Bedrijfsfilm maken – in 6 stappen van idee naar online

Een bedrijfsfilm, pitch video, of promo kan tegenwoordig niet meer ontbreken op de website van een ondernemer! Goed nieuws: het hoeft niet per se heel moeilijk of duur te zijn. In dit artikel kijk ik met je naar wanneer je best zelf je bedrijfsfilm kan maken. En hoe je dan van je eerste idee naar het eindproduct komt!Stap 1: Schrijf een script

Veel mensen gaan, zodra ze een bedrijfsfilm willen, eerst denken aan camera's en techniek. Terwijl dat in deze fase nog helemaal niet nodig is. Het eerste wat je nodig hebt voor een goeie film is namelijk een goed script.

En waar moet een goed script aan voldoen? Ten eerste is het belangrijk is de afweging te maken wat voor soort video het is.

 • Is het een echte bedrijfsfilm, waar je laat zien wie je bent en wie je bedrijf is?
 • Of is het meer een uitlegvideo, een tutorial die mensen laat zien hoe jouw product of dienst precies werkt?

In het eerste geval is het belangrijk dat je vooral niet teveel informatie moet geven. In het tweede geval gaat het juist om informatie geven, dus leg je verhaal goed uit. Grijp wel meteen de kans om ook wat van jezelf te laten zien, want klanten zien graag de mens achter het bedrijf.

Als je dat eenmaal weet, zijn de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen:

 1. Wie is mijn doelgroep?
 2. Waar ga ik de video gebruiken?
 3. Wat wil ik dat de kijkers doen na het zien van de video?

Met die vragen kun je heel goed bepalen wat je allemaal wel (en niet) moet vertellen in je video. Maak het ook vooral niet te lang, maar beperk je echt tot de kernboodschap. Voor meer tips over welke vragen je jezelf kan stellen, hebben we dit artikel geschreven.

Vergeet daarbij niet deze regel:Stap 2: Maak een storyboard

Eigenlijk gaat het er nu vooral om dat je nadenkt over wat voor soort beelden je wil maken.

Ga je zelf in beeld? En zo ja: sta je dan voor een witte muur in je kantoor, of buiten in een tuin?

En maak je daarnaast nog sfeerbeelden die je verhaal opleuken? Doe dan je best om die zo mooi mogelijk te maken:Bij het nadenken over beeld, helpt het om een storyboard te maken. Pak pen en papier en ga plaatjes tekenen. Op die manier begin je de film al een beetje voor je te zien en weet je goed wat je straks gaat filmen.Mocht je een storyboard toch wel erg lastig vinden vanwege je tekenskills, kun je ook gewoon een shotlijst maken waarin je je script shot voor shot uitschrijft. Bijvoorbeeld zo:

 1. Totaal shot bedrijfspand
 2. Medium shot presentator die praat
 3. Close up handen met product
 4. Totaal shot werkvloer

Image

Stap 3: Maak een planning

Natuurlijk sta je inmiddels te trappelen om die camera te pakken.... maar wacht even, welke camera eigenlijk?

Neem even de tijd om alle elementen van je video uit te denken en te organiseren. Op die manier zullen je opnamen soepeler verlopen en weet je dat je niks gaat vergeten. Denk aan de volgende dingen:

 1. Welke camera? Ga je filmen met je smartphone?  En heb je dan nog accessoires nodig?  Of koop, huur of leen je een camera? En welke camera dan?
 2. Waar ga je filmen? Moet je daar nog iets voor regelen? Tickets kopen of toestemming vragen?
 3. Wie gaan je helpen? Figuranten? Iemand die je coacht of let op je tekst of je camera vasthoudt? Wanneer zijn zij beschikbaar?
 4. Wat heb je nodig bij je video? Vertel je iets over een vogelkooi, dan moet je misschien zorgen dat je een vogelkooi tot je beschikking hebt?
 5. Check je kleding en haar. Ga nog even naar de kapper en/of koop eventueel nieuwe kleren, zodat je zelfverzekerd voor de camera staat.
 6. Plan alles in en zorg dat het voor de filmdag allemaal geregeld is.

Het lijkt nu een enorme lijst om alles voor te bereiden, maar geen zorg! Door goed voor te bereiden bespaar je uiteindelijk tijd tijdens het filmen en editen. Het is de tijdsinvestering dus meer dan waard.


Stap 4: Ga filmen!

