klassieke camera

Soorten camera’s: waar kan je uit kiezen voor je filmproject?

Afhankelijk van je budget en de filmplannen die je hebt zijn er natuurlijk eindeloze mogelijkheden voor welke soorten camera's en apparatuur je het beste kan gebruiken.

Ten eerste is het natuurlijk goed om te bedenken dat bijna elke telefoon tegenwoordig kan filmen! En met elke nieuw model wat uitkomt, wordt de kwaliteit daarvan ook weer beter. Dus waarom zou je nog een aparte camera aanschaffen?
Uiteindelijk gaat het dan natuurlijk om kwaliteit. Kijk maar eens naar het kleine lensje op je mobiel. Ik kan je vertellen dat de sensor die daarachter zit (waarop het beeld wordt gemaakt), piepklein is.
En goede lenzen en goede sensors maken nou net het verschil in video. Dus wil je net iets meer kwaliteit aanschaffen? En wil je meer opties dan je smartphone je geeft? Dan is het tijd voor een echte camera.

Op zoek naar een budget camera?

Ontdek onze favoriete camera's voor minder dan 1.000 euro

Fototoestel of filmcamera?

Allereerst is het goed om te kijken naar welke opties er (naast de smartphone) eigenlijk zijn. Het belangrijkste om naar te kijken bij het aanschaffen of huren van een camera is: wil je een fototoestel of een filmcamera?

Filmen met een fototoestel is al jaren erg populair! Als je een camera wil kopen om mee te filmen, is het zeker goed om dat te overwegen! 

Veel mensen kiezen ervoor om te filmen met hun fototoestel omdat het handig is dat je dan voor foto’s en video maar 1 apparaat hoeft te hebben.
Daarnaast geeft het filmen met fototoestellen een heel ‘filmisch’ plaatje, doordat de meeste fototoestellen betere lenzen én betere sensors hebben dan de eenvoudige videocamera’s. Dit geeft scherper beeld, mooiere kleuren en vooral: een mooie onscherpe achtergrond. Tegenwoordig beginnen de verschillen tussen de foto en filmcamera’s steeds kleiner te worden en zien we tegenwoordig ook camera’s die ik ‘hybrid’ zou noemen, dus: the best of both worlds.

Hieronder zal ik de verschillende soorten camera's beschrijven.

Soorten camera's

Optie 1: een fototoestel dat ook filmt

De Compact Camera

Deze kleine compacte camera’s zijn super handig voor in je broekzak! Omdat ze zo klein zijn, kun je ze overal mee naartoe nemen. Het nadeel is dat ze in kwaliteit vaak niet zo heel veel beter zijn dan je smartphone, dus waarom zou je dan nog een extra camera kopen?

Meestal kun je op deze cameraatjes wel veel meer instellen dan op je smartphone en hebben ze bijvoorbeeld leuke extra opties zoals timelapse, en slowmotion filmen, wat niet elke smartphone heeft. Daarbij hebben ze meestal een betere interne stabilisatie, een (iets) grotere sensor en een veel betere lens dan een smartphone.

En, niet te vergeten: deze cameraatjes kun je op een statief zetten, omdat ze daar standaard een aansluiting voor hebben. Een smartphone kan dat niet, daar moet je dan eerst een houder voor kopen. Ook hebben nieuwere varianten van deze camera's ook vaak een klapscherm. Als je hem dan op statief zet en je wil jezelf ermee filmen, kan je jezelf ook zien doordat je het scherm naar jezelf toe kan draaien.

Verder hebben dit soort camera's meestal geen microfoon of koptelefoon ingang.


De Systeem Camera

De systeemcamera is eigenlijk een compact camera met een verwisselbare lens. Ook zijn ze over het algemeen net een slagje duurder en beter dan de compact camera’s, door bijvoorbeeld een grotere sensor.

Vooral de optie voor het gebruik van verschillende lenzen is leuk, want dat geeft je eindeloos veel meer creatieve mogelijkheden met dezelfde camera. En het hebben van betere lenzen en een grotere sensor maakt ook dat het verschil met de smartphone nog groter wordt.

