Budgetcamera’s: de beste camera om mee te filmen tot 1000 euro. Camera Gids 2020

Wat is nu de beste camera voor video onder de 1.000 euro....? Een vraag die we heel vaak krijgen, en die voor ons  lastig te beantwoorden is. Want perfectie bestaat niet. Wat de een een heel handige functie vindt, zal de ander nooit gebruiken.

Toch zijn er een aantal camera's die op veel vlakken boven de concurrentie uitsteken. In dit blog nemen we je mee langs een aantal toppers die je kunt overwegen als je een nieuwe camera gaat kopen. We zouden je zeker aanraden, als je hier een mooie camera gevonden hebt, om ook zelf nog research te doen! Ga video's kijken over deze camera, lees reviews van anderen en als je de kans hebt: ga langs een camerawinkel die gespecialiseerd is in video om advies te vragen en de camera even vast te houden.

Omdat de ontwikkelingen in cameraland razendsnel gaan, zullen wij dit artikel regelmatig aanpassen. Ben je specifiek op zoek naar een (compacte) vlogcamera? Lees dan zeker ook dit artikel met onze favoriete vlogcamera's onder de 1.000 euro!

En lees vooral door tot het einde van dit artikel, waar we nog een aantal belangrijke laatste gedachten met je delen!

En dan nu: cameratalk 😀

Sony A6400

€ 949
Alleen body

De Sony A6400 is een camera met APS-C sensor, en wordt vooral geprezen om zijn buitengewoon goede autofocus. Hij focust echt goed op de ogen, en maakt het dus gemakkelijk om je video's en foto's op de juiste plek scherp te krijgen. Je kunt het schermpje ook nog eens 180 graden draaien, en dus jezelf zien als je voor de camera staat. Je zou zeggen dat deze camera ideaal is voor vloggen, maar... hij heeft geen interne stabilisator. Als je de camera op statief zet heb je niet geen last van, maar als je wilt lopen en filmen tegelijk zul je wel wat beweging zien.

Je kunt wel gestabiliseerde lenzen bij deze body kopen, maar ook dan is de stabilisatie bij lange na nog niet zo goed als bij sommige camera's die we later nog bespreken.

Je kunt een externe microfoon aansluiten op deze camera, maar geen koptelefoon. Dat laatste is wel een dingetje als je bijvoorbeeld vaak interviews wilt filmen, je wilt dan immers ook goed mee kunnen luisteren naar het geluid dat je opneemt.

Wat ook goed is om te weten: je kunt het geluid op de camera's uit deze serie (voor zover ik weet) niet op automatisch zetten. Je moet dus zelf instellen hoe hard het geluid binnen moet komen, maar je kunt niet meeluisteren of het dan ook echt goed klinkt. Een heel rare move van Sony als je het mij vraagt!

Verder heeft deze camera de mogelijkheid om 4k te filmen zonder slowmotion, en film je op Full HD tot 120 fps. Je kunt dus zeker mooie slowmo's maken, alleen niet in 4k!

De eerdere versies van deze camera hadden nog een maximale opnametijd van 30 minuten. Na 30 minuten stopt de camera met filmen en moest je hem opnieuw aanzetten. Maar deze camera draait zo lang als je batterij meegaat of tot je geheugenkaartje vol is 😉

De lensmount is overigens dezelfde als die van de Sony mirrorless full frame camera's (zoals de A7 serie). Mocht je dus ooit een fullframe camera van Sony willen, dan zou je nu al, voor deze camera, in fullframe lenzen kunnen investeren en ze blijven gebruiken als je overstapt naar full frame.

En we hebben het hier nu vooral over video, maar deze camera kan ook meer dan prima fotograferen. Dus als je beiden wilt, is dit geen gekke keus.

Wij hebben deze camera niet zelf maar kennen filmmakers / vloggers die deze camera of een voorloper gebruiken en daar erg blij mee zijn!

Voor- en nadelen


De A64000 is er een uit een serie, waarbij alle camera's gemaakt zijn rondom dezelfde APS-C sensor. Binnen die serie wordt de A6400 zeker wel geprezen, maar het kan toch zijn dat een ander model net een functie heeft die jij nodig hebt. Of dat je net een goedkopere camera zoekt. Wil je ze vergelijken? Bekijk dan bijvoorbeeld eens deze video:

Fujifilm X-T30


849
Alleen body

De Fujifilm X-T30 lijkt in veel opzichten op de A6400 die we hierboven besproken hebben.

Ook deze camera heeft een APS-C sensor, met iets meer megapixels. (Sony heeft 24MP en de Fuji heeft er 26). Of je van dat verschil in de praktijk veel zal merken: ik denk eerlijk gezegd van niet!