Oké, nu is het dan toch wel tijd om te gaan filmen! Dus pak die camera en wacht niet langer 🙂

Ga je zelf voor de camera staan? Grietje heeft nog wat tips voor je:Stap 5: Monteren

Monteren is iets waar veel mensen tegenop zien, omdat het technisch en ingewikkeld lijkt.

En ja, het is technisch en je moet er even rustig voor gaan zitten, maar uiteindelijk is de montage een enorm bevredigend en leuk onderdeel van het maken van video. Hier komt alles wat je had bedacht bij elkaar tot het prachtige eindproduct wat je voor ogen had!

Dus ik zou je vooral willen meegeven: niet twijfelen of uitstellen, gewoon gaan doen. Al heel snel zul je de lol ervan ontdekken en zal het steeds gemakkelijker gaan. Nog leuker: ik heb vaak gemerkt dat mensen die een keer gemonteerd hebben, daarna nog meer plezier krijgen in film maken!

In dit blog hebben we een aantal montage programma's op een rijtje gezet. Voor Windows of Mac, van gratis tot profi. Beginnerstutorials staan erbij waar we die hebben!


Blog over montageprogramma's

Stap 6: Online zetten

Uploaden en klaar! of toch niet?

Dit is een stap die nogal eens onderschat wordt. Denk er bijvoorbeeld over na op welk kanaal je de video het beste kan uitzetten.

En als je hem dan uitgezet hebt, hoe ga je dan zorgen dat mensen hem vinden? Het zou zo zonde zijn om heel veel tijd en/of geld te besteden aan het maken van een video en dan dit gedeelte af te raffelen! Want dan krijgt nog niemand hem te zien...

Naast social media wil je hem misschien op je website zetten. Dan is het vaak slim om heb op youtube te zetten en hem vandaar te embedden, zoals wij ook gedaan hebben in deze blog.

Wil je zorgen dat je video('s) vooral op youtube beter gevonden worden? Dan is onze cursus Youtube SEO gids wellicht wat voor jou!


Zelf maken vs. uitbesteden

Mocht je nu denken: 'wat een hoop werk, ik doe het toch liever niet zelf!' of twijfelen of het nou het beste idee is om het zelf te doen of niet, daar heb ik natuurlijk ook nog wel gedachten over.


Image
Uitbesteden

Uitbesteden zou ik aanraden aan iets grotere bedrijven, die een beetje budget hebben opgebouwd om een filmmaker te kunnen inhuren.

Waarschijnlijk heb je in dat geval ook al nagedacht over het imago van je bedrijf en wil je een zekere kwaliteit uitstralen. Die is niet altijd haalbaar als je het zelf doet.

Kies er in dat geval voor om een filmmaker in te huren. Wij filmen graag voor je, maar als je liever met iemand anders werkt - of wij niet kunnen - helpen we je ook graag aan de juiste maker. Stuur ons in dat geval even een bericht.

Mocht je zelf iemand hebben gevonden om voor je te filmen, of die nog willen gaan zoeken, lees dan vooral ook even onze 13 punten om de kwaliteit van video goed te kunnen beoordelen!Image
Zelf doen

In veel gevallen kan het heel goed werken om het zelf te doen. Het is niet altijd nodig om de hoogste kwaliteit video te (laten) maken, en je bespaart geld.

Ik vind het vooral goed passen bij kleine ondernemers, starters en bedrijven die zich richten op jongeren of niet zo zakelijk willen overkomen.

Ook vind ik dat je door het zelf te doen een zekere charme en losheid kan bereiken, die professioneel gedraaide video's soms missen.

Op deze website hebben we een heleboel tips voor je hoe je kan zorgen voor een goede kwaliteit, bijvoorbeeld tips over licht of voor een betere montage.

Tot slot

Hopelijk helpen deze 6 stappen je met het maken van je eerste bedrijfsfilm. De belangrijkste tip die ik je nog kan geven is: ga het gewoon doen. Als het niet perfect is, doe je het toch gewoon nog een keer? Bij elke keer dat je het doet, wordt je beter.Mocht je hier toch nog meer ondersteuning bij willen, hebben we ook een mooie online cursus voor je ontwikkeld, waarbij we uitgebreid ingaan op alle onderdelen van het filmen. Bekijk hem in onze shop!

En heb je nog vragen? Stel ze vooral onder dit artikel!


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Lees meer

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties