De sensorgrootte van je camera: bereken de crop factor

Je sensor is een van de belangrijkste onderdelen van je camera. Hier wordt het licht dat door je lens valt immers omgezet naar een foto of video! Je kunt je voorstellen dat het nogal wat uitmaakt met welke sensor je werkt. 

Een belangrijk aspect van een sensor, is de grootte. Full-frame sensors zijn erg geliefd, zeker onder fotografen. Heb je een full-frame camera, dan heb je een grote sensor. In de video hieronder leg ik je uit wat een full-frame sensor is.Nu kun je ook een kleinere sensor hebben dan een full-frame sensor. Je hebt daar verschillende maten in. Als je een kleinere sensor hebt, dan is het handig om te weten hoe groot (of klein dus) je sensor precies is. 

Een lens die op een full-frame camera een bepaald effect geeft, geeft namelijk een heel ander beeld op een camera met een kleinere sensor. Vaak is je beeld dan meer ingezoomd. Maar hoeveel precies?

Als je wilt weten waar je aan toe bent, dan moet je twee dingen weten: de cropfactor van je camera en de lengte van je lens.

Laten we die twee dingen even in stappen bekijken.

De cropfactor

De cropfactor heeft te maken met de grootte van de sensor van je camera ten aanzien van een full-frame sensor. Oftewel: elk sensorformaat heeft zijn eigen cropfactor. Hieronder een overzicht van de meest bekende sensor formaten, met de bijbehorende cropfactors.

Zoals je ziet heeft een full-frame sensor een cropfactor van 1,00. Hoe kleiner de sensor is, hoe groter de cropfactor wordt.


Image
Staat jouw camera hier niet tussen? Waarschijnlijk kun je het dan wel vinden in het boekje van je camera, of door even op Google te zoeken. Een goede site die ik hiervoor graag gebruik is dpreview.com.

Zelf je cropfactor berekenen

Kun je de cropfactor an jouw camera niet vinden? Dan hebben we hieronder een rekentool om de cropfactor zelf uit te rekenen. Hiervoor moet je wel de afmetingen van je sensor vinden. Die staan altijd vermeld in de specificaties van je camera. Kijk in het boekje of zoek even op Google of op Dpreview.


  • millimeter
  • millimeter


Jouw lens

Als je de cropfactor van jouw camera weet, dan kan je vervolgens berekenen wat dit betekent voor de lens die je wilt gebruiken. Daarvoor is het misschien handig om eerst nog even te kijken naar wat lenzen theorie. We maakten daar ooit al deze video over, waarin we alles wat je kunt aflezen op de lenzen, bespreken.Bij deze stap stap is vooral de brandpuntsafstand (aangegeven in mm) van jouw lens belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een 50mm lens, dan betekent dat dat je lens ook echt 50mm is op een full-frame sensor. Zet je de lens op een kleinere sensor, dan is je beeld meer ingezoomd. Het beeld dat je krijgt lijkt dan bijvoorbeeld meer op dat van een 70mm lens (op een full-frame sensor). 

Welk effect jouw lens en sensor samen hebben, kun je hieronder berekenen. Voer je cropfactor in + de brandpuntsafstand van je lens, en je ziet wat de 'nieuwe' brandpuntsafstand is voor deze lens op jouw sensor.


  • Voer een nummer in van 1 tot 3.
  • millimeter
  • millimeter


In de praktijk

Als je werkt met een camera met een kleinere sensor dan full-frame, is de lens die je gebruikt dus meer ingezoomd dan op een full-frame camera. En daarmee zien we meteen het grote voordeel van een cropcamera ten opzichte van een full-frame camera: je hebt voor minder geld een langere zoomlens. Super handig als je bijvoorbeeld van natuurfotografie houdt, en vogels wilt fotograferen.

Toch is het effect van een grotere, full-frame sensor wel een echt een stap naar nog mooiere foto's. Daarom hebben Grietje en ik ook allebei de full-frame Sony A7R2 (er zijn inmiddels nieuwere versies dan de mark 2, die zijn vast beter, maar ook duurder).

Deze theorie geldt overigens ook voor videocamera's, mits ze een verwisselbare lens hebben. Camera's met vaste lenzen hebben vaak de cropfactor van de sensor al meegenomen in het opschrift op de lens. Dus staat er op een compactcamera (zonder verwisselbare lens) dat hij een lens heeft van 24-70mm dan mag je ervanuit gaan dat je niet nog met een cropfactor hoeft te berekenen wat de eigenlijke brandpuntsafstand is. 


Image

Tot slot

Vind je deze theorie ingewikkeld? Dat is het ook. Daarom hebben we naast dit artikel ook een cursus gemaakt over lenzen en sensors, waar we dieper ingaan op de achterliggende theorie.

In deze cursus gaan we in op het verschil tussen verschillende lenzen, welk effect ze hebben op je beeld, en wanneer je het beste voor welke lens kan kiezen. Daarbij is de cropfactor dus van belang. Je vindt deze cursus natuurlijk in onze shop!

Of misschien was dit artikel alles wat je nodig had. In dat geval wens ik je veel succes met filmen of fotograferen, en hoop ik dat ik je hierbij weer een stapje verder heb geholpen. Vragen en opmerkingen kun je altijd achterlaten in de comments onderaan het artikel.


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties