Camera kopen: hier moet je op letten! Tips voor foto- en videocamera’s

Bij het kopen van een nieuwe foto- of filmcamera komt er veel op je af. Er zijn veel merken waar je uit kunt kiezen met daarbinnen nog veel meer verschillende modellen camera's. De een nog mooier en nieuwer dan de ander, met natuurlijk een hele lijst aan specificaties van wat zo’n apparaat dan allemaal kan. Maar waar moet je nu echt goed op letten als je een camera gaat kopen? In dit artikel helpen wij je bij het maken van die keuze!

Voor je verder leest, bekijk ook zeker de video die we over dit onderwerp maakten. Hierin nemen we alles al eens uitgebreid met je door:

Voor we er echt in duiken nog 1 kleine disclaimer: in dit artikel vertellen we je dus niet welke specifieke camera voor jou het meest geschikt is. Dat kan simpelweg niet omdat we niet weten wat jij precies met je camera wilt doen en omdat wij ook lang niet alle camera's (goed) kennen.

Wil je persoonlijk advies over welke camera voor jou het meest geschikt is? Dan raden wij je aan om naar een lokale foto- en/of videospeciaalzaak te gaan. Zij kunnen je prima helpen en je ondersteunt ook nog een lokale ondernemer 🙂 Het lijstje met aandachtspunten hier beneden kun je dan heel goed meenemen zodat je echt goed weet waar je op moet letten!

Type camera

Het eerste wat belangrijk is is wat voor soort camera je eigenlijk wil hebben. Grof gezegd zijn dit de soort camera's waar je uit kan kiezen:

 • Compactcamera
 • Systeemcamera
 • Spiegelreflex camera (DSLR)
 • Actiecamera
 • Camcorder
 • Cinema camera

Als je meer wil weten over deze verschillende typen camera, lees dan vooral ook ons artikel daarover.

Alle volgende punten in dit artikel gelden in principe voor al deze genoemde soorten camera's.

De Sensor

De sensor is natuurlijk de plek in je camera waar je plaatje uiteindelijk wordt gemaakt. En ja, je wilt wel dat dit goed gebeurt! Een goede sensor is daarbij belangrijk.

Je kunt op een aantal dingen letten:

 • Het type sensor
 • Hoe groot is de sensor?
 • Merk van je camera (en dus van je sensor)

Het type sensor

Je hebt een aantal sensortypes, bijvoorbeeld de CMOS sensor of een CCD sensor. Eerlijk gezegd verdiepen wij ons hier niet heel erg in, maar het is wel goed om te weten dat er verschillende soorten zijn!

De grootte van je sensor

Dit is iets waar wij zeker wel goed naar kijken! De grootte van je sensor heeft immers veel invloed op het beeld dat je maakt. Over het algemeen is het zo dat een grotere sensor duurder is.

Met een grotere sensor vang je meer licht, meer kleur, en kan je met een wijde lens ook echt een mooi wijd beeld maken. Bijvoorbeeld! Met een kleinere sensor kun je juist je telelenzen nog meer tele maken, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je vogels die ver weg zijn wilt fotograferen.

Het merk

Buiten verschillende groottes en types heb je ook nog verschillen in sensors tussen de verschillende cameramerken. Zo staat Canon er bijvoorbeeld om bekend dat de beelden die eruit komen van nature wat richting het rood gaan, terwijl bijvoorbeeld Sony sensors eerder richting het groen gaan.

Nu kun je kleuren natuurlijk altijd nabewerken, maar toch... zeker als je vaker gaat filmen of fotograferen en meer leert over kleur zul je merken dat je van het beeld uit de ene camera wellicht net blijer wordt dan met het beeld uit de andere. Riske gaat daar in haar artikel over de Canon R5 mooi op in!

Specs

Camerafabrikanten lopen graag te koop met de coole nieuwe specs van een camera. Bijvoorbeeld hoeveel megapixels hij heeft, dat hij wel 8k kan filmen, of hoe sloom de maximale slowmotion is die je ermee kunt draaien. Dat is heel cool maar.... denk vooral ook goed na wat je echt nodig hebt.