Ook deze camera kan 4k filmen, zonder slowmotion. En filmt in Full HD tot 120fps. Ook met deze camera kun je dus mooie slowmo's maken, alleen niet in 4k.

De autofocus in deze camera is de beste autofocus die je vindt in een fujifilm, maar de Sony autofocus is gewoon zo goed: daar kan deze camera niet tegenop.

Ook heeft deze camera geen stabilisatie in de camera zelf, wat jammer is als je veel uit de hand wilt filmen. Het schermpje kan niet helemaal omhoog klappen, dus voor vloggen is deze camera minder geschikt.

Een groot nadeel van deze Fuji is dat hij een maximale opnametijd van 15 minuten Full HD heeft, en slechts 10 minuten in 4k. Wil je je camera op een statief zetten, ervoor gaan zitten en een eind weg kletsen, dan wil je misschien een camera die langer blijft draaien. Maak je veel korte shots, dan heb je hier waarschijnlijk geen last van.

Wat deze camera beter doet dan de Sony: de X-T30 geeft je de mogelijkheid om een microfoon én een koptelefoon aan te sluiten. Wil je interviews gaan filmen dan is dit zeker een pre! Let wel op: voor zowel de microfooningang als de koptelefooningang heb je een verloopstukje nodig, die je niet standaard bij de camera geleverd krijgt.

Dan nog iets over de sensor. Bij de Sony net hebben we dit niet genoemd, maar de Sony cropt op de sensor als je 4k gaat filmen. Hij gebruikt dus niet je volledige sensor! De Fujifilm doet dit niet. En de Sony heeft veel meer last van een rolling shutter dan de Fujifilm.

De laatste overweging die ik je wil meegeven is dat de Fujifilm X-T30, ook met lens, over het algemeen veel kleiner en compacter is dan de Sony. Wat het bijvoorbeeld een fijne reiscamera maakt! Je kunt hem hierdoor ook goed gebruiken als je niet met een grote camera de boel wilt afleiden, bijvoorbeeld als je op straat filmt of fotografeert. Want ook fotograferen kan deze camera goed!

Denk je dat je een van de twee camera's hierboven wel zou willen, maar weet je nu even niet meer welke omdat ze op veel vlakken wel erg op elkaar lijken? Er zijn heel veel vergelijkingsvideo's tussen specifiek deze camera's te vinden op Youtube!

Een mooi voorbeeld is deze:

Panasonic Lumix DC-G90

€ 749
Alleen body

De Panasonic G90 heeft een iets kleinere sensor dan de vorige twee, namelijk een Micro Four Third Sensor. Over het algemeen kan je zeggen dat een grotere sensor beter is voor je beeldkwaliteit, maar bij video spelen er natuurlijk meer aspecten mee die een camera interessant maken!

Wat deze camera erg goed doet is de interne beeldstabilisatie. De sensor zelf is gestabiliseerd en daarnaast kun je nog gestabiliseerde lenzen kopen die goed samenwerken met die interne stabilisatie. In deze video zie je de Panasonic G90 het opnemen tegen de Sony A6400 waar we het eerder over hadden, en er is een duidelijke winnaar! Als je veel uit de hand wilt filmen, dan is de G90 zeker het overwegen waard.

Verder kun je een externe microfoon aansluiten, en is er een koptelefooningang. Voor interviews is dit een feature die je niet wilt missen.

Ook top: hij filmt 4k en heeft geen maximale opnametijd. Slowmotion is er alleen in Full HD tot 120 fps.

Ook heeft deze camera een touchscreen. Ik heb zelf de GH5 (de 'grote broer' van de G90) en merk dat ik die touch functie graag gebruik. Of ik nu voor of achter de camera sta. Het schermpje kan ook nog eens helemaal naar voren draaien. Dat maakt deze camera heel geschikt als vlogcamera, maar.... hij verliest het op autofocus zeker wel van de Sony. De Sony is op dat vlak gewoon top en deze camera laat vaker te wensen over.

Ondanks die autofocus zou ik deze camera wel overwegen als vlogcamera, omdat verder alle benodigde features aanwezig zijn en omdat de interne beeldstabilisatie zo fijn is als je jezelf uit de hand aan het filmen bent! Ik gebruik de GH5 zelf ook veel voor interviews en om anderen te filmen en vermoed dat deze G90 ook op dat vlak niet teleur zou stellen.


Mocht je een goedkopere camera willen die lijkt op de G90, dan zou je ook de Panasonic G80 kunnen bekijken. De G80 heeft ook een Micro Four Third Sensor (met 16 megapixels in plaats van 20), geen mogelijkheid een externe koptelefoon aan te sluiten, en een maximale opnametijd van 30 minuten. Ook de maximale slow motion is lager: 60 fps. Maar deze camera kost slechts 499 euro en is dus ook een stuk goedkoper dan de G90!

