alles op het schermpje moeten bekijken. Het is een 180 graden flip screen, dus je kan jezelf zien als je jezelf filmt.

Wat ook prettig is, is dat er een goede gezichtsdetectie op zit. Naar wat ik hoor beter dan op de RX100 serie. Als je vaak jezelf filmt, is dat zeker belangrijk. Ook de geluidskwaliteit is prima. Bij de Mark III kun je een externe microfoon aansluiten, maar ook hier is er niks op je camera om die microfoon zelf dan vervolgens aan te bevestigen.

Deze camera en de Sony RX100 serie worden vaak met elkaar vergeleken. Als je meer zelf wilt instellen, 4k wilt filmen en hecht aan slow motion: ga voor een nieuwer model in de RX100 serie. Als je wat minder uit wilt geven, intuïtiever wilt werken en een mooie onscherpe achtergrond wilt maken: dat kan prima met deze Canon!

Voor- en nadelen

 • Werkt intuïtief
 • Flipscreen dat volledig omhoog kan klappen
 • Touchscreen
 • Diafragma vanaf 1.8
 • Interne beeldstabilisatie
 • Goede gezichtsherkenning
 • Geen mogelijkheid een microfoon aan te sluiten BEHALVE bij de G7X III
 • Geen 4k video
 • Batterij gaat redelijk snel leeg (neem reserve mee)
 • Geen viewfinder, alleen scherm

Twijfel je nu tussen een Sony uit de RX100 serie of een Canon G7X?
Bekijk dan zeker ook deze video:

Sony ZV-1 Vlogcamera

Vanaf 799 euro

Naast de RX100 serie heeft Sony sinds 2020 nog een andere, zeer interessante vlogcamera op de markt gebracht: de Sony ZV-1.

Wij kregen deze camera zelf dankzij een samenwerking met Sony (we zijn niet betaald om met deze camera te werken, maar kregen hem wel gratis) en waren blij verrast.

Deze camera wint het op een aantal punten van de RX100: er is namelijk een externe microfoon ingang met een shoe op de bovenkant van de camera. Je kunt dus een shotgun microfoon dus vastmaken op de camera! Ideaal!

Mocht er ooit een tweede versie komen dan zouden wij heel graag ook de mogelijkheid zien om een koptelefoon aan te sluiten. Je kunt dan meeluisteren naar het geluid dat je opneemt en horen of alles wel goed gaat! Eerlijk: met het vloggen zelf zul je dit wellicht niet snel doen. Maar als je bijvoorbeeld eens iemand anders filmt is dit wel zo handig. Achja, zo mist er ook altijd wel wat 😉

Verder is het fijn dat deze camera een pluis bijgeleverd krijgt, die je op de interne microfoon kunt klikken. Zelfs als je geen externe microfoon gebruikt, vangt die pluis de wind op zodat je geluidskwaliteit beter wordt. Sterker nog: de interne microfoon van deze camera is wat beter dan die van de RX100.

Deze camera heeft net als de RX100 serie een goede slowmotion optie (tot 960 frames per seconde) en nagedacht over een goede beeldstabilisatie. Hij zoomt tot 70mm.

Ook de sensor van de nieuwere RX100 camera's en de ZV-1 zijn hetzelfde.

De ZV-1 is in veel dus opzichten gelijk aan de nieuwere RX100 modellen, en heeft op het vlak van geluid zeker een voordeel! Wat lever je in: de ZV-1 heeft geen viewfinder. Als je veel fotografeert in (fel) licht buiten dan is zo'n viewfinder wel fijn. Met vloggen mis ik het zelf niet. En de RX100 heeft een pop up licht op de camera en de ZV-1 niet, maar ook die gebruik ik eigenlijk nooit voor video. En de ZV-1 heeft een kleiner zoombereik.

Wil je meer lezen over de ZV-1 versus de RX100 serie? Ik vond dit een erg goed (Engelstalig) artikel.

Deze camera is ook verkrijgbaar met een mooie, bijbehorende handgrip.

Voor- en nadelen

 • Mogelijkheid om externe microfoon aan te sluiten
 • Shoe op de camera om externe microfoon aan de camera te bevestigen
 • Gemakkelijk out of the box te gebruiken voor beginners
 • Goede slow motion opties
 • Leverbaar met handige handgrip
 • 4k filmen
 • 4k tot 5 minuten ivm mogelijkheid van oververhitting
 • Batterij gaat snel leeg
 • Geen viewfinder
 • Zoombereik is kleiner dan bij sommige RX100 modellen
 • Geen ingang voor je koptelefoon

In deze video zie je (onder andere) de eerste beelden die wij schoten met de ZV-1.

