Canon EOS R5: Review voor filmen & fotografieLaat ik meteen duidelijk zijn: ik was eigenlijk helemaal niet van plan een nieuwe camera te kopen nu. Op dit moment werk ik met de Sony FS7 en de Sony A7R2. Je ziet mijn setup in deze video. Als filmmaker en fotograaf is dat een prima set: de FS7 voor video, en de A7R2 voor fotografie + als 2e camera voor video projecten. Ik film eigenlijk altijd op 4K, want dat is een fijne resolutie als je uiteindelijk HD wil aanleveren.

En toch vind ik dat ik nu de Canon EOS R5  moet kopen. In dit artikel zal ik uitleggen waarom. Om te beginnen: mijn eerste fotocamera was ook een Canon. Ik maakte in maart 2017 de overstap naar een Sony fototoestel, de A7R2, omdat die qua beeld beter aansloot bij mijn FS7. Toch was die overstap niet meteen een succes. Ik schreef eerder al deze post over waarom ik niet meteen blij was met die overstap. Kort samengevat kwam het hierop neer: de A7R2 gaf me niet hetzelfde gevoel. Klinkt vrij onzinnig… dus was mijn conclusie ook dat de A7R2 gewoon de juiste keuze was geweest. En toch... bleef het kriebelen.

Image

De Canon EOS R5

De afgelopen 2 weken (in september 2020) heb ik de nieuwe Canon R5 in huis gehad om uit te proberen. De specificaties die ik van tevoren al voorbij zag komen waren natuurlijk geweldig. Full-frame, 8K RAW video, 4K 120 fps draaien, log filmen, foto’s maken met 45 megapixels, en een geweldige interne stabilisatie en autofocus. En ja, het feit dat ik altijd zo gehouden heb van het beeld van mijn eerste Canon, maakte dat ik meteen nieuwsgierig was naar deze nieuwe camera.

Maar al snel werd er online gesproken over de nadelen: de R5 zou heel snel oververhitten bij filmen, waardoor er haast niet mee te werken valt. Tja, dat klinkt niet goed natuurlijk. 

Toen ik hem hier had, wilde ik dat vooral uitproberen, natuurlijk. Helaas was de kaart die ik erbij had gekregen* te klein om uitgebreid testen mee te doen, maar het is me gelukt om hem te laten oververhitten na 25 minuten 4K hoge kwaliteit** te filmen. 

Daarna heb ik niet meer geprobeerd hem te laten oververhitten: ik geloof het wel. Hij oververhit, en dat doet hij vooral bij de hogere kwaliteiten. Dus 8K oververhit sneller dan 4K. Het is dus afhankelijk wat je ermee doet.*** De vraag was dan vooral: wat wil ik eigenlijk van een camera? Wat heb ik echt nodig? 

Dat antwoord is eigenlijk simpel. Als ik de R5 zou willen hebben, komt hij in de plaats van mijn A7R2. Wat ik van die camera wil is dat hij 4K kan filmen - als 2e camera naast mijn FS7 - én dat ik er goed mee kan fotograferen. En het kan hij dat beter dan wat de camera die ik daar nu voor heb, de A7R2.4K filmen

De volgende stap was dus om de 4K functie van de R5 te testen naast mijn FS7. En, als ik dan toch bezig ben, mag de A7R2 ook meedoen in de race. 

Ik filmde met alle camera's eenzelfde opstelling. Alle opnamen heb ik gemaakt op 4K, de kleuren op log, 25fps. In de computer heb ik de videobeelden kleurbewerkt. Een simpele, snelle kleurbewerking zoals ik ze voor onze Videomakers video’s ook vaak doe. Ik heb verder voor elke opname dezelfde lens en dezelfde lichtinstellingen gebruikt.

Image

De R5 heb ik met 3 verschillende instellingen getest:


  • Gewone 4K

    Full-frame, All-I, 25fps

  • 4K hoge kwaliteit

    Full-frame, All-I, 25fps (hiervoor wordt volgens mij 8K gefilmd, en die wordt dan gedownsampled)

  • 4K Crop

    APS-C crop gedeelte van de sensor, All-I, 25fps

Zie hieronder de resultaten. 


Image

Download hier een hogere kwaliteit van dit plaatje! 

Wat me opvalt is dat de gewone 4K van de R5 op full-frame duidelijk minder scherp is dan de 4K van de FS7. Dat is jammer, en verbaast me erg. 

De hoge kwaliteit 4K van de R5 is vergelijkbaar of beter dan die van de FS7, en ook de crop-4K heeft ongeveer die zelfde kwaliteit. 