Wil je juist meer kleurbewerken en meer slow motion mogelijkheden als je 4k filmt? Dan kun je naar de Panasonic GH5 (1.345 euro) gaan kijken. Ik heb die camera zelf en ben er superblij mee! Hij is echt gemaakt voor videomakers.

Wil je juist fotografie combineren met video? Dan is de Panasonic G9 (1.049 euro) ook geen gekke keus! Een camera die aanvankelijk minder gericht was op videomakers maar met een goede firmware update kwam waardoor het juist een goede allrounder werd.

Canon EOS M50


€ 529
Alleen body

De laatste camera die ik graag met je wil bespreken is de Canon M50. Omdat ik graag ook een goedkopere camera wil laten zien dan de camera's die we tot nu toe langs hebben zien komen.

Deze camera kwam begin 2018 op de markt, maar is nog steeds een heel goede mirrorless camera voor beginners. Hij heeft een APS-C  sensor met 24 megapixels, net zoals de Sony A6400 die we eerder al bespraken. (hoewel in de praktijk de Sony sensor net ietsje groter is. Maar ze heten wel hetzelfde. Om het makkelijk te maken 😉 )

De camera zelf is bijzonder licht en compact, en staat net als de Sony hierboven bekend om een goede autofocus.

Hij kan 4k filmen, maar wel alleen op 24fps. Je verliest dan wel de dual pixal autofocus, met andere woorden: de autofocus wordt een stuk minder goed. En: als je 4k gaat filmen wordt je beeld behoorlijk gecropt. Wijde landschappen filmen wordt dan een stuk lastiger. Wil je je echt focussen op 4k filmen? Dan zou ik niet deze camera kiezen.

Deze camera heeft slowmotion in Full HD: tot 60 fps. Je kunt dus slowmotion filmen, maar niet op 120fps zoals de camera's hierboven vaak wel kunnen.

Je kunt een externe microfoon aansluiten en hij heeft een koptelefoon ingang. Dat is zeker een dikke plus!

Ook fijn: de beelden die uit de camera komen zijn goed van kleur, ook zonder dat je ze (kleur)bewerkt. Als je nieuw bent in de videowereld wil je wellicht niet meteen beginnen met kleurbewerken, dus dan is het wel zo fijn als de beelden direct uit de camera er al goed uitzien.

De Canon M50 heeft digitale image stabilisation. Dat is dus geen 'echte' stabilisatie zoals de Panasonic heeft, waarbij de sensor zelf stabiliseert. Het is een digitaal effect. Dat is natuurlijk beter dan niets, maar het is ook weer minder dan 'echte' stabilisatie.

Hij heeft een touchscreen wat je ook nog eens 180 graden kan draaien (naar de zijkant) waardoor je jezelf niet alleen kan zien als je voor de camera zit, maar dan ook nog eens de settings kan aanpassen. Ook deze camera is dus goed te gebruiken voor vloggers!

Deze camera is een fijne camera voor beginners. Je kunt er als beginner gemakkelijk snel mee uit de voeten en hij is relatief goedkoop.

Er is geen heel grote verscheidenheid aan lenzen die je kunt kiezen voor deze camera. Dus kijk voor je hem koopt even goed wat de keus is en of je daar blij van wordt! Weet je niet hoe je een lens moet beoordelen? Kijk dan zeker even hier beneden bij de laatste aantekeningen van dit artikel 🙂

Ook deze camera is trouwens vrij klein wat heel prettig is voor vloggen of het maken van reisvideo's.

NOTE: Er zijn geruchten dat er een Mark II aan zit te komen. Het precieze weten we hier niet van, maar mocht je deze camera willen kopen dan kun je dat dus in de gaten houden!

Gedachten tot slot

Lenzen

Naast een (goede) camerabody heb je natuurlijk ook nog een mooie lens nodig om echt mooi beeld te maken. Houd er dus rekening mee dat je een deel van je budget reserveert voor je lens. En dat je, voor je een camera gaat kopen, kijkt welke lenzen er voor die camera leverbaar zijn. Zijn dat lenzen van goede kwaliteit, waar jij graag mee zou willen werken?

Het investeren in een goede lens is iets wat wij zeker aanraden! Niet alleen om mooiere beelden te maken, maar ook omdat een lens lang meegaat, als je er goed voor zorgt. Een body is met een aantal jaar weer verouderd, maar lenzen gaan jaren en jaren mee.

Lees zeker ook dit artikel waarin wij onze favoriete lenzen met je delen. En mocht je je nu afvragen: hoe herken je een goede lens? Lees dan zeker nog even verder 🙂

Investeer in jezelf

We merken dat mensen vaak een nieuwe camera willen kopen in de hoop mooiere beelden te maken. Nu kan een nieuwe camera daar zeker voor zorgen! Maar.... je camera is slechts zo goed als de filmmaker die hem bedient 🙂

Mocht je willen investeren in je video's dan zou je (ook) kunnen overwegen om te investeren in jouw skills als filmmaker. Zodat je straks ook echt het maximale uit je camera kunt halen en de beelden kan maken die je wilt maken!

Dat kan door heel veel online op te zoeken (je hebt vast ons Youtube kanaal al gevonden waar we superveel gratis tips delen 🙂 ) maar dit is ook precies de reden dat wij cursussen aanbieden: om je gestructureerd te helpen een betere beeldmaker te worden.

We hebben twee cursussen die je in dit geval verder zouden helpen:

Mocht je dus behoefte hebben om je eigen vaardigheden verder te ontwikkelen, dan zouden wij het superleuk vinden om je daar te zien en samen met jou aan de slag te gaan!

Tenslotte

Veel succes en vooral veel plezier met het uitzoeken van een nieuwe camera! Als je vragen hebt, dan kun je die natuurlijk hier beneden stellen.

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!


Over de schrijver

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Verder lezen:

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
X.H. stappers

Hallo allemaal. Mijn dochter gaat volgend jaar de Dutch Filmers Academy doen in Eindhoven en ze wil graag een goede systeem camera aanschaffen om meet te filmen. Haar budget is Euro 2500,- Wat kan ze dan het beste kopen?

Riske de Vries

Oei, lastig altijd! Ik zou denk ik kijken naar de Sony alpha serie. Maar eigenlijk het beste advies: ga met deze vraag naar een camera winkel, en laat je goed adviseren door de medewerkers in de winkel. Zij weten het beste welke camera’s er nu uit zijn, en welke nu het beste zijn om te kopen voor dat budget. Er komen constant zoveel nieuwe camera’s uit, het is haast niet bij te houden!

John van Nieuwenhuizen

Ik ben op zoek naar een video- en fotocamera in 1.
Om niet met allemaal losse toestellen rond te moeten lopen.
Welke is de beste allrounder?
Budget 1000 euro.

Angelique Titulaer

Ik film regelmatig op mijn werk. Varieert van instructie films tot promo’s. Wil een nieuwe camera aanschaffen en twijfel tussen de Sony A6300 en de Canon eos M50. Kennen jullie deze? En hebben jullie een voorkeur voor een van de twee? Groeten, Angelique Titulaer

Riske de Vries

Hoi Angelique, dat zijn allebei hele goeie camera’s! Mijn kantoorgenoot heeft een A6300 en is daar heel blij mee. Ik ken niemand die de M50 heeft, maar heb zelf wel jaren met veel tevredenheid met Canon gefotografeerd. En deze camera’s zijn qua specificaties bijna hetzelfde. Ik zou je aanraden om naar een fotowinkel te gaan en ze allebei even in de hand te houden en uit te proberen. En kijk eens op dpreview.com, daar kun je van de meeste camera’s voorbeeld foto’s vinden. Ook dat helpt je waarschijnlijk, want Sony en Canon hebben allebei een andere ‘look’. Veel succes! Laat… Lees verder »

Aniek - travelwriter.nl

Hi! Ik zoek een budgetcamera, liefst zonder losse lenzen (want te groot op reis als ik ga hiken of fietsen), maar met wat meer opties dan de goedkoopste camera in deze lijst. Fijn is als ik een microfoon kan aansluiten, zoals de Rode SmartLav+ Lavalier. En hij moet compatible zijn met een Wifi SD kaart. Hebben jullie een aanrader?

Riske de Vries

Hai Aniek, heb je onze andere blog al gelezen, over de middenklasse camera? (https://devideomakers.nl/de-beste-camera-om-mee-te-filmen-van-1000-tot-2500-euro/) De eerste die ik daar noem is misschien een goeie voor je! Mocht je dat te duur vinden: eerdere versies van die RX100 zijn ook erg goed. Grietje heeft een van de eerdere modellen (volgens mij de 3!) en is daar heel blij mee. Over de Wifi-SD kaart: daar heb ik nog geen ervaring mee, maar volgens mij zou die juist met alle camera’s moeten werken, ook (juist!) als de camera zelf geen wifi heeft. Maar de nieuwere modellen van de RX100 hebben wel wifi. Hoop… Lees verder »

Aniek - travelwriter.nl

Gezien! Grietje heeft daarbij wel geadviseerd voor het nieuwste model te gaan. dilemma, dilemma…. want het is wel een mooie camera. Ik ga nog even jullie tips bekijken. De 3 is wel wat vriendelijker geprijsd, dus wie weet. 🙂 Bedankt!

Riske de Vries

Ja klopt….. altijd een lastige keuze! Laat je ons weten wat het uiteindelijk is geworden?