Een smartphone

Vanaf 359 euro

No kidding! Als je overweegt te gaan vloggen, kijk eerst eens wat je smartphone al kan. Of dat je met een smartphone upgrade wellicht al niet net zo blij bent als met een nieuwe camera.

De laatste jaren gaan camera's op je telefoon met sprongen vooruit. En er komen steeds meer spelers op de markt. Samsung en iPhone doen natuurlijk een duit in het zakje, maar ook Huawei, Google e.a. beginnen mee te dingen.

Het voordeel van filmen met je smartphone is natuurlijk dat je hem altijd bij je hebt. In principe hoef je dus nooit een shot te missen! Ook kan je externe microfoons aansluiten (yes!) en andere niet al te dure accessoires aanschaffen. Je hebt al snel een leuke setup voor relatief weinig geld.

Houd er wel rekening mee dat je met een telefoon echt niet kan zoomen. Of ja: je kan digitaal inzoomen, maar dat wordt altijd lelijk. Niet doen! Ga liever een paar stappen dichterbij staan. Of ga voor een nieuwere smartphone die meerdere lenzen heeft!

Verder kan je het scherm natuurlijk niet omklappen. Je kan wel in de selfie stand filmen, maar houd er rekening mee dat de camera aan die kant van je telefoon vaak een mindere kwaliteit geeft dan de camera aan de achterkant.

Ook kan je met een telefoon veel dingen niet instellen. Je bent toch overgeleverd aan wat hij er automatisch van maakt. Er zijn wel apps waardoor je meer controle krijgt (zoals Filmic Pro) maar daar dingen instellen kost vaak toch meer tijd dan wanneer je het op een camera doet.

Ik gebruik mijn telefoon tijdens het vloggen zelf heel graag.

En nog een tip: de nieuwste modellen met de nieuwste camera's zijn natuurlijk duur. Je zit zo aan de 1.000 euro. En een echt ouder model kan weer niet mooi filmen... 
Gelukkig verliezen telefoons snel hun waarde 😉 Koop je een toestel van vorig jaar dan ben je aanzienlijk minder geld kwijt, en maak je nog steeds mooie beelden!

Ik heb zelf net de Samsung 7S voor 359 euro opnieuw gekocht.
Je zou voor ongeveer hetzelfde bedrag ook de iPhone 6 kunnen overwegen.

Voor- en nadelen

 • Lichter dan camera's
 • Hij is (bijna) altijd mee
 • Simpel te bedienen
 • Mogelijkheid externe microfoon aansluiten
 • Meestal beeldstabilisatie intern
 • Prima beelden!
 • Je kan je video meteen editen en delen
 • Kan niet zoomen
 • Weinig zelf instellen
 • Batterij gaat sneller leeg, externe lader kan noodzakelijk zijn
 • Bij geen externe geheugenkaart: geheugen snel vol


Met mijn Osmo Mobile en Samsung s7 maakte ik in de Filipijnen onderstaande video. En wil je de iPhone 6 in actie zien, bekijk dan de video van Casey Neistat!

Conclusie

Met al deze camera's kun je erg mooie vlogs maken! En staar je zeker ook niet blind op wat ik als 'nadeel' of 'voordeel' omschrijf. Alles hangt af van jouw voorkeur: hoe jij de apparatuur gaat gebruiken en in welke omstandigheden.

Denk vooral goed na over wat je echt nodig hebt. Slow motion lijkt fantastisch, maar hoe vaak gebruik je nu een extreme slowmo in de praktijk? Ik zelf erg weinig, to be honest 😉
Hetzelfde geldt voor 4k video.

En nog een belangrijke gedachte: al deze camera's zijn compactcamera's, met een vrij kleine sensor en ze hebben geen verwisselbare lenzen. Wil je je meer richten op het maken van mooi beeld? Dan kan je ook even kijken welke camera's met verwisselbare lenzen er onder de 1.000 euro beschikbaar zijn.

Als je nog vragen hebt, stel ze zeker hier beneden.
Veel plezier met vloggen!

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees meer


Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan

Beste Kaya en Grietjes,

Ik weet zo goed als zeker dat de nieuwe Canon. G7X Mark lll ( release datum binnenkort ) wel de mogelijkheid heeft om een externe microfoon op aan te sluiten.

Vriendelijke groetjes,
Jan

Kaya

Welke vlogcamera met uitklapbaar scherm en full HD waarbij een externe microfoon kan worden aangesloten raden jullie aan?