Dat betekent dus dat ik eigenlijk de hoge kwaliteit 4K van de R5 zou willen gebruiken. Zeker omdat ik 4K gebruik om in te zoomen op mijn beeld, wil ik dat je dan niet heel duidelijk die onscherpte gaat zien, die de gewone 4K heeft. Alleen: de hoge kwaliteit 4K oververhit. En is dus minder goed bruikbaar.

De oplossing: als ik 4K wil filmen met de R5 (langer dan de tijd waarbinnen hij oververhit) dan moet ik op crop draaien. En is dat erg? 

Het is natuurlijk jammer: want je verliest een deel van het bereik van je lenzen in de groothoek, wat een van de redenen is om een full-frame camera zoals de R5 te kiezen. Maar goed: het is zeker een werkbare oplossing.

Kleuren

Maar er is nog iets wat me opviel aan deze 4K vergelijking. De kleuren. Ik vind de kleuren van de Canon zo ontzettend veel mooier dan die van Sony. Je ziet het niet heel goed in de plaatjes hierboven. Hieronder zet ik 2 volledige plaatjes van die opnamen. 

De Sony FS7:


Image

De Canon R5:


Image

Natuurlijk: ik heb de videobeelden, die ik in log had opgenomen, zelf kleurbewerkt. Dus een deel van het resultaat zit hem in mijn kleurbewerking. En toch… ik heb op beide plaatjes evenveel mijn best gedaan, en met de Sony krijg ik het niet beter dan dit (hoewel ik moet toegeven dat ze er zo nog bijna hetzelfde uitzien. In mijn montage programma vond ik het verschil duidelijker).

Het is algemeen bekend dat elk camera merk een bepaalde ‘look’ heeft. Een soort grondkleur, die in al het beeld doorschemert. Bij Sony is dat groen. Bij Canon rood/paars. En zeg nou zelf: welke kleur is beter bij het filmen van mensen? De warme Canon kleuren, toch? 


Image

Ook dit plaatje is een still-frame uit video van de Canon R5. Ik houd er niet van om ‘stills’ uit video te halen, omdat ik over het algemeen de kwaliteit te laag vind. Maar bij de stills uit de R5 is dat anders: dit zijn net foto’s! 

Lenzen & autofocus

Tja, de lens-mount. De lensmount van Canon was de afgelopen jaren altijd EF. Ik heb een set van 6 lenzen met de Canon EF-mount. En deze nieuwe R5 heeft een nieuwe mount, namelijk de RF-mount. 

De lens-mount is een belangrijke overweging bij het kopen van een nieuwe camera, zeker als je al lenzen hebt. Ik stapte in 2017 over van de Canon 5D Mark 2 naar de Sony A7R2, waar ik eigenlijk mijn Canon EF lenzen niet op zou kunnen gebruiken. Gelukkig had het merk Metabones een adapter op de markt gebracht die dat wel mogelijk maakte. En ja, het werkt. 

Maar om nou te zeggen dat het goed werkt: nee. De autofocus bij video heb ik überhaupt nooit gebruikt. 

Bij fotografie gebruikte ik de autofocus wel, maar ik was daar nooit tevreden over. Bijna altijd werkte de autofocus te traag en zat hij er steeds naast, waardoor ik een aantal professionele fotoshoots met de hand heb scherpgesteld. Niet echt fijn. 

Ik was dus nog wat sceptisch toen Canon de nieuwe RF mount aankondigde, waarop je dan je EF lenzen met een adapter kan gebruiken. Maar die ‘angst’ is tijdens het testen zeker weggenomen. De RF mount maakt mijn EF lenzen zelfs beter en sneller!

Het grote verschil is natuurlijk dat ik eerst een setup had die ‘Sony-Metabones-Canon’ was, en dit is ‘Canon-Canon-Canon’; natuurlijk communiceert dat stukken beter met elkaar.

Ik heb wat fotografie testen gedaan. De autofocus was elke keer perfect. 

Image
Image
Image

Maar wat me nu echt verbaasde: zelfs de autofocus met video was geweldig! Zo goed, dat ik voor het eerst zou overwegen om tijdens een professionele video shoot autofocus te gebruiken. Iets wat ik nog NOOIT eerder heb gedaan. Zie de video hieronder voor een voorbeeld van hoe goed de autofocus werkt.Stabilisatie

Stabilisatie is iets wat vaak in een camera zit ingebouwd, en waar je verder bijvoorbeeld nog een gimbal voor kan gebruiken. De stabilisatie in de R5 is zo goed, dat je bijna geen gimbal meer nodig hebt. 

