Filmen met je Smartphone – Wat heb je nodig?

Welke accessoires heb je nodig om (nog) professioneler te filmen met je smartphone? In dit blog bespreek ik welke accessoires ik zelf heb aangeschaft, en waar ik erg blij mee ben.

In deze video hieronder spreek ik alle smartphone accessoires alvast rustig met je door. Wil je niet alleen weten welke accessoires ik gebruik maar ook hoe je nadenkt over het opbouwen van je set als je met een smartphone gaat filmen? Lees dan zeker ook ons artikel 'beter filmen met je smartphone, zo denk je na over je set'

En dan nu, alle accessoires op een rijtje.

Filmic Pro App

Natuurlijk kan je gewoon aan de slag met de 'standaard' video app op je telefoon. Maar wil je meer controle over de beelden die je schiet, dan zou ik de Filmic Pro App aanraden. Op deze app kan je bijvoorbeeld je focus instellen, waardoor je camera niet steeds opnieuw gaat scherpstellen tijdens het filmen. Je kan ook heel simpel instellen hoe licht of donker het beeld moet zijn, en ervoor zorgen dat ook deze factor constant blijft. Een handige tutorial die wij maakten vind je in deze link.

Microfoon voor je smartphone

Goed geluid is heel belangrijk voor een professionele video, en wordt door beginnend filmmakers nog vaak onderschat. Je smartphone kan natuurlijk opnemen met de interne microfoon, maar daar zitten een paar nadelen aan.
Als het waait hoor je dat hard terug in je video, en in de edit kan je dit niet meer fixen. Bovendien: als je je telefoon verder bij je vandaan hebt omdat je veel in beeld wilt hebben, ben je veel minder goed te verstaan. Je zit immers verder van de microfoon af.

Om deze problemen te ondervangen, gebruik ik twee microfoons:

IK Multimedia iRig

De IK Multimedia iRig Mic Lav dasspeld microfoon (een hele mond vol) is een klein microfoontje dat je aan je kraag of shirt kan klemmen. Omdat hij altijd dichter bij je gezicht is dan de microfoon van je smartphone, hoor je je stem beter en het achtergrond geluid minder.
Dit microfoontje is vooral handig als je alleen in beeld bent.

VideoMic Me

De Rode VideoMic Me is een kleine richtmicrofoon voor je smartphone. Voordeel van dit microfoontje is dat hij het geluid vooral van 1 kant opneemt. Dus wat er achter de camera gebeurt, zal hij minder meepakken. En wat ik vooral fijn vind: je krijgt er een enorme pluis bij.
Ideaal als je buiten wilt filmen wanneer het waait bijvoorbeeld.

Je smartphone stabiliseren

Schokkerige beelden geven je video vaak een amateuristische uitstraling, tenzij je bewust voor dit soort beelden kiest. Over het algemeen kan je zeggen dat stabieler beeld je video een professionele feel zal geven. Je kan je videos op verschillende manieren stabieler maken:

Met een statief

De Joby Gorillapod is hiervan een mooi voorbeeld. Stevig en met flexibele poten, zodat je hem letterlijk in allerlei bochten kan wringen. Zorg er wel voor dat je er een speciaal opzet stukje voor je telefoon bij koopt, anders kan je je telefoon niet aan de tripod bevestigen.
Een tripod is bijvoorbeeld handig als je interviews wilt afnemen, of wanneer je zelf voor de camera staat en praat.

Met een gimbal

Een gimbal is een actieve stabilisator voor je telefoon of camera. Het is een apparaat dat je in de hand houdt en dat er met motoren steeds voor zorgt dat je camera recht blijft. Een gimbal is aanzienlijk duurder dan een kleine tripod. Maar je kan er dan ook veel meer mee. Een tripod kan je alleen neerzetten, maar met een gimbal kan je rondlopen en nog steeds stabiele shots maken.

Als ik op reis ben voor mijn Youtube kanaal gebruik ik mijn DJI Osmo Mobile graag en vaak, vooral om mooie stabiele omgevingsshots te maken.

LET OP: Als je een gimbal gebruikt kan je in de meeste gevallen niet tegelijkertijd ook een microfoon aansluiten. Het is dan dus kiezen voor stabiel bewegend shot óf goed geluid.

Licht

In dit blog legt Riske alles uit over het gebruik van licht in je video.
Kort gezegd: zorg dat je voldoende licht hebt in je video, en ook dat het 'mooi' licht is. Licht van een TL balk komt op beeld een stuk minder mooi over dan wanneer je naast een raam filmt op een zonnige dag.

Ik heb recent geïnvesteerd in deze unit hier:

Dit is een Aladdin Eye Lite. Een klein lampje (ongeveer 10 cm lang) dat je op een tripod zet. Hij geeft behoorlijk wat licht, is makkelijk mee te nemen en wat het tofste is: je kan de kleur van het licht instellen. Van daglicht naar lamplicht.