Kan je computer het materiaal wel aan als er heel grote bestanden uit je camera komen? Ga je die superslowmo ook echt gebruiken? En is hij in het echt ook zo tof als op papier? Ga je je foto's op posterformaat aan de muur hangen of wil je je film in de bioscoop laten zien, of fotografeer je eigenlijk vooral voor instagram en maak je video's voor Youtube?

Wat we hier vooral willen meegeven: wees realistisch in wat je nodig hebt! Je betaalt voor leuke specs vaak al snel een stuk meer, en in de praktijk heb je echt niet alles nodig. Zeker als je je beelden vooral online wilt delen.

Lens opties

Naast je sensor is de lens een van de grote bepalende factoren van mooi beeld. Als je een camera koopt heb je twee opties: je koopt een camera met een vaste lens die je niet kunt verwisselen, zoals een compactcamera. Of je koopt een losse body met verwisselbare lenzen, zoals een mirrorless of DSLR.

Camera zonder verwisselbare lens

Koop je een camera waarbij de lens niet verwisseld kan worden dan is het extra belangrijk dat je goed kijkt of deze lens voldoet aan jouw wensen. Hoe ver kan de lens inzoomen? Wat is de maximale diafragma opening? En is het een in zijn algemeenheid een lens van goede kwaliteit? Geeft hij mooi, scherp beeld zonder al te veel vervormingen en andere oneffenheden?

Camera met verwisselbare lens

Koop je een camera waarbij je de lenzen wel kunt verwisselen dan is het nog steeds goed om tijdens je onderzoek naar de juiste camera ook onderzoek te doen naar bijbehorende lenzen. Kun je veel of weinig lenzen kopen die op deze camera passen? Je kunt dan kijken naar lenzen van het cameramerk zelf, maar ook van lenzen van derde partijen zoals Zeiss, Tamron, etc. 

Zijn dit lenzen van goede kwaliteit waar je blij van wordt, in een prijsklasse die je kunt betalen?

Het kopen van een lens is een goede investering, wat waar camera’s sneller verouderd raken kunnen lenzen jaren en jaren mee. Als je goed voor ze zorgt en als je lenzen van goede kwaliteit koopt natuurlijk! In deze video vertellen we waar je op moet letten:

Wat je moet weten over lenzen

De juiste lens op het juiste moment is een van de belangrijkste sleutels voor het maken van mooie, professionele beelden. Of je nu filmt of fotografeert!Wil je meer leren over het gebruik van lenzen? Bekijk dan zeker de bijbehorende cursus in onze shop!

Microfoon ingang

Als je met je camera wilt gaan filmen dan is een microfoon ingang onmisbaar!

Hoewel zeker bij vlog camera's steeds meer gekeken wordt naar interne microfoons, zijn deze microfoons het in onze optiek toch minder goed dan een externe microfoon. Als je een externe microfoon kunt aansluiten kun je bijvoorbeeld verder bij de spreker vandaan gaan staan en nog steeds goed geluid opnemen, als je hiervoor de juiste microfoon aansluit. 

Let als je kijkt naar microfoon ingangen niet alleen naar de soort ingang en of deze aansluit bij de microfoon die je wilt gebruiken, maar kijk ook of je een microfoon ergens op de camera kunt bevestigen. Vlogcamera’s hebben nog weleens een microfoon ingang maar bijvoorbeeld geen shoe bovenop de camera. Je kunt je microfoon dan niet vastzetten, tenzij je nog een extra rig koopt om aan je camera te bevestigen. 

In de foto hieronder zie je bijvoorbeeld dat Riske een microfoon op de shoe aansluiting van haar camera heeft zitten.

Koptelefoon aansluiting

Alleen een microfoon aansluiten op een camera is niet genoeg voor het opnemen van goed geluid.  Er kan nog van alles misgaan!  Misschien zit je microfoon er niet helemaal goed in, zorgt er iets voor storing als je een zender gebruikt, of is er wind die hard de microfoon blaast. Allemaal problemen waar je liever niet pas achterkomt als je thuis alles aan het inladen bent… Het is dus belangrijk om mee te kunnen luisteren terwijl je geluid opneemt. 