In de video hierboven heb ik het eerste shot uit de hand gedraaid met de 70-200mm lens. Ik heb altijd de regel dat ik met die lens niet uit de hand film, omdat dat gewoon niet gaat met zo’n lange zoomlens. En hoewel het shot hierboven niet perfect is, vind ik delen ervan toch echt bruikbaar, wat ik echt bijzonder vind. 

De Sony A7S3

In het duurdere segment systeemcamera’s, waar de R5 in valt, is naast de R5 laatst ook de Sony A7S3* gelanceerd, en die wordt vaak met de R5 vergeleken. 

Het zijn allebei natuurlijk fantastische camera’s, maar als je nu een nieuwe camera wil kopen, welke is dan de beste keuze? Een beetje een gekke vraag misschien na dit hele artikel over de R5, maar ik vind het toch belangrijk om even te noemen. Zeker als je je vooral op video richt, is de nieuwe Sony gewoon een goede optie. 

Het korte antwoord: als fotografie belangrijk voor je is, moet je de Canon R5 hebben. Als je alleen wil filmen, is de Sony A7S3 waarschijnlijk de betere keuze. Als je allebei doet, zoals ik, is de R5 wel een goede optie, maar niet als hoofdcamera voor video. Ik vind hem daarvoor vooral geschikt als 2e camera door zijn problemen met oververhitting. 

De nieuwe Sony heeft geen 8K, maar zijn gewone 4K is mooier dan de gewone 4K van de R5. Een dik pluspunt, natuurlijk! Maar voor fotografie wint hij het niet van de R5: slechts 12 megapixels tegenover de 45 van de R5!

Het is zeker interessant om deze camera’s op nog veel meer punten te vergelijken, wat ik niet kon doen omdat ik de Sony niet had. Ik vond deze video daarbij wel heel inzichtelijk.

En, tja… de kleuren van de A7S3 zijn natuurlijk vergelijkbaar met mijn 2 Sony camera’s. En die kleuren zijn iets wat ik nu steeds meer zie. Ik vind dat Bij Sony echt minder mooi dan het beeld van Canon.

De A7S3 is trouwens ook nog een paar 100 euro goedkoper dan de R5. Zeker ook een belangrijke overweging, hoewel ik dat bij een prijs van meer dan 4000 euro niet héél erg veel meer vind uitmaken. 

* Ik vind het belangrijk om hierbij te vermelden dat de R5 in deze 'vergelijking' een voorsprong had, omdat ik die 2 weken heb mogen lenen van Canon. De Sony A7S3 heb ik niet in handen gehad. 


Image

Conclusie

Uiteindelijk is er geen enkele camera perfect. Dus gaat het er om: wat vind jij belangrijk in een camera? Voor mij gaat het erom dat hij goed kan fotograferen, goed werkt met mijn set Canon EF lenzen, en 4K kan filmen in log. En natuurlijk: dat hij een mooi plaatje maakt. Want een groot deel van het plezier wat ik haal uit mijn werk, zit hem in het door de zoeker kijken naar het beeld, waar ik dan enorm enthousiast van kan worden. 

En op al die punten scoort de Canon R5 voor mij beter dan de Sony A7S3, en zeker beter dan de A7R2, waarmee ik hem toch moet vergelijken, omdat dat degene is waarmee ik nu werk. 

Voor mij genoeg reden om hem te kopen, en stiekem hoop ik dat de opnameduur van de 4K hoge kwaliteit nog wordt verlengd met een volgende software update 😀 Want ja, dan wordt het eigenlijk wel echt de perfecte camera!

Het grootste nadeel is nu nog: waar haal ik in deze tijd nog even 4000 euro vandaan om die camera te kopen?? 😉

Zo, nu ben ik wel benieuwd naar jouw gedachten hierover. Ben je het met me eens? Of juist niet? Of heb je vragen? Laat al je reacties achter onderaan de pagina, dan kletsen we daar verder! 


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees meer

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eadgar Brauns

Goed en duidelijk verhaal. Met filmen vind ik RAW bewerking belangrijk en dan blijft hij achter gezien hoelang je er mee kan filmen, dan te warm wordt. Ik zie bij de Panasonic Lumix DC-S1H dat dit niet gebeurt. Het is voor mij moeilijk om ‘n goede camera keuze te maken. Of echt over te gaan naar een camera voor video bijv: RED Komodo. En ‘n aparte camera voor fotograferen. En dat is jammer. Vriendelijke groet Eadgar.