Monteren met je smartphone

Net zo belangrijk als de mooie beelden, is de uiteindelijke edit van je video. Ik doe dit zelf het liefst op een computer, zodat ik een groter scherm heb en meer mogelijkheden.
Maar voor kleinere video's of als je iets direct online wilt plaatsen, kan je ook een montage app op je telefoon gebruiken.

In deze video legt Riske uit hoe de Imovie app werkt:

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Laat ze zeker achter in de comments hier beneden! We helpen je graag

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!


Over de schrijver

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Verder lezen

 
Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maira

Haai Grietje en Riske, Ik wil graag bordspellen filmen samen met mijn zoontje. wat is het juiste om
te filmen van boven af en van voren als je een smartphone hebt en ook nog een beginner bent?

Steeds als ik naar jullie filmpjes kijk wil ik van alles kopen, maar dan word ik steeds door jullie herrinerd dat ik als beginner beter weinig apparatuur kan gebruiken.

Maar dan loop ik vast en begrijp ik er niks meer van haha, hebben jullie handige tips?!

Rob

Ik heb een Mikme microfoon (die via USB met de computer, of met bluetooth met de iPhone verbindt), en met de Mikme app op de iPhone sinchroniseert die beeld en geluid automatisch.

Karla

Hey, wat een leuke video’s maken jullie! Ik wilde ook wat attributen aanschaffen om de kwaliteit van mijn opnames te verbeteren. Raden jullie nog steeds dezelfde attributen aan, intussen? Ik was bv van plan om de DJI Osmo Mobile 3 aan te schaffen. Het zou alleen jammer zijn dat je dan moet kiezen tussen stabiel beeld, of beter geluid, als je ook een microfoon wil aansluiten. En kunnen jullie evt een alternatief voor de Aladdin Eye Lite aanraden? Het lijkt me wel een leuk hebbeding, maar niet handig als je vanuit de pols filmt, want waar laat je het licht… Lees verder »

Irmgard Cottaar

Ha Riske en Grietje, Onlangs heb ik de Video MicMe aangeschaft omdat ik met meerdere mensen tegelijk muziek op wil nemen met beeld – we bespelen framedrums ;-). Nu viel het mij op dat als ik met het microfoontje opneem het geluid veel zachter is dan wanneer ik het microfoontje niet gebruik. Het geluid is dan eigenlijk minder en het maakt niet uit voor de verschillende klanken die wij op de drums maken qua differentiatie van het geluid. Nu ben ik benieuwd waar dat aan kan liggen en of ik misschien iets met de instellingen zou moet/kunnen doen? Ik heb… Lees verder »

Marjan

Een vraag over wat voor smart phone je nodig hebt om de Filmic pro app op te installeren. Ik heb een Samsung maar daar lukt het niet op.

Esma

Hoi dames, duidelijk video en goed uitgelegd. Wel heb ik een vraag hoe je een video tussendoor kan knippen. Zeg maar je hebt een hele rits en tussendoor wil je paar dingen knippen alleen hoe doe je dat?

Kris

Kun je ook mooie video’s maken met een macbook air? En moet je daar dan ook eerst dat filmprogrammaatje voor downloaden? Ik wil graag korte yogalessen filmen voor op mijn website. Enne… waar geven jullie cursussen? Kon zo snel niet vinden vanuit waar jullie werken 🙂
Wil graag een Yutube en/of cursus filmbewerking volgen. groetjes kris

Saskia de Jong

en die naar de Joby Gorillapod ook!

Riske de Vries

Dank! Ook aangepast!

Saskia de Jong

Hoi dames, goeie blogs / vlogs maken jullie!
De link naar de DJI Osmo Mobile geeft een error

Riske de Vries

Ah dank voor de tip! Ik zie dat hij uitverkocht was op de pagina waar hij heen linkte. Ik heb nu een linkje toegevoegd naar de zilveren variant, die is nog verkrijgbaar 🙂

Bas

Ja, nu begint het concreet te worden! Hier had ik ook al het e.e.a. op jullie youtubekanaal gezien. Leuk is dit en wat kun je gave dingen maken met je smartphone! (Ik doe mijn spiegelreflex maar weg denk ik). 😉

Riske de Vries

Haha ja hè, die smartphones worden steeds beter! Tegenwoordig is het ongeveer zo dat de leeftijd van je camera belangrijker is dan het soort camera dat je hebt!
Want de nieuwste spiegelreflex of systeemcamera’s zijn echt wel veelzijdiger dan een smartphone. Maar een nieuwe smartphone maakt waarschijnlijk beter beeld dan een spiegelreflex die ouder is dan een jaar…. techniek gaat zo snel!

veerle

Top, zeer goed uitgelegd.

Riske de Vries

Dank je wel Veerle!