Nu is de mogelijkheid een koptelefoon aan te sluiten niet iets waar camera fabrikanten mee te koop lopen. Je moet vaak even zoeken in de specificaties of een camera dit wel of niet kan. En ja helaas er zijn genoeg camera's die wel een microfoon ingang hebben maar geen koptelefoon uitgang. Als geluid belangrijk is voor de video die je maakt, bijvoorbeeld omdat je interviews wilt opnemen, dan heb je een koptelefoon wel echt nodig!

Autofocus

Een goede autofocus kan heel fijn zijn zowel voor video als voor fotografie. We merken dat de autofocus in camera’s voor fotografie vaker goed geregeld is dan voor video. Scherpstellen voor video is dan ook een stuk lastiger! Je wilt bewegend beeld immers over langere tijd scherp houden op een onderwerp, en je camera moet dan steeds maar bepalen wat dat is… 

Als je de autofocus tussen verschillende camera's gaat vergelijken dan kun je er onder andere opletten hoe accuraat de autofocus is, maar ook hoe snel hij is. En of de autofocus gaat zoeken als je filmt, waardoor de randen van je beeld lelijk gaan bewegen zelfs als je vanaf statief filmt.

Stabilisatie

Stabilisatie is vooral belangrijk als je veel uit de hand filmt. Of als je bijvoorbeeld jezelf wilt filmen tijdens het lopen omdat je een vlog opneemt.

Stabilisatie kun je op twee plekken vinden in je camera: in de body en in de lens. Bij de stabilisatie in je body is het goed om te kijken hoe deze stabilisatie werkt. Zeker voor video wil je graag dat de stabilisatie optisch is, oftewel: dat de stabilisatie plaatsvindt doordat de sensor zelf beweegt. Je hebt ook digitale stabilisatie, waarbij de sensor vast blijft zitten en er digitaal voor gezorgd wordt dat je beeld stabieler is. 

Het is ook goed om te weten dat er soms verschillende gradaties van stabilisatie in een camera zit. Mijn RX100 Mark IV heeft bijvoorbeeld een verschil tussen ‘lichte’ stabilisatie en ‘zwaardere’ stabilisatie. Nu lijkt de laatste optie het beste, maar die stabilisatie vind ik al snel schokkerig worden. Ik gebruik de zwaarste stabilisatie dus eigenlijk nooit. 

En ook daar moet je dus op letten: wat is de kwaliteit van de stabilisatie in je camera en vind je die ‘smooth’ genoeg? Kijk zeker vergelijkingsvideo’s tussen verschillende camera’s op Youtube. Hier wordt vaak ingegaan op de stabilisatie en kun je de verschillen goed zien. 

Camera's die wij aanraden

Zoals we aan het begin al zeiden kennen wij lang niet elke camera. Maar we komen er zeker wel een aantal tegen en hebben daaruit een aantal aanraders voor je gefilterd!In dit artikel lees je meer over camera's die wij aanraden voor minder dan 1.000 euro.

Klapscherm

Vooral belangrijk als je jezelf wilt filmen, bijvoorbeeld omdat je gaat vloggen: heeft de camera een scherm dat volledig kan draaien? Steeds meer camera’s hebben dit tegenwoordig. Soms zelfs met een touchscreen zodat je ook voor de camera je instellingen nog kunt aanpassen.

Formaat en gewicht

Dit lijkt een detail maar in de praktijk kan het veel uitmaken: hoe licht of hoe zwaar moet je setup worden?

De een sjouwt gemakkelijk met 3 zware lenzen en een forse body omdat dit nu eenmaal het beste plaatje oplevert in elke situatie. Terwijl een ander liever met een lichtere setup werkt, zelfs als dat betekent dat je af een toe een foto of shot niet kan maken. Wij merken dit verschil onderling al! Riske is de sjouwer van ons twee en Grietje vertegenwoordigt de 'dan heb ik maar wat minder opties' 😉

Als je mooie spullen koopt en ze vervolgens niet (vaak) meeneemt is dat sowieso zonde! Dus denk hier wel over na.

