Ik film regelmatig voor projecten waarbij iemand voor de camera iets moet presenteren. Een script, wat van tevoren geschreven is. Vaak krijg ik daarbij de vraag of we een autocue kunnen gebruiken, en mijn antwoord is meestal: liever niet!
In deze blog zal ik ingaan op waarom niet, maar ook: waarom soms toch wél. En: wil je een autocue aanschaffen, dan geef ik je hier een tip welke je dan het beste kan kopen.
De nadelen van de autocue
Het is gedoe. Dat is eigenlijk toch wel het belangrijkste punt. Filmen kan sowieso nogal wat voeten in de aarde hebben, en de autocue voegt daar nog een extra lastigheid aan toe. Nog een extra apparaat wat opgebouwd moet worden voordat je kan beginnen, wat goed moet functioneren en bediend moet worden tijdens het filmen. Maar de belangrijkste redenen om het niet te doen zijn toch wel de volgende:
Sowieso vind ik het altijd mooi om een script niet al te letterlijk te presenteren. Ik houd ervan als scripts meer een soort richting aangeven voor de inhoud, zodat de presentator in haar eigen woorden de tekst kan brengen. Dat geeft een hele natuurlijke manier van spreken, en geeft de video een lekkere flow. Letterlijk teksten oplezen van een script kan heel gekunsteld worden.
Soms heb je ook geen autocue nodig!
Even voor de duidelijkheid: een autocue is dus een apparaat wat voor de lens van de camera staat. De lens kijkt er doorheen, en op een spiegel wordt tekst geprojecteerd. Zo kan de presentator tegelijk in de camera kijken, én de tekst lezen.
Dus er zijn vanzelf situaties te bedenken wanneer een autocue helemaal niet van toepassing is, omdat de presentator helemaal niet IN de camera hoeft te kijken. In die situaties zou je ook een opstelling kunnen gebruiken zoals op het plaatje hiernaast.
Ben je er nog niet uit of je presentator IN of NAAST de camera moet kijken? In de korte video hieronder geven we je daar een tip voor!

De voordelen van de autocue
Oké, als je bepaald hebt dat je presentator inderdaad IN de camera kijkt, zijn er natuurlijk momenten dat een autocue handig kan zijn. Dit zijn de redenen dat ik een autocue zou gebruiken:

Hoe kom je aan een autocue?
Vroeger waren autocue's enorme apparaten, maar tegenwoordig zijn er natuurlijk gewoon autocue-apps voor op tablets. Ik gebruik zelf altijd de Teleprompt+ 3. Je kan daarmee ook je ipad bedienen vanaf je iphone. Superhandig. Die app is echter alleen voor Mac /iOS. Voor andere tablets wordt Teleprompter Pro aangeraden op verschillende websites.
En naast de tablet met de juiste app, heb je dan nog een houder met spiegel nodig die je voor de lens kan plaatsen.
Ik heb zelf de One Take Only Pad Prompter, en die werkt helemaal prima!

Tot slot
Hopelijk heb ik jullie hiermee goede redenen gegeven om vooral geen autocue te gebruiken 🙂 En, als je er dan toch voor kiest: alleen voor de juiste redenen.
Ga je ermee aan de slag, denk er dan aan dat het, vooral de eerste keer, wat extra tijd en aandacht vergt. Dat geldt voor de opbouw en de techniek, maar ook om de manier van presenteren.
Als jullie nog aanvullingen of vragen hebben, lezen wij ze graag in de comments!
Door de tekst te centreren zie je de ogen NIET heen en weer bewegen!!
Ben me aan het oriënteren op een teleprompter en was even benieuwd waar ik de aangekondigde review van de One Take Only-prompter kan vinden, of wat zijn jullie ervaringen ermee? Ik ga cursusvideo’s opnemen in een studioruimte, met een meter of twee afstand tussen camera en spreker. Is jullie prompter daarvoor geschikt/groot genoeg? Ik hoor het graag. Dank en groet. Erik van den Berg
Oja, die review heb ik nooit gemaakt zie ik nu! Sorry, haha! Ik ben er heel blij mee. Ik gebruik hem niet vaak, maar wanneer ik hem gebruik voldoet hij volledig aan mijn verwachtingen 🙂 En ja, ik heb deze prompter ook wel eens met zo’n 5 meter tussen de spreker en de camera gebruikt, en dat gaat ook. Dan moet je eventueel de letters wel groter zetten. Denk er ook aan dat de prompter geleverd wordt zonder tablet, die moet je er dus nog bij kopen (of al hebben). Ik gebruik hem zelf met mijn iPad Pro, die past… Lees verder »
Dankjewel voor je reactie. Ik ga ermee aan de slag!