Het aanbod van systeemcamera's wordt ook steeds groter, omdat de meeste producenten merken dat dit het populairste soort camera aan het worden is. Je kan dus van heel simpel en goedkoop, tot hele dure en geavanceerde camera's vinden van dit type.

Als je puur wil filmen, heeft de systeemcamera ook nadelen. Vaak hebben ze bijvoorbeeld een opname limiet van 30 minuten achter elkaar filmen. Na 30 minuten stopt de opname dan automatisch. Verder hebben (veel van) deze camera's geen specifieke video functies zoals geluidsopties. Dit verschilt wel per camera, dus dat is dan goed om even specifiek op te letten.

Ik zou in veel gevallen aanraden om met een systeemcamera te werken, omdat je er goed mee kan filmen én fotograferen. Als je echt gaat voor mooi beeld, in film of fotografie, kies dan de systeemcamera.


De Spiegelreflex Camera

Spiegelreflexcamera's, ook wel DSLR genoemd, hebben maar 1 belangrijk verschil met een systeemcamera: ze hebben een spiegel. En waarom eigenlijk?

Ze zijn ontstaan in de fotografie, vóór de digitale revolutie. Toen je het plaatje nog niet digitaal konden bekijken, moest je natuurlijk op een andere manier kijken, om te zien wat je fotografeerde. Er waren in die tijd 2 opties: door de lens, of vlak naast de lens kijken. Vlak naast de lens herinner je je vast van vroeger: dat je door een klein vierkant glaasje keek wat bovenaan je camera zat. Niet heel nauwkeurig dus, want wat zie je door de lens? De spiegelreflex is daar de oplossing voor: bij die camera kijk je door de zoeker - via een spiegel - direct door de lens. Bij het maken van de foto klapt de spiegel omhoog (reflex) en kan het licht door de lens op je sensor (of negatief) terechtkomen.

Tegenwoordig hebben we die truc eigenlijk niet meer nodig, omdat we het beeld van de sensor direct digitaal kunnen terugzien op het schermpje van de camera. En voor video gebruiken we de spiegel sowieso niet, omdat je tijdens het filmen de spiegel continue omhoog moet houden en je alleen je viewfinder gebruikt.

Als je kijkt naar beeld- en prijs-kwaliteit is er in principe weinig verschil tussen systeemcamera’s en spiegelreflexen. Het verschil zit hem vooral in de camera’s zelf, dus is het dan vooral zaak dat je de specificaties goed vergelijkt, zoals bijvoorbeeld de sensorgrootte, het aantal pixels, en hoeveel extra’s de camera heeft. En, niet te vergeten: een spiegelreflex is altijd groter en zwaarder dan een gelijkwaardige systeemcamera, omdat er een spiegel in zit.

Eerlijk gezegd denk ik dat de spiegelreflex een uitstervend ras is.


Optie 2: een filmcamera, die meestal niet best fotografeert.


De Action Camera

Action camera’s zijn vooral klein, stevig en waterdicht. De bekendste is de GoPro. Geschikt om op je helm te plakken tijdens het mountainbiken of op je surfplank terwijl je een golf pakt.

De beeldkwaliteit is meestal prima, zolang je buiten in daglicht filmt. Binnen en in donkere situaties blijft er vaak weinig over van het beeld. Dit soort cameraatjes zijn vooral leuk voor de actie shots, want meestal kun je er weinig op instellen. Zoomen is bijvoorbeeld nooit mogelijk met dit type camera en ook geluid is meestal niet best.


De Camcorder

Met het label ‘camcorders’ bedoel ik kleine film cameraatjes die vooral zijn gericht op gebruiksgemak tijdens het filmen. Ze hebben meestal een goede handgrip, met een band die je over je hand kan doen, een uitklapbaar schermpje wat je alle kanten op kan draaien, en redelijke audiokwaliteit. Soms hebben ze zelfs een lampje ingebouwd, waarmee je je onderwerp kan bijlichten.

Meestal kun je op deze camera's niet zoveel instellen, behalve voorgeprogrammeerde artistieke ‘scènes’, zoals zwart-wit, sepia, ea. Het grote verschil met je smartphone is vooral dat ze beter in de hand liggen, net iets meer instellingen hebben en mogelijk een betere beeldstabilisatie en geluid bieden. En vooral hebben ze meestal een betere lens, waarmee je optisch kan inzoomen. 