Budget

Bedenk als je over budget nadenkt niet alleen maar hoeveel je aan een body wilt besteden. Houdt als je het kostenplaatje maakt rekening met je gehele setup! Dus ook met lenzen, microfoons, lampen en of een statief.

Je kunt hierin een onderscheid maken tussen dingen die je nu echt nodig hebt, en dingen die je ooit nog wilt hebben maar die niet strikt noodzakelijk zijn. Op die laatste lijst staat bij elke filmmaker of fotograaf altijd wel iets 😉 Maar dat eerste lijstje wil je graag in 1 keer afwerken!

Bedenk daarbij ook goed dat het investeren in iets goeds op de langere termijn vaak meer plezier geeft dan nu snel iets goedkoops kopen waar je eigenlijk niet goed mee uit de voeten kunt!

Belangrijke laatste tips

Dan nog een aantal gedachten tot slot die je zeker gaan helpen een betere keuze te maken!

 • Probeer een camera uit

  Op papier kan alles er nog zo mooi uitzien, als je een camera in je hand hebt en je filmt of fotografeert ermee, dan weet je pas echt wat hij doet. Je kunt camera's uitproberen in de winkel, of hem bijvoorbeeld een dag lenen of huren. Neem zeker een eigen geheugenkaartje mee zodat je de beelden die je maakt ook thuis in de computer nog kunt bekijken.

 • Lees reviews

  Je kunt online al veel ervaringen van anderen, voorbeeldfoto's en video's vinden etc. Wij lezen veel (onafhankelijke) reviews voor we zelf een camera kopen. Bijvoorbeeld op dpreview.com

 • Bekijk reviews

  Ook op Youtube kun je van veel (populaire) camera's reviews vinden. Je ziet dan vooral voor video heel goed wat de sterke en minder sterke kanten van een camera zijn. Je kunt ook veel video's vinden waar camera's met hun directe concurrent worden vergeleken. Heel fijn als je twijfelt tussen twee verschillende camera's!

Mocht je nu merken dat je het eigenlijk nog steeds niet goed weet, dat je veel tijd kwijt bent aan het bekijken van reviews en het twijfelen tussen verschillende camera's... Dat is niet gek!

Als wij een nieuwe camera kopen doen we daar ook best even over. Het is een investering die je maakt, dus twijfelen, afwegen en goed onderzoeken hoort daarbij!

En de perfecte camera bestaat niet, dus je zult altijd ergens op in moeten leveren. Maar ook dan kun je uiteindelijk met een camera thuiskomen waar jij voor langere tijd erg blij mee bent! 😀

Als je nog vragen hebt, stel ze zeker hier beneden of op ons Youtube kanaal! En voor nu: heel veel succes met het uitzoeken van je nieuwe camera.

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jantine

Hoi, Ik wil graag een camera kopen om te beginnen met fotografie. Wat raden jullie aan qua specificaties, waar vooral op te letten. Bijv. autofocus? Ik merk dat ik de ligging in de hand heel prettig vindt. Twijfel een beetje over de kanteling van het schermpje. Daarnaast was ik naar een foto winkel gegaan, alleen niet de camera’s uit kunnen proberen. Wel vasthouden. Wat raden jullie aan qua het kopen van lenzen? Is er nog een bepaald merk dat jullie zeggen, ik zou daar niet mee beginnen? Mijn budget is totaal rond de 1100, zie bij veel systeemcamera’s dat je… Lees verder »

Riske de Vries

Tja, lastig he! Eigenlijk hebben we wel het meeste al gezegd erover in dit artikel en video… Jammer dat je de camera in de winkel niet kon uitproberen. Soms helpt het om alvast een geheugenkaartje mee te nemen, die je er dan in kan doen.
En over lenzen: https://youtu.be/fqFet9YhV_U

Theo molenaar

Goed stuk weer. Alleen wat me opvalt is dat er steeds gesproken wordt over een koptelefoon ingang. Het gaat hier echter om een uitgang…..