Toch, terwijl ik dit schrijf is het al bijna niet meer waar. Sommige smartphones hebben tegenwoordig meerdere lenzen, steeds meer opties voor het filmen, en soms zelfs een grotere sensor dan de goedkoopste camcorders. Denk er dus goed over na of dit echt de beste keus is voor jou. Wil je mooier beeld maken dan met je smartphone? Dan is een systeemcamera wellicht een betere keuze.

Wanneer kies je dan wél voor een camcorder? Nou, wanneer het je echt gaat om het filmen, en je veel wil opnemen. Deze camera's hebben geen opnamelimiet (zoals de systeemcamera's), je kan ze makkelijk op een statief zetten, goed inzoomen, en de video functies zijn beter bereikbaar dan bij de gemiddelde smartphone. Ik zou bijvoorbeeld aanraden om een camcorder te gebruiken als je een voorstelling wil filmen, of een livestream wil doen. Kijk wel altijd goed naar de mogelijkheden die de camera heeft.


De Semi-professionele Filmcamera

Tussen de camcorder en de professionele filmcamera zitten ook steeds meer leuke camera's, die het vermelden waard zijn. 

Vaak zijn het camcorders met hele goeie specificatie's, die ik toch niet professioneel zou noemen omdat ze een bepaald element missen, zoals goede geluidsmogelijkheden of beeldfuncties.

Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld veel goede camcorders met 4K kwaliteit.

Bij dit soort camera's is het vooral zaak om goed de specificaties te bekijken en te bedenken wat je echt nodig hebt en waar je wel zonder zou kunnen.


De Professionele Filmcamera

De upgrade van de semi-professionele camera. Deze camera’s zijn meestal groter, en beter handmatig in te stellen.

Daarnaast hebben deze camera’s goede audio in- en uitgangen en kun je er dus (meerdere) microfoons op aansluiten en tegelijk luisteren naar de audio met een koptelefoon. Ook hebben de meeste high-end videocamera’s tegenwoordig verwisselbare lenzen en een grote video sensor, wat de kwaliteit nog beter maakt.

Dus, wat nu?

Ik kan me voorstellen dat je na deze opsomming misschien nog minder weet waar je moet beginnen. Laat me je dan wat laatste tips geven als je een camera gaat kopen.

  • Gebruik

    Begin met bepalen waar je de camera voor wil gebruiken. Fotograferen of filmen? Of allebei? Als je er alleen mee wil filmen is een professionele filmcamera misschien het beste.

  • Vereisten

    Welke eisen stel je aan je camera? Wil je bijvoorbeeld een microfoon kunnen aansluiten? Dan kom je ook uit op de professionele filmcamera. Of is het belangrijker dat hij in je broekzak past? Dan is een compact camera of een systeemcamera met een hele platte lens het meest geschikt.

  • Budget

    Hoeveel geld wil je uitgeven? Heb je weinig geld? Compact camera’s en camcorders zijn over het algemeen het goedkoopst, maar ook de goedkope varianten van de systeemcamera’s en professionele filmcamera’s kunnen in aanmerking komen als je een krap budget hebt.

Wil je verder lezen over waar je allemaal aan kan denken bij het kopen van een nieuwe camera, lees dan zeker ook dit artikel.

Zo, hopelijk heb je nu een aardig idee van de mogelijkheden. Veel succes met het uitzoeken van je nieuwe camera, en als je nog vragen of aanvullingen hebt voor dit artikel, horen we het natuurlijk graag.

Over de schrijver

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sati Yesildal

Hoi, wil graag mijn moeder laten shinen, wij praten met haar in homesigns, en een soort docu maken alleen na zoveel afwijzingen van filmmakers, omdat ik echt niet weet hoe ik aan budget moet komen, wil ik maar zelf al beelden schieten en kijken of ik dat later kan laten monteren. Welk camera heb ik dan nodig?
een iPhone zie ik eigenlijk niet zo zitten.
gr, Sati